Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Zoon ziet zelfmoord vader op Twitter

  •  
28-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
perron_300_01.jpg
Foto's van spoorwegdrama Driehuis veroorzaken shock ... Tieners bedolven onder volkswoede
Dinsdagmorgen sprong een man bij het NS-station Driehuis In Noord-Holland voor de trein. Scholieren die het voorval zagen maakten foto’s van het gruwelijke tafereel en zetten die op Twitter. De beelden gingen vervolgens rond, soms voorzien van ‘grappig’ commentaar. Onder degenen die de schokkende foto’s onder ogen kregen was ook de nietsvermoedende zoon van de dode man.
Op Twitter ontstond een storm van verontwaardiging over de beelden. De politie deed in allerijl een oproep om de foto’s te verwijderen: ‘Gaat veel te ver!’
RTEmagicC_ken_foto_300.jpg
Hoe ver het werkelijk gaat, wist toen nog niemand. De politieagent die het gezin moest meedelen dat hun vader was overleden ontdekte dat pas later. Hij twitterde in de nacht van dinsdag op woensdag zijn relaas:
De nabestaanden van het slachtoffer dat om het leven is gekomen #driehuis mogen vertellen dat hun man en vader om het leven is gekomen.  zeer emotioneel. Zoon heeft de foto’s op internet gezien voordat hij wist dat het zijn vader betrof! Zeer heftig vandaar dus de oproep!
Op het station waren op het moment van het drama zo’n zeventig scholieren van het nabijgelegen Ichthus Lyceum aanwezig.
De  IJmuider Courant schrijft:
Meerdere scholieren zien de zelfmoord voor hun voeten gebeuren. Enkelen nemen er een foto van, plaatsen die op twitter. Terwijl deze vijftienjarigen op hun nabijgelegen school worden opgevangen door slachtofferhulp, opent heel twitterend Nederland het vuur op hen. Schelden hen de huid vol onder de noemer #respect. Nadat de verguisde vijftienjarige twitteraars hun eerste verwerkingsgesprek met slachtofferhulp achter de rug hebben en hun mobieltje weer aanzetten, krijgen ze een vrachtwagenlading aan haat over zich heen. Van afzenders uit heel Nederland en verder.
Voor de scholieren die getuige waren is Slachtofferhulp ingeschakeld. Volgens de directeur hebben de tieners mogelijk in shock gehandeld. De scholieren hebben enorm veel spijt van het plaatsen van de foto’s. Sommigen hebben hun accounts verwijderd.
cc-foto: jpmm  (NB: beeld dient als illustratie, heeft niets met voorval te maken)
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

hermanf
hermanf28 jun. 2012 - 10:27

Tja soms kan men ook te ver gaan met publiceren van dat soort foto's.

JHvdHeuvel
JHvdHeuvel28 jun. 2012 - 10:27

Past wel in het trieste beeld van deze tijd. Mijn broer is machinist, had een tijd terug ook te maken met een springer en stond verbaasd hoeveel mensen direct met de mobiel klaarstonden om het voorval vast te leggen. En tja, die vrachtwagenladingen met haat die hoort er tegenwoordig ook bij. Niemand kijkt meer op van een dreigtweet of een doodsbedreiging, toch? Die werden zelfs nog gestuurd naar het email-adres van Karst T. nadat hij op koninginnedag zelfmoord had gepleegd. Dom volkje!

