Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Zorginstelling Osira ver onder de maat'

  •  
13-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
screenshot_uitgesproken_Osira.jpg
[Video] SP concludeert na eigen onderzoek dat misstanden structureel zijn. Inspectie Gezondheidszorg spreekt van 'risico's in zorgverlening'
De Amsterdamse zorginstelling Osira presteert ver onder de maat. Dat concludeert de SP na eigen onderzoek. Misstanden in de wooncentra zijn structureel van aard. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg buigt zich over de kwaliteit van de zorg bij Osira. In een brief van de staatssecretaris van 3 dec. jl. constateert de Inspectie dat er sprake is van ‘risico’s in de zorgverlening’.
Bekijk de video in andere formaten.  In Uitgesproken EO een reportage over de misstanden bij de zorginstelling. Met daarin onder meer verhalen van (ex-)medewerkers en nieuwe cijfers die de ernst van de zaak aantonen. In de studio reageert Lex Staal, één van de directeuren van OsiraGroep, op de situatie.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Bakoe
Bakoe13 jan. 2011 - 21:57

Ook hier voorzie ik dat liberaal Nederland haar mantra van eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid zal toepassen. Dus niet meer, maar minder zorg, dan zal je zien hoe snel deze oudjes voor zichzelf leren te zorgen, en het is ook nog eens goed voor hun eigenwaarde. Je laat deze mensen toch niet in een afhankelijke positie zitten ? (voor de duidelijkheid, dit is cynisch bedoeld)

ElChe
ElChe13 jan. 2011 - 21:57

Mijnheer Lex Staal ik gun u een plek in een van uw eigen tehuizen. Helaas is het in de rest van Nederland vaak niet beter. Op zoek naar een plek voor mijn dementerende moeder, ben ik menig tehuis jankend uit gelopen. Daar ging mijn moeder in ieder geval, wat er ook gebeurt, niet naar toe. Uiteindelijk heb ik voor haar een plek gevonden in een nieuw project, waar ze liefdevol is opgevangen, liefdevol verzorgd is en voldoende privacy had. Een redelijke eigen kamer, met voldoende plaats naast haar bed, voor een kast en meubilair van haarzelf + tv aansluiting, een eigen badkamer en een grote gemeenschappelijke woonkamer met openkeuken waar iedere dag voor deze bejaarden gekookt wordt. Dit gun ik iedere bejaarde. Sterker nog, iedere bejaarde heeft hier recht op.

1 Reactie
bobbono
bobbono13 jan. 2011 - 21:57

ik werk zelf in een verzorgingstehuis. Ik merk dat er te weinig collega's zijn om echt aandacht voor de bewoners te kunnen hebben. Ik moet zeggen soms lukt dat wel !! Maar het gebeurt echter regelmatiger dat er mensen heel lang moeten wachten voor ze kunnen worden geholpen. Als visie heeft men vaak mooi op website allerlei leuke dingen staan, maar heel vaak is bv avonddiensten draaien, gewoon zo snel mogelijk de mensen op bed brengen, want het werk moet ook wel af !!! Wil mevrouw/meneer al wel op bed is niet vaak en vraag die gesteld wordt want daar is geen tijd voor !! Met het de markt opgaan door het cda is als eerste erg ingeboet op de kwaliteit van de zorg omdat men wel aan dat soort bovengenoemde dingen wil voldoen maar er is geen personeel genoeg. Bij het verwerven van nieuw extra personeel is de zorg absolutt geen concurent. Het salaris is ongeveer standaard 500 euro minder dan in andere sectoren !! Wat je ziet is dat lagere functies nu meer dingen moeten gaan doen bv de verpleegtechnische vaardigehden (medicatie uitdelen, katherers zetten, enz) om toch de zorg te kunnen laten doorgaan. Er gebeuren dingen in de zorgsector die nooit zouden worden geaccepteerd door bv de bouwsector !!! De zorg is toch nog een vrouwensector en die stellen toch andere prioriteiten ! Ze zullen absoluut altijd loyaal blijven aan hun bewoners, patienten omdat ze daarvoor gaan. Ironisch genoeg hoor je daarom nooit iets van deze sector waardoor er in mijn ogen nooit iets zal veranderen in deze sector. Hierdoor zal de kwaliteit van zorg niet toenemen eerder afnemen in de komende decennia. Maar de grote vraag is willen we dat wel als maatschappij. Kennelijk niet want er kraait geen haan naar ook gezien het aantal reactie's op dit artikel en dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van deze reactie's (betrokkenheid, empathie !?, individualisme/egoisme, enz)

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 21:57

Dat is nu de reden waarom ik nooit of te nimmer in zo'n huis terecht wens te komen. Ik val nog liever dood. Voor het geld wat daar voor dat soort * zorg* nog betaald moet worden kan ik bijna dag en nacht personeel in huis halen.

