Joop

'Zonder meerderheid in Eerste Kamer moet dit kabinet stoppen'

  •  
22-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-JosWerner300.jpg
CDA-fractievoorzitter in de Eerst Kamer Jos Werner: 'Tal van voorstellen van kabinet zullen struikelen'
De huidige regering moet ermee stoppen als de coalitie bij de Statenverkiezingen in maart geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Dat zegt de fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, Jos Werner, woensdag in NRC Handelsblad.
Zonder die meerderheid zullen “tal van punten die dit kabinet belangrijk vindt in de Eerste Kamer zullen struikelen”, zegt Werner. “Dan moet je je als kabinet afvragen: willen we nog wel verder?” Het kabinet loopt nu al tegen problemen aan in de Eerste Kamer, die zich bijvoorbeeld verzet tegen de btw-verhogingen voor het theater.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

arieroos
arieroos22 dec. 2010 - 14:13

Hij heeft volkomen gelijk, natuurlijk. Als de oppositie een meerderheid heeft in de Eerste Kamer, dan is het kabinet vleugellam. Overigens, die meerderheid is helemaal niet zo denkbeeldig als sommige Rechtsen ons willen doen geloven; er kan nog heel veel gebeuren in twee maanden.

Wout Berlinck
Wout Berlinck22 dec. 2010 - 14:13

Maar eens kijken wat het publiek van de Eerste Kamer gaat vinden bij het sneuvelen van al die voorstellen. En wie daar dan de schuld van gaat krijgen.

jvanarkel
jvanarkel22 dec. 2010 - 14:13

Aparte reactie van een 1e kamerlid. Als je verantwoordelijk bent voor controle en niet voor uitvoer zou je minder politiek een meer volksvertegenwoordiging verwachten. Maar het gaat om politieke macht niet om de inhoud. Verder ben ik het eens met ReD Cat wat betreft dualisme. Daarnaast vind ik het iets wat zou moeten veranderen, er stemd vrijwel niemand op procinciale staten en die mogen stemmen voor 1e kamer. Dus je stemt voor iets provinciaals en dan krijg je daarmee een blokkade of juist geen blokkade op landelijk niveau. Ik stem namelijk, landelijk, provinciaal en gemeentelijk altijd anders. Ik stem al jaren niet meer voor de provincie maar juist voor de 1e kamer. Slecht want misschien zouden andere partijen op provinciaal niveau veel beter zijn of in ieder geval naar mijn mening. In Utrecht stem ik vrijwel altijd op D66 omdat dat beter aansluit bij mijn woonomgeving, maar vind ze landelijk te waterig en marginaal om iets te kunnen betekenen.

ElChe
ElChe22 dec. 2010 - 14:13

Kunnen we de vlag al uit hangen?

Fitness
Fitness22 dec. 2010 - 14:13

Hoe kan het zijn dat een partij die ik kies vanwegen hun optreden op provinciale thema's ineens invloed gaat uitoefenen op thema's aangaande landellijk beleid waar ik die partij helemaal niet zie zitten. De zetelvehouding in de Eerste kamer is een afgeleide van de resultaten behaald tijdens de PS-vekiezingen. Voor het eerst worden we nu door de houding van een aantal senatoren geconfronteerd met het ondemocratisch karakter van dit instituut. De Eerste kamer moet worden afgeschaft (mijn voorkeur) of de Eerste kamerleden worden direct gekozen en wel gelijk met de Tweede kamer verkiezingen. Het is niet de PVV die hier de democatische verhoudingen op spel zet, maar de oude politieke garde die in haar strijd tegen de PVV in strijd met de geest van deze Kamer handelt en haar daarvoor misbruikt Dit zal de PVV op een geweldige manier gaan uitbuiten in de PS-verkiezingen

Bernie2
Bernie222 dec. 2010 - 14:13

Ik denk dat Werner gelijk heeft, het flinterdunne bestaansrecht van PVC en haar wanstaltige programma wordt niet alleen op de proef gesteld maar vooral ook getard. Ditmaal hangt het in hoge mate af van de PVV- en CDA volgelingen hoe de verhoudingen in de Senaat gaan worden. Zouden zij bijtijds inzien dat het ongemeen snoeiharde beleid waar Rutte nog steeds zijn vingers bij aflikt voor hen feitelijk een asociaal en desastreus pakket inhoudt, waarin Jan met de Pet het onderspit delft en Peter met zijn jacht zegeviert? Fingers crossed...

