Joop

Zorg dat misdaad niet meer loont

  •  
03-12-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waar blijft die buit van onze acht keer overvallen juwelier in Amsterdam-West?
Ik ben blij dat minister Opstelten en staatssecretaris Teeven tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben gezegd juist de criminaliteit met een hoge impact te willen aanpakken. Niet zozeer het fietsen op de stoep of het rijden zonder autogordels, maar juist de criminaliteit die mensen aantast in hun bestaan: woningovervallen, geweldpleging, intimidatie door straatgenoten. De bewindslieden gaan hiermee in op onze wensen, en dat is goed om te horen.
Maar alleen mooie woorden helpen niet. De dappere juwelier in Amsterdam-West die na elke overval zijn winkel toch steeds weer opent – tot hij na de achtste overval alsnog zijn deuren sluit op koopavonden – voelt zich niet beschermd door mooie woorden. Boeven moeten gepakt worden, zo simpel is het. En boeven kunnen best rekenen: hoe groter de pakkans, hoe eerder zij zullen inzien dat het beter is om hun geld eerlijk te verdienen. Want misdaad loont nu nog altijd veel te veel. Daarom heb ik er bij Veiligheid en Justitie op gewezen: zet alles op de pakkans.
Zodra ze gepakt zijn, begint de opvoeding. Iedereen die zelf kinderen heeft, weet wat opvoeden betekent: straffen én belonen, voorkomen én genezen, repressie én preventie, vertrouwen én controleren. Ik sta volledig achter het sneller en zwaarder straffen van criminelen. Daarnaast pleit ik al jaren voor gesloten onderwijs als extra maatregel bij de straf: Terbeschikkingstelling van het Onderwijs (tbo), vergelijkbaar met Terbeschikkingstelling van de Staat (tbs). En ik wil zeker dat de dader de schade vergoed aan het slachtoffer. En ja, als de dader berouw heeft en zijn straf heeft ondergaan, vind ik dat gesprekken tussen daders en slachtoffers heilzaam kunnen zijn, juist ook voor de slachtoffers. Dat is hard en slim tegelijk.
Toch zijn al die straffen zinloos zo lang wij geen werk maken van de pakkans. Als de pakkans groot is, hebben ouders en docenten een verhaal bij de opvoeding: ‘Kijk, je broer zit vijf jaar op water en brood. Wat wil jij liever, de cel in of een mooie opleiding en later een goede baan?’ Als de pakkans groot is, raken de ex-gevangen als bij toverslag een stuk gemotiveerder om alsnog onderwijs te volgen en andere aanbiedingen van reclassering te benutten. Als de pakkans groot is, wordt werken toch nog een concurrerend alternatief.
Misdaad loont. Klinkt simpel, maar het blijft de enige echte verklaring voor het bestaan van criminaliteit. Er zijn complete wetenschapsdisciplines die jarenlang zoeken naar de oorzaken van misdaden. Armoede wellicht? Ik vind dat een belediging voor arme mensen, die vaak minstens zo fatsoenlijk zijn als vermogende mensen. Een ongelukkige jeugd dan? Er zijn genoeg kinderen met een ongelukkige jeugd die bij een chaotische of gewelddadige thuissituatie een tante of een docent te hulp riepen. Jongeren gaan beslist niet de misdaad in omdat dit in hun natuur zit. Maar wel als die misdaad loont. De vrienden, buurjongens en kleine broertjes van de misdadiger zien veel geld, veel goud, veel meisjes en weinig gevangenis.
Maar als misdaad loont, waar blijft dan eigenlijk die buit van onze acht keer overvallen juwelier in Amsterdam-West? Jaarlijks worden zeshonderdzeventigduizend diefstallen geregistreerd, en zesduizend gevallen van heling. Daartussen zit een gapend gat, een duister gebied waar helers en kopers gestolen waar verhandelen op websites of in pandjeshuizen. Dat gat moet gedicht; laat de politie ook online surveilleren en onderzoeken of deze goederen gestolen zijn. Laat pandjeshuizen alleen nog toe als zij een vergunning hebben. Dat willen wij regelen in de nieuwe wet die de Tweede Kamer nog gaat behandelen. De eigenaar krijgt alleen een vergunning als hij (of zij) de Bibob-toets doorstaat. Dus wie een crimineel verleden heeft, mag geen pandjeshuis runnen.
Geef de politie de tijd om de pakkans te verhogen. Het is echt niet zo moeilijk. Verleg een deel van de taken naar de Gemeentelijke Handhaver: de goed opgeleide, sterk getrainde, stevig geüniformeerde handhaver met opsporingsbevoegdheid. Haal de politiemotoren van de snelweg en laat ze rijden door de winkelstraat. Leer agenten de weg op het internet. De kwaliteit van de politie is een zwakke schakel bij de pakkans. Train de agenten zodanig dat ze fysiek gezag uitstralen en de ouders van jonge daders thuis ernstig aan de tand kunnen voelen. En als onze agenten trefzeker kunnen opsporen, hoeft niet langer heel Nederland te vrezen voor preventief fouilleren, telefoontaps of inbraken op social mediasites en kunnen wij gewoon het recht op privacy eerbiedigen.
Tijdens het debat vorige week gaven de minister en staatssecretaris aan dat ze onze intenties delen en dat zij misdaad met een hoge impact en de pakkans als hun prioriteit beschouwen. Dat is mooi. Samen met mijn collega Jeroen Recourt zal ik erop toezien dat hun stevige woorden van de afgelopen jaren omzetten in slimme daden. Want praten alleen is niet genoeg.
Volg Ahmed Marouch ook op Twitter
Dit is een bewerkte versie van de inbreng van parlementariër Ahmed Marcouch in het Tweede Kamerdebat over de begroting voor Veiligheid en Justitie, 29 november 2012.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Michiel Online
Michiel Online3 dec. 2012 - 10:04

