Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Zo worden de problemen in Poelenburg alleen maar groter

  •  
14-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
poelenburg

© Screenshot YouTube

Blijkbaar zijn we inmiddels zover dat het ‘keihard aanpakken’ van niet-witte jongeren geen verdere rechtvaardiging meer behoeft
Sinds donderdag is de situatie in de Zaanse wijk Poelenburg zo’n beetje het meest besproken onderwerp in de Nederlandse nieuwsmedia. Als we de journaals, talkshows en politici mogen geloven is er in de wijk sprake van een chaos van terreur en intimidatie die zijn weerga niet kent. Premier Rutte omschreef de lokale jeugd – vrij naar Sarkozy – als ‘tuig van de richel.’
Aanleiding voor de alarmistische berichtgeving is een serie vlogs van de lokale youtuber Ismail Ilgun die laten zien hoe een groepje jongens uit de wijk bij de lokale supermarkt hangt. Wie nuchter naar de beelden kijkt ziet vooral doorsnee hangjongerengedrag in een suffe stadswijk. Een jongen gooit takjes naar een politieauto, een andere jongen laat graag zijn boksmoves zien en weer een ander haalt het zelfs in zijn hoofd om op een politieauto te gaan staan.
Het enige echte verschil met eerdere berichtgeving over hangjongeren is dat we het nu bekijken vanuit het perspectief van de hangjongeren zelf. Zij zien zichzelf graag als ‘soldaten’ die het rauwe straatleven van Poelenburg trotseren en hun vlogs worden vanuit dat perspectief gemaakt. Het contrast met het moraliserende witte middenklasse-perspectief van waaruit hangjongeren gewoonlijk worden benaderd zorgt voor de ophef en de morele verontwaardiging.
De Ander In plaats van de situatie in Poelenburg te duiden als wat het is – namelijk als voorbeeld van standaard hangjongerenproblematiek die al decennialang onderdeel is van de Nederlandse samenleving – worden de hangjongeren tot ‘Ander’ gebombardeerd en de problematiek daarmee geëxternaliseerd: het is geen probleem van de Nederlandse maatschappij, maar een voorbeeld van de ‘Nederturken’-problematiek. Zo kan en passant worden genegeerd dat overlast van hangjongeren en jeugdcriminaliteit teruglopen.
Dat het hier gaat om een zichtbaar gemengde groep jongeren die elkaar niet ‘abi’ (Turks voor ‘broer’), maar met ‘niffo’ (correct straat-Nederlands voor ‘neef’) aanspreken doet blijkbaar niet ter zake. Het illustreert hoe ‘Turk’, ‘moslim’ en ‘allochtoon’ in het racistische klimaat in Nederland inwisselbare termen zijn geworden.
In de discussie over Poelenburg valt op dat er een brede consensus lijkt te zijn dat deze jongeren geen strafbaar gedrag vertonen. Dat wordt echter niet als relativering gezien, maar juist als een probleem op zich. Want hoe moet dit ‘tuig’ worden aangepakt als zij in wezen weinig verkeerd doen? Blijkbaar zijn we inmiddels zover dat het ‘keihard aanpakken’ van niet-witte jongeren geen verdere rechtvaardiging meer behoeft.
Bevoegdheden VVD-ers en de politievakbond ACP sprongen er gretig in: als de politie nou eens minder gehinderd zou worden door het recht zou het nog gemakkelijker aan de Nederlandse onderbuik tegemoet kunnen komen. Of in de woorden van Gerrit van de Kamp van ACP: ‘We willen de bevoegdheid overlastgevers mee te nemen. Ze krijgen geen boete, maar de wijk ziet wel dat de politie actie onderneemt.’ De gemeente Zaandam maakte direct werk van een samenscholingsverbod om vast een deel van de juridische beperkingen opzij te schuiven.
Eerder deze maand toonde Brandpunt  aan dat etnisch profileren door de politie structureel voorkomt, ondanks dat de Nationale Politie en de regering dit altijd snoeihard ontkenden.
De voorstellen om de bevoegdheden van de politie te verruimen worden nu volledig opgehangen aan Poelenburg, maar het is naïef om te denken dat zij alleen daar zullen worden toegepast. Zoals activisten in de Haagse Schilderswijk al preventief werden gearresteerd op basis van de ‘voetbalwet’, zo zal elke uitbreiding van de bevoegdheden van agenten worden toegepast naar gelang de willekeur van politie en burgemeesters.
Voor rechts en de politie, die vanwege de woede over etnisch profileren en de feitelijke onschendbaarheid van agenten die dodelijke slachtoffers maken behoorlijk in het defensief zaten, zijn de gebeurtenissen in Poelenburg, maar vooral de daaropvolgende mediahysterie een geschenk uit de hemel.
Escalatie Inmiddels is de politie overgegaan tot het op grote schaal arresteren van jongeren in Poelenburg. Volgens Dutchturks.nl  werd daarbij de Turks-Nederlandse journalist Fatih Özyar op hardhandige wijze gearresteerd. Hij werd 15 uur vastgehouden wegens het niet opvolgen van een bevel om zich te verwijderen – een aanklacht die regelmatig wordt gebruikt als van een echte overtreding geen sprake is.
Dit doet vermoeden dat de politie onder druk van de media en de publieke opinie is overgegaan op repressief optreden op een etnische basis. Dit is alleen maar olie op het vuur. Te vrezen valt dat stigmatisering en repressie een onbeduidend hangjongerenprobleem zullen veranderen in een veel groter conflict.
En dat terwijl het oplossen van hangjongerenproblematiek, zolang het maar als zodanig wordt gezien, in feite niet moeilijk hoeft te zijn. Als jongeren overlast veroorzaken doordat ze zich bij een supermarkt ophouden kunnen alternatieve plekken worden ingericht waar ze bij elkaar kunnen komen zonder dat dit voor overlast zorgt.
De agressieve benadering die van hangjongeren ‘straatterroristen’ maakt en de boel laat escaleren past beter in het dominante idee dat vrijwel elk probleem een etnische oorzaak heeft. Zoals Geronimo Matulessy terecht betoogt : een rel levert meer kijkcijfers op. Maar het sluit ook beter aan bij de rechtse verkiezingscampagnes. Links zou niet moeten meegaan in dit dominante frame, zoals helaas te vaak gebeurt.
Dit artikel verscheen eerder op socialisme.nu 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (160)

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 sep. 2016 - 19:14

Wat deze jongens nodig hebben is de lange lat. Net zoals de krakers in de jaren 70 en die waren pips. Wat ze niet nodig hebben is begrip.

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose16 sep. 2016 - 15:34

Als we dan toch bezig zijn hebben bankiers en CEO's van multinationals de lange lat nodig. De schade die zij aanrichten is veel groter dan die van een paar jochies in Zaandam.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten18 sep. 2016 - 16:35

''Als we dan toch bezig zijn hebben bankiers en CEO’s van multinationals de lange lat nodig.'' *Heft de internationale aan*

John Size
John Size15 sep. 2016 - 13:46

Wat een hoop onzin van deze socialist. Lange tijd is dat turkse tuig niet aangepakt met de welbekende resultaten. Nu er eindelijk een beetje daadkracht wordt getoond komt deze linkse wensdenker ons even vertellen dat de problemen alleen maar groter worden.

4 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose15 sep. 2016 - 19:50

Volgens mij is de strekking van het verhaal van de schrijver iets anders.

John Size
John Size16 sep. 2016 - 5:28

nou vertel, wat zou de strekking dan zijn?

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 sep. 2016 - 15:32

Kan jij ook al niet lezen John Size?

John Size
John Size17 sep. 2016 - 9:37

iemand met uw intelligentie moet het toch prima kunnen uitleggen? Dat doe je niet door wedervragen te stellen... Nou kom op, leg eens uit wat de strekking van het verhaal is.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 sep. 2016 - 12:09

@Erik Mulder De jongeren in Haren hebben massaal veel vernielingen gepleegd en schade aangericht. Vechten tegen de politie. Ze worden relschoppers genoemd. Een groepje jongeren in Zaandam hebben klein vandalisme gepleegd en de politie belachelijk gemaakt. Ze worden straatterroristen genoemd. Er wordt geroepen om hun nationaliteit af te pakken en ze terug te sturen naar hun eigen land. Zie artikel in Dagelijkse Standaard. Ze zuigen en ze treiteren. Maar dat doet Powned net zo goed. Maar van Powned vinden we het een stel kwajongens (stel volwassen blanke mannen) maar van Turks Nederlandse macho jochies reageren we als door een wesp gestoken. Er is zoveel paniek dat zelfs onze premier zich uitlaat in woorden als tuig van de richel. Tegelijkertijd vind hij het geen enkel probleem om de premier van Israel Netanyahu hier in Nederland te ontvangen. Een man met zoveel Palestijnse doden op zijn geweten wordt hier hartelijk ontvangen. Zie hier de selectieve verontwaardiging die totaal buitenproportioneel is. Witte/ blanke Nederlanders die homo's in elkaar schoppen roepen geen publieke verontwaardiging op. De daders zijn immers wit/ blank. Als we maar genoeg zoeken kunnen we daar begrip voor opbrengen. Er zijn genoeg homo's die aangeven dat ze vaker worden lastig gevallen door blanken dan door Marokkaanse jochies. Maar daar geven we geen aandacht aan. We willen graag dat Marokkaanse of Turkse jochies de daders zijn want dan kunnen we dat gegeven gebruiken als stok om mee te slaan. Het welzijn van homo's laat ons eigenlijk koud. De aanslagen op moskeeën in Nederland zijn talloos de afgelopen 15 jaar. Er is geen enkele publieke verontwaardiging. De slachtoffers zijn namelijk geen blanke/ witte mensen. Stiekem vinden we het wel logisch dat er gewelddadig verzet is tegen de bouw van moskeeën. Moet de politiek maar luisteren is de gedachte. We kennen de AZC rellen in Geldermalsen. De politie werd aangevallen. Er werd zelfs een aanval gepleegd op een politiek besluitvormingsorgaan (gemeenteraad). Maar het woord terrorisme is nooit genoemd. Dan hebben we het natuurlijk over bezorgde burgers. Maar provocerende bloed irritante macho gedragende Nederlands Turkse hangjongeren noemen we straatterroristen. Is het zo moeilijk en zit het zo diep voor je dat het te moeilijk is om gewoon toe te geven dat er wel degelijk met twee maten gemeten wordt.

