Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorg en onderwijs doordesemd van marktdenken en daarvan profiteren vooral de rijken

  •  
06-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1012 keer bekeken
  •  
privekliniek

Waar moet de regie voor maatschappelijke kernfuncties liggen?

De gezondheidseconoom Wim Groot betwijfelt, in het AD, dat het terugbrengen van de organisatie van de zorg bij de overheid de zorgkosten omlaag zal brengen, zonder dat er sprake zal zijn van kwaliteitsverlies. Maar mijns inziens betekent dat niet dat de neoliberale samenleving de beste oplossing biedt voor de organisatie van de zorg, de infrastructuur, het onderwijs, de energievoorziening, de communicatie, het vervoer of de arbeidsomstandigheden. In de huidige marktcontractenmaatschappij moeten zowel aanbieders als klanten steeds beslissingen nemen over deelname aan een marktsector, resp. het verlengen of veranderen van het contract met aanbieders. In verschillende sectoren die vroeger nog stevig onder regie stonden van de overheid, zoals de zorg of het onderwijs, is het marktprincipe tot in de haarvaten van de organisaties doorgedrongen. Privéklinieken in de zorg, en particuliere onderwijsinstellingen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Daarvan profiteren vooral de beter gesitueerden die het geld hebben voor speciale onderzoeken of een speciale behandeling, of om zo hoog mogelijk op te klimmen op de onderwijsladder, die toegang geeft tot een goede carrière en de betere banen. De kwaliteit van leven is daarmee onlosmakelijk verbonden met het inkomen; meer geld betekent betere leefomstandigheden en meer keuzevrijheid.

Er is nog een knelpunt dat moet worden besproken. Omdat marktpartijen de neiging hebben om steeds groter te worden en de kleine partijen weg te concurreren of op te slokken, wordt de macht van de grote spelers steeds groter. Er is allang geen sprake meer van de door liberalen zo geroemde concurrentie, die zou zorgen voor een voldoende aanbod van de beste kwaliteit en voor lage prijzen. Integendeel, neem de markt van medicijnen. De productie daarvan is vaak in handen van een enkel bedrijf, dat er geen baat bij heeft om mensen te genezen, maar om zoveel mogelijk afzet te hebben en een zo groot mogelijke winst te behalen. Voor sommige medicijnen worden exorbitante prijzen gevraagd, die in geen enkele verhouding staan met de productiekosten. Wie in grote gezondheidsnood is, is immers bereid om alles te betalen. Het lijkt mij dan ook ongeloofwaardig dat door economen of ziektekostenverzekeraars wordt beweerd dat het in handen leggen van de regie voor de zorg bij de overheid niet goedkoper zal zijn. Natuurlijk, ook overheidsorganisaties moeten efficiënt worden bestuurd en daar is nu niet altijd sprake van. Maar op het bestuur van overheidsorganisaties is wel parlementaire controle en ingrijpen vanuit de politiek mogelijk. Als bijvoorbeeld wordt geconstateerd dat op veel departementen vakkennis is uitgevent en dus veel dure inhuur plaatsvindt, dan kan dat worden omgebogen: meer vakspecialisten in dienst nemen en kritisch kijken naar de bijdrage van alle regel- en controle-ambtenaren. Door deze te reduceren wordt het werk van overheidsorganisaties goedkoper en kwalitatief beter. De sfeer op de werkvloer wordt aanzienlijk verbeterd en de motivatie om iets bij te dragen aan het functioneren van de samenleving neemt toe.

De vraag is hoe we de huidige organisatie van de samenleving kunnen ombuigen. Het terugnemen van de regie betekent immers dat machtige organisaties en netwerken van ondernemingen in bestuur, advies, vervoer, zorg, onderwijs, etc. tegen de haren worden ingestreken. Ik zou willen dat maatschappelijke en wetenschappelijke kopstukken zoals bijvoorbeeld Wim Groot niet enkel vanuit het marktperspectief reageren, maar dat ze een veel bredere visie op maatschappelijke participatie betrekken bij de analyse van samenlevingsvraagstukken. Dat zou zeker tot andere conclusies en daarmee tot een koerswijziging leiden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

android1984
android19847 nov. 2023 - 8:59

Er zijn in Nederland antikartelwetten. Als er nou eens een regering zou komen die gewoon de wet zou gaan handhaven....