JAWEH
JAWEH28 jun. 2012 - 10:27

Ik krijg hier een ambivalent gevoel bij. Vijftien jaar, hersenen nog niet volgroeid dus nog niet helemaal handelingsbekwaam. Jong, sensatiebelust en in het bezit van die onbedwingbare drang om alles te delen op internet.. Dus je neemt die foto, en in het begin vindt je het allemaal nog erg grappig, maar later besef je wat je echt hebt gezien en dan komen de emoties los die 'in the heat of the moment ' er niet leken te zijn. Ik wens de familie van de man veel sterkte toe, en begrijp het gedrag van de jongeren.

rgeurtsen
rgeurtsen28 jun. 2012 - 10:27

Belachelijk om deze kinderen hierover aan te vallen. sociale media zijn sociale media omdat ze interactie over niemandalletjes en leuke mooie heftige gebeurtenissen toestaan. sms, kon, what's app kwam, en twitter kwam.. en nu met foto's... heel gewoon en prima. Zoals de politie er rekening mee moet houden dat geweld er niet alleen op telefoonbeelden er grof uit ziet, maar het in werkelijkheid ook vaak onnodig grof is. zo zijn foto's van huilende en dod mensen ook erg, maar ze zijn wel realiteit. Die realiteit wegdrukken is een response die begijpelijk is. De vraag om 'respect' is ook begrijpelijk en terecht. Of dat moet betekenen dat de kinderen dit soort nieuws niet met elkaar moeten delen, is nog maar de vraag. Dat er foto's van anonieme slachtoffers verschijnen is in de ze snelle burgerlijke media tijd onvermijdelijk. Een stap verder is soms ook onvermijdelijk, ik loop het risico de dood van mijn naaste familie/liefde via internet te moeten ervaren, dat is heel begrijpelijk in deze tijd. Dat hoort bij het potentiële leed dat we in het leven kunnen tegenkomen. De gedachte dat de politie of een andere instantie eerst de betrokken familieleden moet informeren voordat dergelijk nieuws in het publieke domein komt is niet altijd meer houdbaar. Ook dat is realiteit. De jongeren die de foto's via twitter plaatsten mogen niet respectloosheid verweten worden. Dat er een gesprek over gaande is, lijkt me hartstikke goed. Maar aub zonder verwijten naar die jonge gasten.

Emery
Emery28 jun. 2012 - 10:27

Beelden zijn confronterend. Staat los van twitter. Was er ook zo'n ophef ontstaan als het die zoon net zo snel ter ore was gekomen? Ook in dat geval worden er nl foute grappen gemaakt.

stolat
stolat28 jun. 2012 - 10:27

Prima toch, dat 'heel twitterend Nederland het vuur op hen opent'. Een duidelijkere les kunnen ze niet krijgen. Ze zullen voortaan wel drie keer nadenken voordat ze weer eens iets onbezonnens willen doen.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2012 - 10:27

Dom en shockerend gevoelloos van de tienerfotografen. ... Mijn dochter kreeg onlangs, na hulp te hebben gezocht bij slachtofferhulp, keurig een antwoord van de politie wat haar was overkomen. Ze had door het raam in de trein inderdaad lichaamsdelen voorbij zien vliegen en een metaalachtig geratel gehoord. Ondanks het verlies van nachtrust en concentratieproblemen is ze toch over. Ze heeft haar propedeuse gehaald en mag door naar het tweede jaar.

stijnvanachter
stijnvanachter28 jun. 2012 - 10:27

Ik heb zelf in het pre-twittertijdperk een zelfmoord van dichtbij meegemaakt. Ook toen werd er door pubers (en ook door volwassenen overigens) er met de nodige sensatielust over gesproken. Dit is dus geen probleem dat met twitter te maken heeft, maar meer met het feit dat wij sociale en emotionele wezens zijn, die hun gevoelens willen delen met anderen, zeker als het om iets heftigs als zelfmoord gaat. Dat je op zo'n moment de gevoelens van nabestaanden uit het oog verliest, is niet "dom" (zoals sommige mensen hier beweren) maar onervarenheid met dit soort extreme ervaringen. Daar ben je ook gewoon puber voor.

.2
.228 jun. 2012 - 10:27

Het is respectloos, maar gelukkig is het niet verboden.

Mitosis
Mitosis28 jun. 2012 - 10:27

dat de politie met zo'n oproep komt. tsjonge jonge... is er een wet overtreden? volgens mij niet, ga dus lekker ergens anders mekkeren.