13 Reacties
Earl Johnson
Earl Johnson15 sep. 2016 - 12:19

Hier is geen speld tussen te krijgen. Kei harde en onweerlegbare feiten, maar toch willen sommige mensen dit niet inzien.

omaoeverloos
omaoeverloos15 sep. 2016 - 13:00

Het verkeer wordt er ook niet veiliger op.

Peter_K2
Peter_K215 sep. 2016 - 13:01

Het grote verschil met al dat blanke "terrorisme" en deze Turkse hangjongeren, is dat in alle gevallen het blanke "terrorisme" is aangepakt. Die Turkse hangjongeren kunnen al tijden lang hun gang gaan, en pas nadat er nationale bekendheid is komt PvdA burgemeester Geke Faber eindelijk eens in actie. Waarom? De vergelijking dringt zich op met het massale misbruik in steden als Rotherham. Het is voor de bestuurders zoveel makkelijker om niets te doen. Wel ingrijpen leidt maar al te makkelijk tot de racisme roep. Denkt u dat het mogelijk zou zijn dat blanke mannen zich op zo'n immense schaal zouden vergrijpen aan moslim meisjes zonder dat er iemand in zou grijpen. Nee. Wat dat betreft heeft u gelijk dat er met twee maten wordt gemeten, maar de andere kant op. Verder wordt het geweld jegens minderheden nogal eens tot buiten proporties opgeblazen. De genoemde aanslagen op moskeeën zijn over het algemeen ruiten die gesneuveld zijn. Als voormalig bestuurder van een katholieke kerk kan ik melden dat ook bij kerken gesneuvelde ruiten aan de orde van de dag. Als dan eens een jonge moslim een ruit ingooit, wordt dat ook niet meteen een islamitische aanslag genoemd. En los van het feit of er geweld wordt gepleegd, mensen willen gewoon aangenaam kunnen leven. Wat dat betreft had de burgemeester véél eerder in moeten grijpen, toen er nog slechts sprake was van overlast.

Edwin038
Edwin03815 sep. 2016 - 13:03

Natuurlijk, als men geen argumenten meer heeft dan haalt men Israël erbij. Die relschoppers in Geldermalsen kijken tegen een jaar gevangenis straf aan. (terecht) Deze jongeren krijgen een buurthuis als beloning. (onterecht) en daarom is de publieke verontwaardiging groot inderdaad.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 sep. 2016 - 19:33

@Peter_K Voordat er iemand opgepakt werd bij Haren of Geldermalsen werd de beeldvorming al vastgesteld. We hebben het over relschoppers in Haren en bezorgde burgers in Geldermalsen. Geen enkel woord over TERRORISME. Ook de politie heeft aangegeven dat het hier niet gaat om een probleemwijk waar geweld en criminaliteit aan de orde van de dag is. Daar zijn genoeg andere wijken van in Nederland. Zaandam is dat dus niet. Wat de jongens in Zaandam doen is bloed irritant maar peanuts vergeleken met de acties van Geldermalsen en Haren. Dat laat je voor het gemak even buiten beschouwing. Overduidelijk strafbare feiten in Geldermalsen en Haren. Het geweld tegen minderheden wordt juist gedownplayed. Een aanslag op een moskee (gewoon een hate crime) wordt in de meeste gevallen afgedaan als vandalisme. Het wordt niet geregistreerd als racistische aanslag of als terrorisme. Dit soort aanslagen komen dus ook niet meer terug in de cijfers. Er zijn beduidend veel minder aanslagen op kerken dan op moskeeën in Nederland. Ik hoor je ook niet over het geweld dat homo's te verduren hebben. Maar misschien vind je dat minder belangrijk. Er is in ieder geval geen publieke verontwaardiging over de bejegening van homo's. Tuurlijk moet geweld en overlastgevend gedrag opgelost worden. Maar dat is voor mij niet de issue die ik aankaart. Ik heb het over het meten van twee maten door de media en de publieke opinie. Er wordt te overdreven gereageerd. Dat heeft in mijn ogen met een stukje racisme of xenofobie te maken. Je komt er namelijk niet onderuit dat deze jongens in Zaandam anders worden bestempeld dan gevallen waar mensen veel ernstigere daden (Haren, Geldermalsen, aanslagen AZC) aan de dag hebben gelegd @Edwin038 Het gaat mij niet specifiek om Israel maar om de publieke en politieke verontwaardiging die jongens in Zaandam losmaken. Een paar straatschoffies kunnen op harde woorden rekenen van de premier. Maar een massamoordenaar als Netanyahu wordt hartelijk ontvangen. Ik hoop dat jij ook ziet dat de bejegening van de Zaandamse jongens buiten proporties is. De jongens in Geldermalsen hebben een politiek besluitvormingsorgaan aangevallen en met de politie gevochten. Zij worden geen straatterroristen genoemd. De jongens in Zaandam zijn hangjongeren... klein vandalisme, grote bek, zuigen, treiteren en gekke bekken trekken achter agenten... Het is even van een andere orde.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus15 sep. 2016 - 19:43

@ kapitanlaipose - met die grijsgedraaide drogredeneringen om komkommers met tomaten met augurken te vergelijken, heeft u nooit maar dan ook nooit 1 flintertje van een oplossing. Moreel willen scoren zoals u dat doet is een glasheldere keuze voor daders.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 sep. 2016 - 21:13

@Gluteus Maximus Prachtige inhoudelijke reactie. Zo inhoudelijk dat ik het vermoeden krijg dat je uberhaupt niets hebt gelezen. Geen enkele vergelijking van mij heb je weerlegd. Ik maak geen keuze voor de "daders"/ hangjongeren. Het zijn hangjongeren en ze geven overlast. Daar moet wat aangedaan worden. Mijn punt gaat over de dubbele maat waar mee gemeten wordt bij deze jongeren. Dat heeft in mijn ogen duidelijk met hun culturele en etnische achtergrond te maken. Daar kan jij het vervolgens oneens mee zijn. Maar doe niet alsof ik voor de hangjongeren ben. Dan maak je namelijk zelf een drogredenering (stropop).

Pater
Pater16 sep. 2016 - 2:42

@kapitanlaipose Ik dacht dat linkse mensen na Keulen hadden geleerd dat je beter eerlijk kunt zijn dan de waarheid verzwijgen, uit angst om Wilders in de kaart te spelen. Juist door te zwijgen speel je Wilders in de kaart! Deze reactie, en ook die van de 'socialist' VdStarre, zijn van het doofpottype, dat ben ik zat. Natuurlijk heeft Rutte de zaak zwaar overdreven, om van de Dagelijkse Standaard maar niet te spreken. Die excessen mag je aanvallen, prima. Maar er is natuurlijk wel wat aan de hand, en dat was aan het groeien, en je kon tenslotte zeggen dat die jongens de buurt aan het terroriseren waren, een raadslid lastig vielen, verslaggevers van de regionale zender intimideerden. Bijv. Pauw sprak daar terecht schande van, maar riep ook: "het gaat over overlast, het is geen georganiseerde criminaliteit". Kortom: benoem de zaken, overdrijf niet maar ga ze zeker niet uit de weg. Ik ontken niet dat er blanke homohaters zijn, doe jij alsjeblieft niet alsof het bijv. in het onderwijs met veel leerlingen met islamachtergrond voor homo's heel moeilijk is geworden. Dan gaat die mooie, vrome zin "Het welzijn van homo’s laat ons eigenlijk koud." nl. nog op ook, maar dan voor jou.

John Size
John Size16 sep. 2016 - 5:32

welke slachtoffers van aanslagen op moskeeën heb je het over? Tot nu toe zijn er vooral slachtoffers van islamtisch, links en allochtoon tuig.

