Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo voelt het om autistisch te zijn

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Voor de meeste mensen is een wandeling door een winkelcentrum geen drama. Sterker, voor velen is het zelfs een uitje. Hooguit erger je je aan de drukte of de haast die sommige mensen hebben. Maar voor het jongetje in deze video is het een ware nachtmerrie. Hij kan het niet. Al het geluid en zelfs de kleinste bewegingen komen bij hem vele malen harder binnen dan bij normale mensen. Een wiel van een kinderwagen, een vrouw die met een rietje slurpt, de flikkering van beeldschermen, het is een regelrechte ramp voor hem. Hij kan al die informatie niet verwerken.
Het filmpje heet ‘Can you make it to the end? (he can’t)’ gaat over hoe het is om autistisch te zijn. De video is volledig vanuit het perspectief van het jongetje gemaakt en maakt op beklemmende wijze duidelijk hoe hard prikkels kunnen binnenkomen bij iemand die autistisch is.
Dit weekend werd het online gezet en sindsdien is het meer dan een miljoen keer bekeken. Ook in Nederland, waar deze week extra aandacht voor het onderwerp is, gaat de video nu rond. Tot zaterdag 9 april is het autismeweek. De week is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme met als doel meer bewustwording te creëren over de afwijking en vooroordelen en misverstanden over mensen met autisme weg te nemen.
De video ‘Can you make it to the end’ werd gemaakt door de National Autistic Society in Engeland. Er is ook een achter-de-schermen video over te totstandkoming van het filmpje gemaakt. Bekijk die hieronder:

Meer over:

kijk nou, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.