Joop

Zon-revolutie op Hawaii

  •  
18-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hawai_300.jpg
Burgers produceren zoveel energie dat netbeheerder overcapaciteit vreest
De Amerikaanse staat Hawaii heeft een ambitieus project om de afhankelijkheid van olie terug te dringen en over te schakelen op duurzame energie. Burgers worden aangemoedigd zonnepanelen te installeren en overtollige stroom aan het net te leveren. Dat is een groter succes dan verwacht.
De Los Angeles Times schrijft dat ingenieurs van de netbeheerder vrezen dat de burgers teveel energie produceren en het net niet is staat is die hoeveelheid te verwerken. De populariteit is te danken aan een stimuleringsmaatregel van de overheid waarbij zonnepaneelbezitters belastingkorting krijgen. Tegelijkertijd is het gebruik van fossiele energie zwaarder belast. De traditionele energiecentrales van de staat draaien op olie. Mede door de kernramp in Fukushima zijn de prijzen daarvoor omhoog geschoten en is er een rum op zonnepanelen ontstaan. Vanwege het succes wordt het belastingvoordeel nu – tijdelijk – ingetrokken.
Hawaii, met zo’n 1,4 miljoen inwoners, geldt als een proeftuin voor de rest van de Verenigde Staten. De staat heeft officieel als doel om in 2030 veertig procent van de energie uit duurzame bronnen te halen maar Big Island, het grootste van de acht belangrijkste eilanden, is dat doel al voorbijgestreefd en haalt nu 44 procent uit zonneënergie. In 2020 kan dat al honderd procent zijn.
cc-foto: Jon Starbuck

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

BlauweGerrit
BlauweGerrit18 nov. 2012 - 14:30

Ik zou best wel zonnepanelen willen aanschaffen maar ben al blij zat dat ik iedere maand netjes rondkom

Hazmat Guy
Hazmat Guy18 nov. 2012 - 14:30

In Nederland loopt het ook goed. Zo'n oude kerncentrale op MOX hebben we nu al niet nodig. Waarom 20 jaar door produceren van Zwaarradioactief afval? Lees alles en vooral de zienswijze op laka.org "if you think you are too small to be effective, you have never slept with a mosquito" ( geknipt van van tegenstroom.nl ) GEEF HET DOOR even printen en opsturen. Help mee......................... Op de www.laka.org site of op www.tegenstroom.nl staat nu een voorbeeld van een 'zienswijze' die voor pakjesavond bij het ministerie ingediend moeten worden. Kosten € 0.50 postzegel, een koopje .

bruces
bruces18 nov. 2012 - 14:30

"homeplugs" van Devolo en krachtstroom ? Druiven vergelijken met tomaten ? Als je genoeg geld hebt, kun je thuis het zo inrichten dat je volledig self-supporting kunt bereiken. Zelfs, de verwarming en het drinkwater. Op laboratorium-niveau. Energie gaat niet verloren. Kun je allemaal opvangen. Maar dan hebben wij nog de industrie die o.a. enorme hoeveelheden krachtstroom nodig hebben, plus de ziekenhuizen, verkeerslichten, etc., die forse hoeveelheden stroom verlangen. Dat is geen laboratorium-niveau meer. Olie kunnen wij door pijpen pompen en opslaan. Stroom wereldwijd als constante factor over een netwerk verplaatsen, dat zou heel mooi zijn, maar dan wordt de stroom wel onbetaalbaar, als het al mogelijk is. Helaas kunnen wij stroom niet opslaan. Duitsland heeft fors geïnvesteerd in windmolens en zonnepanelen en heeft nu ontdekt dat zij in de problemen gaan komen, doordat de constante factor ontbreekt. Zij krijgen forse piek-problemen. Wij leven met de gedachten dat bijvoorbeeld in geheel Spanje altijd de zon schijnt. Vergeet het maar. Ook daar bestaan bewolkte en koudere perioden, ofwel behoorlijke verschillen in zon = lichtpieken = stroompieken In feite moeten wij zonnepanelen, lichtpanelen noemen, dat geeft meer een beter eigen gevoel over de werkelijkheid. Was het maar zo simpel.

