Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zonder kop

  •  
26-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Aan tafel scheppen we graag nog een keer extra op, maar zodra er op tv beelden van een slachthuis voorbij komen zappen we graag weg, want 'we hebben net gegeten'
Hoe kip jij? Deze opmerkelijke vraag staat centraal in een nieuwe consumentencampagne, die ervoor moet zorgen dat we jaarlijks meer dan 20 kilo kip per persoon naar binnen gaan werken. In flitsende tv- en radiocommercials horen we hoe verschillende Nederlanders watertandend vertellen over hun favoriete kiprecept. Wieger kipt medaillons, Annemieke saté en Ahmet Turkse karbonades.
De campagne hanteert een logo waar Rita Verdonk weer Trots op Nederland van wordt, en leidt naar de website hoekiptnederland.nl. Een site die blijkbaar moet bijdragen aan het idee dat je bent wat je eet: kip is hip. Fris ogende mannen en vrouwen kijken alsof ze na een sessie met een spiritueel genezeres eindelijk het licht hebben gezien. ‘Mijn leven was saai en somber, tot ik kip ontdekte’, zoiets. Ondertussen wordt mijn gehoorbuis gegeseld door een uitgesmeerde versie van de tune Kip, ‘t meest veelzijdige stukje vlees, inclusief de backing vocals van Zanger Rinus.
U begrijpt, ik erger me aan dit initiatief van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Verhalen over kinderen die niet weten dat melk van een koe komt of een speklapje van een varken, zijn bekend. Ik begin me af te vragen hoeveel volwassenen zich dit überhaupt nog realiseren. Aan tafel scheppen we graag nog een keer extra op, maar zodra er op tv beelden van een slachthuis voorbij komen zappen we graag weg (want we hebben net gegeten). En nu gaan we dus met zijn allen gezellig ‘kippen’, waarmee bedoeld wordt: hoe we een dood stuk vlees zo lekker mogelijk kunnen bereiden. Mijn ergernis over deze campagne is met name gebaseerd op dit subtiele taalgebruik, dat leidt tot de-animalisering van de kip.
Nee, ik ben geen animal rights freak die ’s nachts zijn bed verlaat om fretten terug te sturen naar hun natuurlijke habitat. Ik ben zelfs geen vegetariër, omdat ik vlees simpelweg te lekker vind. Of het nu kip met olijven uit de tajine is of de nuggets van de McDonald’s, ik zet er graag mijn tanden in. Waarbij ik biologisch kippenvlees prefereer boven de kiloknallers, maar dat een afweging vind die iedereen voor zichzelf moet maken.
Door de benaming van een dier echter tot werkwoord te maken, wordt de afstand tussen dier en vlees weer een stukje verder vergroot. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander bij het woord ‘kip’ toch al eerder denkt aan een wok dan een hok. What’s next? Hoe tonijn jij? Hoe heb jij gevarkend? Nog even en we eten geen dieren meer, we gebruiken ze slechts nog om onze constante honger te stillen. Kip is alvast hard op weg ’t minst dierloze stukje vlees te worden.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

HanzChristian
HanzChristian26 aug. 2011 - 14:27

In een piepschuim bakje met cellofaan er over is het moeilijk nog een dier herkennen. What's next? Laatst trof ik iemand die oprecht verbaasd was dat bloedworst echt van bloed gemaakt wordt. Mensen hebben de keuze om zich behoorlijk te informeren over wat ze in hun lijf stoppen of weg te kijken als het even niet uitkomt. Gelukkig schokt leed ons nog.

