Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Zorg luidt noodklok vanwege personeelstekort: kom helpen

  •  
30-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderenzorg
De personeelstekorten in de ouderenzorg zijn zo groot dat zorgorganisaties Nederlanders oproepen om te komen helpen. Ouderenzorgorganisatie ActiZ verklaart tegenover het AD dat de hulp van iedereen welkom is.
"Niet alleen gepensioneerde zorgmedewerkers, ook mensen die om andere redenen het vak verlaten hebben en verpleegkundestudenten worden opgeroepen zich (weer) te melden. De oproep geldt ook voor burgers zonder zorgachtergrond."
De zorgorganisaties hebben hun hoop onder meer gevestigd op hulp uit sectoren waar veel mensen nu noodgedwongen thuiszitten, zoals de horeca. Tijdens de eerste golf meldden zich bijna 20.000 mensen via Extrahandenvoordezorg.nl. Via die website kunnen mensen zich ook nu weer opgeven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

Bert de Vries
Bert de Vries1 nov. 2020 - 15:28

De zorg zou de Nederlanders moeten oproepen om andere politieke keuzes te maken. Omdat de zorg uit plat winstbejag is kapotbezuinigd. Immers, eerst naar de markt om de zorg goedkoper te maken en het tegendeel was het geval. Toen de Verzorgingsstaat (arm? hulp) vervangen door de Participatiestaat (arm? dikke bult, eigen schuld). Toen legio zorgtaken overgeheveld van Rijk naar Gemeenten (dichter bij de burger is beter en goedkoper) met een miljardenbezuiniging. En ga zo maar door. Als er één sector is die de roep om meer vrijwilligers in de zorg toejuicht, dan is dat de rechtervleugel van de politiek. Meer vrijwilligers is goedkoper en goedkoper is minder belasting voor het bedrijfsleven en minder belasting voor het bedrijfsleven is beter voor de economie. En beter voor de economie is beter voor iedereen. Ook voor de voedselbanken, symbool van geïnstutionaliseerde armoede.

Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 9:45

Het schort inderdaad aan de factor arbeid en niet aan kapitaal.. Terwijl dat altijd precies omgekeerd is. En niemand vind dat merkwaardig, maar doodgewoon. De voedselproductie en distributie gaan gewoon door. Terwijl in crisis dat toch wel te merken is. De periode Colijn was een heel andere crisis dan nu met de kabinetten Rutte. Inflatie is er nauwelijks en deflatie dreigt. Beleggen levert weinig op, speculeren heeft weinig zin en sparen al helemaal niet. Daarom zijn de mensen geld aan het omzetten in tastbare producten en liggen de winkels vol en kan Bol.com de vraag nauwelijk bijbenen. Je bent gisteren natuurlijk niet in België geweest, maar in Knokke, Antwerpen en Brussel was er geen houwen meer an. Corona of niet, de Belgen stortten zich gezamelijk & massaal op de shops. Iedereen wilde graag voor de bui binnen zijn. Hoekstra had gelijk met de diepe zakken. Geld is een afspraak, een boekhouding en bovenal vertrouwen. Neem de kwestie Air France KLM, een buitengemeen bona fide maatschappij die van vitaa lbelang is voor het vervoer en werkgelegenheid in een periode van geld in overvloed. En ineens moet de kraan dicht, want zo zegt Hoekstra, de belastingbetaler heeft daar last voor gegeven. Hoekstra maakt zich schuldig aan knevelarij, populisme en onbetrouwbaarheid. Hij is een draaier, autoritair en ondermijnt een systeem van vertrouwen. Hij is een zakformaat Trump. Toch is ie heel populair, hij werd genoemd, als grote leider. Maar hij gaat heen als een inbreker die weggaat en het kuisen vergeet. Gelukkig gaat Rutte die niet eens als ambtenaar op financiën heeft gewerkt maar van huis uit een historicus is, wat toch niet zo heel bijzonder is, gewoon door. Want als ik iemand in de politiek vertrouw dan is het Mark Rutte wel..

3 Reacties
The Apple
The Apple1 nov. 2020 - 11:40

Ik heb me al vaker afgevraagd waarom Rutte zo populair is en dan lees je zo'n getuigenis van iemand die Mark Tutte vertrouwt, ondanks dat hij niet eens als ambtenaar op financiën heeft gewerkt maar van huis uit een historicus is, wat toch niet zo heel bijzonder is en dan denk je: Tja.....

The Apple
The Apple1 nov. 2020 - 12:05

Je zou bijna vergeten dat het onderwerp "de zorg" is.

Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 13:59

KLM voorziet in een behoefte, aan vracht en een passagiers het geen berzoging betekend. Dat geldt ook voor de mevrouw die de post verzorgt en die aardige Mo die de pakjes bezorgt. Zie het, Appel. Daar staat twee maal zorg is. De zorg is heel wat groter dan alleen die van artsen en verpleegkundigen. Er werken veel meer mensen in het hospitaal, ook mensen die de bedden gebruiksklaar maken, mensen die de vloer poetsen en mensen in de technische dient die al die apparaten in gebruiksklaar houden. En er zitten ook managers, secretaressen en nog meer mensen die zorgen dat de zorg kan functioneren. Je moet eens wat verder kijken dan de schil. Snij de appel door en dan zie je wat nog nooit iemand voor je heeft gezien. Doe je het? Ik kan nauwelijks wachten voor ik een messcherp antwoord heb.

webmaatje
webmaatje1 nov. 2020 - 9:29

Als zorgpersoneel niet wil staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden omdat ze patiëbten niet in de steek willen laten, dan zorgen ze er zelf voor dat niemand meer in de zorg wil werken. dDn wordt straks vrijwel iedereen in de steek gelaten. In Duitslamd heeft overheidspersoneel (waaronder uit zoeginstellingen en ziekenhuizen) de laatse weken in estafettevorm gestaakt en uiteindelijk een aanbod geaccepteerd dat maar weinig van de eisen afwijkt.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 10:48

Werken is niet enkel voor geld, bedoeld, geld is gematerialiseerd vertrouwen en staken is grotendeels verkapte jaloezie. Ik filosofeer maar wat. Ik zou voor gelijkei beloningen zijn ware het niet dat niet alle werk hetzelfde is en met name de verantwoordelijkheden voor ieder verscillend zijn.

The Apple
The Apple1 nov. 2020 - 20:59

Geld is het gematerialiseerde wantrouwen dat je zonder honger zult lijden, omdat de woorden van je gristelijke buren holle frasen zijn.

Fredje3
Fredje31 nov. 2020 - 7:06

Overigens ligt dit niet aan de marktwerking er is namelijk geen marktwerking. Het is een combinatie. We hebben de slechtste zaken van de vrije markt gecombineerd met de slechtste zaken van een overheidsinstelling. Zo ook met het OV. De overheden hebben een flinke invloed op prijzen en kosten waardoor er geen sprake is van vrije markt en zijn niet meer verantwoordelijk omdat het zgn particuliere bedrijven zijn. Gemeentes spelen zorgaanbieders tegen elkaar uit om zover te komen dat ze voor een dubbeltje op de eerste rij staan. Echter ambtenaren zijn nu niet echt de slimste waarbij het uiteindelijk er opneer komt dat ze wel op de eerste rij zitten, maar dan achter een paal. Zorgaanbieders worden door de biedingen steeds meer gedwongen onder de kostprijs te gaan bieden en eens in de zoveel jaar als contracten zijn verlopen is de kans op chaos weer groot. Dat dit niet werkt had een steen kunnen bedenken alleen hebben onze politici over het algemeen gezien minder werkende hersencellen dan een steen.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 10:56

Ik heb een bericht aangaande het OV voor je. Er maakt haast niemand meer gebruik van een vliegtuig, de trein, de tram de bus en de metro. Ze zijn ten dode opgeschreven. Ik zelf heb nog een wagentje op markplaats gekocht en me nu ook een bok aangeschaft. Daar ga ik dus mee op pad. Ik heb al een route, ik ga naar Zuid Afrka, naar Stellenbosch. Met de bok dwars door de Sahara. Dat heeft zo'n bok ervaring mee, die is al zo dikwijls de woestijn in gestuurd.

Hansie3
Hansie331 okt. 2020 - 20:47

Grappig mijn zus vertelde vanmiddag van twee gepensioneerde verpleegkundigen die hadden aangeboden om te helpen. Ze hebben............... jep helemaal NIETS meer gehoord. Goed bezig zijn we toch hier in Nederland.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 14:01

Is dat een variatie op die twee heren die naar Timboektoe gingen?

Marinus Calamari
Marinus Calamari31 okt. 2020 - 15:25

Ik hoor hier bijna dagelijks van de zelfverklaarde realisten dat we het beste zorgstelsel ter wereld hebben, dus waarom zouden we in voorkomend geval vrijwilligers nodig hebben? Persoonlijk denk ik dat het voor de lange termijn niet eens zo slecht zou zijn als de boel in elkaar klapt. Dan kunnen we daarna e.e.a. beter inrichten en dat zal de volgende pandemieën dan weer een hoop doden schelen.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 10:27

Kan je dat liedje, over juffrouw van Dam? Dat zingt Wim,voor het moment verhuld als puber o, ik wou dat ik dood was......maar doodgaan deed die Sonneveld niet hij was nog lang niet uitgezongen. Wat fijn is het toch dat tweedehands winkelen onder de naam vintage als paddenstoelen uit de grond te voorschijn komen. Want het verleden was niet beter dan het verleden, eerder slechter maar had toch ook zo zijn uitzonderingen. Neem Baruch de Spinoza, na hem zijn er toch enkel nog filosofen in de vermaaksindustrie?

Baggiebor
Baggiebor31 okt. 2020 - 14:46

Dienstplicht weer activeren, probleem opgelost

4 Reacties
The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 17:10

Vergeten dat de gezondheidszorg geprivatiseerd is?

Dave Velzen
Dave Velzen31 okt. 2020 - 20:11

In je dromen. Dan kan je net zo goed iedere onbevoegde daar toelaten.