1 Reactie
bobbono
bobbono13 jan. 2011 - 21:57

Dankzij het cda zitten we nu met 'de marktwerking' in de zorg en ook jij zal dat gaan merken als je ouder wordt want ook jij hebt echt niet zoveel geld om dat allemaal te kunnen bekostigen, nu niet en in de toekomst ook niet !! Er zal iets moeten veranderen en dat is onze individualistische/egoistische mentaliteit & dat gaat onder dit kabinet dus niet lukken eerder versterken !

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 21:57

Ik heb ook een periode in een zorginstelling gewerkt, ik wilde even totaal iets anders. Dat klopte, het was totaal iets anders. Binnen de paar jaar dat ik er gewerkt heb, is er heel veel veranderd. Ik begon in 2003 en toen was de instelling nog niet zo groot, de sfeer heel gemoedelijk en de directeur kwam met een bepaalde regelmaat op de werkvloer en je kende alle gezichten en veel van naam. De instelling moest groter worden met bewoners van lager niveau, dan stroomde er meer geld binnen en dat gebeurde en heel snel werd het ene na het andere gebouw bijgebouwd. We bemerkte een toenemende arrogantie bij de directie en vriendjespolitiek. Er werden (uiteraard bezuinigende) beslissingen genomen ten koste van de kwaliteit van de zorg. De motivatie van het personeel kwam onder druk te staan want de inspraak werd steeds minder. Er werden zelfs beslissingen genomen die je pas achteraf hoorde. Er was steeds meer geld nodig voor de overhead en daar breidde het personeel zich uit en op de werkvloer kreeg je meer bewoners onder je hoede. Er werd speciaal iemand aangesteld die moest zorgen dat de instelling een HKZ certificering kreeg, alles werd onder druk gezet, de bezieling verdween, maar het certificaat werd gehaald. De directie in feeststemming, iedereen taart maar de sfeer was definitief veranderd. Zieke collega's werden vaak niet vervangen en wanneer iemand ontslag nam ontstond de mogelijkheid om reorganisatie binnen die afdeling te overwegen. Zorgrapporten werden niet alleen geschreven om de bewoner in beeld te brengen, maar hadden ook het doel de financiën op peil te houden. Ik begon mijn werk mee naar huis te nemen en besloot op te stappen en ik heb gelukkig vrij snel weer ander werk gevonden. Dit is wat er gebeurt met financiële druk, schaalvergroting en marktwerking.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs13 jan. 2011 - 21:57

"Er was steeds meer geld nodig voor de overhead en daar breidde het personeel zich uit en op de werkvloer kreeg je meer bewoners onder je hoede." En, werkte je ook in een positie dat je enig zicht had op de oorzaken? Of op een niveau waarop alleen als een kip zonder kop op het management wordt gekankerd? "Er werd speciaal iemand aangesteld die moest zorgen dat de instelling een HKZ certificering kreeg, alles werd onder druk gezet, de bezieling verdween, maar het certificaat werd gehaald." Enig idee wie met die certificering als voorwaarde kwam? Evenals met al die andere eisen die tot een toename van de bureaucratie leiden? "De directie in feeststemming, iedereen taart" Mooi toch, om te vieren dat je je baan kunt behouden? Want geen certificaat betekent niet meer mee mogen doen met de volgende aanbesteding.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 21:57

Ik vind dat eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid de boventoon moet voeren in de zorg. Niet meer maar minder zorg! Dan zul je zien hoe goed mensen nog voor zichzelf kunnen zorgen. Het is bovendien ook nog eens goed voor hun eigenwaarde.

4 Reacties
bobbono
bobbono13 jan. 2011 - 21:57

Ik werk als verzorgende in een verpleeghuis. Wat jij stelt is al de insteek bij de benadering van de bewoner, maar dan nog is het met 1,5 personeel niet te doen om te zorgen dat 10 mensen in 1,5 uur tijd gewassen, geschoren, enz om 10 uur allemaal hebben ontbeten enz. En dan sta je echt niet uit jue neus te vreten als verzorgende !! Mensen liggen door structurele personele onderbezetting langer op bed, langer in hun vuile luier, enz !! En dan heb ik het nog niet eens over de onderbetaling van de zorg (structureel 500 euro minder dan alle andere sectoren !). Het is een schande om zo makkelijk dingen te stellen zoals jij dat doet nu nog op een mooie leeftijd waarschijnlijk & totaal niet beseffend hoe het eraan toegaat in een zorginstelling !! Aan deze onverschilligheid gaat de zorg kapot met als rechts instrument de heilige marktwerking !! Ik hoop voor jouw dat jijzelf (lichamelijk & psychisch) kunt waarmaken wat je nu van de huidige oudere generatie eist, namelijk "Red jezelf maar ".

JoopSchouten
JoopSchouten13 jan. 2011 - 21:57

Je denkt conservatief Aert. Denk eens mee met Jaap Vos en leer.

ElChe
ElChe13 jan. 2011 - 21:57

God vergeve het je, want je weet echt niet waar over je praat.

