Joop

'Zorg ervoor dat de groep vaccinweigeraars niet groter gaat worden'

  •    •  
03-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Francisco van Jole is zeer lovend over het optreden van Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. “Dit was zijn beste tot nu toe”, aldus de commentator. “Ik vond vooral de manier waarop hij zich tot de ongevaccineerden richtte ‘denk er nog eens over na’ heel er goed.” Over Rutte daarentegen was hij niet te spreken. “Behalve aan het begin, de manier waarop hij het sluimerend conflict tussen gevaccineerden en ongevaccineerden probeerde te de-escaleren was goed. In het buitenland zie je toch wel politiek leiders de schuld in de schoenen van ongevaccineerden schuiven en dat gaat niks oplossen.”
Peter Kee wijst er op dat het kabinet het probleem heeft dat niet zeker is of de Kamer de maatregelen steunt. “De ChristenUnie is tegen uitbreiding van de coronapas, omdat een deel van hun achterban in de biblebelt woont. De PvdA heeft de coronapas eerder gesteund maar GroenLinks niet. Ik heb de indruk dat de PvdA nu ook wel zal instemmen met het verruimen van de coronapas. Om het door de Eerste Kamer te krijgen hebben ze nog weer meer partijen nodig want daar heeft Volt geen zetel.”
Van Jole wijst er op dat Rutte niet over kritiek op het beleid wilde ingaan tijdens de vragen van de pers. “Terwijl het al de derde keer is dat het misgaat vanwege het beleid.” Kee is het daar mee eens. “Het is weer te laat, te slap, te laf. Er wordt eindeloos naar compromissen gezocht.” Van Jole stoort zich aan het feit dat er nu weer extra tijd wordt gevraagd om de juridische onderbouwing voor de maatregelen rond te krijgen. “Daar hadden ze al veel eerder mee kunnen beginnen.”
Daarna gaat het over de vaccinatiedrang of -dwang die volgens Rutte en De Jonge niet bestaan in Nederland. Volgens Kee, auteur van de bestseller Code Rood over de coronacrisis, heeft De Jonge het helemaal gehad met vaccinweigeraars. Hij voorziet dat er meer druk uitgeoefend zal gaan worden op de weigeraars. “Of gaan we zaken opnieuw sluiten. Dat is de keuze. Gaan we met z’n allen weer terug naar strenge maatregelen of krijgen gevaccineerden toch meer vrijheden?”
Van Jole wijst er op dat ongevaccineerden in Nederland amper een strobreed in de weg wordt gelegd. “In Frankrijk worden zorgmedewerkers ontslagen als ze zich niet laten vaccineren. In 15 departementen krijgen ze vervolgens ook geen uitkering meer. In Duitsland worden ze geweigerd in nachtclubs. In Nederland is dat allemaal niet aan de orde. In Estland dreigt ontslag voor een minister die zich niet wil laten vaccineren. Het zou interessant zijn om te zien wat Rutte in zo’n geval zou doen. Want dan komt zijn verhaal dat het je eigen keuze is wel op losse schroeven te staan.”
Van Jole stelt dat de regering aan de burgers duidelijk moet maken dat dit nog wel eens heel lang kan gaan duren. “Ze praten elke keer over licht aan het einde van de tunnel. Maar dan komt er daarna weer een nieuwe tunnel. Als we pech hebben. En pas er voor op dat de groep mensen die zich niet wil laten vaccineren niet groter gaat worden. Als het debat gemeden wordt en er geen sociale druk is kan dat wel gebeuren. We zijn nu een keer gevaccineerd maar misschien moet dat nog wel een keer, of nog twee of drie keer. En dan moet het probleem niet groter worden.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Ewout Pool
Ewout Pool4 nov. 2021 - 19:36

Gezien de rijen vandaag bij de priklocaties lijkt me deze angst niet bewaarheid te worden....

Déjà vu
Déjà vu4 nov. 2021 - 0:48

Ik kan het woord corona niet meer aanhoren. Indien de groepsimmuniteit de 200 % nadert.,zal ik iets van me laten horen.

1 Reactie
ton14024
ton140244 nov. 2021 - 9:02

Hoera, weer eentje die er onderdoor gaat.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 nov. 2021 - 23:47

Als je vaccinatie success wil zorg je dat het via de familie dokter kan. Welke criminele dumkopf denkt nu dat als je het niet via de vertrouwde makkelijk bereikbare docter om de hoek kan, dat er dan niet grote gaten zullen ontstaan in vaccinatie van de bevolking? Hoe is het mogenlijk dat ze in een vergaaderzaal beslisten oh, laat maar. En als ze echt hun best hadden wilden doen, en niet alleen het broodnodige, dan ook bij drogisten. En bij het voetbal. Enz. De regering doet steeds minder omdat ze zien dat het volk al lang bezig is om de buren de schuld te geven in plaats van degenen met de verantwoordelijke baan. Nederland is vergeten om sociaal te denken. Dit blog zit ook vol met stukjes van de facto VVDers die alleen fantaseren dat ze nog links zijn.