JanGert
JanGert28 jun. 2012 - 10:27

Ernstig dit, dat die jongeren al zo ver heen zijn om meteen foto's te maken wanneer er iemand zich voor hun ogen voor de trein werpt. Ik zou zelf wel andere dingen aan mijn hoofd hebben.

TheBigLebowski
TheBigLebowski28 jun. 2012 - 10:27

Ik ik ik ik ik ik ik ik ik. De rest telt niet.

kees1311
kees131128 jun. 2012 - 10:27

Het mag wel duidelijk zijn dat vele jeugdigen niet doordrongen zijn wat voor een shock dit te weeg kan brengen bij de nabestanden.Het lijkt me al verschrikkelijk om een mens aan fladderen gereden zien liggen en dan ook foto's ervan maken? Respect en medeleven zijn ver te zoeken als je dit op twitter plaatst. Losers.

katie58
katie5828 jun. 2012 - 10:27

Ik werk met leerlingen en neem het toch voor ze op. Ze kunnen wel degelijk in shock zijn geweest, pubers reageren anders op dingen dan volwassenen, hun eerste reactie is vastleggen, dat zit er inmiddels er diep in. Zij hebben spijt betuigd, filmpjes verwijderd toen ze zich realiseerden wat ze hadden gedaan. Het is triest wat er is gebeurt maar aan de andere kant groeien ze op met gruwelijke beelden bv van gemartelde kinderen in Syrie op tv en op internet, dingen die wij vroeger niet te zien kregen. Dat doet wat met een puberbrein, dat kan ik u verzekeren ook als moeder van drie pubers. Ze krijgen nogal eens wat voor de kiezen hoor, het is echt niet alleen sensatiezucht.

MBos1
MBos128 jun. 2012 - 10:27

Persoonlijk geloof ik er niet zo in dat tieners in shock dit soort gruwelijke foto's maken,ze op internet plaatsen en zich vervolgens bij slachtofferhulp melden. Lijkt me een behoorlijke kluif voor de echte "Swaabs" onder ons om dat geloofwaardig uit te leggen...

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar28 jun. 2012 - 10:27

Nou.. Ik hoop dat men hier wat van leert. Die hele online 'hive mind' van tegenwoordig is leuk, maar veel en veel gevaarlijker dan mensen denken. Gelukkig hebben de 'daders' extreem veel spijt, maar eigenlijk vind ik dat ze ook even een stapje na hadden kunnen denken. Die haat die ze dan krijgen, ja, die is terecht. Als je je in de hive mind begeeft, krijg je ook de narigheid. Ik weet het in elk geval zeker als aankomend docent; bij mij in de klas geen laptopjes, telefoontjes, twitteraartjes en facebookjes, dat doe je maar elders en in je eigen tijd. Notities maken doen ze toch al niet, en als men dat wel zonodig wil doen dan kan dat op papier.

1 Reactie
CorvusCorone
CorvusCorone28 jun. 2012 - 10:27

Yes, terug naar het jaar 0 in het onderwijs. Notities maak je maar op papier, ook als je een beroerd handschrift hebt of veel meer kunt noteren met je laptop. En opnemen van lessen is natuurlijk helemaal verboden. Voor je het weet gaat je leerling zijn digitale arsenaal gebruiken om mee te leren. Klaslokalen zijn natuurlijk ook helemaal geen plek voor innovatie. Voor je het weet lossen ze het lerarentekort op door lessen te webstreamen. Nee we zijn maar blij dat digitale aparaten uit het klaslokaal blijven. Voor je het weet sluit je aan bij de tijdsgeest en is leren opeens gemakkelijk en leuk. God forbid!

xerxes020
xerxes02028 jun. 2012 - 10:27

Ik vind het nog veel respectlozer van die vader om zelfmoord te plegen op een manier waar velen last van hebben, inclusief jonge kinderen. Foto's er van maken valt daarbij in het niet. Die vader heeft er toch geen last van, zijn nabestaanden wel. De vader is de enige schuldige in deze situatie.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 jun. 2012 - 10:27

