Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zondag met Lubach over hoe China de Oeigoeren onderdrukt

  •  
24-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
De Oeigoeren kunnen geen stap zetten zonder dat de Chinese overheid het ziet. “Voor zover ze vrij rondlopen tenminste”, vertelde Arjen Lubach in Zondag met Lubach. Volgens schattingen zitten er een miljoen Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’, waar vrouwen onvruchtbaar worden gemaakt en gedetineerden liedjes van president Xi Jinping moeten zingen. “Zo herkenbaar: ik weet nog hoe wij op school die duffe aria’s van Balkenende moesten blèren.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof25 feb. 2020 - 11:54

Wat mij opvalt is dat bij berichten als deze de China-fans zoals o.a. JanB schitteren door afwezigheid. Zou de waarheid te pijnlijk zijn?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2020 - 10:35

Maar......het is wel goed voor onze economie toch!

Wilma3
Wilma324 feb. 2020 - 20:48

Heel erg van China doet en niemand doet er wat tegen. Ik ook niet! Het enige wat ik doe is dat ik niet meer meedoe aan 4 mei. Hoezo zeggen 'dit mag nooit meer voorkomen' terwijl in China een miljoen mensen in een concentratiekamp zitten. Maar wat kan ik er anders tegen doen dan straks gaan stemmen op een partij die er mogelijk wel wat aan wil doen. Of bestaat die partij niet? Het helpt niet zoveel als ik in mijn eentje geen producten uit China meer koop.

Thuru
Thuru24 feb. 2020 - 20:47

Niet alleen moslims worden vervolgd, maar ook christenen en andere religies. China moet op beide worden gewezen dat dit moet stoppen en dat men mag geloven wat men wil of niet wil.

rupsje2
rupsje224 feb. 2020 - 16:45

Moet je je voorstellen dat bijvoorbeeld Engeland zo bepaalde bevolkingsgroepen zou onderdrukken... De wereld zou te klein zijn en terecht. Hoe kan het dan toch zo zijn dat de wereld dit wel accepteert. Geld en handel dat is volgens mij de enige reden.

HaloOfFlies
HaloOfFlies24 feb. 2020 - 15:57

Het is een communistisch land - atheistisch dus. Moslims, Christenen, Falun Gong, Boedhisten (Tibetanen) - wordt allemaal onderdrukt, WANT a-sociaal. Zoals in veel religieuze landen anders-gelovigen en atheisten worden onderdrukt, zo wordt in een communistisch land alles wat aan de opium voor het volk verslaafd is, onderdrukt. Niets nieuws onder zon. Werkkampen voor a-socialen bestaan ook al sinds Lenin. Hoort bij de communistische cultuur.

2 Reacties
rupsje2
rupsje224 feb. 2020 - 19:27

Dus in een land daar waar geen religie geaccepteerd wordt daar krijg je dus dit? Zo bezien zijn atheïstische mensen dus maar eng.

HaloOfFlies
HaloOfFlies25 feb. 2020 - 12:58

@Rupsje, Het zijn in de eerste plaats communisten, en die geloven nou eenmaal niet in een god. Iedereen mag gewoon in god geloven, als je andere mensen (waaronder dus ook je kinderen) er maar niet mee lastig valt. Openlijk een Moslim staat nastreven wordt niet getolereerd. In China weten ze dat religie volkeren uit elkaar drijft, dus verbieden ze het gewoon. Er zijn al zoveel voorbeelden van met name moslims die een eigen staat willen en zich willen afscheiden (Filipijnen, Kenia, Cambodia, Mali, Kosovo, stuk of 6 in de voormalige USSR; om maar wat te noemen). Vroeger de Christenen ook (Noord-Ierland), in Tibet de Boeddhisten - niets als gezeik. China is hier echt een maatje te groot voor, zowel qua oppervlakte als qua aantallen. Om dat een beetje bij elkaar te houden hebben ze gewoon 1 systeem nodig. En dat is de cultuur van de Han Chinezen met een communistisch 'geloof'. Een Christen heeft in Afghanistan niets te zoeken, een Moslim niets in Polen, een Jood niets in Iran en een Atheist niets in Saoedi-Arabie. Laat die miljoen Oeigoeren gewoon naar Turkije gaan; ze schijnen van Turkse afkomst te zijn. Iedereen blij.

Jozias2
Jozias224 feb. 2020 - 15:49

Maar laten we het vooral hebben over het racisme wat verstopt zit in hankie pankie Shanghai...

1 Reactie
Rens2
Rens225 feb. 2020 - 19:31

@Eric. Dat is ook het enge. Ook zijn sterke anti Putin onderbuikgevoelens weet hij goed over te brengen en te doen alsof er geen andere manier is. Dat vind ik jammmer.

EricDonkaew
EricDonkaew24 feb. 2020 - 13:34

Vorige week hield Lubach een prachtig betoog over het moderne kapitalisme, zeg maar het neoliberalisme. Over durfkapitalisme, monopolisme, globalisering en uitbuiting en hoe dat allemaal met elkaar verweven is. Zoals ik vorige week al schreef: een uitzendinggemisttip. Dat gezegd hebbende, zou een type als Lubach het voortouw kunnen nemen om modern links te leiden? Netjes in het pak, niet zeurderig of negatief, juist vrolijk en positief, maar wel gehakt makend van het neoliberalisme. Zo iemand spreekt jonge mensen aan. De generatie blanke mannen 60+ (Maarten van Rossem, Jan Mulder en ongeveer 47,9% van dit forum) is uit.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 feb. 2020 - 14:47

Daarvoor slaat hij te vaak de plank mist . Krijgt informatie van horen zeggen zonder gedegen onderzoek.