Yggdrasil
Yggdrasil13 jan. 2011 - 21:57

Het is bovendien ook nog eens goed voor hun eigenwaarde. ================= Ik vind het immer buitengewoon frappant dat met name rechtse mensen zo verdomd goed schijnen te weten hoe je iemand anders zijn eigenwaarde kunt opkrikken. Of is dat omdat de rechtse mens die eigenwaarde moet ontberen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2011 - 21:57

"En, werkte je ook in een positie dat je enig zicht had op de oorzaken? " Ja, de instelling was klein in het begin. De kantoorfuncties waren mij bekend. Ik heb in heel verschillende bedrijven gewerkt, steeds financiele banen. Groot (bepaalde taken), klein (veel verschillende taken), met winstoogmerk en non-profit. "Of op een niveau waarop alleen als een kip zonder kop op het management wordt gekankerd?" Ik werkte het laatst bij een organisatie die iets te maken had met accountants, ik verzorgde o.a. begrotingen en management rapportages, ik had ook een informatica achtergrond (is sindsdien niets meer aan bijgeschaafd). Omdat ik totaal even iets anders wilde proeven van het leven, wilde ik rechtstreeks contact met de bewoners niet als verzorgende maar als begeleidende. Van een riant salaris ging ik terug naar een beginnersloontje, ik had 0 jaren ervaring in de zorg. Het was mijn eigen keuze. Ik vind niet dat ik een kip zonder kop ben. Ik vind ook niet dat er als kippen zonder kop op de directie werd gekankerd, er werden beslissingen genomen ten nadele van de bewoners en het personeel, deels noodgedwongen door overheidsbepalingen deels door een overdosis eigenwijsheid van de directie (eigenlijk 1 daadwerkelijke directeur en een omhoog geplaatste personeelsfunctionaris). De instelling was heel snel heel groot geworden, dat vereist andere inzichten, maar niet door het personeel minder mondig te te laten zijn, wat wel gebeurde. Ik heb veel mensen daadwerkelijk zien vertrekken, ook mezelf. Kippen zonder kop klagen meestal zonder te vertrekken. Mensen die het menen, vertrekken echt en zoeken hun heil elders. "Er werd speciaal iemand aangesteld die moest zorgen dat de instelling een HKZ certificering kreeg, alles werd onder druk gezet, de bezieling verdween, maar het certificaat werd gehaald." "Enig idee wie met die certificering als voorwaarde kwam? Evenals met al die andere eisen die tot een toename van de bureaucratie leiden?" Met een HKZ certificaat voldoe je aan de eisen zoals gesteld in de ISO 9001. Iedere branche heeft een eigen set normen (certificatieschema). De HKZ-normen hebben betrekking op zowel de kwaliteit van het zorgproces als op de organisatorische kwaliteit. Ze stellen eisen aan het primaire proces: intake/indicatie, de uitvoering van de diensten en evaluatie/nazorg. Daarnaast moeten ook de ondersteunende processen, zoals personeelsbeleid, diensten door derden, et cetera aan specifieke eisen voldoen. Het is een referentie kader voor zorgverzekeringen en b.v. financiers. "De directie in feeststemming, iedereen taart" Taart is helemaal niet goed voor je. "Mooi toch, om te vieren dat je je baan kunt behouden? Want geen certificaat betekent niet meer mee mogen doen met de volgende aanbesteding." Het zou een dermate korting op de zorggelden betekenen, dat verder bestaan niet meer gewaarborgd was. Op papier kan alles er prachtig uitzien maar de praktijk kan iets heel anders tonen. Met bewoners kun je niet scoren, en de verzorging is geen productieproces. Onder druk is de broodnodige humor ook een stuk minder. Mensenwerk is elke dag anders, dat laat zich niet plannen. Ik kon geen agenda trekken om poeptijden af te spreken. Het is en blijft mensenwerk en dat moet wel leuk blijven en als je van hogeraf niet het gevoel hebt dat je ertoe doet, houdt het op.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs13 jan. 2011 - 21:57

"Mensenwerk is elke dag anders, dat laat zich niet plannen." En ben je er inmiddels achter door wie alles tot op de seconde gepland moet worden? De zorg is tegelijk met de zogenaamde privatisering het onderwijs achterna gehobbeld: de ene oekaze na de andere kwam uit Den Haag. Want ze hebben de instellingen wel geprivatiseerd, maar behalve een gelijktijdige bezuiniging kwam er ook nog eens een dosis wantrouwen in de markt overheen waardoor alle instellingen waren gedwongen een enorme bureaucratie op touw te zetten. En de gemeenten die het gekorte geld middels aanbestedingen moesten verdelen, hadden geen keus dan alleen op kosten te laten concurreren in plaats van op kwaliteit. Dus ja, dan kun je de schaalvergroting en ontpersoonlijking natuurlijk voorspellen. In de directies zitten weliswaar de nodige graaiers, maar het grootste verwijt dat je het management kunt maken is: waarom heb je er onder deze omstandigheden het bijltje niet bij neergegooid.