Joop

Zo ziet Oud&Nieuw er vanuit de lucht uit

  •    •  
31-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Niet het vuurwerk, maar de vogels die geschrokken van alle rotjes wegvliegen
Vlak na de jaarwisseling vliegen tienduizenden vogels als reactie op het vuurwerk de lucht in. Wanneer je op 1 januari 00.05 uur de radarbeelden van het KNMI bekijkt, lijkt het erop dat er grote wolken boven Nederland drijven. Niet van kruitdamp, maar wolken van vogels. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een onderzoek van biologen van de Universiteit van Amsterdam.
NRC schrijft:
6605816349_7787030220
Zo’n drie kwartier blijft het heel druk in de lucht, tot een hoogte van 500 meter. Pas rond half 2 is de rust weer teruggekeerd. Samen met collega’s van het KNMI en de Koninklijke Luchtmacht hebben de UvA-biologen deze ‘nieuwjaarsvogelschrik’ de afgelopen jaren nauwkeurig in kaart gebracht met behulp van radar.
De radarbeelden zijn hier te bekijken. Het zijn exact dezelfde beelden als de Buienradar, maar het beeld ziet er iets anders uit. De software herkent namelijk welke deeltjes er in de lucht zijn: stof, regen, maar ook vogels.
Lees ook de opinie van Maarten van der Werf ‘Het is tijd voor een vuurwerkverbod’
En al eerder op Joop: Nog één keer knallen
Mis geen enkele knaller online: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Joeri2
Joeri231 dec. 2011 - 9:53

Nu maar hopen dat er geen vulkanen meer uitbarsten, dan worden de vogeltjes bang.

HenkDaalder2
HenkDaalder231 dec. 2011 - 9:53

Een verbod om houtkachels te stoken is belangrijker

Klungel2
Klungel231 dec. 2011 - 9:53

de afgelopen tijd heb ik veel gesproken met een dame die afkomstig is uit het voormalig Joegoslavië, Sarajevo om precies te zijn. Elke keer als er in de buurt weer zo'n idioot zwaar stuk knalvuurwerk werd afgestoken, ging zij helemaal door het lint, omdat die knallen haar traumatische herinneringen weer keihard triggerden. Zij heeft er gewoon nachtmerries van. Alleen maar omdat er idioten rondlopen die het nodig vinden te kijken "wie de grootste heeft". Koop een hummer, hufters!

EricWakker
EricWakker31 dec. 2011 - 9:53

Vuurwerk afsteken is toch traditioneel om kwade geesten te verdrijven? Dus ja, nou... sorry vogels, prioriteiten moeten gesteld worden. En anders, wen maar vast aan het geknal, want als de Bleker-geest in het land blijft waren zullen jullie bijna allemaal letterlijk uit de lucht geknald worden.

neutralist
neutralist31 dec. 2011 - 9:53

Wat zong Farce Majeur destijds ook alweer: Het Nederlandse volk is gul van geven, Het wordt erom geprezen telkens weer. Maar kopen ze met oudejaar wat vuurwerk, Dat gaan de critici steeds weer tekeer. Dat kan toch allemaal maar, dat kan toch allemaal maar..... Mensen, waar hebben we het over? Het vaste riedeltje na het gezeur over Zwarte Piet? Ik erger meer aan dit gezeur dan het vuurwerk zelf. Een land van klagers zijn we geworden en ik hoop dat de crisis ons in 2012 helpt de klaaglat wat hoger te leggen. Wat heerlijk dat we het hier nog over kunnen hebben toch?

sam tosha
sam tosha31 dec. 2011 - 9:53

Er mag perslot niet geklaagd worden over overlast van vuurwerk, auto's, openbare dronkenmans bacchanalen en meer van dat soort grote ego gebral in een tijd van rechts vingers aflikken. Er dient nu maar eens voor eens en voor altijd vrij baan gemaakt te worden voor de pleziert'jes' van 'hard' werkend Nederland. Burp

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2011 - 9:53

Een beetje vulkaanuitbarsting heeft een tig-duizend keer groter effect. Ik ga nog even wat vuurwerk halen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger31 dec. 2011 - 9:53

Ik sluit me hier na jaren bij aan..ik wordt zo stron(tium) ziek van al dat gezeur over dat vuurwerk. Het schept niet alleen naast de hele vuurwerkbranche heel veel extra inkomsten, maar al die 'ogen' en ' zogenaamde deskundigen die nog vlak voor het einde van het jaar hun milieu vervuilende ski vakantiie nog even veilig kunnen stellen door een onzinnig iets over vuurwerk te kunnen baggeren..bah bah bah. En voor Marianne Tieme: mocht ik je dit jaar weer op de hypocriete latten (ski's) zien staan. Denk dan even aan al die vogeltjes die hun nest gebied hebben moeten verlaten voor die pistes en al dat lawaai en vervuiling van die achterbakse hypocriete zeikerige hollanders.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2011 - 9:53

Er is hier inderdaad geen vogel te zien. Het is hier al de hele ochtend qua geluiden een soort oorlogsgebied, de ramen kunnen vandaag niet open en door de mistvorming wordt het wereldje allengs kleiner. De poes reageert al niet meer op de geluiden en leeft er vandaag mee, net als ik en de rest van de familie. Het gaat er tenslotte om waar je recht op hebt, ongeacht wat een vogel, de natuur of wie dan ook ervan vindt.