Peter_K2
Peter_K216 sep. 2016 - 10:20

@kapitanlaipose "Wat de jongens in Zaandam doen is bloed irritant maar peanuts vergeleken met de acties van Geldermalsen en Haren." Wat anders is, is dat de acties in Geldermalsen en Haren een eenmalig karakter hadden. De daden in Zaandam zijn een voor een beschouwd dan wel minder erg van aard, wat Zaandam erger maakt is de continue aard van het getreiter. (Het woord straatterreur moet volgens mij in dit verband opgevat te worden als synoniem voor getreiter. Dus van een heel andere orde als de terreur in de Bataclan of in Nice.) Geldermalsen en Haren: in één klap de emmer half vol, de mensen worden aangepakt. Zaandam: na jarenlang druppelen loopt de emmer over, de mensen worden eindelijk aangepakt. Waarom heeft dat zo lang moeten duren? Waarom niet toen die emmer nog maar half vol was? Dat komt door angst om voor racist uitgemaakt te worden. Wat Geke Faber gedaan heeft is het veiligste: zelfs nu wordt ze niet weggestuurd. Benoem de feiten zoals ze zijn zoals Guido van Woerkom deed, en je kunt je baan als Nationale ombudsman wel vergeten. Zo moeilijk het blijkbaar is om tuig aan te pakken, indien die van allochtone komaf is, zo makkelijk is het om bestuurders af te serveren als die iets zeggen wat niet politiek correct is. Nee, een bestuurder is het zekerst van zijn baan, door alle problemen rond allochtonen te negeren. Als heel het land op stelten staat, kun je altijd alsnog schoorvoetend in actie komen.

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 sep. 2016 - 15:30

@Pater Er wordt niets verzwegen en er wordt niet de andere kant opgekeken. Ik snap dat je een dergelijk frame graag op links wilt plakken. Links staat voor andere oplossingen dan alleen maar repressie, racisme en discriminatie. Er moet wel degelijk wat aangedaan worden maar op het moment dat irritante hangjongeren worden bestempeld als straatterroristen en er xenofobisch geschreeuwd wordt dat ze moeten oprotten naar hun eigen land haak ik heel snel af. Daar hoor ik rechts in zijn geheel geen afstand nemen. Ze laten dergelijk geschreeuw gewoon toe en daarmee maken ze racisme salonfähig. En ja er zijn een groep moslimjongeren die totaal niets hebben met de LGBT gemeenschap. Maar het collectieve beeld lijkt er op alsof geweld tegen homo's vooral komt van Marokkaanse jochies. Dat is gewoonweg niet waar. Het grootste gedeelte van de homohaat komt van BLANKE MANNEN. Maar dat gegeven past niet in ons collectieve beeld van tolerante Nederlanders. Dat geschreeuw over homofobie onder moslims komt dan al heel snel over als gewoon een stok zoeken om moslims mee te kunnen slaan zonder oprecht begaan te zijn met het welzijn van homo's. Ik ben begaan met kwetsbare groepen en minderheidsgroepen. En ja soms onderdrukt de ene groep de andere. Dat moet besproken worden en wat tegen gedaan worden. Maar ik laat mij niet uitspelen door rechts om in strijd voor het lot van homo's te vervallen in moslimhaat. @Peter_K Het doet mij goed dat ook jij nu de nuancering ziet in de aard van de daden van de Zaandam jongeren en die van Geldermalsen en Haren. De reden waarom het lang heeft geduurd is omdat de gemeente er in mijn ogen terecht voor heeft gekozen om eerst verbinding te zoeken. Eerst die jongeren een buurthuis aanbieden en niet meteen tot repressie over te gaan. Het gaat namelijk niet om criminelen of zware jongens uit de onderwereld. Dat heeft blijkbaar niet gewerkt of maar tijdelijk gewerkt. Maar dat zijn in mijn ogen wel de logische stappen die een gemeente zou moeten nemen en niet meteen met de knuppel gaan zwaaien en tot arrestaties over gaan (moet je trouwens namelijk ook strafbare feiten bewijzen) Het heeft dus niets te maken om met voor racist uitgemaakt te worden maar normaal beleid voeren in een gemeenschap. Wederom ben ik het 100% oneens met je. Als bestuurder ben je JUIST VERZEKERD van een bestaan als je maar continu afgeeft op kleurlingen en moslims. Dat is lekker makkelijkj en hoef je ook niet met echte oplossingen te komen. Je geeft gewoon die kut buitenlanders de schuld van alles. Zie WILDERS. Eén van de langst zittende politici van de 2e kamer.

Pater
Pater17 sep. 2016 - 3:34

@kapitanlaipose "Er wordt niets verzwegen en er wordt niet de andere kant opgekeken. Ik snap dat je een dergelijk frame graag op links wilt plakken" Dat doe ik niet graag, het is helaas een feit, dat n.a.v. Keulen dik in de publiciteit kwam. Moslimhaat wijs ik net zo af als jij, maar we hebben in Nl, en in Duitsland, en in Zweden, lang de feiten niet willen zien. Dat was dom, dan kun je de problemen ook niet oplossen. En de mensen die zien dat je de feiten niet wilt erkennen verliezen alle vertrouwen in je. Ik weet niet hoe je meet dat er onder blanke mannen veel meer homohaters zitten dan onder jongens met een islamachtergrond. Ik weet wel zeker dat het voor islamjongens/-meisjes veel moeilijker is om uit de kast te komen omdat de vijandigheid t.o.v. homosexualiteit in die kringen groter is.

Peter_K2
Peter_K219 sep. 2016 - 13:26

@kapitanlaipose Er is hier helemaal geen sprake van "meteen met de knuppel gaan zwaaien", deze overlast speelde al veel langer, en er is ook al een buurthuis (geweest). Het aan de burgers overlaten van het bewijzen van strafbare feiten is onderdeel van het probleem. De mensen die daar wonen hebben bijvoorbeeld gewoon recht om na het boodschappen doen op hun fiets te kunnen stappen. Als er dan zo'n galbak op je fiets zit, dan zou het direct optreden van de politie die ter plaatse aanwezig is normaal moeten zijn. Het op iemands fiets gaan zitten lijkt een onbenulligheid, maar het valt in een groter geheel van het voortdurend de sfeer verzieken. Ik ken werkelijk geen enkele bestuurder die "continu afgeeft op kleurlingen en moslims". Wilders is geen bestuurder maar een lid van het parlement.

arno consu
arno consu15 sep. 2016 - 11:54

Sommige vloggers zijn veel te ver gegaan en de reden dat dit zo uit de hand kon lopen is dat de plaatselijke politiek zoals de PvdA burgemeester weer eens de andere kant uit heeft gekeken. Want het gaat om jongeren met een 'allochtone' achtergrond. Verder een goed initiatief van ondernemer Anis Jadib die ze een stageplek wil bieden.

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2016 - 10:37

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Earl Johnson
Earl Johnson15 sep. 2016 - 11:45

De beste man is niet van zijn fiets afgemept omdat hij een opmerking heeft gemaakt. U reageert zonder alle informatie te hebben. Er zat een jongen van 14 op zijn fiets toen hij klaar was met boodschappen doen. In plaats van de jongen erop te attenderen dat hij op zijn fiets zat, vond de beste man het een beter idee om fysiek geweld te gebruiken. Hij duwde de jongen van de fiets, waardoor de jongen met zijn hoofd op de grond stuiterde. De jongen had in eerste instantie niet op de fiets van de man moeten zitten, maar geweld gebruiken tegen een kind is in onze rechtstaat nog altijd kindermishandeling. In plaats van een aanklacht voor kindermishandeling krijgt de beste man heel Nederland achter zich. Stelt u een voor dat de rollen waren omgedraaid, dan had u dit in de krant gelezen: Turkse man van 42 jaar mishandelt jongen van 14!!!

Edwin038
Edwin03815 sep. 2016 - 13:09

"De jongen had in eerste instantie niet op de fiets van de man moeten zitten" Juist, daar gaat het om. In eerste instantie niet op de fiets moeten gaan zitten. In eerste instantie niet voor overlast zorgen. In eerste instantie gewoon lekker naar school gaan en aan je toekomst werken in NL. In eerste instantie niet 2x het buurthuis vernielen. In eerste instantie niet een hangcontainer vernielen. Allemaal dingen die je terug kan leiden naar zelf verantwoordelijk ergens voor zijn. Ziet U? Daar begint het allemaal mee Earl Johnson.

omaoeverloos
omaoeverloos15 sep. 2016 - 9:25

Hij heeft natuurlijk wel gelijk, duurt het bij witte jongeren als ze, zoals in Geldermalsen, intimideren en bedreigen nog geen uur en er is al een extra journaal ingelast, bij deze jongeren heeft het jaren geduurd voordat ze een beetje publiciteit in de media kregen.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 13:32

Maar, oma, wat is dan toch het gelijk van de schrijver? Hebt u ergens gelezen dat de schrijver meent dat deze jongeren te lang hebben moeten wachten op te weinig aandacht?

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2016 - 8:24

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Paul250371
Paul25037115 sep. 2016 - 11:36

Ik weet zeker dat als het oer-Hollandse jongens waren geweest die de boel zo zouden verzieken in een wijk dat de verontwaardiging net zo groot zou zijn geweest. Ik denk zeker te weten van niet.

omaoeverloos
omaoeverloos15 sep. 2016 - 13:02

Ik ook, dan was de verontwaardiging veel groter geweest, er was meteen de ME op losgelaten.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 13:35

Peterrrr: Het lijkt me dat als je ergens bewijs van hebt, dat je dan kunt bestraffen. En als je dat bewijs niet kunt leveren en je wil toch bestraffen, dat je dan speciale maatregelen moet nemen. Misschien wat kort door de bocht maar dat misschien wel heel samengebald wat de schrijver beweert. Zelfs u kunt het daar toch wel wel mee eens zijn. Misschien dat u zoiets een goede zaak vindt, de schrijver - en ik zei de gek - vinden dat niet.

