Joop

Zonne-energie voorkomt stroomuitval in oliestaat Texas

  •  
16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

© cc-foto: Jukka Niittymaa

Nadat het stroomnetwerk in Texas eerder dit jaar platging door extreme kou , dreigt nu hetzelfde te gebeuren door de hitte. Door de warmte neemt de stroomvraag toe en kraakt het netwerk in de Amerikaanse staat opnieuw in zijn voegen.
Dat er nog altijd elektriciteit uit het stopcontact komt in de oliestaat, is volgens deskundigen te danken aan het toegenomen aanbod van zonne-energie. In geen enkele andere Amerikaanse staat werden de afgelopen jaren meer zonnepanelen neergelegd.
“Zonder zonneweides zouden we nu waarschijnlijk aan de lopende band stroomstoringen hebben gehad”, zegt hoogleraar civiele techniek Dan Cohan tegen The Guardian. “We hebben nu vijf keer zoveel zonne-energie als vijf jaar geleden.”
Of dat genoeg zal zijn, is overigens nog de vraag. De verwachting is dat het in juli en augustus nog warmer wordt, en de vraag naar elektriciteit nog verder toeneemt. Bij hele hoge temperaturen nemen de prestaties van zonnepanelen bovendien iets af.
De autoriteiten in Texas roepen bewoners op om zuinig te doen met stroom. Zo krijgen Texanen het advies om thermostaten op 25,5 graden te zetten, en geen gebruik te maken van energieslurpers als drogers en zwembadpompen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Welp2
Welp217 jun. 2021 - 2:42

Op zich is het toe te juichen dat er meer zonne-energie aan de energiemix wordt toegevoegd, zeker wanneer het in een staat als Texas de electricteitsvraag grotendeels samenvalt met het aanbod van zonne-energie (in de zomer is de vraag groter dan in de winter). Wel moet rekening gehouden worden dat in Texas het aandeel van zonne-energie nog relatief laag ligt. In Texas was het in 2020 ongeveer 2% van de totale electricteitsproductie [1]. Wanneer er echter meer dan 10% van de opwekking is, zul je toch grote aanpassingen moeten doen aan het electriteitsnet (inclusief tijdelijke opslagsystemen, welke economisch gezien nog niet renderend zijn). In een staat als Californië beslaat zonne-energie een groter aandeel. Daar wordt op piekmomenten soms betaald aan aanliggende staten om de overvloedige (zonne-) energie af te nemen [2]. Dat in Texas opgeroepen wordt tot de genoemde energiebesparing, lijkt voornamelijk een kwestie te zijn van dat ongeveer 15% van de elektricteitscentrales ongepland tijdelijk stil liggen [3]. Daarvan zijn het merendeel 'reguliere' centrales, waarvan gascentrales de hoofdmoot zijn. Waarom ze stil liggen is onbekend. [1] https://www.statista.com/statistics/859320/texas-electricity-generation-by-source/ [2] https://www.latimes.com/projects/la-fi-electricity-solar/ [3] https://www.texastribune.org/2021/06/15/texas-power-grid-ercot/

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij18 jun. 2021 - 12:40

[ ... lijkt voornamelijk een kwestie te zijn van dat ongeveer 15% van de elektricteitscentrales ongepland tijdelijk stil liggen ] Het is meer een kwestie dat de eigengereide Texanen niets van federale bemoeienis moeten hebben en dus weigeren zich (letterlijk) aan te sluiten bij het federale elektriciteitsnet, dat in dit soort gevallen bij kan springen. Eigen schuld, dikke bult. Dit was de dag die je wist dat zou komen. Voor de tweede keer.

EenMening
EenMening16 jun. 2021 - 22:39

De Amerikaanse infrastructuur verkeert in slechte staat. Biden wil 1 biljoen dollar investeren om wegen, bruggen, tunnels, spoorlijnen, electricteitsnetten etc. te verbeteren en achterstallig onderhoud uit voeren.

1 Reactie
adriek
adriek17 jun. 2021 - 10:38

Biden krijgt dat geld waarschijnlijk niet van het congres. Die stoppen het geld liever in de financiele markten zodat hun pensioenen gewaarborgd zijn.

Greendutch
Greendutch16 jun. 2021 - 21:06

welke idioot gebruikt een droger als de zon schijnt?? en de idiotie dat huizen een zwembad hebben zou ook eens grondig bestudeerd moeten worden. gebruik van water electra en gif voor een item dat 23 u p.d. voor niets ligt te liggen?? als men daar niet verder nadenkt dan de neus lang is verdient men niet beter dan stroomuitval etc

3 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij16 jun. 2021 - 22:12

[welke idioot gebruikt een droger als de zon schijnt?? ] Dat is hun inmiddels (beperkte) way of life. Ik heb het zelf meegemaakt daar dat het binnen ietsje te warm was en buiten flink koud, maar in plaats van een raam openzetten zetten ze de airco aan. Als die airco al niet permanent stand by staat, zomer en winter.