Teun Slager
Teun Slager3 nov. 2021 - 23:02

"De ChristenUnie is tegen uitbreiding van de coronapas, omdat een deel van hun achterban in de biblebelt woont. De PvdA heeft de coronapas eerder gesteund maar GroenLinks niet." En dat GroenLinks er niet warm voor loopt is omdat er in de grote steden, met een flink deel van hun achterban net als die van BIJ1, een vergelijkbaar hoge mate van antivaxxers voorkomt en dan met name onder niet westerse minderheden maar zeker ook alternatievelingen.

5 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2021 - 7:41

Teun En dat kunt u aantonen? Nee? Dat dacht ik al.

Middenman
Middenman4 nov. 2021 - 8:35

@Teun - precies. Gisteren bleek uit de cijfers dat de streng-gereformeerden slechts 15% uitmaken van de vaccin-weigeraars. Waarom die nog steeds de meeste aandacht krijgen is mij een raadsel.

EenMening
EenMening4 nov. 2021 - 9:44

@Middenman Het is acceptabel om bewoners van de Biblebelt te bekritiseren en te discrimineren, bekritiseren en discrimineren van niet-Westerse minderheden wordt daarentegen als islamofobie gezien.

Middenman
Middenman4 nov. 2021 - 12:47

@Eenmening - ook die vormen niet de grootste groep. De grootste groep bestaat uit rechtse, boze, witte mensen.

Teun Slager
Teun Slager7 nov. 2021 - 20:02

@Zandb Toch wel. GroenLinks steunt de coronapas niet vanwege minderheden waaronder de bereidheid tot vaccinatie zeer laag is en er groot wantrouwen tegenover de overheid heerst. https://www.groenlinks.nl/onze-coronastrategie/waarom-wij-tegen-de-invoering-van-het-coronatoegangsbewijs-hebben-gestemd Denk jij nou dat dat over de Biblebelt gaat? Je bent dan de enige.

peterpeter
peterpeter3 nov. 2021 - 21:09

En ook deze persconferentie heeft niets aan mijn mening doen veranderen. Ik liet me niet enten en laat dat nog steeds niet doen. Welk dwangmiddel ze ook willen inzetten.

7 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2021 - 7:42

Peter Prima. Uw keuze. Want inderdaad, niemand dwingt u.

Middenman
Middenman4 nov. 2021 - 8:33

@Peter - Kijk dat zijn de echte. Met welke argumenten?

peterpeter
peterpeter4 nov. 2021 - 10:41

@Middenman Met het argument dat alleen God beslist of ik ziek word of niet. Zo, nu jij weer.

KM2
KM24 nov. 2021 - 12:05

Planten kunnen vegetatief vermeerderd worden door entloten of enten. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). De techniek wordt vaak gebruikt ter "verbetering" ("veredeling") van de plant, bijvoorbeeld rozenknoppen op een wilde onderstam. Dit kan op veel verschillende manieren. Ent ongeveer even dik als onderstam: plakken, copuleren, terzijde zetten. Onderstam is veel dikker dan de ent: spleetenten, driehoekenten, kroonenten. Enting met niet afgesneden scheut of twijg: zoogenten. Enting met een oog: oogenten of oculeren.

Middenman
Middenman4 nov. 2021 - 13:47

@Peter - Dat is het enige argument dat ik, ook al begrijp ik het niet, respecteer. Als christen geloof ik niet in zo'n God, maar dat terzijde. Maar dan hoop ik wel dat u zich verder aan de maatregelen houdt, de ander uitnemender acht dan uzelf en bij gebrek aan capaciteit uw bed in het ziekenhuis afstaat, mocht u onverhoopt toch Corona krijgen. En verder hoop ik dat u biologisch eet en geen gangbaar voedsel, omdat daar preventief wordt gespoten en preventief met medicijnen (antibiotica) en vaccinaties wordt gewerkt.

peterpeter
peterpeter4 nov. 2021 - 16:17

@middenman " bij gebrek aan capaciteit uw bed in het ziekenhuis afstaat, mocht u onverhoopt toch Corona krijgen." Gekkerd, natuurlijk doe ik dat niet. Ik wil namelijk niet dood. Nog niet tenminste.