Marinus Calamari
Marinus Calamari1 nov. 2020 - 9:23

@The Apple, dat is enkel het grootste probleem hier. Het wordt juridisch en praktisch gezien ook lastig om dienstplichtigen te dwingen gevaarlijk werk te doen. Of om de dienstplicht zodanig om te vormen dat het de sociale dienstplicht wordt die hiervoor nodig is. We hebben een overheid die het niet eens voor elkaar krijgt om tijdens een pandemie een mondkapjesplicht in te stellen. Aan de andere kant, ondanks de geuite liberale idealen van mensen als Rutte, zijn vooral de zelfverklaard meest liberale partijen voor herinvoering van de dienstplicht. En reken er maar op dat een en andere zo wordt vormgegeven zou worden dat alleen jongeren van bepaalde klassen ingezet gaan worden om gratis of voor weinig te gaan werken voor de staat. @Dave volgens mij zijn we nu al in het stadium dat de zorg letterlijk desnoods om onervaren en onbevoegde krachten schreeuwt, dus dat is dan geen echt probleem. Voor de herinvoering van de dienstplicht dan dus.

DenFlexwerker
DenFlexwerker1 nov. 2020 - 10:59

Er is een woord voor sociale dienstplicht, ofwel verplicht gratis te werk gesteld worden: dwangarbeid. We zagen het al bij de 'tegenprestatie': betaalde straatvegers werden ontslagen en mochten hun oude baantje gratis weer mogen doen. Ga er ook maar van uit dat een hoop zorgprofessionals de zak gaan krijgen en vervangen worden door onbekwame en ongemotiveerde dwangarbeiders.

White Knight
White Knight31 okt. 2020 - 14:20

Aangezien we in dit landje bijna 100 miljard per jaar uitgeven aan zorg, zou je verwachten dat er meer dan genoeg geld is om voldoende zorgmedewerkers een behoorlijk loon te geven en ook een flexibele schil aan zorgmedewerkers aan te houden voor dit gebeurtenissen waarbij extra zorg nodig is. Aangezien de duurste 1% van de bevolking een kwart van de zorgkosten uit de zvw opsoupeert (Bron: https://www.zorgprismapubliek.nl/producten/zorgverzekeringen/actuele-onderwerpen-in-de-zorg/row-5/hoeveel-kosten-maken-de-1-duurste-verzekerden-in-2016/) en de oudste 18% van de bevolking bijna de helft (wellicht overlappen die groepen deels), zal de verdeling aan zorgkosten over de bevolking vast nog wat eerlijker kunnen.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman21 nov. 2020 - 10:39

Ik zie geen verschil tussen een koerier en een verzorgende. Beiden verlenen zorg en beiden verdienen niet zo veel. Maar ze dienen op hun vlak de zorg. Toen ik dat aardige meisje dat hier elke week trouw een mandje vol komt brengen eens een bos bloemen wou aanreiken was ze heel verbaasd. Ik doe toch gewoon mijn werk, zei ze. Smakelijk eten, nou doei..... en weg was ze, ze had er duidelijk zin an

Sailor2
Sailor231 okt. 2020 - 12:29

Denk dat veel (voormalige) mantelzorgers zich aangesproken voelen. Jammer dat diploma's in deze een enome drempel opwerpen. Genoeg welwillenden met ervaring en een hart voor zorg.

6 Reacties
The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 13:22

Wie heeft er nu geen hart voor de zorg? De vraag is of het zin heeft om het falende overheidsbeleid op die manier glad te strijken. Stel je eens voor dat het zou lukken: dan verandert er nooit wat !!

Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 13:51

Nee mantelzorgers voelen zich niet aangesproken om naast het mantelzorgen en hun fulltime baan ook nog eens het uitgeklede zorgstelsel te ontlasten zodat zorgmanagers op hun Excel sheets kunnen aantonen hoe efficiënt de zorg wel niet is.

Dave Velzen
Dave Velzen31 okt. 2020 - 15:06

Ik heb nog een 35 jaar oud diploma wat dat nog mag voorstellen. Ik ga met 2 oudjes in een verpleeghuis nog naar buiten. Anders kwamen ze nauwelijks nog buiten. Maar terug in de zorg never nooit niet. Ze scholen de ruim 1 miljoen mensen in uitkeringen maar om. Velen zitten in uitkeringen en een steeds groter gedeelte heeft een MBO, HBO dan wel WO achtergrond. Genoeg voorbeelden daarvan gezien tijdens mijn 7 jaar gemeenteraadslid en we doen uiteraard niets. Deze kan je gemakkelijk in 12 a 15 maanden omscholen tot niveau 3 en later 4 en 5. Het grote probleem in de ouderen zorg is het bijna ontbreken van mannen. Ik til soms oudjes alleen op om ze in een rolstoel te zetten, waar de vrouwen met 2 man dit moeten doen. En ja ik ben 55 jaar en beschouw mij zelf met pensioen.

Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 15:31

Daar zit het probleem niet Velzen. Ze kunnen die mensen wel omscholen en ze in de zorg laten werken maar dan moeten die mensen een salaris krijgen. En dat is het probleem. Daarom deze oproep om mensen gratis hun tijd aan de zorg te geven. Want je mag wel aan het werk in de zorg zolang ze je maar geen salaris hoeven uit te betalen.