Norway's prison island. Norway's prison island. Norway's prison island. Verbannen en opnieuw leren. Een kleinere vorm van gevangenschap. Ik heb het al 3 keer gezegd ofzo op Joop. Als het goed is ook aangegeven dat de cijfers er niet om liegen. Ik hou niet van dit soort opinies als het al duidelijk is dat andere methoden veel beter werken.

lembeck
lembeck3 dec. 2012 - 10:04

Dus ik kan dan niet meer mijn oude stereo apparatuur proberen te verkopen, omdat ik geld nodig heb en de apparatuur niet meer gebruik? Wetende dat er mensen zijn die het nog graag willen kopen?? Apparatuur is vrij oud, maar werkt nog prima. Na 4 verhuizingen heb ik geen bonnetjes meer. Meneer Marcouch zoekt spijkers op laag water. Dit gaat niet werken. Kan ook helemaal niet. Alleen bij gloednieuw spul zou Marktplaats zelf moeten reageren en erom vragen.

kalmpjes
kalmpjes3 dec. 2012 - 10:04

In het geval van de juwelier zijn er twee mogelijkheden of de buit gaat naar het buitenland of er wordt minimaal 5 jaar op gezeten. Tenzij het waren zijn geweest die je kwijtraakt met een markt kraampje. Ik heb tijdens mijn studie onderzoek gedaan bij een bekende juwelier en er worden binnen de branche zeer uitgebreide verslagen bijgehouden van gestolen waar. Om heling te voorkomen en als preventie maatregel. Een beter voorbeeld zou fiets diefstal geweest zijn. Ik kan U de 4 grote "reparatie" winkels aanwijzen waar gestolen fietsen hier in de stad worden verkocht. Zijn al jaren dezelfde winkels en er kan of wordt niks aan gedaan.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 dec. 2012 - 10:04

Allemaal mooie woorden. Begin eerst maar eens met de pakkans te vergroten want die is te verwaarlozen.