3 Reacties
hannogroen
hannogroen31 dec. 2011 - 9:53

'Er is hier inderdaad geen vogel te zien.' Hier wel. Er kwam net nog een zwerm halsbandparkieten voorbij. je weet wel die ooit tropische vogeltjes die inmiddels tot de inheemse Nederlandse diersoorten kunnen worden gerekend.

mees.
mees.31 dec. 2011 - 9:53

Siervuurwerk kan heel mooi zijn...zeker al het professioneel wordt gedaan. Maar we we met oud en nieuw de hele dag meemaken heeft daar niets en dan ook niets meer mee te maken Bommen,zwaar kabaal,smerige troep die niet door de mensen zelf opgeruimd wordt de dag erna....vuurstapels waar werkelijk van alles opgegooid wordt tot matrassen,plastics en banden toe. Gemeentes die zeggen dat ze daarop controleren maar dat absoluut niet doen. Mensen die op straat lopen en vuurwerk achterna gegooid krijgen.Tuinen die volgegooid worden met vuurwerk. Om de dag door te komen moet je oordoppen in doen die het zwaarste geluid een beetje dempen anders kom je de dag niet door...de dieren die niet weten waar ze het moeten zoeken. Er zijn mensen die het land verlaten tijdens oud en nieuw gewoon alleen om al dat kabaal en die vieze troep niet te hoeven aanschouwen. Er zijn zoveel mensen die niet eens weg kunnen en zich verstoppen in hun huizen hopend de dag door te komen. Ach...het moet allemaal kunnen

JanB2
JanB231 dec. 2011 - 9:53

De poes reageert al niet meer op de geluiden en leeft er vandaag mee Klinkt niet verkeerd. Tenzij poes roerloos onder het bed zit en daar niet meer weg wil.

ErnsTT2
ErnsTT231 dec. 2011 - 9:53

Het artikeltje klopt niet, want dat beelden laten alleen maar zien of er reflectie is, niet waarvan die is, de twee voorbijtrekkende buitjes in de rotatie van 2007-2008, zien er exatct hetzelfde uit als de "vogelbuien" feitelijk kun je bij zulke laagresolutiebeelden dus niet eens uitsluiten dat het regenbuien zijn die door het magnesia poeder getriggerd ontstaan... Het is zeker een feit dat dieren zich helemaal wild schrikken, maar dit soort beelden heb je niets aan omdat je niet kunt uitsluiten dat de reflecties van door het vuurwerkresidu ontstane wolken en regen is. Infraroodbeelden zouden het wel perfect aantonen zeker omdat vogels een normaal temperatuur hebben van 41 graden, veel hoger dan een mens, en dus als er een vlucht regenwulpen opvliegt uitstekend onderscheidelijk van een regenbui (-2_16 graden) Gemiste kans dus voor de UvA, begrijp ook eerlijk gezegd niet waarom ze geen IR beeld hebben gekozen, want die beelden zijn even makkelijk te volgen.. http://wolken.buienradar.nl/gzoom.aspx?ir=true®ion=nl&x=385&y=274

2 Reacties
eeweew
eeweew31 dec. 2011 - 9:53

Er zijn allerlei technieken om dar te onderscheien. Ik vindt het eigenlijk nogal arrogant dat u denkt het beter te weten dan deze onderzoekers. Waar is dat op gebaseerd? Ik weet niet hoe het werkt, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Zo lijkt u wel te denken.

eeweew
eeweew31 dec. 2011 - 9:53

Ik kan overigens wel een paar manieren bedenken hoe je dat zou kunnen doen. Wat dacht je van beelden vergelijken met voorspellingen van buien gebaseerd op een aantal uur geleden, en ga zo maat door.

mariatrepp
mariatrepp31 dec. 2011 - 9:53

Ik vind het allemaal afschuwelijk. Moet een auto huren om hond uit te laten buiten de stad.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus31 dec. 2011 - 9:53

Richt je hond dan af mens. Elke hondentrainer vertelt je dat je ze niet aan moet houden of belonen als ze bang worden van vuurwerk. Dan wennen ze er aan en is er niks aan de hand. Maar nee het is makkelijker lekker dramatisch te doen he? OF ze een nachtmerrie te bezorgen door ze pillen te geven waardoor ze gaan slapen in half coma maar nog wel alles meemaken. Mens neem dan geen honden.