Sailor2
Sailor231 okt. 2020 - 16:58

Apple, Misschien dat je in verwarring bent door het woord (voormalige) mantelzorgers. Die krijgen dan gewoon betaald natuurlijk. Zapata (Voormalige) mantelzorgers voelen zich wel aangesproken. En let op wat ik tussen haakjes heb gezet.

Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 18:34

@Sailor, ik ben mantelzorger met daarnaast een fulltime baan en voel me totaal niet aangesproken om naast mijn baan en de zorg voor mijn gehandicapte partner de hiaten in de gezondheidszorg te gaan opvullen die ontstaan zijn door marktwerking en al helemaal niet als vrijwilliger. Zijn ze nu helemaal belazerd?

Bouwman2
Bouwman231 okt. 2020 - 9:25

Als er te winig verzorgenden zijn dan ligt dat aan de keus die de burgers zelf hebben gemaakt. Ze kiezen in het algemeen niet direct voor zorgen.maar meer voor verzorgd te worden. Voor veel burgers is de Staat de ultieme verzorger. en dat is evenmin gebalanceerd als vouit kiezen voor de vrije markt De balans is verstootd geraakt door dat de burgers de klassieke hoofdzonden noch de klassieke deugden voldoende in acht namen. Klassiek zegt de burgers in meerderheid dus niets meer en de SGP is achterlijki, niet waar? De burgers wordt de wacht aangezegd, wedden om twee kaartjes voor een dance-event dat zodra de vermaning minder pregnant is de zondaar zijn oude patroon hervat?

5 Reacties
Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 11:15

O? Weet u wel hoeveel mensen mantelzorger zijn? En die zijn mantelzorger omdat de afgelopen 30 jaar de zorg voor heel veel mensen die zorg nodig hebben afgebouwd is. Mantelzorgers doen dat gratis en dan wrijven onze overheid en zorgmanagers zich in de vettige handjes want dat is dan toch maar weer mooi bespaard. Veelal hebben mantelzorgers ook een fulltime baan ernaast want we moeten allemaal doorwerken tot 70 jaar. En dan zouden mensen nu ook nog eens gratis moeten bijspringen in die afgebouwde zorg? Inderdaad is de SGP achterlijk vanwege hun totaal wereldvreemde standpunten.

Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 11:25

https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/achtergrondartikelen/item/mantelzorg-in-nederland-dit-zijn-de-cijfers/#:~:text=Hoeveel%20mantelzorgers%20zijn%20er%20in,gemiddeld%209%2C5%20uur%20zorg. Goeie genade, de Nederlander wil verzorgd worden in plaats van zelf te zorgen aldus Bouwman.

The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 13:31

We zouden een voorbeeld moeten nemen aan sommige ontwikkelingslanden, waar de vrouwen nog 10 kinderen krijgen als garantie voor een onbezorgde oude dag.

Marinus Calamari
Marinus Calamari31 okt. 2020 - 15:00

Dat de zorg is afgebroken komt niet omdat de burger het idee van de welvaartsstaat heeft omarmt. Integendeel zou ik zeggen. En de SGP is niet alleen volslagen achterlijk, afhankelijk van het standpunt lopen die decennia tot eeuwen achter op normale mensen, maar ze zijn ook compleet verdwaalt in religieuze waanideeën van het ergste soort. Het partijprogramma van de SGP neigt naar landverraad, aangezien het de Godvrezende reet afveegt met al onze verworvenheden.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 15:16

Zapata, is de instelling van reageerder Bouwman niet in essentie het probleem in deze maatschappij. Veronderstellingen en beschuldigingen geuit in wantrouwen, vanuit hun eigen neoliberale denkbeeld. De burger wil, net als zij, optimaal profiteren en moet, in tegenstelling van hen, daarvoor gestraft worden. Het mensbeeld van de neoliberale aanhanger is precies datgene wat fout is in de huidige politiek. Toename van controle en wantrouwen richting de gewone burger met excessen bij het UWV en belastingdienst tot gevolg. Afbraak van maatschappelijke ondersteuning om misbruik tegen te gaan. Als dan gekeken wordt naar het misbruik dan waren die kosten een fractie van de oplossingen van de regering. Uiteraard worden dan voor de schade afhandeling consultants ingehuurd, die een veelvoud van de schade kosten. Zo wordt de schade afhandeling van de toeslagaffaire en gaswinning schade een verdienmodel voor de marktwerking van de politiek. Dit zal ook gebeuren bij de afhandeling van de Covid pandemie, de kosten zullen exploderen, waarna er stevig bezuinigd gaat worden op de hulp van de slachtoffers van de crisis. Neoliberalisme is stilstand en afbraak.