lynx234
lynx2343 dec. 2012 - 10:04

Zoals Van Kooten en De Bie in de jaren '80 al zeiden: "Hoe driedeliger het kostuum, hoe groter (fiscaal gezien) de pakkans."

trujac
trujac3 dec. 2012 - 10:04

" Zorg dat misdaad niet meer loont, pak naast de daders ook de helers " Vallen onder helers ook wegkijkende bestuurders, politici die gammele wetten in elkaar timmeren en ministers die zwartgeld via internationale belastingconstructies in ontvangst nemen om begrotingstekorten weg te werken? Nou dan wordt een regering vormen straks een onmogelijke taak. In het belang van het landsbestuur dus niet doen!

Moogle
Moogle3 dec. 2012 - 10:04

pak ook de politici die legale oplichting wetmatig in stand houden

adriek
adriek3 dec. 2012 - 10:04

En installeer nu eindelijk eens videocamera's die beelden produceren waar de opsporing iets mee kan... ze bestaan!

gerryjoris
gerryjoris3 dec. 2012 - 10:04

Sorry Ahmed, maar het is of ik Teeven hoor praten. Verlaag je s.v.p. niet tot zijn niveau!

cormol
cormol3 dec. 2012 - 10:04

Wat heeft de PvdA eigenlijk uitgespookt in Amsterdam en Rotterdam? Je kunt toch moeilijk de nationale politie de schuld geven?

EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2012 - 10:04

Grappig is dat Marcouch geen goed kan doen. Links vindt hem te repressief en rechts vindt hem toch nog te soft. Volgens mij weet hij waar hij het over heeft en biedt hij althans goede openingen naar oplossingen.

rgeurtsen
rgeurtsen3 dec. 2012 - 10:04

Marcouch begint zinniger taal uit te slaan, dat betekent echter nog niet dat hij intelligent en sociaal genoeg is straks in Amsterdam lijsttrekker te woden. Iemand die niet verder komt dan opvoeding in polariserende assen te beschrijven, is simpelweg niet geschikt voor het vak als bestuurder/vertegenwoordiger in een complexe maatschappij waarbij nuance en out-of-the-box een must is. Nee meneer Marcouch is een simplist van het zuivere water. In dit betoog is het eens zo dat misdaad loont en daarom is er misdaad - zucht zucht zucht. Maar het ergste is dat hij de kwaliteit van de politie de schuld geeft van de lage pakkans. Wat een gebrekkige analyse. De man heeft een paar ideëen over hoe we meer boeven kunnen pakken en de gestolen goederen achterhalen en ziet dat de politie die acties/zaken niet doet en verklaard dat uit gebrek aan kennis en ervaring op dat gebied. Feiten, analyses e.d. hemeltje lief wat zakt mijn partij af... kunnen we weer gewoon wetenschappelijke inzichten zwaarder wegen dan buikgevoelens van een man die de zwart-wit tegenstellingen van de autoriteitsgevoelige cultuur van zijn ouders niet of nauwelijks ontgroeid lijkt.

nachtwacht2
nachtwacht23 dec. 2012 - 10:04

Met de openstelling en toegankelijkheid van de zwakke Oost-Europese landen,als afzetgebied van een overproducerende industrie. Als gevolg van deze door politiek genomen keus heeft de voorliggende gevolgen niet danwel onvoldoende afgewogen. Temeer zou meer aandacht aan de niet zichtbare structurele criminaliteit mmer aandacht verdienen. De last van impulsieve criminaliteit is het gebrek aan respect van de maatschappelijke normen. Jk De Waarheid heeft twee realiteiten;Dat wat men geloofd en dat wat men niet geloven wil!