Echo10
Echo1022 dec. 2010 - 14:13

En met een Republikeinse meerderheid moet Obama ook maar stoppen met zijn presidentschap, nietwaar Jos?

PeerJawel
PeerJawel22 dec. 2010 - 14:13

Dit kabinet zou lering moeten trekken uit hoe het nu loopt en sowieso stoppen. Deze constructie is gewoon te gek voor woorden. Niet eens wachten op de Eerste Kamerverkiezingen. Gewoon opstappen. Dit kabinet heeft geen kans van overleven, niet als het aan mij ligt in ieder geval.

Milieunet
Milieunet22 dec. 2010 - 14:13

Eerste Kamer is goed bezig. Goed advies ook van Jos Werner. Ik zeg: DOEN

Bouwman2
Bouwman222 dec. 2010 - 14:13

Dit land ken wel geen eminence rouge maar weldegelijk een eminence blonde. Dit soort macht dat dit kabinet tot jongste bediende degradeert is niet wat onder democratie wordt verstaan. Dit kabinet dient zo snel mogelijk te vertrekken.

Archie2
Archie222 dec. 2010 - 14:13

De EK begint zich te profileren als mastodonten 2.0 Eerst "rustig" maart 2011 afwachten.

Fitness
Fitness22 dec. 2010 - 14:13

Nadat de uitslag van de a.s. PS-verkiezingen bekend worden, voerzie ik dit gevoelige moment reeds in de EK. Youtube geeft ons nu al de gelegenheid om daarvan te genieten. http://www.youtube.com/watch?v=RluCs3eXoKo

JAWEH
JAWEH22 dec. 2010 - 14:13

Ik vermoed dat die meerderheid nog maar een kwestie van tijd is..

1 Reactie
arieroos
arieroos22 dec. 2010 - 14:13

Dat zou ik niet zo snel zeggen, als ik jou was. De peilingen staan er misschien nog wel goed voor, maar dat zegt natuurlijk niets. Ondertussen krijgen we de komende maanden wel te maken met een paar hele vervelende maatregelen, die veel mensen behoorlijk gaan benadelen. Een pikant detail: de CAO lonen zijn ook nauwelijks omhoog gegaan, slechts 0.8 %. De oppositie heeft nu een heel sterk verhaal; sommige maatregelen zijn zo dom en ondoordacht, het is niet heel moeilijk om daar tegening te gaan. De studenen gaan in januari al massaal demonstreren; het zal niet de laatste demonstratie zijn, vermoed ik. Het dringt tot nu toe niet echt door in de media, maar een hele grote groep Nederlanders is heel erg kwaad op dit kabinet.

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2010 - 14:13

En dan? Geen recht doen aan de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen? De komende maanden werkt de Eerste Kamer het kabinet nog tegen en daarna moeten we maar weer verder zien. Het kabinet mag zich niet laten gijzelen door een afspiegeling uit 2007.

4 Reacties
Charta46
Charta4622 dec. 2010 - 14:13

[...En dan?...] Het democratische proces gaat dan gewoon zijn gang.

JoopSchouten
JoopSchouten22 dec. 2010 - 14:13

...Maar zich wel vrijwillig laten gijzelen door Wilders en z'n gajus? Je meet met verschillende maten. Je lijkt wel een VVD-er.

objectivist
objectivist22 dec. 2010 - 14:13

Zeer juist, dit systeem werkt zo niet. Links of rechts moet altijd de ruimte krijgen om plannen uit te voeren. Anders zit het kabinet er voor niets. Het kan in redelijkheid niet zo zijn dat de senaat kabinetsplannen torpedeert tenzij ze niet in lijn zijn met andere wetten natuurlijk. Dit is een nieuw bewijs dat de democratie anders moet worden ingericht. Gemoderniseerd.

arieroos
arieroos22 dec. 2010 - 14:13

[Het kabinet mag zich niet laten gijzelen door een afspiegeling uit 2007. ] Waarom eigenlijk niet ? Daar heeft het kabinet helemaal zelf voor gekozen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 dec. 2010 - 14:13

Slimme verkiezingstaktiek! Dit mobiliseert voormalige CDA-stemmers die het dit jaar hebben laten afweten of na veel dubben hun stem op Wilders uitbrachten. Maar het is vooral aan het adres van de christelijke thuisblijvers. Wezenlijk, want de opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is toch al zo gering. Het gaat erom het aantal zoveel mogelijk op te krikken. Vandaar dat de CDA-fractievoorzitter nu vast zijn eerste waarschuwing uitspreekt. Blijf je thuis, komt straks links.

