Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorg onthutst: waarom wordt er zolang gewacht met boostershot?

  •  
08-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Coronavirus - booster vaccination against Covid-19

© 08 November 2021, Schleswig-Holstein, Lübeck: 82-year-old Hiltraud Böhm-Kiefer (r) is being vaccinated against Covid-19 for the third time at the Lübeck-Moisling Youth Centre. Her husband Lot

Zorgmedewerkers vinden dat Nederland sneller moet beginnen met het zetten van de derde prik bij ouderen. De planning is nu om op 6 december te starten met de booster-vaccinaties.
Volgens Chantal Bleeker, hoogleraar uitbraken van infectieziekten en internist-infectioloog in het Radboudumc, is dat te laat. “Hoewel de vaccins nog steeds heel goed werken, weten we uit meerdere studies dat bij 60-plussers de bescherming tegen corona sneller afneemt dan bij jongeren”, legt zij uit in de Gelderlander.
Armand Girbes, hoofd van de Intensive Care (IC) in het Amsterdam UMC, begrijpt evenmin waarom Hugo de Jonge pas over een maand wil beginnen met de booster-prikken. “De vaccins liggen klaar, dus waar wachten we op? De beste IC-behandeling is het voorkomen ervan”, zegt hij tegen AT5.
Ook andere artsen slaan alarm. “Mijn kwetsbare patiënten, allemaal gevaccineerd, beginnen nu ziek te worden”, schrijft huisarts Bart Bruijn op Twitter.
Hoewel gevaccineerden nog altijd een aanmerkelijk kleinere kans lopen om ernstig ziek te worden, neemt de bescherming van de inentingen na verloop van tijd wel af. Volgens Bleeker daalt de bescherming bij ouderen van “ruim boven de 90 naar 89 procent”. Met alle gevolgen van dien, noteert de Gelderlander.
"Op landelijke schaal heeft een klein beetje afname van bescherming al een groot effect. ,,Er worden dan in verhouding in die leeftijdsgroep toch veel mensen ernstig ziek. Dat wil je niet, voor die mensen zelf, maar ook vanwege de enorme druk op de zorg. Een belangrijke tweede reden om meteen te beginnen met die boosters.’’"
De Tweede Kamer snapt niet waarom het demissionaire kabinet zo treuzelt met de derde prik. “Dit moet sneller. Van de zomer zijn andere West-Europese landen al begonnen”, schrijft D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Met name zestigers zouden baat hebben bij een booster, omdat zij vaak zijn ingeënt met AstraZeneca, stelt Paternotte. “Turbo erop dus”, schrijft hij. “December pas tachtigers en januari zestigers is echt te laat.”
Update: Hugo de Jonge verdedigt de boosterprik in december.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.