Michiel Online
Michiel Online26 aug. 2011 - 14:27

"Ik denk dat mensen zich ondanks dit truukje wel blijven realiseren dat kip van een kip komt, net zoals typex uit de typexfabriek." en een vluchteling uit de oorlogsfabriek :-)

pietdevries2
pietdevries226 aug. 2011 - 14:27

Lang geleden bezocht ik in het kader van een excursie ooit een kippenslachterij. De beesten werden door electrocutie om het leven gebracht, zo te zien in een oogwenk. Het was even schrikken dat letterlijk aan de lopende band te zien gebeuren, weten dat iets gebeurt en het zien gebeuren is nog niet hetzelfde. Ik denk dat elk mens weet dat vlees en vis van gedode dieren komt. Wie een beetje opleiding heeft weet van de voedselketen, de mens is daarin de uitzondering geworden, nog maar weinig dieren krijgen de kans mensen te eten. Het gezeur over slachten begrijp ik dus niet, wel vind ik dat we dieren redelijk moeten behandelen, dus ook geen keelafsnijderij. Ook om die reden kopen we dus bij voorkeur scharrelvlees, moet toegeven dat het ook lekkerder smaakt.

fred-eric
fred-eric26 aug. 2011 - 14:27

Wat mij betreft: kiloknallersvlees + 20% BTW er bij, en biologisch vlees 20% subsidie. Want het is eigenlijk een beetje zot dat katten en honden hier vertroeteld worden en toch ook intelligente dieren als varkens (of minder intelligente dieren) vaak een schandalig leven/vervoer lijden. Ghandi zei al: 'De beschaving van een vok kun je afzien aan hoe ze hun dieren behandelen'. Als dat zo is staan we hier nog aan het begin....

DonCarlos
DonCarlos26 aug. 2011 - 14:27

Als je een taboe wil doorbreken moet je je pasgestorven moeder{of vader} eigenlijk opeten,over het algemeen weet je dan wel wat je eet natuurlijk,en vlees is vlees,of is dat niet macho genoeg.

[verwijderd]
[verwijderd]26 aug. 2011 - 14:27

En eens temeer ben ik blij dat ik geen dierenleed eet.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast26 aug. 2011 - 14:27

och u eet t niet maar t verder dan u denkt. engels dropje?

IraHayes
IraHayes26 aug. 2011 - 14:27

Tsja, bekende manier van reclame maken. Hoe kip jij? Het is niet de eerste keer dat het gebeurt, een naam van een product omzetten in een werkwoord. Ik Typ-ex dat wel even weg bijvoorbeeld. En dit heb ik niet geGoogled..... Niet echt iets om me druk over te maken lijkt me. Ik denk dat mensen zich ondanks dit truukje wel blijven realiseren dat kip van een kip komt, net zoals typex uit de typexfabriek.

1 Reactie
denmol
denmol26 aug. 2011 - 14:27

Nee het gaat om de ontmenselijking van de kip waardoor vervreemding optreed en daar is waar het uiteindelijk om gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]26 aug. 2011 - 14:27

Ik zet graag mijn tanden in VVD'ers en PVV'ers. Zeg kerel! 'k Heb laatst toch zo heerlijk ge-PeeVeeVeet! VVD'ers en PVV'ers: ik lust ze rauw.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast26 aug. 2011 - 14:27

tot u ze in t echt gaat tegenkomen natuurlijk,t zijn er wel veel hoor

[verwijderd]
[verwijderd]26 aug. 2011 - 14:27

"Hoe kip jij?" Nou je pakt haar bij beide vleugels, legt het uitgestrekte nekje op een boomstronk en mept het kopje d'r af met het bijltje. Is de beste mannier om er zeker van te zijn niet met antibiotica op te worden geleukt, en het (uitgelegde) kipje in kwestie heeft nog een prima(at)-waardig bestaan gehad ook. Blikje bier tussen de billen en op de braai...

1 Reactie
adriek
adriek26 aug. 2011 - 14:27

Zo hoort het Evert. Die slachthuisverhalen zijn niet zo heel spannend: het gaat wat mij betreft niet zozeer om hoe de beesten aan hun einde komen, al mag dat best een beetje vriendelijk (kan dat?) gebeuren, veel belangrijker is dat het beest een fatsoenlijk leven heeft gehad. Daarna laat ik me een stuk vlees goed smaken, eerlijk is eerlijk.