P Haan
P Haan31 okt. 2020 - 7:27

Ze schieten zichzelf wel in de voet met deze oproep. In de inkomendiscussie wordt de zorg neergezet als een roeping waar voor elke handeling een geweldige opleiding nodig is, en waar eigenlijk elke werker een blanco cheque zou moeten krijgen in plaats van een afgebakend inkomen. Veel taken in de zorg zijn ongeschoold. Daar is een korte instructie voldoende, en iedereen die het verschil weet tussen een wc en een wasbak, op tijd op een lokatie kan komen en de schoenen aan de juiste voet aan kan trekken kan een bijdrage leveren. Ook daar is een gemiste kans deze zomer: laat professionals de taken verrichten waar scholing voor nodig is, en vul aan met mensen die alle handelingen er omheen verrichten. Daarme ontlast je de groep, en stel je het opbrandmoment uit. Nu zit, geheel volgens de verwachtingen, een grote groep mensen thuis die prima in staat zijn om daar bij te springen. Om dat er nu nog in te brengen is contra productief. De tijd die je in de groep moet steken die je komt helpen vreet zoveel energie, dat je het net zo goed zelf kan doen.

Aart van de aap
Aart van de aap30 okt. 2020 - 20:08

Kom helpen, vergroot onze winsten, help ons aan gratis arbeidskrachten. Ik bedoel, kom de ouderen helpen typerend weer

2 Reacties
The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 9:48

En nu maar hopen dat de beursspeculanten onder ons hun geld hebben ingezet op de producenten van de testen.

Aart van de aap
Aart van de aap31 okt. 2020 - 11:17

https://www.google.com/search?q=stirner+quotes&safe=active&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk01Erd3zcQDPomKaIf9s2ZAt5uTbMg:1604143009602&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=TLD5W8H0wry3oM%252CyMeBmKYk02Y9HM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRMSaqgmwleWqbb6G7qcgZbNVxAgA&sa=X&ved=2ahUKEwio9oWy2t7sAhWLC-wKHcdjDY8Q9QF6BAgKECE&biw=1199&bih=723#imgrc=TLD5W8H0wry3oM

Oki Doki
Oki Doki30 okt. 2020 - 18:54

Dit is wel zorgwekkend aangezien er steeds meer ouderen bij komen en er dus ook steeds meer hulpbehoevenden bij komen.

1 Reactie
Zapata
Zapata31 okt. 2020 - 0:22

Dat is buiten Afrika om een wereldwijd fenomeen. In Afrika nemen mensen kinderen om een soort van economische zekerheid te hebben op hun oude dag. Hier daalt het geboortecijfer veelal omdat de dagelijkse realiteit te onzeker is geworden om een eventuele financiële klap te kunnen opvangen bij het krijgen van kinderen. Maar wel apart is dat de kosten van de gezondheidszorg in Nederland percentueel behoorlijk meer gestegen zijn ten opzichte van andere landen. Terwijl ze daar ook ouder worden. Het zou toch interessant zijn om eens te onderzoeken waar dat nu aan ligt. Omdat wij de beste zorg van de wereld hebben? Dat waag ik te betwijfelen, gezien de tekorten die er ontstaan bij crisis situaties. (overigens hebben wij wel heel goede zorg) Wij doen veel meer behandelingen dan andere landen en ook met de meest geavanceerde methoden. Is een argument wat ik vaak hoor. Weet ik niet, tandarts, fysiotherapie zitten al niet meer in het pakket en er verdwijnt steeds meer uit. De discussie gaat nu over wat is zinvolle zorg. Als je alleen zinvolle zorg zou geven dan kan je de kosten drukken. Een scribent die huisarts is en opiniestukjes schrijft voor de Volkskrant gaat bijvoorbeeld al helemaal mee met het niet meer uitvoeren van knieoperaties voor mensen vanaf 50 jaar. Die doen toch niet meer aan sport of zo. Dat is een mooie besparing. Laat de fysiotherapeut die mensen maar helpen de laatste 30 jaar van hun leven die zit toch niet meer in het basis pakket. Dat die mensen nog 20 jaar moeten werken gaat de huisarts aan voorbij. Mij lijkt het dat als je winstmaximalisatie in de zorg nastreeft dat de kosten gaan stijgen van die zorg. Er moet namelijk poen aan verdiend worden.

Zapata
Zapata30 okt. 2020 - 16:44

Heel even, wat betaald het als die hulp zich gaat inzetten? Of is het liefdewerk oud papier?

1 Reactie
JJP2
JJP231 okt. 2020 - 8:20

Ik heb de website eens helemaal doorgevlooid, maar het is inderdaad heel erg cryptisch wat je uiteindelijk zou moeten gaan doen en wat daar tegenover staat. Als ik echter een gokje mag wagen, dan denk ik dat het inderdaad vrijwilligerswerk is. Niets mis mee natuurlijk voor de mensen die hiervoor open staan, maar vreemd dat dit niet 'gewoon' gezegd wordt.

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 16:12

Een socialistische overheid heeft het recht om te vragen om solidariteit, een neo-liberale overheid is alleen maat op zoek naar gratis arbeidskrachten om de winsten van de ondernemers veilig te stellen.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2020 - 18:14

Het is niet de overheid die het vraagt maar de zorg .

