Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zonder vrijheid voor vluchtelingen geen bevrijdingsdag

  •  
02-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Op vijf mei vieren we onze vrijheid, voor vluchtelingen in Nederland valt er weinig te vieren
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat is wat talloze Nederlanders ondervonden in de eerste dagen van de oorlog, nu 73 jaar geleden. Sommigen vochten in het leger. Anderen moesten schuilen voor bombardementen. Er waren er ook die hun vrijheid veilig probeerden te stellen door te vluchten. Vooral over zee, met de laatste schepen die nog naar Engeland konden vertrekken.
Loe de Jong zat op zo’n schip. Hij overleefde de oorlog en werd later zijn belangrijkste geschiedschrijver. Een andere vluchteling was de bekendste dichter van zijn tijd, Hendrik Marsman. Hij overleefde niet. Het schip waarmee hij het Kanaal overstak, ontplofte. Niet door een Duitse torpedo, maar door een ongeluk in de machinekamer. We kennen allemaal de namen van bekende vluchtelingen, zoals deze twee. Of zoals Einstein en koningin Wilhelmina.
Samia Yusuf Omar was in Afrika een bekende naam. Ze was een van de snelste lopers van de wereld. Omdat ze droomde om mee te doen aan de Olympische Spelen in Londen, ging ze vorig jaar mee met een boot. Illegaal van Libië naar Italië. De Olympische droom van Samia Yusuf Omar veranderde op de Middellandse Zee in een nachtmerrie. Haar schip verging. Niet door een militaire actie, maar omdat het een slecht schip was dat niet bestand bleek tegen de verraderlijke Middellandse Zee. Zoals zoveel boten waarmee Afrikanen de oversteek naar Europa wagen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De overstekers uit Afrika betalen vaak meer dan een jaarsalaris aan mensensmokkelaars om hun droom van vrijheid te realiseren. Als ze er, in tegenstelling tot Samia Yusuf Omar, wel in slagen om Europa te bereiken, is dat vaak het begin van nieuwe onvrijheid. In Europa is er maar heel weinig belangstelling voor wie ze zijn. Migranten moeten worden geweerd. Het  hek aan de grens moet hoger, de kustwacht moet harder optreden, het eerste opvangkamp moet afschrikwekkender, de bureaucratie moet intimiderender en opsluiten moet regel zijn in plaats van uitzondering.
Als je de pech hebt een migrant te zijn met onvoldoende papieren, een asielzoeker met verkeerde papieren, een illegaal zonder papieren, dan kun je een van die zesduizend mensen worden die Nederland elk jaar opsluit. Officieel met het oog op uitzetting, maar daar komt het vaak niet van. Vreemdelingendetentie heet het. Het zijn gevangenissen die soberder zijn dan gevangenissen voor misdadigers. Want voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om mensen die een misdrijf hebben gepleegd.
Mensen worden opgesloten voor een periode van gemiddeld bijna drie maanden maar vaak ook veel langer. Bij binnenkomst in het detentiecentrum moeten ze naakt drie kniebuigingen maken om gecontroleerd te worden in lichaamsopeningen. Ze zitten zestien uur per dag met twee op een cel, zonder toegang tot internet of telefoon. En ze wachten op een onzekere uitslag. Omdat veel landen hun emigranten niet terugnemen of omdat ook daarvoor papieren nodig zijn. In de helft van de gevallen wordt een vreemdeling uit vreemdelingendetentie na een aantal maanden gewoon weer geklinkerd, op straat gezet. Geklinkerd, welkom in de terminologie van een verwrongen systeem.
Vreemdelingen hoeven helemaal niet op deze manier te worden opgesloten. De praktijk in bijvoorbeeld Zweden wijst dat uit. Opvang en persoonlijke begeleiding bij terugkeer werken veel beter. En waarom moet je mensen opsluiten in een cel, hun telefoon afnemen en internet of onderwijs onthouden? Deze beperkingen dienen geen enkel doel.
Sommige mensen vinden in hun zoektocht naar vrijheid de dood. Dat gold voor Samia Yusuf Omar en Hendrik Marsman. Zij leefden decennia na elkaar maar hun verhalen herinneren ons eraan dat vrijheid iets is waarvoor we moeten werken.
Vrijheid krijgt vorm in afspraken. Niet voor niets het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Laten we afspreken dat we stoppen met het opsluiten van migranten. Laten we afspreken dat we kiezen voor vrijheid