EricDonkaew
EricDonkaew24 feb. 2020 - 15:08

@Griezel ---------------------- Uiteraard moet hij dan, zoals te doen gebruikelijk, mensen om zich heen hebben die op voorhand een en ander voor hem verifiëren. Overigens is gedegen onderzoek niet noodzakelijk om electoraal een punt te maken.

Rens2
Rens224 feb. 2020 - 15:30

@Griezel. Precies. Of hij de plank mis slaat weet ik niet eens. Hij heeft op veel vlakken meningen die tegenwoordig 'links' heten en waar inderdaad geen onderzoek bij hoort. Het onderzoek lijkt alleen te gaan over argumenten die zijn mening onderstrepen. Geen gedegen onderzoek naar achterliggende feiten, het is tenslotte grappig bedoelt. Hij mag zeggen wat hij wil, want het is niet seieus bedoelt. Echt vernieuwende ideeën kun je van Lubach niet verwachten.

Rens2
Rens224 feb. 2020 - 15:34

Ik vond bijvoorbeld zijn verhaal over hoe de moslim bevolking in de gaten gehouden wordt heel zwak. Dit schijnt in heel China plaats te vinden en ook in Nederland gaan we ook steeds meer die kant op. Goedkope meningen die gemakkelijk scoren.

EricDonkaew
EricDonkaew25 feb. 2020 - 2:01

@Rens: Echt vernieuwende ideeën kun je van Lubach niet verwachten. -------------- Nee, maar hij weet het wel goed uit te leggen. Voor de gewone man begrijpelijk.

Joost Spits
Joost Spits24 feb. 2020 - 12:07

Wat China doet met de Oeigoeren is een ongekende onderdrukking en discriminatie. Gegrond dat het leed van deze bevolking in de nieuwsspots staan. Maar we dreigen te vergeten het verdriet van Tibet. Tibet, ongeciviliseerd ingelijfd als "provincie" door China. De Tibetanen, een absoluut niet-chinees volk, met een heel eigen voorkomen, met een rijke cultuur, eigen taal doorspekt met wijsheden, dreigt teloor te gaan, weggesaneerd, door de Chinese onderdrukking. Er zijn meer dan 50 verschillende erkende etnische bevolkingsgroepen in China, waarvan de ene meer dan de andere, de onderdrukking van China zich moet laten weggevallen. Tibet, heb ik genoemd, omdat het lot van de Tibetanen, naast dat van de Oeigoeren een van de schrijnendste is. Laten we ook onze aandacht houden voor de Tibetanen!

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens24 feb. 2020 - 12:55

Ja, en als derde schrijnendste de Falun Gong, van wie de organen systematisch 'geoogst' worden.

Thuru
Thuru25 feb. 2020 - 9:43

En niet te vergeten christenen die onderdrukt worden. Zie ook open doors. Niet alleen moslims, christenen, Tibetanen worden onderdrukt, maar ook andere religies. Om te focussen op 1 of 2 groeperingen is ongewenst omdat ook anderen zwaar onderdrukt worde, ook in gevangenissen en concentratiekampen zitten

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 feb. 2020 - 22:59

Tibetaans, Chinees en Birmees behoren tot de zelfde taalfamilie. Ze stammen af van een taal die meer dan 7000 jaar geleden in Noord-China werd gesproken. De meer dan 400 moderne varianten die ook buiten China en Tibet worden gesproken zijn zeer divers en niet langer onderling verstaanbaar. Oeigoers valt onder de Turkse talen. Het verschilt ook in het soort schrift dat er gebruikt wordt.

Semmel
Semmel24 feb. 2020 - 8:51

Die president van China komt veel vriendelijker over dan Trump, dus ik kan me die verhalen helemaal niet voorstellen. (aldus een stagiaire op mijn werk)

2 Reacties
Gefaald
Gefaald24 feb. 2020 - 9:41

Alleen het westen kan slecht zijn, dat kennen we inmiddels.

Eric Minnens
Eric Minnens24 feb. 2020 - 11:20

"Alleen het westen kan slecht zijn, dat kennen we inmiddels." (aldus een stagiair op mijn werk)

Hendrik5
Hendrik524 feb. 2020 - 8:19

Wir haben es (nicht) gewußt. De concentratiekampen in Xinjiang China en de fascistische geluiden in het Westen. Ik sta er bij en kijk er naar. Hoe eng is dit besef.

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies24 feb. 2020 - 16:02

Inderdaad behoorlijk eng dat je erbij gaat staan kijken. Je kan toch gewoon wegkijken, zoals ieder ander ook? In China vinden ze dit volstrekt normaal; als mensen zich niet aan de heersende cultuur willen aanpassen, worden ze in belang van de grote meerderheid (de cultuur van de Han-Chinezen) onderdrukt. Anders krijgen ze een USSR gevalletje, een land dat uit elkaar valt in tig staatjes, en daar zitten ze daar niet op te wachten. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Het is nou eenmaal geen democratie daar.