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 21:44

Aha, "de zorg"... Het verzoek komt niet van een socialistische overheid, maar van de werkgevers, omdat de overheid de verantwoordelijkheid uit handen heeft gegeven aan mensen die daar wel brood in zagen, maar achteraf niet op hun taak bereken bleken te zijn. En dat moet mijn bereidheid vergroten? Sorry, maar ik ben er net aan gewend dat ik een atheïstische neo-liberale consument ben die alleen op zijn eigen voordeel uit is, de modelburger van Milton Friedman.

Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2020 - 12:36

De appel - fijn voor je joh . (?)

Martinel
Martinel30 okt. 2020 - 15:22

De 'markt' kan dit toch zelf oplossen? De 'markt' heeft toch ook in 2015 bijna 70.000 zorgmedewerkers op straat gezet? Die waren wegens 'efficiëntie' onbruikbaar... Slotervaartziekenhuis gesloten, was toch maar een brok stenen...idem in Flevoland. En nu huillie huillie? De schuldigen, de Tweede Kamer in 2015, Rutte en co (dus ja ook die PvdA), Groenrechts, CDA etc.., D'66, kijk het zelf maar na. Nooit zijn die lui ter verantwoording geroepen. En nu opeens oproepen tot 'kom terug?' Met gevaar voor eigen leven en dat van hun huisgenoten? Maar goed mensen, Rutte komt terug! Nog eens 4 jaar die clown ga ik niet trekken. Het Nederlandse zorgsysteem is ten dode opgeschreven. Vuurwerkverbod à la minute invoeren (had al jaren geleden moeten gebeuren), maar nee, Rutte moet dat nog even wegen...(waaraan?). Aan zijn rijke achterban? Of aan de gehele bevolking. Werkelijk, stem de VVD weg, stem sociaal en voor een ander systeem. De incompetentie van deze regering (+staatshoofd) en de incompetentie van tweede Kamerleden is stuitend. Alle goede kamerleden verdwijnen. En geef ze eens ongelijk met die glibberige bulderend lachende MP aan het hoofd.

6 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2020 - 17:19

Helaas de peilingen geven tot op heden duidelijk aan dat we er nog een tijdje aan vast zitten

Dave Velzen
Dave Velzen30 okt. 2020 - 20:47

De PVV is ook schuldig hieraan.

Zapata
Zapata30 okt. 2020 - 20:54

Ben er ook bang voor dat we er nog een jaar of vier aan vastzitten. Helemaal natuurlijk nu er ook weer spanningen tussen Turkije en Nederland ontstaan. Rutte kan weer de staatsman uithangen, Wilders gaat vol op het orgel en dat waren de verkiezingen weer. De enige manier om ooit nog van een VVD regering af te komen is niet in een coalitie met die VVD te gaan zitten. Dat hoef je niet aan D66/CDA/CU te vragen, rechts zoekt rechts op dus die vinden het allang best. Maar als de PvdA weer wat mocht groeien dan zullen die wel weer kuch verantwoording nemen. Ik schat zo tegen 2068 dat we een andere coalitie krijgen.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 8:36

@Thuiszitter Een voorspelling is nietszeggend, ga eens inhoudelijk in op de relevante opmerkingen. De marktwerking is toch de oplossing voor alle problemen in de maatschappij?

Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2020 - 12:41

Gimly55 - scroll kleinstukje lees je mijn inhoudelijke. Martinel doet een oproepje om niet op de VVD te stemmen daar reageer ik Inhoudelijk op en begin dan met het woord “Helaas” maw ik had het ook graag anders gezien maar laten we realistisch blijven . Snap jouw reactie niet eerlijk gezegd.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 21:04

@Thuiszitter, Je reactie is 2 regels lang en zeer onduidelijk. Leg maar uit wat je bedoeld te zeggen met inhoud en relevantie. Je zegt dat je mij niet begrijpt, ik zie geen woordje Frans in mijn bijdrage. Het is duidelijk en in de lijn van het onderwerp.

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2020 - 14:03

extrahandenvoirdezorg.nl vertelt mij dat je hulp verder niet wordt beloond . Denk niet dat horecapersoneel daarop zit te wachten die zoeken wel een bezigheid wat nog wat oplevert in de portemonnee.

Woeki Hypo
Woeki Hypo30 okt. 2020 - 13:45

Zorg luidt noodklok vanwege personeelstekort: kom helpen 1 In het algemeen. Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ 2 In het bijzonder. “De personeelstekorten in de ouderenzorg zijn zo groot dat zorgorganisaties Nederlanders oproepen om te komen helpen.” Waarom zouden geschikte mensen (voor hen) risicovolle taken willen overnemen, als bijvoorbeeld een vroeg behandeling geen optie / (praktische) mogelijkheid is (in Nederland)? Voorzorg beginsel. Laat deze zorgorganisaties meehelpen ervoor te zorgen, dat mensen / werknemers / verzorgden, die deze vroeg behandeling eventueel willen gebruiken, dat ook kunnen in de praktijk. Woeki Hypo.

