© cc-foto: atelier pro
"Steeds minder studenten volgen een lerarenopleiding, waardoor het lerarentekort dat we als onderwijssector al hadden verwacht vermoedelijk nóg groter word." Dat vind ik niet zo vreemd wanneer je kijkt naar wat er tegenwoordig van onderwijzers wordt verwacht. Waar vroeger een docent geacht werd voornamelijk rekenen, taal en de andere, gebruikelijke vakken te onderwijzen, wordt er tegenwoordig verwacht dat zij de kinderen ook maatschappelijk opvoeden. Het lijkt erop alsof tegenwoordig de ouders wel de lusten willen, maar niet de lasten. De nare zaken van opvoeden worden op de onderwijzers afgeschoven en wee hun gebeente wanneer hun genie in de dop een lagere score haalt dan verwacht. Er wordt vaak gezegd dat waar vroeger bij een onvoldoende het kind een standje kreeg, nu de onderwijzers op het matje geroepen worden. Is het dan zo raar dat de animo voor het vak afneemt? Wie gaat zich nu vrijwillig inschrijven om het pispaaltje van veel (bij lange na niet alle) verwende ouders te worden? Je moet wel een wereldsalaris krijgen of grenzeloos optimistisch zijn wil je daarvoor tekenen. Geef de onderwijzer het respect terug dat h/zij verdient, zorg dat je kinderen zich in de klas gedragen en schuif niet jouw deel van de verantwoordelijkheid af op school of overheid, dán help je mee aan het terugwinnen van de populariteit van het vak. Zolang dat niet gebeurt, kun je allerlei prachtige plannen maken, maar zonder een frisse lading onderwijzers om die plannen uit te voeren, kun je daar geen bal mee.
"En dat, terwijl het funderend onderwijs schreeuwt om politieke visie en écht keuzes." Denk dat, van alle partijen, het Forum voor Democratie de meest uitgesproken visie heeft die gericht is op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Paar willekeurige punten: Meer aanzien voor het vak door betere salariëring, minder papierwerk en meer autonomie. Basisonderwijs naar Fins model – het meest succesvolle basisonderwijs ter wereld, waar onderwijs op maat wordt geboden aan élk kind, en waar volop tijd en ruimte bestaat voor creatieve vakken én voor persoonlijke ontwikkeling. Versoepeling Wet Passend Onderwijs: niet alle kinderen zijn gebaat bij een oplossing in een reguliere basisschool. Aan leerkrachten worden daardoor soms onmogelijke eisen gesteld, terwijl het bovendien ten koste gaat van de kwaliteit in de klas. lees de rest hier: https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/onderwijs
Helemaal mee eens. Het is zot dat onderwijs en milieu nauwelijks aandacht krijgen in de debatten, terwijl dat nu juist de onderwerpen zijn die de toekomst van Nederland zullen bepalen. Niet de AOW leeftijd, niet immigratie, niet defensie-uitgaven. Dit: onderwijs en milieu. Je kan nu in de US zien wat er gebeurt als je een te groot deel van de bevolking geen goed onderwijs geeft.
Met goed onderwijs gaat men anders denken over de millieuproblematiek dan het GL-D66 mantra.
Ik weet nog dat er enige tijd geleden gels is uitgetrokken voor extra leerkrachten in het basisonderwijs. Het was er niet aan besteed. Er was niet een leerkracht bijgekomen. Waaraan dan wel. Niemand die het weet. Scholen gaven geen inzicht of konden dat niet geven.,Waarschijnlijk bij de algemene middelen gedropt en/of in gebouwen gestoken.
Helder verhaal, helemaal mee eens. De wet op het pasend onderwijs is niet meer dan een ordinaire bezuinigingsmaatregel gebleken. Niet alleen wordt er van leraren in het reguliere onderwijs meer gevraagd, en met minder geld, ze zijn simpelweg niet toegerust om met "speciale" kinderen te werken. Ze missen de kennis en kunde, de tijd en het geduld wat je nodig hebt. Kwalijk kan je ze het niet nemen, ze hebben er tenslotte niet zelf voor gekozen en de werkdruk was, met 32 kinderen in de klas, al meer dan hoog genoeg. Voeg daar een paar "moeilijke" kinderen aan toe en je hebt een perfect recept voor ondermaats onderwijs. Zowel voor de gewone kinderen als de kinderen die voorheen of in het speciale onderwijs zaten of, dmv een rugzakje, op extra aandacht en deskundigheid konden rekenen. Om over de werkdruk voor de leerkrachten nog maar niet te spreken.
Ben het met je eens. Al de expertise in het speciaal onderwijs is wegbezuinigd daarmee, en vervolgens worden de rugzakjes ook nog eens wegbezuinigd. Kinderen op scholen die het financieel al moeilijk hebben zijn de dupe en die scholen zullen zelf dientengevolge nooit excellent worden. Dus krijg je weer steeds meer tweedeling. Je kunt alles wel verstoppen in mooie retoriek, maar de praktijk spreekt voor zich, en onttrekt zich niet aan de werkelijkheid.
[ Een ander voorbeeld van Haagse bemoeizucht is de 403-pagina’s dikke cao voor het primair onderwijs. Een symbool van gebrek aan vertrouwen in werkgevers en werknemers in het onderwijs...] Ja, inderdaad, maar niet een gebrek aan vertrouwen van de politiek, die zitten niet aan tafel bij CAO onderhandelingen. Het is een gebrek aan vertrouwen van de bonden, die willen elk detail geregeld hebben, en de werkgevers slikken het op voorwaarde dat de loonsverhoging niet te hoog is. Zoals zoveel in de samenleving, de vakbonden maken ons kapot.