Freeman2
Freeman215 sep. 2016 - 8:12

Goed gezien: het opkloppen van straatjongeren problematiek tot ethnische kenmerk is regelrechte ultrarechtse verkiezingstactiek. De uitspraken van de vertegenwoordigers van de politie behalve dat ze geen enkel respect voor de Grondwet der Nederlanden vertonen, klinken alsof ze direct uit de luidspreker van Wilders komen. Dit is geen goede visitekaartje voor de leidinggevenden binnen de Nederlandse politiekorps.

2 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel15 sep. 2016 - 11:56

Ik begin je er steeds meer van te verdenken dat je een trol bent. 'Ultrarechts' dit, 'Wilders' dat, 'bruine riooljournalistiek', elke berichtgeving over allochtonen waarin ook maar de geringste kritische kanttekening over het gedrag van die mensen wordt gemaakt, hoe terughoudend en genuanceerd ook, wordt door jou direct in de nazi-hoek gezet.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 13:42

Arend: U springt wel een heel stuk verder dan uw polsstok lang is. En dat zou bij mij de gedachte doen kunnen opkomen, dat ú misschien wel een troll bent. In de reactie van Freeman, staat niets meer dan hoe hij het politieoptreden ervaart. Mensen waarvan je niet kunt bewijzen dat ze iets verkeerd doen, worden beschermd door de grondwet. Misschien dat u vindt dat je daar niet zo zwaar aan moet tillen, maar er zijn ook mensen die daar anders over denken: Om die dan meteen in de "trollenhoek" - is die naast de Nazihoek? - te zetten.......

Beppy2
Beppy215 sep. 2016 - 7:49

"Straatjongens" met boksbeugel en tazer die die de boel lopen te tiranniseren .... Er tegen op treden wordt bestempelt als die arme niet witte jongens pesten omdat ze niet witte jongens zijn. Zou u , zonder een spoortje van aarzeling, aan uw blonde, niet hoofddoek dragende, buurmeisje/dochter/vrouw/vriendin vragen om even een boodschap bij de Vomar in Poelenburg te willen doen wetende dat deze groep er voor de deur hangt???

Laatjenietgekmaken
Laatjenietgekmaken15 sep. 2016 - 7:29

"Premier Rutte omschreef de lokale jeugd – vrij naar Sarkozy – als ‘tuig van de richel." Ik begrijp niet wat er mis is met deze omschrijving van Rutte voor deze groep jongeren. Mr. van der Starre trekt en passant de racisme kaart . Want blijkbaar mogen deze jongens zich zo gedragen zoals ze nu doen, daar hebben ze een goed excuus voor want het zijn "niet witte" jongeren ,en wanneer je behoord tot deze groep heb je blijkbaar een goed excuus , volgens de schrijver ,dat je geen respect hebt voor de maatschappij. Dus wat hier gesuggereerd wordt is dat de witte Nederlander schuldig is aan het falen van deze jongeren. School, baan en respect van de maatschappij - allemaal de schuld van de Witte Nederlander - heeft niets met hun gedrag en inzet te maken. Maak er maar een politiek spelletje van , maar het is wat het is! Deze jongeren kunnen niet verwachten dat de maatschappij op dit moment respect voor hun gedrag kan opbrengen. Ongeacht wie je bent ,wat je huidskleur of religie ook mag zijn- respect moet je verdienen en dit geldt voor iedereen die meedoet aan onze maatschappij.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik215 sep. 2016 - 7:10

Uit de reacties valt op te maken dat er in het Zaanse een leger guerrilla- en jihadstrijders de buurt loopt te terroriseren met tanks, vlammenwerpers, stroomstootwapens en razend snelle Audi's . Elders lees ik dat wat de vlogger doet, als twee druppels lijkt op het onbeschofte en brutale geklooi en geklungel van Powned. De feiten zijn weer eens moeilijk van fictie te onderscheiden. Dit is niks, zonde van de tijd. Zaak gesloten. Op naar het volgende non-incident. Kom er maar in Jan Roos, met je machete.

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2016 - 7:10

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 8:42

Mijn waarde Haynes, het zou enkel voor het plaatselijk sufferdje zijn als de politiek eens had gereageerd ipv weg te kijken. Als mensen met klachten niet door de politiek waren weggezet als xenofoben, racisten etc. Ook de "niet blanken" zoals raadslid Juliette Rot.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 sep. 2016 - 11:32

+1

Paul250371
Paul25037115 sep. 2016 - 11:43

Als mensen met klachten niet door de politiek waren weggezet als xenofoben, racisten etc. De politiek is juist de oorzaak van xenofobie, het salonfahig maken van racisten en keihard proberen Wilders in te halen voor stemmen, (met Halbe Zijlstra heb je geen Wilders meer nodig. ) Dat is ook de reden waarom dit kul onderwerp dagen blijft modderen omdat we in een verziekt xenofoob rechts klimaat leven, en rechts een vijand nodig heeft zodat ze lekker in de stilte kunnen roven, bombarderen en het Grootkapitaal over de rug van H en I kunnen bevoordelen. Althans, naar mijn bescheiden mening.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 13:52

d'Holbach: U beweert: ".... als mensen met klachten niet door de politiek weggezet waren als xenofoben en racisiten etc. ....." U hebt er ongetwijfeld bewijs van dat mensen geen aangifte konden doen omdat de politie ze als racist etc. weer naar huis stuurde? Want klagen bij de politiek over misdadig gedrag, dat heeft natuurlijk niet zo veel zin: Als je liever bij de politiek klaagt over deze jongeren, zonder dat je aangifte doet of kunt doen, dan vind ik een conclusie dat er sprake is van racisme of xenofobie etc. niet helemaal onlogisch.

Minoes2
Minoes217 sep. 2016 - 8:51

Paul250371 Ik vind het niet onterecht maar juist zeer nodig dat er aandacht aan gegeven wordt. Ik ben het dus niet met je eens. Ook Joop doet dat met het zoveelste artikel hierover en met meerdere onderwerpen die normaal enkel het plaatselijke suffertje gehaald zouden hebben. Dat gezegd hebbende vind ik het juist ontzettend jammer dat het weer over etniciteit gaat. Die doet er nl. niet toe, het gaat over het handelen en overlast, niet over achtergrond. Dat het weer over etniciteit gaat is ook voor Joop de reden denk ik het veelvuldig te vermelden. Het gebeurt van twee kanten om een beeld neer te zetten dan wel tegen een beeld in te gaan en het m.i. daarmee weer op racisme te gooien en te bagatelliseren.. Het zijn voor mij steeds meer twee kanten van dezelfde medaille. Of iets door Nederlandse Nederlanders of Turkse-Nederlanders of wie dan ook gepleegd wordt, het gaat om iets waarop de greep volkomen verloren dreigt te gaan en naar mijn gevoel eens aangepakt moet worden. Dat iedereen het voor zijn/haar karretje spant geeft nauwelijks hoop op oplossingen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2016 - 6:49

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 8:44

Philip Glass graag, dan ga ik daar in het vervolg mijn boodschappen doen en blijf er ook nog even hangen. De meester was onlangs nog in de HMH met zijn ensemble en de film Koyaanisqatsi, het echoot nog in mjn hoofd, geweldig.

D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 8:46

Doet me er aan denken dat ik in mijn jonge jaren als barman wel eens klanten er uit kreeg door Stephan Grapelli te draaien. Hotviool, geweldig maar voor mensen een reden om te vertrekken :)

D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 19:02

Het verschil is dat ik er een goed glas wijn bij zou willen ipv een blowtje oid, ik denk dus dat dan de problemen wel mee vallen ;)

Minoes2
Minoes215 sep. 2016 - 6:17

Dat zal allemaal wel waar zijn maar wederom; Ik vind jongens van deze leeftijd geen hangjongeren meer! En hangjongeren gooien geen ruiten in, vallen geen mensen op de fiets aan ( tekenend dat deze niet eens meer de moeite nemen aangifte te doen of te bang daarvoor zijn) Probleem twee is dat veel politici niet in deze wijken wonen en leven. Het is niet voor niets dat ze verpauperen en men deze mensen het liefst de stad uitbonjourt i.p.v. er iets aan te doen. Nee dat kan niet blijkbaar de woningbouwcorporaties zijn immers geprivatiseerd! Hoe moeten mensen zich dan voelen. Dat is echter nog geen enkele reden het dan maar te laten gebeuren. Ze slepen namelijk de jeugd mee in de volgende fase. Daarnaast vind ik het abnormaal dat het op een dak van een auto gaan staan van een ander, of een politieauto niet strafbaar is. Of het nu deze of een andere jeugdige is. Ik in ieder geval stond daarvan te kijken. Je hebt af te blijven van andermans eigendommen. Niet iedereen heeft een eigen garage !

Neef Herbert
Neef Herbert15 sep. 2016 - 6:13

"Want hoe moet dit ‘tuig’ worden aangepakt als zij in wezen weinig verkeerd doen? " Ga eens drie maanden daar wonen meneer van der Starre, ik ben benieuwd of u er dan nog zo over denkt. Feit is dat deze jongeren gewapend met boksbeugels en stroomstootwapens rondlopen en omstanders aanvallen. Het gegeven dat u dat bagatelliseert als zijnde standaard hangjongeren gedrag maakt de rest van u betoog irrelevant.