3 Reacties
ColorHugo949
ColorHugo94922 dec. 2010 - 14:13

Zo is het Han, de verkiezingen lijken al begonnen.

cuypsong
cuypsong22 dec. 2010 - 14:13

Maar het mobiliseert óók een hoop CDAers die van de anti PVV stroming zijn. Die kunnen nú de boel vergriepen voor het CDA door bv CU te stemmen Maar of dat de te verwachten winst van Wilders ongedaan maakt in de eerste kamer?

uhavin
uhavin22 dec. 2010 - 14:13

Of: hoor je tot de groep CDA'ers die tegen dit kabinet is, stem dan een keer niet op het CDA.

roonie
roonie22 dec. 2010 - 14:13

Het merendeel van de kiezers zal het gedram vanuit de Eerste Kamer niet echt waarderen. De stelling is dat de twee regeringspartijen en de partij met de gedoogstatus een overweldigende meerderheid zal verkrijgen na de verkiezing in Maart, alle opinie-peilingen wijzen dit uit. De retoriek CDA-fractievoorzitter in de Eerst Kamer Jos Werner is derhalve volkomen misplaatst, waarschijnlijk is deze Jos Werner één van de zg "mastodonten" van het CDA. De verwachting is dat de PVV stemmers massaal naar de stembus gaan om hun favoriete partij de meerderheid te geven, samen met de regeringspartijen. Ook hier geldt dat de wens de vader is van de gedachte, het zullen de laatste verbale uitingen zijn van deze Eerste Kamer die weinig wol bevatten.

1 Reactie
arieroos
arieroos22 dec. 2010 - 14:13

[Het merendeel van de kiezers zal het gedram vanuit de Eerste Kamer niet echt waarderen. De stelling is dat de twee regeringspartijen en de partij met de gedoogstatus een overweldigende meerderheid zal verkrijgen na de verkiezing in Maart, alle opinie-peilingen wijzen dit uit.] Het is altijd onverstandig om de huid te verkopen als je de beer nog niet geschoten hebt ...

meijerlahn
meijerlahn22 dec. 2010 - 14:13

Als in januari de aap uit de mouw komt en dat velen zullen merken dat ze veel hebben moeten inleveren, dan moet ik nog zien hoe Henk en Ingrid gaan stemmen. Misschien wel helemaal niet meer. Het is wensdenken, maar je weer maar nooit.

1 Reactie
cormol
cormol22 dec. 2010 - 14:13

De truc zal dus zijn pappen en nathouden tot 2 maart. De huidige voorstellen van het kabinet zijn onvoldoende uitgewerkt en de echte koopkrachtplaatjes komen pas daarna beschikbaar. Mevr Sap heeft wel gelijk dat de economie belangrijk is, maar dan zal het plaatje door de oppositie veel helderder moeten worden gemaakt dan nu het geval is. http://www.nibud.nl/zoeken/zoeken-resultaat/artikel/geen-nibud-koopkrachtplaatjes-nav-het-regeerakkoord.html

mees.
mees.22 dec. 2010 - 14:13

Wilders trekt aan de touwtjes....Rutte en Verhagen komen naarmate dit kabinet langer zit steeds meer voor gek te staan,zij zijn de marionetten....overal moeten ze voor bij Wilders langs....gisteren werd dat ook mooi in de eerste kamer verwoord,zo van dat Rutte zegt...wij zijn de regering....maar iemand in de eerste kamer zei,maar wel een regering die overal vooraf goedkeuring voor moet vragen van de gedoogpartner,je zit met handen en voeten vast

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck22 dec. 2010 - 14:13

In tegenstelling tot voorgaande coalities waar nooit overeenstemming met de partners moest worden bereikt .. ? U bent onlogisch.

thisisthekees
thisisthekees22 dec. 2010 - 14:13

Het hele sentiment is rechts ze gaan gewoon een meerderheid halen. PVV als grote winnaar. Leuk is anders

1 Reactie
arieroos
arieroos22 dec. 2010 - 14:13

[Het hele sentiment is rechts ze gaan gewoon een meerderheid halen. PVV als grote winnaar. Leuk is anders ] Nogmaals, ik ben daar echt niet van overtuigd. Het kabinet is in heel rap tempo vijanden aan het kweken. Als Links de oppositie slim aanpakt, en zich gewoon gaat richten op alle dwaze en ondoordachte plannen, dan denk ik dat ze wel winst kunnen boeken. Veel hebben ze niet nodig ...

contra
contra22 dec. 2010 - 14:13

Maart komt alras dichterbij... wordt een mosteroverwinning voor rechts en niemand hier die er iets aan kan doen. Grote winnaars VVD, PVV en SP.

