Kleine zorgbedrijven maken enorme winsten, waarvan miljoenen euro’s in de zakken van de zorgdirecteuren verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van twee hoogleraren die op verzoek van Omroep Gelderland de jaarverslagen van zorginstellingen in de regio tegen het licht hielden. Het gaat om zorgbedrijven die werken met de meest kwetsbare doelgroepen: de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.
De hoogleraren, professor Accountancy Jeroen Suijs en professor Openbare Financiën Harrie Verbon van Tilburg University, ontdekten dat één op de zes onderzochte Gelderse zorginstellingen meer dan 10 procent winst maakt. Het Arnhemse Plushome is de absolute koploper met 32,5 procent. De twee bestuurders van Plsuhome verdienden beiden een jaarsalaris van meer dan 50 duizend euro en kregen daar bovenop een nettowinst van bijna 400 duizend euro via dividend uitgekeerd.
Professor Verbon zegt verbijsterd te zijn na het bestuderen van de cijfers:
"Mijn conclusie is dat te veel zorgbedrijven te veel winst maken. Het gaat om overheidsgeld dat bedoeld is voor de zorg, maar dat niet allemaal aan zorg is besteed. Dat vind ik volstrekt verwerpelijk."
Suijs zegt dat de enorme winsten inhouden dat de overheid blijkbaar stukken minder aan de zorg hoeft te besteden, waardoor de zorgkosten omlaag kunnen. Want, zo stelt hij:
"Of de bedrijven werken heel erg efficiënt, of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf 1 uur zorg declareert, terwijl er maar een half uur zorg is geleverd."
Eerder dit jaar bleek nog dat uitgerekend in Gelderland duizenden zorgbehoevenden die broodnodige zorg waren kwijtgeraakt door bezuinigingen. Dat de overheid nu niets doet aan de torenhoge winsten bij de zorginstellingen, vindt Verbon onbegrijpelijk:
"Als je naar de cijfers kijkt, zie je meteen dat er vaak iets niet klopt. Waarom moeten bedrijven zich financieel verantwoorden als er verder niets mee gedaan wordt? Een derde van de bedrijven levert helemaal geen jaarrekening in. Deze bedrijven zijn niet te controleren en niemand die ingrijpt. "
De beide hoogleraren benadrukken dat het geen Gelders fenomeen is, maar dat ditzelfde probleem bij zorginstellingen in heel Nederland speelt.