3 Reacties
Nagus
Nagus15 sep. 2016 - 7:46

Geestelijke mishandeling (door intimidatie) is toch ook strafbaar?

GeachteLezer
GeachteLezer15 sep. 2016 - 7:54

De vraag is of dit erger is dan wat andere hangjongeren doen. Ik vind het allemaal behoorlijk onschuldig. Veertig jaar geleden stond het Friese dorp Oosterwolde bekend als gevaarlijk wegens zijn agressieve hangjeugd. En wat te denken van de Leeuwarder KP, die berucht was in de jaren 80. Uitgaan in Leeuwarden was destijds oppassen dat je niet op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. Je kon zomaar in elkaar geslagen worden, met een staalborstel bewerkt of erger. Hangjeugd is van alle tijden en deze jongens praten een beetje stoer met zo'n half-turks straataccentje, hebben verder totaal niets te melden en toeren een beetje rond in de grote auto van de vader van een van die jongens. Maar ja, het staat op internet, het is komkommertijd dus het is zomaar een rel. En nu gaat zelfs de burgemeester erom weg! Belachelijk overdreven allemaal.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 13:57

Neef Herbert: Als wat u opnoemt aan ellende inderdaad "een feit" is, dan kan en moet dat aangepakt worden. Daarvoor hoeft geen wet aangepast te worden. Of ze doen verkeerd of niet: Meer smaken zijn er niet. Wat kletst u toch vreselijk uit uw nek!

Nick Ros
Nick Ros15 sep. 2016 - 3:13

Het probleem wordt en dat sluipt er langzaam in, “AKTIE geeft REACTIE”. Nog even en er ontstaan knokploegen. Rattenvanger is al zo’n signaal. Als de overheid niet ingrijpt met harde maatregelen, dan loopt dit uit de hand.

Pater
Pater15 sep. 2016 - 0:38

Zélfs deze 'socialisten' (of zijn het provocateurs van Wilders? je zou het bijna gaan denken) zouden in de gaten moeten hebben dat Dutchturk gewoon een regeringssite is. Van de Turkse regering wel te verstaan. Weinig Dutch, veel Turks. Klik de sportafdeling een open. Denk staat er ook in. Een Turkse regering die in de krant en op tv de huftertjes in Zaandam als integere demonstranten voorstelt, die door de Nl-pers zouden worden voorgesteld als Erdoganhelden; dat zou ook de reden waarom de politie achter ze aanzit... Het verhaal van Matulessy lijkt me integer. Dit is rotzooi.

Harry5
Harry514 sep. 2016 - 21:01

DE schrijver bedoelt volgens mij, dat wanneer men groepen tegen elkaar uitspeelt en alleen maar negatieve maatregelen neemt om een probleem te beperken/oplossen worden problemen alleen maar groter. De jongens willen graag in de media komen, dus die vinden het maar prachtig als hun zaak op TV komt en ze zullen er ook trots op zijn dat ze als "straatterroristen" worden geframed. Dus beter het probleem gewoon negeren (althans in de media) en dan in Zaandam zelf proberen de jongens op een positieve manier te laten veranderen, met ze praten, ze een goede baan aanbieden en goed perspectief en als ze dat zo graag willen een mooi buurthuis, wat is daar zo moeilijk aan?

3 Reacties
Nagus
Nagus14 sep. 2016 - 21:57

Mij is ook nooit een buurthuis aangeboden, noch een goede baan. Ik was dan ook geen tuig van de richel. Zolang we doorgaan met pamperen leren deze jongeren nooit wat eigen verantwoordelijkheid is. En wat je ze ook aanbiedt, het zal nooit goed genoeg zijn. Als je in je omgeving mensen goed geld ziet verdienen in de criminaliteit ga je echt niet meer werken voor je geld.

Edwin038
Edwin03814 sep. 2016 - 21:59

Sommige mensen zijn hardleers. U bijvoorbeeld bent er een toonbeeld van. - Jongens hebben tot tweemaal toe een buurthuis gehad. Maar zelf vernield, leeggeroofd en zich daar misdragen. Lijkt me logisch dat er dan een keer gezegd wordt dat het mooi is geweest. Je kan namelijk niet eeuwig met gemeenschapsgeld blijven strooien. - Ze kunnen wel een ruimte met toezicht krijgen, maar dat willen ze niet. - Voor een baan moet men een opleiding hebben, die kans hebben ze alleen grijpen ze zelf niet aan. Tja, dan wordt het al wat lastiger. Overigens zijn deze jongeren gezond en mankeert er verder niets aan ze dus ze kunnen best de handjes laten wapperen maar men wil snel geld verdienen. - Och, nog een gratis huis ook zelfs. Toe maar, logisch dat hardwerkend Nederland op een gegeven moment zijn buik vol heeft van deze jongeren die in NL alle kansen krijgen maar niet aangrijpen en verwachten dat de blanke kaaskop hun tot aan het graf gaat verzorgen. Deze jongeren zijn de oorzaak dat de acceptatie soms nog moeizaam gaat. Dat gedrag van hun moet je niet belonen maar gewoon afstraffen.

Pater
Pater15 sep. 2016 - 0:41

@Harry Aha, is dat wat de schrijver bedoelt. Je bent er vast van op de hoogte dat die jongens 6 weken niet op tv zijn geweest en dat de overlast alleen maar erger werd? Repressie alleen helpt zeker niet. Alleen maar praten evenmin!

Robert Follon
Robert Follon14 sep. 2016 - 20:47

[‘soldaten’ die het rauwe straatleven van Poelenburg trotseren] Dat mochten ze willen; de overlevers van de Vinex apocalyps, de gladiatoren van het woonerf, de vikingen van de Vomar. Als er al iets 'rauw' is aan Zaandam, dan zijn deze 'soldaten' hiervoor te danken. [het moraliserende witte middenklasse-perspectief] Toch durf ik de stelling aan de Vomar in Zaandam meer verdient aan de moraliserende witte-middenklasse. Los gezien van het feit dat er door hen - heel moraliserend - ook stukken minder voorbijkomende fietsers lukraak op hun bek geslagen worden.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2016 - 20:12

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose14 sep. 2016 - 21:04

De nationale verontwaardiging blijft uit bij jongeren met minder pigment. Dat zijn immers onze jongens.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2016 - 21:31

kapitanlaipose 14 september 2016 at 23:04 Minder pigment? Die jongens zijn echt niet bruiner dan ik ben, als ik net terug ben uit de Dordogne.

Paddy3
Paddy314 sep. 2016 - 22:11

@Kapitanlaipose, nou laat de video's maar zien dan. Kijken of er nationale verontwaardiging ontstaat.

Tuck'R
Tuck'R15 sep. 2016 - 5:20

@kapitanlaipose Jij zou liever zien dat we het gedrag van deze jongens door de vingers zien vanwege hun pigment?

Haastig
Haastig15 sep. 2016 - 6:38

kapitanlaipose 14 september 2016 at 23:04 "De nationale verontwaardiging blijft uit bij jongeren met minder pigment. Dat zijn immers onze jongens." Nationale verontwaardiging blijft uit wegens gebrek aan zelf-overschrijdend-gedrag-filmende-vloggers bij jongeren met minder pigment. Ik had graag gehad dat mijn voormalig buurtgenoten een camera hadden weten te bedienen. Een klein groepje tuig was de bron voor ergernis en angst in mijn buurt. Alleen net als in Zaandam, weinig interesse bij politie en gemeente. Gelukkig bleef het groepje bij ons beperkt tot een handjevol ipv de wat grotere groep in Zaandam.

Paul250371
Paul25037115 sep. 2016 - 11:55

Ze worden niet aangepakt vanwege hun kleur, maar vanwege hun vernielingen, hun vandalisme, hun bedreigingen, hun opruiend gedrag, hun volkomen gebrek aan respect, en nog wat van dat soort dingen. Klopt, maar ik heb de stelling boven ook gedeponeerd, als deze jongens geen Moslims waren maar autochtonen dan had het een paar regels in de krant gehaald. Volkomen belachelijk hoeveel aandacht uit de media en politiek dit krijgt. Ik kan het niet bewijzen maar zoals de schrijver ook citeert: "een rel levert meer kijkcijfers op. Maar het sluit ook beter aan bij de rechtse verkiezingscampagnes."

Cees Groninger
Cees Groninger14 sep. 2016 - 20:11

De socialisten springen met gretigheid op een nieuw mantra nu het oude - arbeider versus kapitalist - te grave is gedragen. De nieuw verworpenen der aarde met de hele zieligheidsindustrie eromheen. G

3 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose14 sep. 2016 - 21:02

Socialisten denken dat de strijd tussen arbeid en kapitaal er nog steeds toe doet. Juist nu meer dan ooit. Het lot van de verworpene der aarde wordt ook meegenomen omdat ook zij producten zijn van het kapitalisme

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2016 - 21:35

Ja, daar verbaas ik me ook over. Je zou je in kunnen zetten voor werkloze vijftigplussers. Voor vrouwen, die aantoonbaar zijn achtergesteld op de arbeidsmarkt. Voor twintigers, die jarenlang worden afgescheept met flexcontracten en (veredelde) stageplaatsen. Maar nee: de nieuwe socialisten omarmen de nieuwe daders en proberen ze neer te zetten als de nieuwe slachtoffers. Het is om onpasselijk van te worden.

