Joop

Zorgen over snelle verspreiding van meest gemuteerde variant tot nu toe

  •    •  
30-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PCR tests process at a hospital of Turkey's Ankara

© ANKARA, TURKEY - AUGUST 28: Samples of PCR tests are seen at Yildirim Beyazit University Yenimahalle Training and Research Hospital in Ankara, Turkey on August 28, 2021. Molecular microbiolog

Deskundigen zijn bezorgd over een nieuwe variant van sars-2. C.1.2 bevat meer mutaties dan alle andere varianten, schrijven de onderzoekers. De vrees bestaat dat inentingen daardoor minder uithalen.
C.1.2 werd voor het eerst in mei vastgesteld in Zuid-Afrika, en is inmiddels ook aangetroffen in onder meer Engeland, Zwitserland en Nieuw-Zeeland. In Zuid-Afrika neemt het aantal besmettingen met C.1.2 rap toe.
De verspreidingssnelheid is volgens de onderzoekers te vergelijken met die van eerdere zorgwekkende versies, zoals de Delta-variant. De nieuwe stam is inmiddels dominant in drie Zuid-Afrikaanse provincies. Dat wijst volgens de wetenschappers op “verhoogde overdraagbaarheid, immuunontsnapping of beide”, schrijven zij in Nature.
Festival-variant Ondertussen is er ook een nieuwe subvariant van Delta opgedoken bij bezoekers van een muziekfestival in Cornwall. Bijna 5.000 bezoekers van het Boardmasters-festival zijn geïnfecteerd geraakt. In ziekenhuizen in de omgeving wordt inmiddels al gesproken over de ‘festival-variant’.
Voor hoogleraar John Drury, die de Britse regering adviseert over het coronabeleid, is de uitbraak in Cornwall aanleiding voor een pleidooi voor meer maatregelen bij festivals. Hoewel dergelijke evenementen doorgaans in de buitenlucht plaatsvinden, leidt het gedrag van bezoekers wel tot extra risico’s, meent Drury. “Je kunt rekenen op meer fysiek contact – elkaar aanraken, omhelzingen, het delen van drankjes – bij een muziekfestival dan bij andere grote evenementen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JoostdeV
JoostdeV30 aug. 2021 - 16:09

Zolang overheiden en wappies weigeren werk te maken van indammen is het wachten op een variant die zich ook onder gevaccineerden kan verspreiden. Dit is de tweede zomer waarin de kans voorbij hebben laten gaan om Europa vrijwel helemaal covid vrij te krijgen. Als er maar enkele coronahaarden zijn, kunnen dit soort varianten wel op tijd worden opgespoord en ingedamd.

1 Reactie
EenMening
EenMening30 aug. 2021 - 22:56

@JoostV "Dit is de tweede zomer waarin de kans voorbij hebben laten gaan om Europa vrijwel helemaal covid vrij te krijgen. " Een sterk staaltje van utopistisch maakbaarheidsdenken. Toen Corona zich rond 15 februari 2020 over de hele aardbol had verspreid, was het niet langer mogelijk om de wereld Covid-vrij te krijgen. De meeste landen hebben zich hierbij inmiddels neer gelegd, alleen China en Nieuw-Zeeland proberen nog steeds met draconische lockdowns het virus buiten de deur te houden. For the time being. Corona zal onder ons blijven en endemisch worden. Vaccineren biedt enige soelaas maar groepsimmuniteit lijkt onhaalbaar. Nieuwe virusvarianten zullen er toe leiden dat de vaccins steeds aangepast moeten worden en er regelmatig nieuwe vaccinatierondes nodig zullen zijn. Er wordt ook naarstig gezocht naar antivirale geneesmiddelen om Covid te behandelen. Het middel Molnupiravir van MSD is veelbelovend. Cuba is een van die eilanden die lange tijd min of meer gevrijwaard leken, maar vanaf midden juli is het aantal besmettingen en sterfgevallen daar sterk toegenomen: https://virusncov.com/covid-statistics/cuba Waarschijnlijk moeten deze cijfers nog met een factor >> 1 vermenigvuldigd worden.

groeneDemocraat
groeneDemocraat30 aug. 2021 - 14:44

Nou is er voorspeld dat juist door te vaccineren tijdend een pandemie je een de evolutie van het virus versneld doordat je een soort natuurlijke selectie creëert. https://open.spotify.com/episode/70Hhcu1TnnoyoBa3Zz9Kk0?si=f2FDaLoOQmu6EXmC8KDZRQ&utm_source=copy-link&dl_branch=1

1 Reactie
Dehnus
Dehnus30 aug. 2021 - 17:09

Nee juist niet, je pakt het virus dan zoals het moet, met je immuun systeem. Je krijgt het en je lichaam smijt het er uit omdat het weet nu hoe het moet. Je word dus lang niet zo ziek en draagt het veel korter bij je. Mutaties gebeuren altijd, als je niet gevaccineerd bent juist meer omdat het virus zich langer kan verspreiden.