Gerygrr
Gerygrr6 nov. 2023 - 15:52

Gewoon openbaar onderwijs voor iedereen!

2 Reacties
Volrin
Volrin6 nov. 2023 - 17:19

Dat helpt niet tegen commerciële bedrijven als huiswerkinstituten die als paddenstoelen uit de grond schieten of dingen als de lumpsum en het per leerling financieren van het onderwijs.

Markzelluf
Markzelluf6 nov. 2023 - 17:46

Volrin, die huiswerkinstituten spinnen garen doordat ouders hun kinderen naar een opleiding sturen die voor hun kids vaak te hoog gegrepen is. Daarnaast heb ik de indruk dat de kwaliteit van het docentencorps lager is dan vroeger. Zo creëer je vanzelf een markt.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen6 nov. 2023 - 14:56

De auteur wil graag dat Wim Groot een andere mening gaat krijgen, namelijk die van de auteur. De zorg in Nederland is van boven tot onder gereguleerd door de overheid. Het basis verzekeringspakket van alle zorgverzekeraars is hetzelfde (inderdaad waarom zou je al die zorgverzekeraars handhaven). Ik ken het ziekenfonds nog, ga me nou niet vertellen dat dat efficienter was, zelfs de huidige door amtenaren bedachte 'markt' van zorgverzekeraars is beter. Veel succes met het bij de overheid onderbrengen van de medicijnproductie. Veel medicijnen worden niet in Nederland geproduceerd en al helemaal niet door. Nederlandse bedrijven. Zou de bureaucratische lasten van het zorgpersoneel afnemen als de zorg helemaal in overheidshanden is? De vraag stellen is hem beantwoorden. Medicijnen in

1 Reactie
Pater
Pater7 nov. 2023 - 0:12

De hele zorg hoeft echt niet in overheidshanden. De regie terug in overheidshanden, dat wel.

Markzelluf
Markzelluf6 nov. 2023 - 14:47

Wat een feitenvrij relaas en denkfouten. Ik haal er een paar uit: 1. De productie van medicijnen is in handen van ondernemingen die er geen enkele baat bij hebben om patiënten te genezen, stelt Daenen. Waarom zouden overheden dergelijke medicijnen toelaten, artsen ze voorschrijven en verzekeraars ze vergoeden? 2. De prijs van medicijnen staat in geen verhouding met de productiekosten, is een andere stelling van hem. Wellicht heeft hij werkelijk geen idee, maar de kostprijs van een medicijn bestaat voor een zeer groot deel uit kosten van research & development. Daarnaast mislukt de ontwikkeling erg vaak. Pharming, een Nederlands bedrijf dat zich richt op bijzondere ziektes, bracht pas na 20 jaar ontwikkeling het eerste medicijn op de markt. En daarna bleef het vooral stil. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren enorme bedragen verlies geleden. En dat geld was er door beleggers (waaronder pensioenfondsen) ingestoken. 3. Welk marktdenken is er trouwens in het onderwijs en in de zorg? Ik weet niet bij welke onderwijsinstelling hij werkzaam is, maar het gros van de HBO-instellingen haalt nog geen 10% van de omzet uit commerciële activiteiten. En in het verleden waren juist die activiteiten verliesgevend. De overheid heeft een enorme vinger in de pap bij zorg en onderwijs.

1 Reactie
Pater
Pater7 nov. 2023 - 0:17

De prioriteit van the big pharma ligt bij de winst, niet bij de gezondheidszorg. Er worden krankzinnige winsten gehaald op oude middelen door de samensatelling licht te wijzigen. De winsten op de coronamiddelen waren exorbitant, zelfs bij (gedeeltelijke) overheidsfinanciering. De meeste belangrijke vindingen hebben hun basis binnen de universiteiten.