Paddy3
Paddy314 sep. 2016 - 22:15

@Kapitanlaipose, als je als links persoon op wil komen voor de zwakkeren, kies je dan voor de degene die intimideert, scheldt, agressief is, vandalisme uithaalt? Of kom je dan op voor de fietser die van zijn fiets af wordt getrapt? Of de buurtbewoner die niet meer rustig naar de supermarkt kan? Of het raadslid dat bedreigt wordt?

the don
the don14 sep. 2016 - 20:08

Deze 'jochies' doen me absoluut niet denken aan mijn jeugd. Met goed weer buiten spelen, of rondhangen en een balletje trappen toen ik ouder werd. En met regen binnen met action man of de nintendo. Was geen engel, maar verder dan belletje trekken zijn ik en mijn vrienden eigenlijk nooit gegaan. Eerste keren dronken heb ik wel eens tegen een boom gepist of iets wat luidruchtig geweest. Vrij normaal toch? Het vreemd aan dit verhaal is, ik kan me niet herinneren dat ik ooit een buurthuis van binnen heb gezien in mijn jeugd. En van buiten ook niet. Ik zal wel een apart geval zijn, een kind dat zonder buurthuis toch in staat was om niet te stelen en te vernielen, geen mensen van de fiets af sleurde en niet op politieauto's ging staan.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2016 - 20:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
the don
the don15 sep. 2016 - 4:08

Maar het verrijkt wel je cultuur #datdanweerwel

Haastig
Haastig14 sep. 2016 - 19:59

"Blijkbaar zijn we inmiddels zover dat het ‘keihard aanpakken’ van niet-witte jongeren geen verdere rechtvaardiging meer behoeft" Bijkbaar zijn we zover dat we niet willen ingrijpen als een groep tuig bedreigt, mept, vandaliseert enkel en alleen omdat de groep uit niet-witte jongeren bestaat. Persoonlijk zie ik weinig relevantie in de etnische achtergrond van het hangtuig, behalve dat die kennelijk relevant is voor mensen als VdStarre om maar niet te hoeven ingrijpen. Kennelijk van mening dat de andere mensen (grotendeels allochtonen ) in de wijk maar gewoon niet moeten zeuren. Als ouders kinderen niet opvoeden, moet de maatschappij dat doen. Ongeacht huidskleur van de onopgevoedene.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 14:16

Haastig: Ik heb nergens gelezen dat vdStarre vindt dat hier niet ingegrepen hoeft te worden. "En als ouders hun kinderen niet opvoeden, dan doet de maatschappij dat." Prima. Maar die maatschappij is daarbij wel aan hele duidelijke regels gebonden! Waarom spreekt u van "hangtuig"? (Meestal als ik u zoiets vraag, dan antwoordt u iets in de trant van: ".....jij vindt zeker dit en dat en zus en zo.....". Maar ik wil dus graag van u weten, waarom u van hangtuig spreekt!)

Haastig
Haastig15 sep. 2016 - 19:31

Zandb 15 september 2016 at 16:16 "Waarom spreekt u van “hangtuig”?" Ze hangen rond. Ze dreigen, meppen, vandaliseren = tuig Hangen+tuig=hangtuig. "(Meestal als ik u zoiets vraag, dan antwoordt u iets in de trant van: “…..jij vindt zeker dit" Omdat je zelden een vraag stelt waar je antwoord op wilt, maar je eigen suggestieve invulling geeft om een ander te beschuldigen.

Harry5
Harry514 sep. 2016 - 19:36

Het is heel simpel. De politiek wil meer macht dus moet groepen vinden die als VIJAND kunnen worden bestempeld. Hiervoor hebben ze de media nodig die SENSATIE nodig heeft om te verkopen en daarmee helpen beide partijen elkaar Het is compleet van de gekke, en de moslims zijn zoals altijd weer het slachtoffer

9 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose14 sep. 2016 - 19:49

Precies dit dus. De verontwaardiging over een aantal straatschoffies is groter dan een wet die onze medische persoonsgegevens open stelt aan zorgverzekeraars. Mochten we volgend jaar niet blij zijn met de gang van zaken dan geven we in maart 2017 toch gewoon de moslims overal de schuld van.

Edwin038
Edwin03814 sep. 2016 - 19:51

Wie zegt dat het moslims zijn? Het zijn Turkse-Nederlanders, maar is toch niet gezegd dat ze daarmee automatisch moslim zijn? Misschien zijn ze wel moslim maar hebben ze niets met religie en willen ze op zoek naar hun individuele vrijheid. Ik ben christelijk opgevoed maar heb ook niets meer met die religie. Ze kregen een ruimte aangeboden in de moskee, en daar voelden ze niets voor. Dus ja, ze zijn op zoek naar die individuele vrijheid. Ze veroorzaken echter wel overlast, en dat mag best aangepakt worden. Dat mag eerst even met repressie om te laten zien tot waar de grenzen liggen van het toelaatbare en daarna een duwtje in de goede richting. Wellicht even opinie stuk van Van Der Horst ernaast leggen. http://www.joop.nl/opinies/hoodvloggers-geen-soldaten-staan-lul#comment-1814634

Marri2
Marri214 sep. 2016 - 20:11

@ Harry : wat een naïef / dom gestuntel zet je nu op papier! Generaliserend en gespeend van welke werkelijkheid dan ook Alsof " de politiek " bestaat ( nog nooit zoveel diversiteit gezien kwa politiek partijen ) Alsof " de media" bestaan U drukt de diversiteit van de media voor het gemak ook maar even weg. Geen Stijl is dus in uw betoog even erg als de Facebook pagina van Denk ? Socialisme .nu doet dus volgens u hetzelfde als Elsevier of PowNews ? Dat meent u toch niet echt , hoop ik voor u ? Ook interessant is uw conclusie " de moslims zijn zoals altijd weer het slachtoffer " Moslims, slachtoffer ? Van wie , waarom , hoezo ? Het slachtofferdenken heeft nog nooit een groep verder gebracht. Tis wel lekker makkelijk , je wentelen in je rol als slachtoffer , maar is dat de oplossing die u voorstaat?

TheHun
TheHun14 sep. 2016 - 20:29

Het is compleet van de gekke, en de moslims zijn zoals altijd weer het slachtoffer Doe niet zo mal. Deze jongeren provoceren doelbewust. Niks mis mee, maar ga dan ook niet het slachtoffer spelen als je tegengas krijgt. Wat hun geloof ermee te maken heeft ontgaat mij trouwens volkomen.

Harry5
Harry514 sep. 2016 - 20:58

Marri Politiek: de rechtse partijen (VVD, Wilders) die teveel in de melk te brokkelen hebben Media: Vooral de Telegraaf en ook een beetje Pauw etc, telegraaf is helaas één van de grootste kranten.

Marri2
Marri215 sep. 2016 - 6:10

Je antwoord bevestigt mijn beeld van dom en naïef gestuntel. Nu ineens trek je je keutel in en benoemt delen van" politiek" en de " media" Blijkbaar zijn deze delen zo groot en belangrijk dat ze voor identiek zijn aan het geheel Over generaliserend gesproken...

Haastig
Haastig15 sep. 2016 - 6:26

Harry 14 september 2016 at 21:36 "Het is compleet van de gekke, en de moslims zijn zoals altijd weer het slachtoffer" Inderdaad, de wijk die grotendeels uit niet westerse allochtonen bestaat, waarvan weer een groot deel moslim is, is inderdaad slachtoffer van dit sensatie zoekend tuig. Of bedoelde je niet dat de buurt last heeft van dit tuig? Of vind je bv buurtbewoner wethouder Rot, rot? Of bedoelde je te zeggen dat vloggers geen media aandacht zoeken?

D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 8:30

Als u deze jongens ziet als representant van de moslims, gezien uw stelling "en de moslims zijn zoals altijd weer het slschtoffer" is het dus ook veilig om te stellen "en de moslims zijn zoals altijd weer de daders"? Lijkt mij niet, is nogal stigmatiserend, toch doet u dat door te stellen dat deze dadergroep representant staat voor "de moslim". Ik zou een dergelijke bruine uitspraak niet op mijn geweten willen hebben.

Paul250371
Paul25037115 sep. 2016 - 12:03

Precies. Als jullie nou je aandacht op die duivelse moslims leggen dan breken wij in het donker de verzorgingsstaat af en roven en bombarderen wij de rijken rijker. En als er gezeik komt dan is er vast wel een moslim of andere minderheid die we daar weer de schuld van kunnen geven.

Haastig
Haastig14 sep. 2016 - 19:31

"Als jongeren overlast veroorzaken doordat ze zich bij een supermarkt ophouden kunnen alternatieve plekken worden ingericht waar ze bij elkaar kunnen komen zonder dat dit voor overlast zorgt." Wat te denken van hun eigen(zit)kamer? Met zoveel liefde en broederschap kun je je vriendjes toch wel thuis ontvangen?

