Turks-Nederlandse professionals, waaronder pedagogen, maken zich onder andere ongerust over de afnemende binding met Nederland
De positie van Turks-Nederlandse jongeren is ‘bijzonder zorgwekkend’, zo meldt de Volkskrant maandag. Hun binding met de Nederlandse samenleving neemt in rap tempo af, waardoor ze in een maatschappelijk isolement dreigen te raken. In een open brief aan de Volkskrant luidt een tiental Turks-Nederlandse professionals, die werkzaam zijn in het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, de noodklok. Ze zeggen niet naar extra subsidies te hengelen. Ze willen vooral erkenning van hun problematiek.
Een groeiende groep Turks-Nederlandse jongeren kampt met psychische problemen, vervalt in apathie, is vatbaar voor islamitische radicalisering en glijdt af naar het criminele circuit, zo schrijven de Turks-Nederlandse professionals in de Volkskrant.
Ze sluiten hun brief af met een oproep aan de overheid:
Al met al is er een groeiende groep jongeren aan het ontstaan die zich ontheemd voelen. Ze voelen zich niet welkom in de Nederlandse samenleving. Sommigen trekken zich terug in de eigen (religieuze) gemeenschap, anderen zonderen zich af en dreigen te vereenzamen, ernstige psychische klachten te ontwikkelen of vatbaar te worden voor de verleidingen van radicalisme of criminaliteit. Dat zou niet alleen dramatisch zijn voor deze jongeren, maar voor de hele Nederlandse samenleving. Dat Turkse Nederlanders contact willen houden met familie en vrienden in Turkije is logisch, maar ze moeten wel het gevoel kunnen krijgen of houden dat hun toekomst in Nederland ligt. Dat betekent dat de Turkse overheid zich niet met hun (religieuze) leven in Nederland moet bemoeien en dat de Nederlandse samenleving in deze jongeren moet investeren. Daarom doen wij een klemmend beroep op overheid, onderwijs, bedrijfsleven en Turkse organisaties en voorlieden om zich ook om deze jongeren te bekommeren. Geef ze de begeleiding die ze nodig hebben, bied ze algemene voorzieningen waar mogelijk, maar ook categorale voorzieningen indien noodzakelijk. Stimuleer jongeren om te participeren en zich als kritische individuen te ontwikkelen. Laat zien dat ze in Nederland, meestal hun geboorteland, welkom zijn, maak als overheid, media en bedrijfsleven echt werk van diversiteitsbeleid. Integratiebeleid is voorlopig nog geen overbodige luxe. Investeer in onderwijs, in innovatie en in een gunstig klimaat voor startende ondernemers. Voor de toekomst van de jongeren en van ons allen.