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2012 - 10:04

Niet van deze wereld dit stukje, met een andere werkelijkheid in dit land. Kijk naar de voetbal velden waar 15 a 16 jarigen in Almere, kickboxen samen lieten gaan met voetbal, de grensrechter mag hopen dat hij het leven er vanaf scheurt. Er wordt minder dan 1% van de misdaad bestraft in ons veilig landje. Dit is wensdenken met een donkere bril, met een gevoel voor de werkelijke onwerkelijkheid. We zijn niet in staat met een leger van 55.000 politieagenten en een leger van 35.000 tot 40.000 man in de rechterlijke macht ook maar enig vuist te maken. Vergeet niet dat er ook nog een dergelijk aantal bezig is in het gevangeniswezen. WIE zegt dat misdaad niet loont zit er vies naast, zowel aan de "uitvoerende"kant als de kant van de dienstverleners "nadien". Snelheid controle met automatische flitsers en automatische administratie, deze heldendaden gaat de rechterlijke macht heel goed af. Komen ook geen mensen meer bij te kijken. Alleen maar innen, ook bij 5 Km/H te snel. Dat afgezet tegen 1% bestraffen van de echte misdaad.... Er is meer als 25% van onze Hermandad altijd afwezig, ziek zwak en misselijk. Er is in werkelijkheid maar 25% echt bezig, de andere 50% houden zich bezig met huishoudelijke taken, zo als vergaderen, papierwerk, rapportentikken met één vinger, enz. enz. Het had van meer inzicht getuigd als Marcouch de slagkracht van de politie met geweldige nieuwe inzichten zou willen vergroten. Niets is minder waar, hij wil de dader weer pamperen en het lik op stuk beleid van de VVD mensen te niet doen. Het slachtoffer weer net als vroeger aansprakelijk stellen, etc, etc. Praatjes voor de VAAK?

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2012 - 10:04

Heb je het verhaal van Marcouch überhaupt wel gelezen? Ik vind zijn verhaal mooi in balans. Pakkans vergroten, heling aanpakken maar ook reïntegratie na (of tijdens) het uitzitten van de straf. Geen tantetruusverhaal, maar zeker ook niet soft.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2012 - 10:04

Typisch weer een PvdA verhaal. Repressie heeft top prioriteit bij deze club. Maar wat doen we aan de oorzaken? Waar zijn de banenplannen van de PvdA? Met achterlijke bezuinigingen boort de PvdA een steeds groter deel van de samenleving de grond in. Kansloze jongeren zonder toekomst perspectief. PvdA wethouder Florijn uit Rotterdam doet ook lekker mee met onnozele en kwaadaardige uitspraken vorige week die jongeren echt niet op weg helpen: - Mensen met een uitkering kunnen de boodschappen doen voor ouderen die door bezuiniging minder huishoudelijke zorg krijgen. - Uiteraard houden de ggz en wijkverpleegkundigen een oogje in het zeil. - We gaan van een uitkeringsfabriek naar een werkfabriek. - Er zijn helaas circuits waar men zegt: zorg dat je zwanger wordt, dan krijg je rust. - Er is werk zat. Kijk eens hoeveel arbeidskrachten er uit Oost-Europa komen.

1 Reactie
Jan Jansen2
Jan Jansen23 dec. 2012 - 10:04

"- Mensen met een uitkering kunnen de boodschappen doen voor ouderen die door bezuiniging minder huishoudelijke zorg krijgen." Vervolgens kunnen die mensen dan als fraudeurs worden bestempeld als oma van 2 deuren verder ze dan 5 euro toestopt zodat ze wat boodschapjes voor zichzelf kunnen doen. "U maakt schoon bij uw gehandicapte buurvrouw en u krijgt af en toe wat geld van haar."(rotterdam.nl-meld fraude, voorkom boete)

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2012 - 10:04

Dit zou ook moeten gelden t.a.v. illegaliteit.. Pak naast de daders ook degenen die dit asociale fenomeen facliteren.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja3 dec. 2012 - 10:04

Helemaal mee eens, we moeten de makers van wetten die mensen illegaal bestempelen keihard aanpakken. iemand illegaal verklaren is inderdaad asociaal.