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2016 - 22:43

Hmm, als ik het serieuze zusje was dat haar huiswerk deed om later jurist te kunnen worden zou ik dolblij zijn als mijn klierige broertje en diens irritante vriendje zich elders zouden ophouden...

Haastig
Haastig15 sep. 2016 - 6:17

Nick the Stripper 15 september 2016 at 00:43 "Hmm, als ik het serieuze zusje was dat haar huiswerk deed om later jurist te kunnen worden zou ik dolblij zijn als mijn klierige broertje en diens irritante vriendje zich elders zouden ophouden…" Als ik de verantwoordelijke ouder was, zou ik zorgen dat mijn kinderen, mijn serieuze dochter en mijn weinig intelligente zoon, beìden hun huiswerk maakten, in stilte; waarna er voor beiden tijd was met vrienden, in eigen huis of bij vrienden thuis. Dagenlang lummelen, rotzooi trappen, bedreigen, vandaliseren (waaronder wellicht zelfs een poging tot brandstichting?) voor de Vomar, dat zou er in ieder geval niet inzitten.

Nagus
Nagus14 sep. 2016 - 19:12

Jeroen, zou je een reactie kunnen geven op hetgene in de onderstaande link? Dit is dan de journalist die je verdedigt: https://www.villamedia.nl/artikel/ophef-in-turkije-om-oppakken-journalist-zaandam

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 8:33

Mijn waarde Nagus, feiten en extreemlinks, u weet toch dat dit niet goed samengaat?

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 14:08

Zo 'd Holbach: U onderkent weer eens een "feit": Jeroen is extreem links. En wat "extreem links" is, dat is natuurlijk ook al lang "feitelijk vastgesteld". Het blijft een sneue manier van denken......

karel6
karel614 sep. 2016 - 19:02

De kleur of afkomst in geen issue, crimineel, antisociaal gedrag en intimidatie van een gehele buurt wel.

5 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose14 sep. 2016 - 20:31

Kleur, afkomst en religie spelen wel degelijk een rol bij boze blanke mannen.

Paddy3
Paddy314 sep. 2016 - 20:58

@kapitanlaipose, Julliette Rot is inderdaad boos, maar bij mijn weten niet blank nog man.

Edwin038
Edwin03814 sep. 2016 - 21:04

Ach, kapitanlaipose. Het oer Hollandse blanke ongelovige krakerstuig kreeg heel wat meer klappen van de lange lat. Toen waren er maar weinig mensen die zich afvroegen of dat wel pedagogisch verantwoord was. Sterker nog, toen reden de tanks zelfs door de straten. Achja, dat is inderdaad niet echt verantwoord meer en ook onnodig. Zijn inmiddels ook wegbezuinigd. Maar jongeren aanspreken op hun verantwoordelijkheid is geen schande. En als ze die verantwoordelijkheid niet wensen te nemen, dan komen ze in de media, en worden ze neergesabeld in de landelijke pers. Ach, we noemen het maar een stukje tegen terreur.

oudsaider2
oudsaider214 sep. 2016 - 22:17

@kapitanlaipose Terecht benoemt u dat voor boze blanke mannen "BBM" kleur, afkomst en religie wel degelijk een rol speelt. Waar zouden ze anders hun -en ons- bestaansrecht aan ontlenen?

MarcoC
MarcoC15 sep. 2016 - 3:30

@kapitanlaipose: ben ik ff blij dat ik een boze en beetje getinte halve Italiaan ben ! Kan ik me lekker flink irriteren en me boos maken over deze sukkels. Gelukkig ben ik geen racist dan. Want: alleen boze blanke mannen kunnen dat zijn.. oja: heb trouwens wel werk enzo en maar nooit een buurthuis gehad.

Hallozeg
Hallozeg14 sep. 2016 - 18:59

Tis gewoon kattenkwaad en meer niet, gewoon wegkijken en dan lost het vanzelf op. Een reflex die al tientallen jaren wordt gehanteerd en steeds vaker niet blijkt te werken. Dus dan maar framen met de suggestie dat blanke reljongeren een voorkeursbehandeling krijgen en dat werkt altijd goed als je geen echte argumenten meer over hebt. Links is een soort christelijk geloof geworden waarbij de de andere wang toekeren de oplossing is voor alle problemen. Wederkerig de basis van links is allang ingeruild voor moderne sociale aflaatbrieven. En als je nuchter naar de beelden hebt gekeken dan ben ik benieuwd hoe je er dronken naar kijkt.

2 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer15 sep. 2016 - 7:58

Ja maar het is ook werkelijk kattenkwaad. Echt het stelt niets voor. Je dient natuurlijk geen fietsers te slaan en mensen te bedreigen, dus daar moet de politie gewoon tegen optreden maar verder is het totaal standaard straatjongensgedrag, niet erger of gevaarlijker dan de krakers in de '80s.

MarcoC
MarcoC15 sep. 2016 - 14:39

Geachtelezee: nou dan heb je dit onderwerp waarschijnlijk nauwelijks gevolgd de afgelopen dagen en ook geen filmpjes gezien.

Marri2
Marri214 sep. 2016 - 18:42

Ik zie geen rechts frame noch een links frame in het onderhavige debat Ach , een beetje puberale overlast, doorlopend tot wat voorbij de puberteit, dat is van alle tijden. En dat mensen die wat ouder zijn daar moeite mee hebben , is ook van alle tijden. Maar daadwerkelijk geweld, intimidatie en angst creëren voor meenden die daar wonen : volgens mij zijn dat van die issues die links en rechts overstijgen : dat wil niemand cq daar wil iedereen een oplossing voor

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut214 sep. 2016 - 19:47

19 tot 28 jaar, Als je ze dan nog puber noemt, hoe noem je ze dan als ze 60 zijn, mannen van middelbare leeftijd?.

D'Holbach
D'Holbach15 sep. 2016 - 8:48

Mijn waarde koffieleut, nog twee jaar en dan bereik ik die leeftijd, ik noem me liever jongvolwassen ;)

Piet de Geus
Piet de Geus14 sep. 2016 - 18:42

"Als jongeren overlast veroorzaken doordat ze zich bij een supermarkt ophouden kunnen alternatieve plekken worden ingericht waar ze bij elkaar kunnen komen zonder dat dit voor overlast zorgt." Kennelijk het nieuws niet gevolgd. Van die alternatieve plekken waren er maar die hebben ze gesloopt en leeggeroofd. Desalniettemin hebben zowel buurthuis als moskee nogmaals alternatieve plekken aangeboden. Zijn ze niet in geïnteresseerd, want ze willen alleen een plek zonder toezicht. En daarvoor stelt werkelijk niemand zijn inboedel beschikbaar.

2 Reacties
TheHun
TheHun14 sep. 2016 - 19:39

Terechte opmerking Piet. Daarnaast vraag ik me ook af, Jeroen Pauw stelde de vraag al in zijn uitzending met de jongeren, waarom je niet gewoon normaal gedragen en vragen om een buurthuis. Nu lijkt het er op alsof ze door asociaal gedrag, geweld en intimidatie het buurthuis willen afdwingen. Lijkt mij de omgekeerde wereld. Immers, we willen toch goed gedrag belonen? Niet slecht gedrag afkopen?

Piet de Geus
Piet de Geus14 sep. 2016 - 22:38

"Nu lijkt het er op alsof ze door asociaal gedrag, geweld en intimidatie het buurthuis willen afdwingen." Kennelijk hebben ze begrepen dat dat in Nederland een succesformule is. Misschien hebben ze wel iets te goed geluisterd naar deze zingende CPN'ers/buurthuiswerkers uit Amsterdam Noord die deze methode in 1979 aan hun clientèle aanbevolen: https://www.youtube.com/watch?v=YndD6kWf_u4 "Lijkt mij de omgekeerde wereld. Immers, we willen toch goed gedrag belonen? Niet slecht gedrag afkopen?" Chantage blijkt desalniettemin vaak te werken.

Frans Akkermans
Frans Akkermans14 sep. 2016 - 18:40

"Als jongeren overlast veroorzaken doordat ze zich bij een supermarkt ophouden kunnen alternatieve plekken worden ingericht waar ze bij elkaar kunnen komen zonder dat dit voor overlast zorgt." En weg is het probleem. Dat nu niemand eerder op dit idee is gekomen. Van de Starre wil het probleem niet benaderen vanuit het belang van de buurtbewoners, allochtoon of autochtoon. Hij dat dat schamper af met: "Het contrast met het moraliserende witte middenklasse-perspectief van waaruit hangjongeren gewoonlijk worden benaderd zorgt voor de ophef en de morele verontwaardiging." In andere woorden, van overlast is geen sprake, het is morele verontwaardiging. Tussen neus en lippen wordt er ook nog even beweerd dat de politieman/vrouw die een dodelijk slachtoffer maakt 'feitelijk onschendbaar' is. Gelukkig heeft deze voorhoedepartij geen enkele aanhang van betekenis en als ze zo doorgaat met zich van de massa te vervreemden krijgt ze die ook niet.