Hazmat Guy
Hazmat Guy18 nov. 2012 - 14:30

Protesteer tegen 'bedrijfsduurverlenging' kerncentrale Borssele Eind oktober is de procedure rond de 'bedrijfsduurverlenging' tot 2034 van de kerncentrale in Borssele begonnen. Inspraak is mogelijk tot 5 december. (Toen nog) Minister Verhagen vindt een milieueffect rapportage (mer) niet nodig, want (ondanks 20 jaar meer radioactief afval, 20 jaar meer uraniumwinning en 20 jaar meer lozingen, om maar wat te noemen) zijn er 'geen milieu-effecten te verwachten'. Deze procedure is de wettelijke uitwerking van het convenant dat in 2006 is afgesloten tussen EPZ en staat en waarin de verlenging van de bedrijfsduur van KCB tot 2034 is geregeld. De kerncentrale in Borssele is van oktober 1973 en nu dus al 39 jaar oud. De 7 oude kerncentrales die Duitsland na Fukushima om veiligheidsredenen uit bedrijf nam, waren allemaal minder oud dan die in Borssele. Sterker, de Duitse kerncentrales die nog tot uiterlijk 2022 mogen draaien, zullen dan maximaal 34 jaar oud zijn. Dit terwijl de ook Duitse kerncentrale in Borssele (immers gebouwd door KWU Siemens) toestemming vraagt om 60 jaar in bedrijf te blijven! Het twintig jaar langer in bedrijf zijn van een afgeschreven kerncentrale zal de urgentie om te investeren in duurzaam vermogen wegnemen en de transitie vertragen. Stichting Laka heeft een voorbeeld zienswijze gemaakt, die je naar believen kunt aanpassen. De zienswijzen moeten voor 5 december bij het ministerie ingediend zijn. Meer info op: www.laka.org/nieuws/2012/11-zienswijze_KCB.doc

JoopSchouten
JoopSchouten18 nov. 2012 - 14:30

Hier zijn wij (3xgroenlicht) ook mee bezig. Wij kunnen straks 18% méér zonenergieopbrengst leveren dan hier gangbaar is en tegen de laagste prijs. Deze goed renderende zonnepanelen wordem MVO geproduceerd, worden CO2-neutraal vervoerd (d.m.v. De Maxi) en zijn dik onder de prijs. De verkooprechten van dit nieuwe type zonnepanelen worden nu besproken. Nog ff afwachten. Straks wordt het concreet en kan ik ik alle info geven. Fuck de subsidies, kolencentrales en politiek.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten18 nov. 2012 - 14:30

'... en zijn dik onder de prijs.' Nou ja, ik dacht, laat het nóg een keer te benadrukken. ; ) Centennneukers houden er wel van (...).

bruces
bruces18 nov. 2012 - 14:30

Hawaii : de dagtemperaturen in de zomer zijn gemiddeld 29,4 °C. In de winter is de gemiddelde temperatuur 26,6 °C. De graaddagen, hier als energie rekenwaarden, overdag zijn bijna een constante factor en 's-nachts zijn deze 50%. Met die uitgangspunten kun je een energie-balans creëren, die bijna constant is ofwel gewoon stuurbaar is, bij een goede economische verbruiksplanning. Nederland over het jaar gemeten, zonne- en windenergie, zal variabel blijven tussen 10% en 40% en dat is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk regelbaar. Die variabele factor is ons probleem voor een goede economische verbruiksplanning van de stroom. Netbelasting, bijsturing bypass-centrales, etc.. Maar gelukkig hebben wij weer regelmatig regen. Land- en tuinbouw. Dus elk vergelijk loopt mank, tussen Hawaii en Nederland.

bruces
bruces18 nov. 2012 - 14:30

Deze goed renderende zonnepanelen. Voor elektriciteit of voor warmte ?

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2012 - 14:30

Joop SP Schouten, wat weet jij meer daarvan ,dan ik.?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten18 nov. 2012 - 14:30

Ik wwet niet wat jij weet. Ik weet wel wat ik weet.

roher
roher18 nov. 2012 - 14:30

Zonnepanelen komen soms over als rommelige graffiti. Als je met de trein door het landschap rijdt zie je een hoop afgeknutslede daken. Als de panelen onder streng toezicht nou eens adequaat en met smaak zouden worden geplaats dan is het ok. Maar vergeet niet dat het met mate moet, tenzij bovenop een torenflat waar niemand op uit kijkt. En laat die bakken aub. verzinken in de dakpannen ipv. erbovenop. Dat is zo rommelig, en als je pannen stukvriezen dan moeten die panelen eraf, hoeveel gaat dat kosten? Statige gebouwen en kosmopolen, paleizen komen wat betreft de esthetiek wel ver af te staan van rommelige woonkernen, terwijl we nu nog maar aan het begin staan van deze ontwikkeling.

1 Reactie
eeweew
eeweew18 nov. 2012 - 14:30

Waarom moet alles mooi zijn? Die dingen zijn functioneel, als ze niet op monumenten liggen zie ik niet in wat het uit maakt. En zo lelijk zijn ze tocj niet? Daarnaast lijkt het me onwaarschijnlijk dat er onder zonnepanelen pannen kapot vriezen, er komt namelijk geen water meer bij. En waarschijnlijk is het niet eens zo heel duur om ze er eventjes af te halen, die systemen zijn volledig modulair.