Nelisje
Nelisje30 aug. 2021 - 14:23

We zullen er mee moeten leven, of sterven. Wat dan ook.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl30 aug. 2021 - 12:12

Wat een verrassingen weer. Je voelt je als gevaccineerde eigenlijk gewoon bedot. Wat ooit de redding had moeten zijn blijkt nu gewoon de ongemerkte verspreider te worden. Want muteren doet een coronavirus toch wel, met of zonder vaccin. Gelukkig worden we niet meer ziek. Ik vernam op het nieuws ook dat in Israël de 2x gevaccineerden straks ook geen toegang of geldige QR-code meer kunnen krijgen als ze nog niet die derde prik hebben genomen. En nu de CEO van Pfizer heeft aangegeven dat er een mutant aan zit te komen die het vaccin gaat omzeilen, kunnen we wel enigszins deduceren dat Pfizer al bezig is onze volgende redding voor te bereiden. Het gaat dus de goede kant op...!

2 Reacties
Me, myself and I2
Me, myself and I230 aug. 2021 - 17:39

"Je voelt je als gevaccineerde eigenlijk gewoon bedot." Dat ben je ook. De vraag is door wie. Waarschijnlijk gewoon door je eigen angst. Wat we hadden moeten doen is alleen de risicogroepen inenten. Maar als we iedereen doen, dan verdienen we meer, dachten de farmaceuten. Ook hier hadden regeringsleiders gewoon nog kunnen kiezen voor alleen de risicogroepen inenten en dan even het resultaat af te wachten. Tegelijkertijd hadden ze de gezondheidszorg kunnen opschalen. Dat moet immers toch, gezien de verwachting van meer pandemieën. Maar dat deden ze niet. Ook Hugo en zijn buitenlandse collega's zijn vol vol het verkoopverhaal van Janssen en Pfizer gevallen. Natuurlijk gaan Hugo en collega's nu niet meer zeggen dat dit niet zo'n handig idee was. Dat is slecht voor hun carrière. Het is een beetje zuur voor iedereen die kritiekloos het vaccinatieverhaal heeft geloofd. Als meer mensen kritisch waren geweest, had de overheid wel moeten meebewegen en dus beter moeten nadenken. Maar ja, die angst....

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2021 - 8:22

Otkan Amahl Nee hoor!

Joop den Uil
Joop den Uil30 aug. 2021 - 11:23

grieks alfabet: na delta komt dus jota. is Jota dus de nieuwste variant ? of wordt dat nog even stil gehouden tot Pfizer heeft aangetoond dat het vaccin daar ook tegen helpt ? Geheimzinnigheid troef.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot30 aug. 2021 - 17:18

'na delta komt dus jota.' Eerst komen nog epsylon, zeta, eta en theta, en dan pas jota.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht30 aug. 2021 - 9:12

Vliegverkeer zorgt nog steeds voor een snelle wereldwijde verspreiding. Maakt elk coronabeleid bijna nutteloos en is slecht voor het klimaat. Maar we blijven vliegen.

6 Reacties
Jozias2
Jozias230 aug. 2021 - 10:06

En hoe zou je een wereld zonder vliegtuigen voor je zien? 100 jaar terug in de tijd?

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl30 aug. 2021 - 12:16

@ Jozias: "En hoe zou je een wereld zonder vliegtuigen voor je zien? 100 jaar terug in de tijd?" Nee, die wereld is gewoon precies hetzelfde als nu. Alleen dat je, zeg maar, echt vet moet betalen voor een weekendje Milaan of een reis naar exotische oorden om je daar vol te gaan vreten en mee te pronken. De vervuiler die ook moet meebetalen, zoiets. Beetje minder belastend gedrag vertonen en zo, dat soort dingen. Beetje langer wachten op je el cheapo meukpakketjes uit China, je kent dat wel. Niks ergs of zo...

JoostdeV
JoostdeV30 aug. 2021 - 16:00

@Jozias Niet zo bang zijn, 100 jaar terug in de tijd is helemaal niet nodig. In de jaren 60 waren mensen ook heel gelukkig. Er zijn twee smaken: - Alleen vliegen voor de super rijken die hun geld vooral met het werk van anderen en het claimen van van natuurlijke hulpbronnen hebben vergaard. - Vliegen beschouwen als een schaars middel dat we zo zinvol mogelijk moeten inzetten volgens verstandige en eerlijke criteria.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 aug. 2021 - 17:37

prima weer met de boot naar exotische oorden - dan heeft reizen weer waarde

Jozias2
Jozias230 aug. 2021 - 23:14

@amahl en Joost Jullie hebben het over minder vliegen. Ik reageer op de stelling ‘niet meer vliegen’. En dat gaat dus niet alleen over vakantievluchten. De complete wereld veranderd dan. @joost ook in de jaren 60 werd gevlogen en ik denk dat als we teruggaan naar de jaren 60 de gezondheidsschade in verlies van gezonde levensjaren groter is dan door de Corona.

Jozias2
Jozias230 aug. 2021 - 23:15

O en die Chinese meuk dingetjes die komen niet voor niets pas na 6 weken, die komen veelal per boot niet per vliegtuig.