3 Reacties
Charta46
Charta4622 dec. 2010 - 14:13

[...mosteroverwinning voor rechts...] Ik merk dat je zeer ingevoerd bent in de NL politieke verhoudingen, je noemt immers de SP een rechtse partij!!

Harmen2
Harmen222 dec. 2010 - 14:13

Los van het feit dat de SP zwaar conservatief is:) denk ik toch dat de PVV het niet gaat redden, behalve in Limburg dan. En omdat het CDA wederom zwaar gaat verliezen zal de coalitie wederom afhankelijk worden van anderen. Werner zal z'n gelijk wel krijgen...

mees.
mees.22 dec. 2010 - 14:13

Je denkt...als ik het maar hard genoeg roep wordt het vast bewaarheid Voor mij is het "veel geschreeuw weinig wol"

wvdstraat
wvdstraat22 dec. 2010 - 14:13

Steeds weer, als ik hier bijdragen lees, moet ik mijn best doen, mezelf te realiseren, dat hier louter 'politiek geïnteresseerden' zijn. Natuurlijk hoop ik erop, dat de non-politiek zo snel mogelijk een halt wordt toegeroepen, in het belang van iedereen, dus ook van Henk en Ingrid, van Mohammed en Fatima, ja zelfs van Roderick en Elise.... Maar dat is een illusie, hoe spijtig dan ook. Er is een grote groep, die geen idee heeft van Staten Generaal, 1e en 2e kamer, Trias politica, bestuur, rechtspraak en democratie. Een groep die achter een politicus aanloopt, die zegt niet van politiek te houden, die de ene dag de natte wind propageert, om die de dag erna te verbieden. Gehoorzaam schijt men de ene dag dus de broek vol, om de volgende dag de buurman aan te geven die hetzelfde doet. Evengoed doet hoop leven (;-)) en zal - zelfs het door mij verfoeide, want laffe - CDA inzien dat het zo niet verder kan, waardoor de proleten en de patjepeeërs van PVV en VVD alleen komen te staan. Zoniet, blijken wij een soort Albanië aan de Noordzee.

2 Reacties
Fitness
Fitness22 dec. 2010 - 14:13

[..Steeds weer, als ik hier bijdragen lees,..} Hopelijk vind u het niet erg dat wij u teleurgesteld en roepend in de woestijn moeten achterlaten en dat wij in maart gewoon naar de stembus zullen gaan?

meijerlahn
meijerlahn22 dec. 2010 - 14:13

Ik hou van u!

objectivist
objectivist22 dec. 2010 - 14:13

We krijgen die slapers wel in het gareel bij de volgende verkiezingen in maart.

1 Reactie
Klaas2
Klaas222 dec. 2010 - 14:13

Dat hoor ik iedere vier jaar, en iedere vier jaar is de opkomst lager dan de keer ervoor. Met een negatieve uitzondering in 1999. # 1970 - 68,9 % # 1974 - 75,1 % # 1978 - 79,6 % # 1982 - 68,4 % # 1987 - 66,3 % # 1991 - 52,3 % # 1995 - 50,2 % # 1999 - 45,6 % # 2003 - 47,6 % # 2007 - 46,3 % Als je de opkomst per provincie gaat bekijken, dan zie dat juist in die provincies waar de PVV sterk was, Brabant en Limburg, de opkomst onder het gemiddelde zit. Zoals bekend moeten populistische partijen het hebben van een hoge opkomst. (2007) Gr Fr Dr Ov Gld Fl Utr NH ZH Zee NB Lim 51% 55% 51% 50% 49% 44% 50% 45% 44% 53% 42% 44% (gemiddeld was 46.3%)

[verwijderd]
[verwijderd]22 dec. 2010 - 14:13

Hoeveel potentiele PVV-stememrs zulle in maart thuisblijven als ze merken dat ze niet op Geert Wilders kunnen stemmn?

1 Reactie
Ochjong
Ochjong22 dec. 2010 - 14:13

Piet, jij gaat zo balen straks. Want na april is er ook een meerderheid voor deze coalitie in de 1ste kamer