Dehnus
Dehnus31 dec. 2011 - 9:53

PS: Als vuurwerk verboden worden.. dan ga ik en anderen ons inzetten tot het verbieden van honden en katten. Hele zandbakken worden volgescheten door die beesten om nog maar te zwijgen van die kleuters die doodgebeten worden door die zakken die hun hond niet op kunnen voeden. Ik ben gek met honden, maar kennelijk bewijst dit maar weer dat gewoon honden houden niet kan. Mensen mogen jaarlijks op dierendag eventjes naar een Hondenshow kijken in het dorp. Worden ze ook wat socialer van.

Jantje68
Jantje6831 dec. 2011 - 9:53

Vandaag is het ieder voor zich zonder bescherming van de overheid. Het is vanaf 10 deze morgen toegestaan bommen te gooien op winkelpromenades naar ouderen kinderen en gehandicapten. Veel zullen dit er niet zijn want de meeste zullen zich niet buiten wagen vandaag. Dieren worden aan vuurpijlen vast gebonden om de pret te verhogen Ik lees ook dat inmiddels de Marechaussee is ingeschakeld om de feestvreugde nog verder te verhogen. Morgen kan de balans worden opgemaakt van wederom een “relatief rustige” jaarwisseling.

1 Reactie
JanB2
JanB231 dec. 2011 - 9:53

Het is vanaf 10 deze morgen toegestaan bommen te gooien op winkelpromenades naar ouderen kinderen en gehandicapten. Dat is dus volgens mij NIET toegestaan.

JanB2
JanB231 dec. 2011 - 9:53

In de buurt waar ik woon valt het nochthans erg mee. Zal wel met de leeftijdsopbouw te maken hebben (weinig jeugd, veel gepensioneerden). Gisteravond 1 harde dreun veroorzaakt door wat opgeschoten jeugd op doortocht maar verder geen nieuws aan het westelijk front. Hopelijk blijft dat zo (voor mij alleen wat legale knallertjes rond middernacht en that's it).

1 Reactie
eeweew
eeweew31 dec. 2011 - 9:53

Hier is het redelijk erg, zowel waar ik nu ben als waar ik een half uur geleden was. Ik sta nu op een verlaten busstation en daar stikt en knalt het behoorlijk.

Gelijkhebber
Gelijkhebber31 dec. 2011 - 9:53

Een troep jongens trekt voorbij. Linnen tasjes over de schouder. Brandende lont in de hand. Knallenende rotjes, Romeinse kaarsen, vuurpijlen en veel rook. Een groep voelt zich sterk. Het lijkt verdorie Beiroet anno 1976. Verbieden die hap.

1 Reactie
ZwareVanNelle
ZwareVanNelle31 dec. 2011 - 9:53

Overdrijven is ook een kunst.

Spelchecker2
Spelchecker231 dec. 2011 - 9:53

Voetbal en vuurwerk brengen het slechtste in de mens naar boven. Laten we ons scharen aan de kant van de beschaving, aan de kant van 'alles van waarde is weerloos', aan de kant van omzien naar elkaar. En dat 'elkaar' bedoel ik daarbij in ruime zin: dus ook de schepping om ons heen, waarvan wij deel uit maken (ook die vogels dus). Stoppen dus met die periodieke oorlog die in Nederland eufemistisch de 'oud-en-nieuw-viering' heet.

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk231 dec. 2011 - 9:53

"De schepping om ons heen" Dus alleen materiele dingen en geen levende wezens? Ook raar.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2011 - 9:53

Jongen koopt voor 2000 euro aan vuurwerk en een man die niet van vrouwenvuurwerk houdt. http://www.youtube.com/watch?v=3jZXD4rnqzE

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger31 dec. 2011 - 9:53

Vrouwen vuurwerk....??? Dat heeft dan geen lontje?

Dehnus
Dehnus31 dec. 2011 - 9:53

Godverdomme laat mensen toch lekker, die ene keer in het jaar is ook al zo'n probleem?

1 Reactie
eeweew
eeweew31 dec. 2011 - 9:53

Dus de gevolgen voor de natuur mogen niet onderzocht worden?

Dehnus
Dehnus31 dec. 2011 - 9:53

Ok verbod mag, maar dan alleen in Brabo Provincies. Zoals Holland (beide ) Brabant, Limburg. Dan kunnen mensen in Groningen Friesland en Drenthe tenminste lekker hun heidense feestjes vieren en hun vuren maken. Gezeik de hele tijd van de Katho's en Grefo's. Ze zullen het verbieden of we het nu leuk vinden of niet. Het hele jaar moeten we al Jubelen naar Jezus van die Abraham geloven.