2 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen30 okt. 2020 - 13:59

Vroegbehandeling van wat en we hebben daarvoor niet de mankracht en de middelen. Dus droom lekker verder.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 8:42

Als de voorzorg niet geregeld kan worden, is de gewone zorg ook niet goed geregeld, om over de nazorg maar te zwijgen. Martinel had een goede opmerking, laat de marktwerking het maar opknappen. Uiteraard moet het opgelost worden op z'n neoliberaals, kosten minimaliseren en socialiseren, baten maximaliseren en privatiseren. Zorg gratis aan het bed, dan ben je solidair. Helaas was het kabinet in 2014 niet echt solidair met de zorg, toen er 70.000 zorgmedewerkers ontslagen zijn. Kwestie van boter en hoofd.

Libertain
Libertain30 okt. 2020 - 13:16

"Zorg luidt noodklok": - Haal het misleidende stickertje "beste zorg" weg omdat de neoliberalen stelselmatig de boel belazeren ten koste van de hulpbehoevigen.

Fredje3
Fredje330 okt. 2020 - 12:24

Mijn vrouw heeft ruim 20 jaar in de zorg gewerkt en dankzij geestelijk gestoorden in de regering 6 ontslagrondes mee gemaakt waarbij elke keer weer aan dat karige loon werd gezeten. De laatste ronde ging de hele toko op de kop, want je kan maar zo lang onder de kostprijs blijven werken en niet langer. Nu ook weer krijgt de regering meteen uitslag als je over loonsverhoging in de zorg praat. Laat ze maar lekker de t*ring krijgen daar in Den Haag.

1 Reactie
Dave Velzen
Dave Velzen30 okt. 2020 - 13:18

Je hebt het prima gezegd. Nog veel beter dan ik.

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 12:19

Geen gehoor geven aan dit soort oproepen, want de markt lost het probleem vanzelf op. In het geval je wel komt opdraven betekent dat alleen maar dat de noodzaak om iets te veranderen ontbreekt. In dit geval is alleen het "dor hout" de klos, maar de volgende keer kan dat ook anders zijn. Stel je eens voor dat het volgende virus vooral kinderen in de leeftijd tot 6 jaar treft.

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries30 okt. 2020 - 20:11

The Apple, het personeelstekort gaat enorme proporties aannemen. Het laten aankomen op een implosie die werkgevers en overheid noodzaakt om de zorgenden tegemoet te komen kan. Maar niet in de gegeven omstandigheden, omdat groot verlies aan mensenlevens daardoor onvermijdelijk is. Niet nu laten aankomen op gods water, maar later wel, en dan spijkerhard.

The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 9:45

Bert - Mensen reageren op basis van hun emoties en niet op basis van hun verstand en dus zal wat ik schrijf en wat jij schrijft toch niet gebeuren. Wat ik schrijf misschien ietsje meer, omdat woede ook een emotie is. Een groot verlies aan mensenlevens is nu al onvermijdelijk, vanwege het falende beleid. In juni, of op zijn laatst juli, had het testen en het bron- en contactonderzoek op orde moeten zijn. Met de nadruk op het laatste, want alleen maar testen heeft alleen maar zin voor de producenten van de testen: je blijft achter de feiten aanlopen.

Dave Velzen
Dave Velzen30 okt. 2020 - 12:08

Ik heb nog een bevoegdheid maar ik ga nooit meer terug. Het was mijn beste beslissing ooit genomen. Ik was er compleet klaar mee. Bovendien doen de instellingen veel te weinig om mensen op te leiden. Ik wens ze allemaal veel succes.

Bert de Vries
Bert de Vries30 okt. 2020 - 9:59

Het kabinet heeft in de zorgsector extreem veel krediet verspeeld. De woede en de minachting daar komt via de media zelden in beeld, het is vooral de management-elite uit het OMT die daar verschijnt. Maar pas op, bij velen is die woede en minachting al omgeslagen in onverschilligheid. Zoiets van: 'Zoek het zelf maar uit. Ik heb klachten en meld me ziek.' Er zijn instellingen die de duizend euro voorschieten. Er zijn er ook die financieel krap zitten, en die verwachten dat de regering het geld pas in de loop van het volgend jaar overmaakt. Zij durven niet vooruit te betalen. En dan zijn er de instellingen die vrezen dat ze niet voldoende geld wordt overgemaakt omdat de regering gaat werken met uitzonderingen. Iets dat de sector omwille van de lieve vrede wil vermijden. Dit, en de onverschilligheid voor het niet-medisch personeel, maken dat de zorgsector op het punt van imploderen staat. Van specialistische top-instellingen tot professionele mantelzorgers.

6 Reacties
LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 12:27

@Bertdevries [De woede en de minachting daar komt via de media zelden in beeld, het is vooral de management-elite uit het OMT die daar verschijnt] De management elite houdt ook gewoon privé klinieken tegen die de reguliere zorg kunnen overnemen uit financieel belang. Ik snap wel dat dit soort berichten ook demotiverend werken. De zorg is slecht georganiseerd en de managers lijken voornamelijk in de talkshows aan te schuiven ipv echt goed alles te organiseren. [Maar pas op, bij velen is die woede en minachting al omgeslagen in onverschilligheid. Zoiets van: ‘Zoek het zelf maar uit. Ik heb klachten en meld me ziek.’] Ja, maar dit hebben ze altijd al gedaan. In de zorg zitten ze nogal snel thuis met een verkoudheidje terwijl het beeld wordt neergezet dat ze zo enorm hard werken. Natuurlijk zijn er veel zorgmedewerkers die enorm hard werken, dat begrijp ik ook wel. In 2002 was het ziekteverzuim al zeer hoog: https://www.trouw.nl/nieuws/ziekteverzuim-stabiliseert-in-bedrijfsleven~b71b7139/. En ook nu weer zitten enorm veel mensen uit de zorg thuis met een snotneus. De zorg mag ook wel is harder voor zichzelf worden.