Welp2
Welp217 jun. 2021 - 1:44

@Greendutch "welke idioot gebruikt een droger als de zon schijnt??" Mentaliteit speelt een rol ; wasdrogers bieden een bepaald gemak wat scheelt in tijd en minder afhankelijkheid van zaken als het weer. Maar er zijn ook andere zaken die een rol spelen : - veel plaatsen in Texas zijn stoffig als hel. Als je net je natte wasgoed te drogen hebt gehangen, zorgt 1 stofwolk dat je haast opnieuw je spullen kan gaan wassen - niet iedereen heeft een tuin/buitenruimte om was te drogen (denk aan flats). Tevens verbieden verscheidene huurbazen om waslijnen op te hangen (vindt men verloederend er uit zien) - niet iedereen heeft een wasmachine ; veel mensen in de US maken gebruik van een laundromat ; het is onhandig om ongedroogd wasgoed weer mee terug te nemen, dus droog je het in de laundromat ook vaak in een wasdroger.

adriek
adriek17 jun. 2021 - 10:43

Mijn TV staat twintig uur per dag uit, de wasautomaat ook zo iets. Films kijken kan in de bioscoop, nieuws komt via internet, wassen kan gewoon in een teiltje met eventueel een wasbord. Waarom centrale verwarming? Een houtkachel houdt de woonkamer warm, koel slapen is gezond. Koud douchen schijnt (ook al) gezond te zijn. Waarom een pc, tablet en telefoon voor elk gezinslid terwijl die apparaten allemaal vrijwel hetzelfde kunnen? Ik heb zonnepanelen en airconditioning (heerlijk bij deze nachten...). Ons leven zit propvol met "overbodige" luxe, wie is Greendutch dan wel om te bepalen welke dingen wel of niet nuttig of nodig zijn?

Arbeider4
Arbeider416 jun. 2021 - 20:21

“We hebben nu vijf keer zoveel zonne-energie als vijf jaar geleden.” Heel goed bezig geweest die Amerikanen met schone energie de laatste jaren. Mag ook wel eens gezegd. Dat er desondanks een stroomtekort is komt niet alleen door de warmte. Teveel rijken denken dat hun dure Tesla's e.d. daar niks mee te maken hebben. Zeker in de winter als de zon het minder doet.

plato12
plato1216 jun. 2021 - 16:40

Je kunt voor het zelfde geld beweren dat de stroom problemen veroorzaakt worden door het het elektrische autopark in Texas dat elke dag gemiddeld 313.140.000 watt uit het net trekt, willens waar is het maar iets van 1 a 2 % van het totale verbruik maar het kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 jun. 2021 - 16:05

En daar mogen ze dan de hoofdprijs voor betalen. https://www.zerohedge.com/energy/texas-electricity-prices-explode-power-grid-verge-another-meltdown Er is een ongekende uitval van mechanische installaties. https://www.texastribune.org/2021/06/14/texas-power-grid-conserve-ercot/ De autoriteit die het elektriciteitsnet in Texas beheert, heeft Texanen gevraagd om thermostaten in te stellen op 25,5 ° C of hoger, lichten en zwembadpompen uit te doen en het gebruik van grote apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers te vermijden. https://www.theguardian.com/us-news/2021/jun/16/texas-power-grid-conservation-heat-wave En dan maar roepen dat alles goed gaat, ga fietsen.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 jun. 2021 - 16:07

En ze hebben nog niet een de warme maanden gehad, juli en augustus, berg je maar.

adriek
adriek17 jun. 2021 - 10:45

Hadden we (ze) maar slimme meters en een 'smart grid'.

Mokker
Mokker16 jun. 2021 - 15:20

Zonne-energie is 2% van de totale energieproductie in Texas, waarom dit juicherige toontje? Verder: als je wel eens in Texas bent geweest weet je dat een heleboel energie gaat zitten in auto's en airconditioning. Het kan er nogal warm worden en van fietsen of wandelen houden Texanen niet.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jun. 2021 - 16:01

maar waar moeten ze dan naartoe wandelen/fietsen?

JanvdH2
JanvdH216 jun. 2021 - 16:51

Zonneenergie piekt als ook de airco lekker hard aan het draaien is ..... Dus het past gewoon lekker ... En je hoeft maar 1% tekort te hebben om een enorm probleem te hebben

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij16 jun. 2021 - 22:14

[ waarom dit juicherige toontje? ] Omdat de Texanen gemiddeld gesproken een bloedhekel hebben aan wind- en zonne-energie. En nu is dat hun redding. Nog wel...

Winterdepressie
Winterdepressie17 jun. 2021 - 1:21

Je wilt niet weten op basis van welke marges het gemiddelde energienet is gefundeerd. Stroom is niet simpelweg iets dat er gewoon is, de beschikbaarheid ervan is geregeld door een statistisch model dat anticipeert op verbruik, dus er niet op reageert. Dit is grotendeels de situatie nu. Wanneer je op het juiste moment kan beschikken over 1% a 2% direct inzetbare stroom, dan heb je het over een piekbuffer waar geen turbine centrale aan kan tippen. Dat is de reden waarom dit zo'n "big deal" is. Niet de hoeveelheid, maar het incasseringsvermogen van het netwerk. Dit is ook de reden dat mega-batterij installaties nodig zijn om in andere scenario's het netwerk ophoog te houden.