Jan Jansen2
Jan Jansen23 dec. 2012 - 10:04

Heb het stuk nog eens gelezen en het zou zomaar in de jaren 50 van de vorige eeuw geschreven kunnen zijn.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2012 - 10:04

Toen was er heel weinig criminaliteit...

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2012 - 10:04

het lijkt mij dat er eerst sprake moet zijn van echt straffen, Zo zullen de jongens die een grensrechter doodtrapten ermee wegkomen ik zie hun advocaat al roepen, het zijn maar kinderen (kinderen vermoorden niet zomaar iemand....) en hij is niet meteen dood neergevallen hij kan ook een hersenbloeding hebben gekregen die volkomen losstaat van de mishandeling ik schat verdeling voor mishandeling taakstraf.. in de vs kennen ze felony muder dwz dat iemand om het leven komt bij een misdaad het automatisch moord is, ook al was het niet de bedoeling, tevens zijn alle deelnemers aan de misdaad net zo schuldig als diegene die de trekker overhaalt

1 Reactie
lurana2
lurana23 dec. 2012 - 10:04

"Zo zullen de jongens die een grensrechter doodtrapten ermee wegkomen" Ik denk dat ze in jeugd detentie komen, wat kun je anders doen met een paar kwajongens die iemand trappen en slaan. De man was niet ernstig gewond, hij heeft nog een drankje gedronken in de kantine nadien om nog eens na te praten. Niemand, ook hijzelf niet, wist dat hij enkele uren later in coma zou raken. Dat is het verraderlijke van deze inwendige blessuur. Dit kan al gebeuren na een enkele klap. Er zijn wel eens kinderen overleden na een corrigerende tik, zoals de SGP vindt dat dat moet mogen. Een kennis is overleden toen hij (dronken) tegen een stilstaande vrachtwagen fietste. Hij stapte vloekend op en ging naar huis. Enkele uren later was hij dood.

[verwijderd]
[verwijderd]3 dec. 2012 - 10:04

Loze woorden van de heer Marcouch. Het land gaat gebukt onder corruptie, bestuurlijke schandalen zijn de norm geworden. Mensen die frauderen voor miljoenen en daarbij de maatschappij in zijn geheel beschadigen en er nog mee weg komen ook! En dan probeert dit Kamerlid hier de aandacht af te leiden. Met alle respect, maar je moet eerst je eigen zaken op orde hebben voordat je kruimeldiefjes gaat aanpakken. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Ze zeggen wel eens dat een land de regering krijgt die het verdient. Ik denk dat het ook omgekeerd werkt. En als dat het geval is, dan is de toekomst een neerwaartse spiraal naar beneden. :D

1 Reactie
Trees2
Trees23 dec. 2012 - 10:04

kruimeldiefjes? Heb je wel eens op de grote weg gereden tussen 21.00 en 0.00 uur? Je kunt de grote mooie wagens tellen. Er rijden meer luxe bolides dan gewone wagens. En ze rijden allemaal knetterhard. Marcouch weet waar hij over spreekt.

rbakels
rbakels3 dec. 2012 - 10:04

Echt een kletsverhaal van een politicus. Weet hij wel dat veel criminaliteit - vooral inbraken - wordt gepleegd door twintigers voor wie het stoer is om een tijdje de gevangenis in te gaan? Tegenover hun vriendjes. Wat wel helpt: zodra ze vaste verkering krijgen is het over.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew3 dec. 2012 - 10:04

Dan is een relatiebemiddelingsbureau dus een beter idee dan een gevangenis...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 dec. 2012 - 10:04

Sind wanneer loont misdaad dan?? Klets koek.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso3 dec. 2012 - 10:04

Volgens onderzoek blijven criminelen inderdaad nog lang bij hun ouders wonen ivm variabele en inkomsten. Tegenwoordig is het leuk bijverdienen naast je uitkering. Ik vraag me dus af of dat onderzoek nog toe te passen is op deze tijd. Beetje dealen, af en toe berovinkje.. zo een paar honderd zo niet paar duizend euro per maand erbij.