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 13:12

LBNB: "De zorg mag ook wel is harder voor zichzelf worden." Om de mensen te helpen die van mening zijn dat het slechts om een griepje gaat?

Bert de Vries
Bert de Vries30 okt. 2020 - 17:44

LBNBin 2002 waren de reorganisatie in de zorg, eerst de administratie en dan de patient, plus de bezuinigingingswoede en de daarbij behorende onderbezetting, al in volle gang. De breuk met de situatie van een jaar of 10 eerder was heel voelbaar. Onderbemanning in de zorg is standaard. De oorzaak is niet het ziekteverzuim. Los daarvan: de belabberde manier waarop de duizend euro voor zorgmedewerkers vorm krijgt is bepaald niet motiverend.

LaBou
LaBou 30 okt. 2020 - 17:50

Appel, blij dat je weer terug bent.

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 23:46

[Om de mensen te helpen die van mening zijn dat het slechts om een griepje gaat?] Nou laat die mensen ondertekenen dat ze af zien van een ic of ziekenhuisplek bij Covid besmetting. Waar moet ik tekenen zou ik zeggen.

gimli55
gimli5531 okt. 2020 - 8:46

@ LBNB Draai oorzaak en gevolg niet om, het ziekteverzuim is hoog door de belachelijke hoge werkdruk, ontstaan door veelvuldige bezuinigingsrondes. Dat noemt de politiek dan taakstelling, is ook zichtbaar in de GGZ en jeugdzorg.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 okt. 2020 - 9:41

Dag. Met alle respect, wat denken minister Hugo de Jonge en zijn collega's erover?. Het is al een tijdje 2 voor 12 maar ik zie persoonlijk nog altijd veel te weinig anti-Covid-19 maatregelen in dit land, tenminste in vergelijking met onze buurlanden. Elders in Europa zijn b.v. sportscholen, bioscopen enz. al gesloten. Mondkapjes b.v. worden blijkbaar nog altijd te weinig gebruikt, tenminste van mijn belevenis in mijn eigen omgeving. Maar dan wie ben ik?. Een heel fijne dag. ✌

8 Reacties
adriek
adriek30 okt. 2020 - 9:53

Mondkapjes worden best veel gebruikt, maar blijken zoals verwacht nauwelijks effect te hebben. Er zijn ruim voldoende maatregelen, maar er zijn te veel mensen die er zich niet goed aan houden. De anderhalve meter in combinatie met hygiene zijn voldoende om de reproductiefactor onder 1 te houden.

Rick Hofland
Rick Hofland30 okt. 2020 - 11:36

Elders in Europa lopen de besmettingen inmiddels harder op dan hier, dus laten even geduld hebben om te zien of de komende weken de piek inmiddels voorbij is.

Bert de Vries
Bert de Vries30 okt. 2020 - 12:49

Gabriel, het is kwart over twaalf. Handhaving is een illusie.

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 13:08

@RickHofland [Elders in Europa lopen de besmettingen inmiddels harder op dan hier, dus laten even geduld hebben om te zien of de komende weken de piek inmiddels voorbij is.] Ja en ook de ziekenhuisopnamen lopen daar inmiddels veel harder op. Hier in Nederland hebben we de piek zeer waarschijnlijk al bereikt nu, ook qua ziekenhuisopnamen.

ton14024
ton1402430 okt. 2020 - 15:23

Meer dan 11.000 besmettingen nu. De piek is niet in zicht.

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 16:31

@Ton Jij hoort in hetzelfde kamp als JanB en Angela de jong, jullie zijn in een soort doemhypnose. Het RIVM zegt dat het stabiliseert en er zijn in 3 dagen maar 27 mensen netto bijgekomen in de ziekenhuizen. Dit betekent dat de golf breekt, wat ik een paar dagen eerder al voorspelde en toen werd uitgelachen. De curve gaat nu 100 procent zeker naar beneden.

ton14024
ton1402430 okt. 2020 - 19:58

L, misschien krijg je gelijk, 100% is onzinnige grootspraak.

GoudenBergen
GoudenBergen30 okt. 2020 - 23:55

@LBNB Omdat veel positieve test die afgenomen worden door commerciële bedrijven niet gemeld worden, is het aantal besmettingen hoger dan 11.000. Dat geldt voor alle dagtotalen. Het aantal patiënten op de ICs is nu 567. Dat beteken dat het percentage besmette patiënten dat uiteindelijk op de IC terecht komt kleiner is dan uit de officiële cijfers blijkt.