"De vader is de enige schuldige in deze situatie." >> Jij hebt dus duidelijk geen flauw, maar dan ook geen flauw idee wat het inhoudt om in een zware depressie te zitten, waar de meeste mensen in zitten die zelfmoord plegen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 jun. 2012 - 10:27

"Volgens de directeur hebben de tieners mogelijk in shock gehandeld." >> Flauwekul. Als je echt in shock bent loop je verdwaasd rond en komt er niets uit je handen. Zeker niet zoiets. Dit was gewoon sensatielust van de tieners. Schandalig gedrag gewoon.

2 Reacties
BasVV
BasVV28 jun. 2012 - 10:27

Ik denk ook dat het gewoon sensatielust was.

calahara
calahara28 jun. 2012 - 10:27

Tieners doen vaak stomme dingen. Ze hebben er vast niet bij stil gestaan wat ze deden. Ten minste, dat hoop ik. Maar wat er door de gedachten van die tieners gingen weten we (bijna?) allemaal niet. Ook denk ik dat veel tieners niet mee gedaan hebben aan het twitter gebeuren en gewoon geshockeerd waren. Ook dat hoop ik.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2012 - 10:27

Dit is wel de realiteit anno 2012. In mijn ogen gaat het erg ver, te ver zelfs maar het is wel de huidige tijd die de kinderen instrumenten in handen geeft. Taak aan de ouders en secundaire opvoeders om kinderen te leren omgaan met de instrumenten.

1 Reactie
Emery
Emery28 jun. 2012 - 10:27

U bedoelt die ouders die zelf de ramptoerist uithangen als er - een uitslaande brand is - achter de politie met sirene aanrijden om een de gevolgen van een auto-ongeluk van dichtbij te kunnen zien - dagenlang naar CNN zitten kijken als er een tsunami is geweest Laten we dit voorval niet aan de jeugd ophangen.

Tom Meijer
Tom Meijer28 jun. 2012 - 10:27

Ik heb geen enkel begrip voor die fotoplaatsers. Ook niet omdat het vijftienjarigen betreft. Ik heb overigens even weinig begrip voor de vergoeilijkende reacties hier, één vind ik zelfs op het schunnige af.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online28 jun. 2012 - 10:27

helemaal mee eens

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2012 - 10:27

Volgens de directeur hebben de tieners mogelijk in shock gehandeld. Grote onzin.

1 Reactie
HBakker2
HBakker228 jun. 2012 - 10:27

U was erbij?

Ancille
Ancille28 jun. 2012 - 10:27

Eigenlijk is het gewoon vreselijk, maar ik ben het er mee eens dat de vader van deze jongen ook op een minder gruwelijke manier zelfmoord had kunnen plegen. Maar aangezien dit een snelle manier is, en hij natuurlijk erg in de war was is dat niet in z'n hoofd opgekomen. Ik ben zelf ook een 16 jarige twitteraar, en ik kreeg de foto's / filmpjes al na 3 minuten waarna het geplaatst was te zien. Ik heb de twitter van de jongen die het erop heeft gezet in de gaten gehouden en aan zijn tweets zijn gebleken dat hij er echt spijt van heeft en na een half uur alles al heel gedelete van zijn account. Dan krijg je het volgende, mensen vinden dit natuurlijk erg interessant en slaan de foto's op om vervolgens op hun eigen account verder te posten. Dit is puur aandacht, net als die naaktfoto's en bangalijsten van tegenwoordig. Alles draait om followers, en hoe meer je mensen belachelijk kunt maken hoe sneller ze stijgen. Mensen genieten van elkaars leed, vreselijk triest is dat eigenlijk. Maar dan dat de politie een verzoek stuurt om alles te verwijderen, is natuurlijk volkomen onmogelijk. Die foto's zijn geplaatst door 1 persoon, en binnen een half uur hebben 200 twitteraars ze in het bezit. Foto's die op het internet geplaatst zijn, zullen nooit meer uit de wereld geholpen kunnen worden. Wat ik dan wel gepast vind is dat de politie een verbod moet doen op het plaatsen van zulke foto's. Maar ook dat zal onmogelijk zijn, want dat is niet belangrijk genoeg tegenwoordig. Als je alleen al zichtbare wonden moet hebben om aangifte te doen tegen mishandeling.. Of anders zullen ze er niks aan doen, is dit zeker ook niet van toepassing. Veel sterkte naar dit gezin.

