Joop

Zonne-energie – weer een jaar wachten?

  •    •  
02-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wat geweldig! 17.000 mensen deden gisteren een aanvraag voor zonnepanelen op hun dak.
Wat treurig! Het subsidiebedrag is in één dag op. Veel van de 17.000 aanvragers zullen afgewezen worden omdat het subsidiebudget te beperkt is. (69 miljoen voor 10 jaar, dus slechts 6,9 miljoen per jaar). En iedereen die nog geen verzoek heeft ingediend is te laat. Pas volgend jaar gaat het subsidieloket weer open.
In oktober hebben we ons eigen dak propvol gelegd met zonnepanelen en ik ken nu de sensatie die je voelt als je je elektrameter op een heldere dag ziet teruglopen: van energieconsument ben je plotseling energieproducent. Zonne-energie wordt steeds goedkoper. Door de steeds grotere vraag daalt de prijs met ongeveer tien procent per jaar. In 2020 zal stroom van een zonnepaneel net zo duur zijn als stroom uit het stopcontact, zo is de verwachting.
In Duitsland grijpen ze de kansen. Wie wel eens door ons buurland reist, ziet duizenden daken bedekt met zonnepanelen. Er is een bloeiende industrietak ontstaan die werk biedt aan meer dan 60.000 mensen en de groei is ieder jaar sterk.
In Duitsland kennen ze niet het idiote systeem dat Nederland hanteert waarbij slechts op één dag per jaar voor ongeveer 10.000 mensen subsidie te verkrijgen is. In Duitsland is de subsidie gegarandeerd. Iedere aanvrager kan op de subsidie rekenen. Wel wordt om oversubsidiëring te voorkomen ieder jaar het te subsidiëren bedrag met tien procent verlaagd. De kosten worden omgeslagen over alle Duitse elektraverbruikers. Zo betaalt ieder Duits huishouden met slechts enkele euro’s per maand mee aan de ontwikkeling van de zonne-energie in Duitsland. Iedereen heeft daar immers baat bij.
Voor de landelijke verkiezingen en het nieuwe kabinet:  kies voor het Duitse ‘feed in’ –systeem!

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

objectivist
objectivist2 mrt. 2010 - 13:04

Daarom vind ik onze overheid een onbetrouwbare overheid. Als het milieu echt een issue is zou er meer subsidie zijn. Maar nee, het kost de overheid inkomsten dus men praat wel over een schoner klimaat maar handelt er niet naar. De prijs van zonnepanelen is extreem hoog als je kijkt naar het massaproductieproces en wordt ook kunstmatig hoog gehouden. Het is volstrekt onrendabel op dit moment. Ik wacht wel.

Hoogkamer2
Hoogkamer22 mrt. 2010 - 13:04

Lijkt mij een goed plan om eens de Duitsers te volgen. En woningcoöperaties mogen ook wel eens aangespoord worden meer aan dit soort projecten te doen. Want sociale huurwoningen lopen op alle fronten achter, met als gevolg dat de mensen die daar afhankelijk van zijn, meer kwijt zijn aan energie en dikke wolle truien.

awakker
awakker2 mrt. 2010 - 13:04

Gelukkig dat het loket maar 1 dag open was; zo gaat Nederland tenminste niet failliet. Zon-PV is een dure druppel op een gloeiende plaat http://bit.ly/aZUdt6 In Duitsland kost elke gesubsidieerde baan in de zonnesector 150.000 euro belastinggeld.

Hersenschraper
Hersenschraper2 mrt. 2010 - 13:04

Beste Duyvendak, Wel eens van budgetten gehoord?

Stiller
Stiller2 mrt. 2010 - 13:04

Tilburg noemt zich een duurzame stad. Maar er is hier vrijwel geen énkel initiatief dat die claim ondersteunt, waar het gaat om duurzame energie en/of energieneutraal bouwen. Ik woon in een woninkje van 100 jaar oud. Maar ik hoef echt niet om ondersteuning aan te kloppen (bijvoorbeeld een gunstige, liefst renteloze, lening) als ik mijn woning extra wil isoleren of gebruik wil maken van zonne-energie. Jammer. Ik lees hieronder trouwens nogal wat reakties van mensen die volgens mij erg weinig kennis van zaken/feiten hebben. Wijnand, misschien eens een idee als je hier wat extra argumenten levert? Meng je in de discussie, zou ik willen voorstellen! :-)

Milieunet
Milieunet2 mrt. 2010 - 13:04

Te triest voor woorden: het subsidiebeleid voor Duurzame Energieopwekking in Nederland. Veel geld over voor zaken die we niet willen. Te weinig geld voor wat Nederlanders wel willen en een subsidieprocedure die we het beste de SDE Soap kunnen noemen. Hebben we nog een oud-minister die zich een dikke 9 geeft voor dit briljante beleid en een minister die er nog zit en die er helemaal niets van snapt. Gewoon een Feed-In tarief zoals Duitsland en tig andere landen. http://goo.gl/yQuS

vanessa2
vanessa22 mrt. 2010 - 13:04

Wat dacht Wijnand ervan om eens met de Makro te gaan praten? Die heeft grote daken waar je veel vierkante meters panelen kwijt kunnen.

Joaquim
Joaquim2 mrt. 2010 - 13:04

Beste Wijnand, Is kleinschalige zonne-energie echt de beste investering die we met dat geld kunnen doen? Ik ben het volledig met je eens dat er veel meer moet gebeuren maar is een duur feedin-tarief met subsidie er op niet hele hoop weg gegooid geld dat vooral naar de rijke middenklasse gaat? Het is veel eerlijker en goedkoper om grootschalig in wind te investeren en binnen vijf jaar alle huizen te isoleren. Nieuwe huizen bouwen die niet aan de strengste eisen van isolatie voldoen en er dan een zonnepaneeltje op zetten lijkt mij absurd. Joaquim

PietPaaltjes
PietPaaltjes2 mrt. 2010 - 13:04

Waarom zou ik, als flatbewoner, mee moeten betalen aan de energie-voordelen van de eigenaar van een eensgezinswoning? Ik betaal al indirect doordat er subsidie wordt gegeven voor de aanschaf. Dan ook nog eens extra betalen zodat hij geld terug krijgt? Wat een onzin voorstel.

1 Reactie
Hoogkamer2
Hoogkamer22 mrt. 2010 - 13:04

Misschien omdat je dan niet alleen meebetaalt aan iemand anders zijn schone energie, maar ook meedoet aan het terugdringen van het gebruik van fosiele energie en minder uitstoot? Of is dat te veel solidariteit naar de volgende generaties?