LaBou
LaBou 4 nov. 2021 - 17:47

"V" Oh, dat dan weer niet? Dan moeten anderen gelijk voor je klaar staan? Toch wel gemakkelijk, die vrije keuze, vooral zo zonder de konsekwenties te willen dragen.

gimli55
gimli553 nov. 2021 - 20:43

Als iedereen die gevaccineerd wil worden, is gevaccineerd.Hoe kan dan de groep vaccin weigeraars groter worden? Er ontstaan toch geen spookpersonen die opeens antivax zijn, en als gevaccineerden antivax worden, maalt het gen zak uit. Dan zijn ze gevaccineerd. Gezien het aantal overgehaalde mensen worden er meer mensen gevaccineerd, dan kan de groep toch niet groter worden? Kan iemand mij dat uitleggen?

3 Reacties
Mohawk2
Mohawk23 nov. 2021 - 21:10

'''Als iedereen die gevaccineerd wil worden, is gevaccineerd.Hoe kan dan de groep vaccin weigeraars groter worden?" Van Jole bedoelde dat men moet oppassen dat gevaccineerden van de weeromstuit afhaken en geen vervolgprik(ken) meer willen nemen.

Ecclesia
Ecclesia3 nov. 2021 - 22:09

Het slaat vooral op toekomstige vaccinatie campagnes (1 jaar? 2 jaar? 5 jaar in de toekomst?). Mensen die nu wel prikjes lieten zetten, doen dat wellicht niet meer over x jaar.

Gerygrr
Gerygrr4 nov. 2021 - 12:45

Ouderen die overlijden. Kinderen die ouder worden en dan dus wel gevaccineerd moeten worden……

Juistem2
Juistem23 nov. 2021 - 19:25

Ik ben geen rekenwonder maar hoe kan een groep vaccin bedankers groeien? Je kan je zelf toch niet on-vaccineren?

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk23 nov. 2021 - 21:14

"hoe kan een groep vaccin bedankers groeien?" Mensen die wel hun eerste twee doses netjes hebben gehaald, kunnen bedanken om vervolgprikken te nemen... daar doelde Van Jole op.

Eric Minnens
Eric Minnens4 nov. 2021 - 0:04

Misschien wordt gedoeld op booster-weigeraars.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 nov. 2021 - 19:07

Als ik het goed begrijp dan is er weliswaar sprake van te laat en te weinig maar is dat onderdeel van de strategie. Rutte en Co grijpen bewust niet in omdat ze denken dat strenge maatregelen in het vooruitzicht stellen de beste manier is om mensen te overtuigen dat ze zich moeten laten vaccineren. En daar zit wat in. Want dwang mag niet, wel door anderen zoals horeca eneventueel werkgevers maar niet door de overheid. Ze willen het maatschappelijk middenveld gebruiken om drang uit te oefenen. Niet gevaccineerden wijzen op de mogelijkheid van vaccineren in ruil voor een normaal sociaal leven. Echte dwang werkt niet, misschien bij een klein aantal maar niet voor de grote groep die twijfelt. Het doel is te komen op ruim 95% gevaccineerden en daar kom je niet met dwang. Wel met inzicht en begeleiding, zacht drang en ruimte voor eigen initiatief.

Division Bell
Division Bell3 nov. 2021 - 18:26

Het is nog niet zo opmerkelijk dat GroenLinks het niet eens is met de de PvdA, maar wel dat ze hierin aan de kant van de wappies en de SGP staan, is dat omdat de veganistische Yoga-moeder achterban niet aan het vaccin wil? Het zou in ieder geval wel verklaren waarom Femke Halsema net als haar collega's in de Biblebelt tot voorkort weigerde actief te controleren op de Coronapas.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 nov. 2021 - 17:01

Wappische wrok gaat perfect samen met rechts ressentiment.

4 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek3 nov. 2021 - 18:08

??? Ik ben een wappie wat corona betreft , maar heb geen wrok of ressentiment en ben ook nog eens links! :-)

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts3 nov. 2021 - 19:47

Zijn wappies dan per definitie rechts? Wat ik op TV aan wappies voorbij zie komen doet mij denken aan de hippies van vroeger ;-). En of die nou allemaal "links" waren.... Die obsessie voor links en rechts volg ik niet zo.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 nov. 2021 - 23:49

Ed, je denkt alleen dat je links bent. Je bent gewoon individualistisch liberaal.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 nov. 2021 - 7:42

Het was al een gesignaleerd hier: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/grote-opkomst-bij-ultrarechtse-anti-regeringsdemonstratie-in-amsterdam