Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Zonder Vlaamse achternaam vind je moeilijk een huurhuis in Antwerpen

  •  
24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2237588698_e511acf9d6_z
Zonder een Vlaamse achternaam is het bijzonder moeilijk zoeken naar een huurhuis in Antwerpen en omgeving. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Op bijna duizend advertenties reageerden onderzoekers in foutloos geschreven berichten. De ene keer ondertekenden ze die met een Noord-Afrikaanse naam, de andere keer besloten ze een exact dezelfde boodschap met een Vlaamse naam. Bij zo’n 40 procent van de gevallen werd de schrijver met een Vlaamse achternaam uitgenodigd voor een bezichtiging, die met een Noord-Afrikaanse naam niet.
Het Belgische Minderhedenforum , dat etnisch-culturele verenigingen vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel, is niet verbaasd. Tegen De Morgen zegt een woordvoerder: ‘eerdere onderzoeken tonen immers een vergelijkbaar beeld op de lokale huurmarkt, al is de situatie in Antwerpen nog slechter. Maar liefst de helft van de particuliere verhuurders maakt zich in Antwerpen schuldig aan etnische discriminatie. Dat is gigantisch.’
Het kan ook anders, zegt het forum. Door als gemeentebestuur discriminatie in kaart te brengen met betrokkenen, worden partijen aanspreekbaar: ‘de stad Gent toont dat het kan en dat het werkt. Met behulp van structurele praktijktesten is discriminatie door makelaars er bijna met de helft gedaald (van 26 procent in 2015 tot 14 procent in 2017), zo staat in een persbericht. Ik roep alle nieuwe gemeentebesturen op om Gent te volgen.’
Cc-foto: Archeonet

Meer over:

wonen, antwerpen, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Donutz
Donutz25 sep. 2018 - 6:51

Ik snap de cijfers niet helemaal, hoeveel Vlamingen, noord-afrikanen (en anderen achternamen/groepen?) kregen wel of juist geen uitnodiging? Helaas staat in de bron ook geen verdere specificatie van de cijfers of dat er naadt deze 2 naamgroepen ook andere 'buitenlandse' namen zijn meegenomen van Polen, Chinezen, Hollanders enzo.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens25 sep. 2018 - 14:44

@ Donutz Jij schrijft: Ik snap de cijfers niet helemaal, hoeveel Vlamingen, noord-afrikanen (en anderen achternamen/groepen?) kregen wel of juist geen uitnodiging? Ik snap dat jij het niet wil snappen.

Donutz
Donutz25 sep. 2018 - 17:25

Daan, niet te snel mensen van negatieve dingen betichten. Wees een optimist. Ik vraag simpelweg de cijfers, hie completer het beeld hoe beter het probleem te begrijpen valt. En pas met de juiste cijfers én compassie (humanisme) kunnen we echt iets doen tegen abject gedrag zoals discriminatie. Uiteraard kunnen we het helaad nooit uitbannen maar wel zo goed als mogelijk bestrijden.

DaanOuwens
DaanOuwens25 sep. 2018 - 6:07

Aardig onderzoekje maar het laat een resultaat zien dan iedereen natuurlijk al kent. De reacties van extreem rechtse Nederlanders zijn hier eigen veel interessanter. Er wordt veel gedaan om de discriminatie te ontkennen. De suggestie dat het om geweigerde Franstaligen zou gaan zou een creativiteitsprijs winnen als het niet zo walgelijk was. Duidelijk minder wordt het als de suggestie wordt gedaan dat met van allochtone afkomst de verhuurder laten weten dat ze zijn huis niet willen hebben omdat het in de verkeerde buurt staat. Daarmee laten zij, vermoedelijk ongewild, zien hoe diep het racisme en de haat zit. Allochtonen zijn bij een deel van de bevolking gewoon niet welkom. Niet in Vlaanderen en niet in Nederland.

