Joop

Zorgen over inzet chemische wapens door Rusland

  •    •  
12-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
380 keer bekeken
  •  
marioepol

Verscheidene Oekraïense media en het Azov-bataljon beschuldigen de Russen van de inzet van chemische wapens in Marioepol. Een drone zou giftige stoffen hebben gedumpt boven de stad. Drie mensen zouden tekenen van vergiftiging vertonen: ze zouden onder meer kortademig zijn. Volgens de Oekraïense minister van Defensie zouden zij het slachtoffer kunnen zijn van fosformunitie.

Het gebruik van giftige stoffen is niet onafhankelijk bevestigd. Tegenover de VRT oppert expert chemische en biologische wapens Jean-Pascal Zanders een alternatieve verklaring voor de kortademigheid. "De omstandigheden in een gevechtszone zijn sowieso toxisch. Er komen heel wat schadelijke stoffen vrij in zo'n gebied. Denk maar aan bouwmaterialen, huishoudproducten, gevaarlijke stoffen die in koelkasten en diepvriezers zitten, winkels die allerlei dingen hebben opgeslagen."

Nadat Rusland in 1993 de chemische wapenconventie ondertekende, vernietigde het land officieel al zijn voorraden. Danny Pronk, defensie-expert van Clingendael, wees er vorige maand tegenover de NOS op dat Rusland ook zijn productiecapaciteit volledig heeft ontmanteld.

Volgens Pronk is het wel mogelijk dat Rusland een deel van zijn voorraad heeft achtergehouden. President Volodymyr Zelensky zei maandagavond in een video dat hij vreest dat de Russen chemische wapens zullen inzetten. “We nemen dat zeer serieus.” De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss noemt de mogelijke inzet van dergelijke wapens op Twitter “een harteloze escalatie”.

Er zijn tot nu toe zeker tienduizend inwoners van Marioepol omgekomen als gevolg van de Russische belegering, zegt burgemeester Vadym Boychenko in een gesprek met persbureau Associated Press.

Volgens de separatistenleider Denis Pushilin van de Volksrepubliek Donetsk hebben de separatisten en Russen de macht overgenomen in de havenstad. Burgemeester Boychenko bestrijdt dat: volgens hem wordt er nog steeds gevochten. “Het is moeilijk, maar onze militaire helden blijven doorgaan.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Kikkerts
Kikkerts12 apr. 2022 - 13:36

De slachtoffers zijn hier de mensen die dodelijk zijn getroffen/verminkt/gewond en hun familie/vrienden, degenen met verwoeste woning etc. En indirect alle anderen die dadelijk nog met de gevolgen te maken krijgen vanwege hoge prijzen die ze niet kunnen betalen door voedselschaarste, energie etc. Lieden als Boris Johnson die met zijn maat door het ongeschonden centrum van Kiev loopt te paraderen en al die lieden die maar wapentuig blijven leveren alsof er nog steeds niet genoeg ellende is gepasseerd zou ik niet echt slachtoffers willen noemen.

Kikkerts
Kikkerts12 apr. 2022 - 8:11

''Zorgen over inzet chemische wapens door Rusland'' Logisch, de Russen hebben Marioepol zo goed als in handen. Azov helden blijven niettemin hun thuishaven tot de laatste snik toe verdedigen. Hadden ze dat maar niet gedaan, scheelt toch snel ca. 10.000 nodeloze slachtoffers en een complete vernielde stad. En dan hebben we het nog maar niet over alle andere malheur die de elite wens om als corrupte soevereine staat EU/NAVO lid te worden heeft opgeleverd.

8 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 apr. 2022 - 10:04

Je trompeteert weer de dreigende boodschap van de mafia baas. "Vecht niet te erg, anders zal ik nog meer doden en vernietigen. Word mijn slaaf en laat me doden en stelen wanneer ik wil".

Kikkerts
Kikkerts12 apr. 2022 - 10:49

''Je trompeteert weer de dreigende boodschap van de mafia baas.'' Oekraïne scoort inderdaad heel hoog op de lijst van corrupte landen. Maar om nu te beweren dat Zelenski een mafiabaas zou zijn is wel over de top. Neemt natuurlijk niet weg dat als meneer tijdig de fysieke strijd met de Russen had gestaakt (om later alsnog te zegevieren) er heel wat minder slachtoffers zouden gevallen. Dat bewijst maar weer eens dat je in tijden van oorlog beter een staatsman dan een populistische held aan het roer kan hebben.

JasDon
JasDon12 apr. 2022 - 12:41

"Neemt natuurlijk niet weg dat als meneer tijdig de fysieke strijd met de Russen had gestaakt (om later alsnog te zegevieren) er heel wat minder slachtoffers zouden gevallen. " En soms mag je bepaalde mensen niet in de ogen kijken om geen klap op je bek te krijgen. Maar of iemands blik ontwijken nu goed leiderschap is vraag ik me af. Voor de rest valt het helemaal niet op dat je het probleem in dit conflict bij het slachtoffer legt in plaats van de dader. Zegt iets over je prioriteiten en gebrek aan menselijkheid, in mijn ogen.

sameoldshit
sameoldshit12 apr. 2022 - 15:03

jasdon: u heeft een punt. Maar vindt u het niet ongeloofelijk dat de nato en speciaal de amerikanen boos zijn op rusland ivm oorlogsmisdaden? Amerika heeft sinds wo2 miljoenen mensen over de kling gejaagd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2022 - 3:55

Daar ga je WEER met die vieze Russische regiem mafia baas dreigementen van je. Zo van 'op je knieen en we zullen je mischien minder pijn doen' als we je land en bezittingen weg nemen'.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2022 - 3:58

sameoldshit Niet weg wijzen ompat je niet over Europa kan denken. Net doen dat omdat de geschiedenis van de wijde wereld niet altijd goed is dat dus de Russen mogen moorden wat ze willen bij onze buren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2022 - 8:56

Putin had Oekraïne niet binnen moeten vallen. De Oekrainers willen niet worden onderworpen door de Russen.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 9:33

Paul, jij maalt dus alleen om je buren. Je maalt dan waarschijnlijk ook niet om wat de Israëliërs uitvreten in Palestina? Dat is best te vergelijken met wat de russen in Oekraïne doen. De dubbele moraal is weerzinwekkend.