1 Reactie
JanB2
JanB231 dec. 2011 - 9:53

Gezeik de hele tijd van de Katho's en Grefo's. Ik dacht niet dat er religieuze motieven achter dit beoogde verbod zaten. Het gaat meer uit van shopverslaafde randstedelingen die zonder een dag ongestoord consumeren kennelijk niet meer psychisch gezond het jaar kunnen afsluiten.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2011 - 9:53

Het is hier al een paar dagen een geklapper vanjewelste in de lucht, van ganzen die van ellende niet weten welke kant ze nou weer op moeten vluchten. En dat alleen maar omdat wat domkoppen met lawaai aandacht willen trekken. Jongens, leer het nou eens: als je er zoveel bombarie voor moet maken, dan kon het weleens terecht zijn dat je geen aandacht krijgt.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT231 dec. 2011 - 9:53

Dat zijn gewoon Boeren, die van de verleiding gebruik maken om hun eigen jachtgeluid onder de maskerende herrie van hun kroost te verbergen...

JanB2
JanB231 dec. 2011 - 9:53

Gewoon de oude regelgeving weer invoeren: alleen vuurwerk van 0:00 tot 2:00.

geejeehaa
geejeehaa31 dec. 2011 - 9:53

Zo, heerlijke oudejaarsavond gehad, mede door prachtig vuurwerk. Zometeen de boel even opruimen en dan weer een jaar wachten.

1 Reactie
Martijn46
Martijn4631 dec. 2011 - 9:53

Nou, fijn dat u uw lol hebt gehad. De vervuiling, de traumatische ervaringen van dieren en mensen, de ongelukken en de geldverspillerij zijn in uw ogen natuurlijk alleen bijkomstigheden die worden gelegitimeerd door uw behoefte aan lol!

cottage
cottage31 dec. 2011 - 9:53

Maar 17% van de inwoners van Nederland geeft geld uit aan vuurwerk en 92% ergert zich eraan. Dat betekent dat 9% zich ergert aan iets dat ze zelf veroorzaken. Hoe hypokriet kan je zijn?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger31 dec. 2011 - 9:53

Joost, dat heb ik altijd als ik mensen met hun auto naar het bos zien gaan rijden, en dan zeuren dat er nog zo weinig bos is.

BenJoosten
BenJoosten31 dec. 2011 - 9:53

Een vriend van mij die ooit als leraar Engels in een dorp in Zambia werkzaam was, vertelde hoe zijn buurvrouw om twaalf uur 'snachts het nieuwe jaar inluidde door twee pannedeksels tegen elkaar te slaan. Vuurwerk kwam er verder niet aan te pas. Maar ja, bij ons vieren we het komend economisch rampjaar door eerst nog even voor ettelijke miljoenen de lucht in te knallen. Plus wat de inzet van politie, brandweer en ambulancepersoneel de belastingbetaler nog kost. Moet blijkbaar kunnen, want wie er wat van zegt wordt meteen voor grefo uitgemaakt. Ik heb mijn goeie geld uitgegeven aan lekker eten en drinken, ramen en deuren dicht gedaan en mooie harde muziek opgezet.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer31 dec. 2011 - 9:53

Als die mevrouw in zambia geld had voor vuurwerk had ze geen pannedeksels gebruikt

cdruiter
cdruiter31 dec. 2011 - 9:53

Mijn moeder was op bezoek op Oudejaarsdag- en avond. Ze heeft een ontzettend lief hondje, een Tibetaanse Spaniel. De hond heeft de hele middag, avond en nacht zitten beven en schokken. Wij hebben haar vastgehouden, geaaid, getroost, maar het beven hield niet op. Zo'n hond schijnt dat knallen nog veel harder te horen dan wij mensen. Omdat het knallen overal in de stad is, is er niet aan te ontkomen voor zo'n hond. En naar een eenzaam plekje op de Veluwe rijden alleen om vuurwerk te ontlopen, is ook zo wat. Het wordt tijd dat deze nationale hobby stopt. Omdat we betere dingen met het vuurwerk-geld kunnen doen; omdat het vervuilt (geluid, stank, CO2 uitstoot); omdat het ander onverantwoord en onvolwassen gedrag in mensen aanwakkert; omdat het bij mensen met een oorlogstrauma stressreactie oproept; en last but not least, omdat het dieren de stuipen op het lijf jaagt.

1 Reactie
JanB2
JanB231 dec. 2011 - 9:53

1) Honden moet je niet in hun angst bevestigen. Dat maakt het alleen maar erger. 2) De CO2-uitstoot van vuurwerk is nagenoeg nihil.