Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zó ziet vluchtelingenhaat eruit

  •  
19-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Een bus met vluchtelingen die juist is aangekomen bij een opvangcentrum in het Duitse Clausnitz, is daar door een woedende menigte opgewacht. Op een filmpje is te zien hoe de groep de bus omsingelt en ‘ Wir sind das Volk ’ naar de doodsbenauwde inzittenden schreeuwt.
De gebruikte kreet was eens de strijdkrijt van het protest tegen Oost-Duitsland, wat uiteindelijk de val van de muur betekende. Nu lijkt de leus gekaapt door de anti-vluchtelingenbeweging in Duitsland. Velen van hen beschouwen de regering van Angela Merkel inmiddels net zo onwettig als dat van het vroegere Oost-Duitsland.
De video van het voorval bij het opvangcentrum werd grif gedeeld op de sociale netwerken en zorgde voor een storm van verontwaardiging, waaronder bij tv-komiek Jan Böhmermann. Hij schreef op Twitter: ‘Clausnitz (Sachsen), gisteren. De Duitse angstmaffia begroet hen die zojuist uit de klauwen van de dood zijn ontsnapt.’
Een woordvoerder van de politie liet weten dat dertig politieagenten nodig waren om de woedende menigte weg te houden van de vluchtelingen. ‘We hebben fysieke confrontaties kunnen voorkomen,’ staat in een bericht te lezen, waarbij ook wordt vermeld dat er dertien wetsovertredingen zijn begaan. Ook reageert de politie op het filmpje:
"De verschrikkelijke beelden hebben ons deze ochtend via social media bereikt. Als politie moeten we neutraal blijven tijdens ons werk. Dat is moeilijk in deze situaties. We zijn ook maar gewoon mensen in blauwe uniformen, wij voelen hetzelfde als jullie wanneer we de beelden zien."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.