1 Reactie
Mitosis
Mitosis28 jun. 2012 - 10:27

er zal ongetwijfeld wel iets aangedaan kunnen worden, ik bedoel, foto's genomen op een station, is geen openbare weg. dus het lijkt me dat er wel iemand is, ik gok bijv NS of prorail die de foto;s op een of andere juridische manier kan laten verwijderen, echter lijkt me dat geen taak van de politie.

mrwonkish
mrwonkish28 jun. 2012 - 10:27

De next generation, da's gewoon de generatie die klaagt dat er bloed aan de nieuwe sneakers zit wanneer iemand zich voor de trein gooit. Hoorde laatst in Eindhoven ook van dat soort commentaren toen iemand zich voor de trein gegooid had -> "Had die klootzak dat niet op een andere dag kunnen doen" of "door die lambal kom ik te laat laat thuis" Future here we come....

1 Reactie
jonh16144
jonh1614428 jun. 2012 - 10:27

Egoisme viert hoogtij. De oudjes kunnen maar beter oppassen nu ze nog gezond zijn. Immers, door de cutthroat/VVD mentaliteit van nu zal er nog maar weinig solidariteit overblijven. En je weet dan wel wie de klos zijn of niet soms? Pas dus op met wat je zaait, VVDers; wat je zaait zul je oogsten.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2012 - 10:27

En maar toejuichen dat we al die bloederige beelden uit Syrië op precies zo'n zelfde manier te zien krijgen! Alsof die mensen geen familieleden hebben!

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jun. 2012 - 10:27

Is dit een grapje? Is deze treinspringer ook een oorlogsslachtoffer? Naar mijn weten willen de slachtoffers in Syrie graag dat het buitenland ingrijpt en weet wat er gebeurt. De slachtoffers daar hebben vaak al niet eens familie meer. Ook al vermoord. Lijkt me toch 180 graden anders.

Bagus
Bagus28 jun. 2012 - 10:27

Het is niet de techniek (ic Twitter), het is "homo sapiens" waar iets structureel mis mee is. ICT heeft slechts de schaal en dus de maatschappelijke impact vergroot waarop zich het proces van worsteling van de onvolkomen (evolutionaire) mens met de door hemzelf geschapen (technische en economische) mogelijkheden afspeelt, maar de worsteling zelf is eeuwenoud. Ook dit voorval toont voor mij weer eens haarscherp aan dat "sapiens" steeds weer in dezelfde valkuil valt: vorengenoemde evolutionaire onvolkomenheid. Deze jongeren (EN de haatzaaiende reageerders via Twitter, maar dat even terzijde) zijn evolutionair gezien niet "slechter" dan generaties jongeren voor hen in Nazi-Duitsland, Communistisch China, de SU, kindsoldaten-Afrika of waar dan ook. Maar eigenlijk -ondanks alle beschavingsinspanningen van de afgelopen decennia in W-Europa EN de relatief zeer gunstige economische, technische, culturele en politieke externe omgeving- tonen zij zich in stressomstandigheden maar een haartje beter (lees: beheerster, beschaafder)! Beroep op "shock" bij onetisch handelen door de schoolleiding is uitgesproken laf en zeker niet vooruitstrevend te noemen. Hoe conservatief kun je als "beschaver" zijn als reactie op het "falend vooruitgangsgeloof"?? Of hebben de "overtreders" toch gewoon geen eigen vrije keuze (wil) en zijn zij gewoon de "slachoffers" van hun eigen "breintype" (gebrek aan empathie, dus psychopaat; vlg een internationale expert op dit vakgebied -laatst op BVN gezien en gehoord- in aantal niet minder dan 1 op de 100 "sapens" en heel vaak vermomd als keurige "dames en heren")??? "Waarom dan doorgaan met materiele beschaving (de zog. verbetering van technische, economische en politiek-culturele "speeltjes)", vraag ik mij steeds meer vertwijfeld af??? Die vertwijfeling is door het hier besproken Twitter-incident niet afgenomen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer28 jun. 2012 - 10:27