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

holstein7
holstein72 mei 2013 - 11:15

het is bijzonder storend dat een philippijnse ongedocumenteerde in de volkskrant wordt aangehaald als norm voor hoe goed illegalen zich gedragen; deze mevrouw zal ok zijn maar het zeer misleidend.. ik zou graag de cijfers willen zien van de politie over en/of hoe vaak zij te maken krijgen met illegalen die zich ernstig misdragen maar de politie is bang om tegen de machtige linkse lobby in te gaan, want deze 'idealisten' lopen molentjes en vegen de grote problematiek onder het politiek correcte vloerkleed zoals links dit altijd al deed

BasVV
BasVV2 mei 2013 - 11:15

Het gros van de nederlanders is helemaal niet gevlucht.

insider070
insider0702 mei 2013 - 11:15

Ach de directeur van een goed doel laat weer eens van zich horen... Moet gelijk denken aan het begrip salonsocialist ;)

JoopSchouten
JoopSchouten2 mei 2013 - 11:15

'Onze' deportatiekampen zijn een schande. Mensen die dit bagatelliseren zieke geesten.

FransLenaen
FransLenaen2 mei 2013 - 11:15

Eigenlijk een schandalig stukje. Niemand in Nederland moet bang zijn voor razzia's en deportaties naar concentratiekampen. Niemand, ook niet mensen die illegaal zijn en ook niet als dit strafbaar gesteld zou worden. Alleen al daarom is de vergelijking stuitend. Verder kan Nederland natuurlijk nooit alle immigranten opnemen. Dat is onmogelijk.

Gelijkhebber
Gelijkhebber2 mei 2013 - 11:15

"De overstekers uit Afrika betalen vaak meer dan een jaarsalaris aan mensensmokkelaars om hun droom van vrijheid te realiseren. " Nazarski bedoelt te zeggen dat we ervoor moeten zorgen dat de mensensmokkelaars hun geld dubbel en dwars waard zijn.

dino_radja
dino_radja2 mei 2013 - 11:15

schandalig dat we veel geld uitgeven aan moordtuig, maar mensen niet menselijk kunnen behandelen. of is het een geval van niet menselijk WILLEN behandelen?

1 Reactie
lembeck
lembeck2 mei 2013 - 11:15

Dat laatste. Daar kan je gevoeglijk wel van uitgaan. :-(

basOoms
basOoms2 mei 2013 - 11:15

Hoeveel vluchtelingen heeft Nederland sinds, bv 1950, opgenomen ?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten2 mei 2013 - 11:15

Te weinig.

rbakels
rbakels2 mei 2013 - 11:15

Dezer dagen is er veel discussie wat we nu precies moeten gedenken op 4 mei. Voor mij was dat altijd al: dat er niet wéér zo'n dictatuur komt. Intussen zijn we daar aardig naar op weg. Direct na de oorlog was er een sterk besef van grondrechten: rechten die ook een regime met democratische pretenties niet opzij kan zetten. En die gedachte staat nu onder druk, niet alleen van de PVV maar ook van de VVD. Toch leerden de nazi's ons al dat een beroep op het "gezonde volksgevoel" vreselijke dingen lijkt te kunnen legitimeren. En de anzijnpissers hierboven wijs ik er graag op dat Nazarski het geeft over vluchtelingen, dus niet over migranten in het algemeen. Overigens moeten wij ons ook het lot van andere migranten aantrekken. Maar dan door een uitgekiende internationale economische politiek, waardoor de drang vervalt om naar minder arme landen te migreren. Rutte-I was hard op weg buitenlandse politiek helemaal af te schaffen. Maar die vreselijke Rosenthal is opgevolgd door Frans Timmermans, een minister van BZ die het buitenland wel serieus neemt.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ22 mei 2013 - 11:15

[de anzijnpissers hierboven wijs ik er graag op dat Nazarski het geeft over vluchtelingen, dus niet over migranten in het algemeen.] Ik wijs er dan graag weer op dat niet iedereen die door Nazarski een vluchteling wordt genoemd, ook echt een vluchteling is volgens de wet.