Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgen over Langya, nieuw virus in China dat overspringt van dier op mens

  •  
10-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5303 keer bekeken
  •  
51657662179_3ab3c2cce2_k

© cc-foto: NIAID

In China duikt een nieuw virus op dat zeer vermoedelijk is overgesprongen van dieren op mensen. Het Langya henipavirus (LayV) bezorgt de patiënt koorts, hoesten, smaakverlies, spierpijn en vermoeidheid. Het virus is vorige week voor het eerst geïdentificeerd in de oostelijke provincies Shandong en Henan. Er zijn tot nu toe enkele tientallen besmettingsgevallen opgespoord. Voor zover bekend zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gevallen. Onderzoekers stellen in de Chinese staatsmedia dat de besmette personen tot nu toe niet ernstig ziek zijn geworden en dat er geen reden is voor paniek. 

Wetenschappers zijn spitsmuizen gaan testen en ontdekten dat meer dan een kwart van hen besmet is met virus. Vermoed wordt dat de spitsmuizen daarmee een soort natuurlijk reservoir vormen waarin het virus gedijt. Verder bleek vijf procent van de honden besmet en twee procent van de geiten.

Het is nog onduidelijk of het virus ook van mens op mens kan worden overgedragen. De meeste van de 35 besmette personen zijn boer. De onderzoekers hebben vastgesteld dat het gaat om een henipavirus. Twee andere virussen uit die categorie, het Hendra en Nipah virus, gaan al langer rond en hebben wel vaak de dood tot gevolg. Gezondheidsautoriteiten in Taiwan zijn in actie gekomen en trachten te achterhalen of en waar het virus zich verspreidt. 

Experts op het gebied van infectieziektes waarschuwen al langer dat als gevolg van de klimaatcrisis en de vernietiging van natuurlijke omgevingen het aantal zoönose oversprongen zal toenemen.

cc-foto: NIAID 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.