"het is "homo sapiens" waar iets structureel mis mee is." Ik heb werkelijk geen flauw benul waar U op doelt. Maar dat zal misschien komen door mijn ingebouwde structuurfouten?

Dehnus
Dehnus28 jun. 2012 - 10:27

Oki die photo is niet leuk en dat gaat ook te ver, maar verdorie Politie mensen moet dat nu OOK al via Twitter en dan ook nog zo'n slechte zin?

1 Reactie
spazinazi
spazinazi28 jun. 2012 - 10:27

Je zou haast gaan denken dat politieagenten ook mensen zijn...

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2012 - 10:27

Die kinderen verdienen juist alle lof voor hun tegenwoordigheid van geest het gelijk te vereeuwigen en wereldkundig te maken, zodat elkeen die overweegt voor een trein te springen goed kan zien wat de consequenties van zo'n daad zijn.

1 Reactie
katie58
katie5828 jun. 2012 - 10:27

Dat gaat nu weer te ver, iemand die overweegt voor een trein te springen is geestelijk zo ver heen dat hij/zij echt niet stilstaat bij de gevolgen,niet voor omstanders,familie of machinist. Dat is nu net het erge aan een depressie. Vergeet niet dat ook juist jongeren dit vaak doen, ik heb het in mijn korte schoolloopbaan al 6 keer meegemaakt, vreselijk gewoon. Die jongelui staan er echt niet bij stil wat ze hun ouders,broertjes en zusjes aandoen, ze zitten in een diep dal waar ze niet uitkomen. Jij doet nu net of zelfmoord een weloverwogen daad is waarbij je rationeel nadenkt. Dat gaat helaas niet op.

Blisss
Blisss28 jun. 2012 - 10:27

Weet je wat mij het meest shockeert. Dat deze jongeren klaarblijkelijk niet in shock zijn vanwege het op twitter zetten van deze foto's, maar door de gevolgen die het voor hen heeft door het op twitter te zetten.

1 Reactie
katie58
katie5828 jun. 2012 - 10:27

Bliss, de leefwereld van pubers is gecompliceerd, ik werk nu 8 jaar op middelbare school en verbaas me nog iedere dag en dat terwijl ik zelf drie zonen heb. Ik weet wel dat ze het meestal niet zo kwaad bedoelen, echt rotte appels zijn er niet zoveel. Het zijn en blijven gewoon kinderen. Ze doen vreselijk stomme dingen en realiseren zich dat pas later, dat is gewoon zo. Voorbeeld, ventje van pas 12 bedreigd andere leerling met neppistool. Had dat gezien op tv en het leek zo stoer, ventje opgepakt afgevoerd door politie, je wilt niet weten hoe hij er later aan toe was, een hoopje ellende.

Centurion2
Centurion228 jun. 2012 - 10:27

Weet je wat respectloos is?! Jezelf voor de trein werpen. Dát is pas respectloos.

1 Reactie
calahara
calahara28 jun. 2012 - 10:27

Ik denk niet dat degene die zichzelf van zijn leven beroofde er stil bij heeft gestaan of dit wel respectvol was. En inderdaad, vele opties om jezelf van kant te maken zijn er die beter zijn dan deze. Toch is het niet echt zo dat je van mensen aangeraden krijgt hoe je het dan wel het beste kan doen en sta je daar in een zware depressie ook niet zo bij stil (denk ik).