4 Reacties
Donutz
Donutz25 sep. 2018 - 6:45

Triest maar niet vreemd, sommige mensen kunnen gewoon geen 'vreemden' accepteren. Vlamingen die liever een 'echte' vlaming zien, Nederlanders die liever een 'echte' Nederlander zien en Zimbabwanen die liever een 'echte' Zimbabwaan zien. Deze discriminatie doorbreken/aanpakken lijkt me dan ook erg lastig.

DaanOuwens
DaanOuwens25 sep. 2018 - 14:43

@ Donutz Jij schrijft: Deze discriminatie doorbreken/aanpakken lijkt me dan ook erg lastig. Erg gemakkelijk. Gewoon bestraffen. Overigens het gaat over Nederland en België. Ik snap dat jij wil roepen; zij doen het ook. Maar nogal misplaatst en bedoeld om te bagatelliseren. Kortom je hebt geen problemen met deze discriminatie en je wil er ook niets aan doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 sep. 2018 - 14:43

@Donutz Waarom is het relevant of bestriding van deze discriminatie erg lastig is? Opsporing van criminelen is over het algemeen ook lastig. dus maar stoppen ermee?

Donutz
Donutz25 sep. 2018 - 17:21

Waarom dat pessimisme? Dat iets moeilijk aan te pakken is én in de mensheid zit betekent niet dat je het niet aan moet pakken! Inderdaad net als criminaliteit moeten we discriminatie aanpakken!

Rechtse Bal
Rechtse Bal24 sep. 2018 - 12:27

Binnen Belgie is er nu redelijk veel bewijs om er een rechtzaak van te maken. Het is van de gekke dat Waalse namen nu op een zwarte lijst komen.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann24 sep. 2018 - 16:27

Waalse namen? Daar lees ik niets over. Het zal eerder gaan over namen als Loemoemba etcetera.

Fritz Leiber
Fritz Leiber24 sep. 2018 - 12:10

Er is hier meer onderzoek naar gedaan. Zie o.a: Ruimtelijke concentratie van niet-westerse migranten: achtergronden, gevolgen en aangrijpingspunten voor het beleid. Door: Jaco Dagevos https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-41594.pdf Daarin werd vastgesteld dat het een feit is dat veel mensen met een niet-westerse maar onderling gelijke etnisch-culturele achtergrond een voorkeur hebben zich te concentreren in buurten waar juist vooral zij met elkaar gesegregeerd kunnen blijven leven afgezonderd van de hen omringende westerse samenleving. Dat er omgekeerd dan ook een voorkeur is om andere buurten vrij te waren van die van hen afgekeerde buurtgenoten is meer een gevolg dan een oorzaak. Discriminatie door de westerse samenleving blijkt dus niet van wezenlijk belang te zijn als verklaring waardoor verschillende groepen met een gelijke etnische achtergrond zich concentreren in bepaalde wijken maar de eigen voorkeur om met elkaar en niet met "anderen" samen te leven. Het gevolg dat er dan door deze eigen discriminatie andere wijken bij voorkeur een westerse voorkeur genieten dient als men dat wil aangepakt worden bij de oorzaak.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud24 sep. 2018 - 13:49

Zo u draait de zaak wel heel erg om. Segregatie komt juist doordat ze geen huis kunnen vinden in bepaalde buurten vanwege discriminatie. Dan krijg je juist dat de wijken waar niet gediscrimineerd word het meeste van de gediscrimineerden terechtkomen. Het is niet alleen een keus om bij elkaar te wonen maar ook een verplichting door discriminatie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2018 - 15:08

Fritz Leiber Onzin in deze gevallen, want waarom zouden ze dan reageren op zo een advertentie als ze er niet willen wonen. Uw reactie slaat dus nergens op. Bovendien is er niets mis mee als mensen in een bepaalde samenstelling in een wijk willen wonen, uitsluiten is iets totaal anders. Dat heeft nl. niets met een vrije wil te maken.