1 Reactie
the don
the don14 sep. 2016 - 19:55

>“Als jongeren overlast veroorzaken doordat ze zich bij een supermarkt ophouden kunnen alternatieve plekken worden ingericht waar ze bij elkaar kunnen komen zonder dat dit voor overlast zorgt.” Die hebben ze meer dan eens gekregen, maar wat groot genoeg was om te dragen hebben ze gejat en wat over bleef werd gesloopt.

the don
the don14 sep. 2016 - 18:27

>Blijkbaar zijn we inmiddels zover dat het ‘keihard aanpakken’ van niet-witte jongeren geen verdere rechtvaardiging meer behoeft >In de discussie over Poelenburg valt op dat er een brede consensus lijkt te zijn dat deze jongeren geen strafbaar gedrag vertonen. Los van de genoemde feiten dat ze politie agenten voor schut zetten, op politieauto's gaan staan intimideren ze mensen, sleuren ze mensen van hun fiets, slopen ze buurthuizen, stelen ze van buurthuizen en hebben ze al eens een wapen getrokken omdat ze niet binnen mochten roken. Hoezo geen verdere rechtvaardiging? Hoezo geen strafbaar gedrag?

timblanks
timblanks14 sep. 2016 - 18:24

Op een (politie)auto staan, iemand van zijn fiets slaan, agenten beledigen en een raadslid intimideren, zijn allemaal geen strafbaar gedrag?

2 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet214 sep. 2016 - 19:21

Je vergeet 'spullen jatten uit een buurthuis' en 'vandalisme'.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 14:03

Oh, zeker Tim en Molly. Je hoeft alleen nog maar even te weten wie dat dan precies deed. En zo lang je dat niet weet, dan mag je niet zo maar doen of mensen daar schuldig aan zijn.

the don
the don14 sep. 2016 - 18:22

Ok, even een reactie los van de rest. De uitvergrote zin bevat het woord niet-witte. En wordt hier vaker gesproken van witte (ik dacht altijd dat het blank was maar ook dat even ter zijde.) Waarom wordt hier zo vaak gepraat vanuit de gedachte dat het wit tegenover de rest is?

H.Witte
H.Witte14 sep. 2016 - 18:16

Al eerder hier op JOOP gezegd: de gebeurtenissen in Zaanstad zijn veel te groot gemaakt. Met dank aan de verkiezingstijd die nadert. Partijen willen zich maar al te graag met dit soort lastige, maar per saldo tamelijk onschuldige gebeurtenissen profileren, de Premier voorop. Er loopt waarachtig wel groter tuig rond in Nederland. Pak de terroriserende motorclubs eens aan of het vanwege politie inzet geld verslindende hooligan probleem.

1 Reactie
the don
the don14 sep. 2016 - 19:54

Mee eens, dit zijn geen criminelen, maar jonge belhamels. Dit is hun manier van aandacht vragen. Het enig wat ze diep van binnen willen, is een stageplaats en een buurthuis. Vanuit dat buurthuis kunnen ze dan eindelijk hun dromen verwezenlijken. De jongens fantaseren namelijk al maanden hardop over het organiseren van spellen middagen, waarbij de opbrengst naar de dierenambulance gaat. Ook willen ze graag informatieve bijeenkomsten organiseren die kinderen leert om met groepsdruk om te gaan en nee te zeggen tegen drugs en alcohol.

Buzzer
Buzzer14 sep. 2016 - 18:04

"Volgens Dutchturks.nl werd daarbij de Turks-Nederlandse journalist Fatih Özyar op hardhandige wijze gearresteerd. Hij werd 15 uur vastgehouden wegens het niet opvolgen van een bevel om zich te verwijderen – een aanklacht die regelmatig wordt gebruikt als van een echte overtreding geen sprake is." Een zeer betrouwbare journalistieke bron dit Dutchturks. De betreffende Turkse journalist betitelde de arrestaties van deze arme jongens zo: (ook deze bron blinkt trouwens niet uit in betrouwbaarheid, het filmpje spreekt wel voor zich: http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/buitenland/26606138/__Zo_liegt__Zaanse__journalist_Turkije_voor__.html

2 Reacties
Haastig
Haastig14 sep. 2016 - 19:35

Wat een droeftoeter

the don
the don14 sep. 2016 - 20:11

Een Turkse journalist die hier gaat vertellen dat wij geen persvrijheid hebben.

willemb2
willemb214 sep. 2016 - 18:04

Daar gaan we weer. Voor de zoveelste keer. Het is een bekende reeks geworden. Anderen de schuld geven van je eigen onvermogen je bezig te houden of iets nuttigs te doen, vervolgens de buurt terroriseren en als er ingegrepen wordt dreigen dat dit alleen maar escalerend werkt. Dat is de mentaliteit van hangjongeren. En dan dat veronderstelde racisme! Ik laat me graag informeren over serieuze mensen die van mening zijn dat blonde kaaskoppen niet net zo hard moeten worden aangepakt in vergelijkbare situaties. Dat volgens Van der Starre een oplossing niet moeilijk is omdat er slechts een alternatieve plek hoeft te worden ingericht is nogal lachwekkend. Is het de schrijver echt ontgaan dat dit al eerder is geprobeerd, maar dat ze zo'n plek met het grootste genoegen vernielen? Het is inderdaad verkiezingstijd en daarom een goed moment voor politici om te laten zien dat er eindelijk werk zal worden gemaakt met het handhaven van de wet. Dat heeft niet alleen het voordeel van de eenvoud maar levert een leefbare buurt op en werkgelegenheid, zowel bij de handhavers van de wet als, hopelijk, voor de tot inzicht gekomen hangjongeren.

Buzzer
Buzzer14 sep. 2016 - 17:58

"In de discussie over Poelenburg valt op dat er een brede consensus lijkt te zijn dat deze jongeren geen strafbaar gedrag vertonen." Vandaag is er toch een iets ander filmpje opgedoken van die "jongens"met een boksbeugel en de ander met een taser. Jammer dat je betoog hierdoor vrijwel compleet in het water valt.

1 Reactie
Jennemen
Jennemen14 sep. 2016 - 19:13

Het bijbehorende filmpje: https://youtu.be/1tfvSlebB6o Ik denk dat ik maar aangifte ga doen als zijnde kk-kaaskop wegens bedreiging. (schijnt in de mode te zijn)

Bram Emanuel
Bram Emanuel14 sep. 2016 - 17:58

"worden de hangjongeren tot ‘Ander’ gebombardeerd en de problematiek daarmee geëxternaliseerd: het is geen probleem van de Nederlandse maatschappij, maar een voorbeeld van de ‘Nederturken’-problematiek." Het is nogal vreemd dat de enigen die dit soort problemen in de ethnische hoek proberen te drukken, mensen zijn die de situatie proberen te bagetaliseren. Dit probleem heeft in eerste instantie niets met ethniciteit te maken, maar met het onvermogen van de gemeente/politie er iets aan te doen. De ophef was even groot geweest als deze vloggers roomblank met een witte tint en bleekroze huid waren geweest. Het trieste is dat pas nadat het in het nieuws kwam er stappen werden ondernomen. De auteur gaat tevens wel erg makkelijk voorbij aan het zinloze geweld, het oproepen tot geweld, de intimidaties, het bedreigen met vuurwapen, en net nog op youtube de racistische scheldkannonade en doodsbedreigingen aan alle "tata's". Niet de stereotype hangjongere maar rijp voor een jeugdinternaat als je het mij vraagt.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik214 sep. 2016 - 17:43

Dit gedachtegoed is op het ogenblik niet populair, heer Van der Starre, en daarom voor de media commercieel niet interessant; - geen media-hoer die er naar taalt derhalve, wat marginale blogjes uitgezonderd, her en der. De gewapende tak van de PVV zal nog wel veul meer bevoegdheden krijgen. Totdat op een gegeven moment ook de dochter van de burgemeester of ze zoon van een advocaat in d'r kuif wordt gepikt of in het kruis.. Dan zal 't wel weer langzaam worden teruggedraaid. Het is een hysterische tijd, daar moeten we even doorheen. Straks kijken we beschaamd terug op deze periode waarin iemands 'cultuur' of 'etniciteit' golden als spijkerharde, onvervreemdbare determinanten van goed en kwaad. (Stil. Luister Hoor je dat?. Dat is de gemene lach van de sullige goedzak die. zoals steeds, wrok koestert en wraak neemt op 'de ander'; - zomaar omdat het weer eens kan. ) .

1 Reactie
Brave Hendrik2
Brave Hendrik214 sep. 2016 - 18:46

Een zo'n blog: http://www.grutjes.nl/2016/09/straatterroristen-en-de-angstindustrie/

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 sep. 2016 - 17:41

@Jeroen van der Starre Links heeft moeite om met een eigen frame te komen. Daardoor gaan ze mee in het frame van rechts (straatterrorisme) en proberen ze binnen dat frame datzelfde frame te ontkennen. Maar het ontkennen van een frame is een verloren gevecht. Om effectief te zijn moet links met een eigen frame komen. Dit tegenframe is door sommige schrijvers (van blogs en artikelen) al ingezet.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 sep. 2016 - 17:53

Als er politiek zit in de actie van de hoodvloggers, dan is die uiterst rechts. Kijk maar naar de terinologie. Het zijn soldaten en dan ook nog van Erdogan. Geloof die mensen nou eens op hun woord.

Molly Sweet2
Molly Sweet214 sep. 2016 - 18:03

Framen? Echt? Gaan we voortaan problemen te lijf met framen? Ik begin me echt ongerust te maken.

Mark Huysman
Mark Huysman14 sep. 2016 - 19:22

@Han Soldaten van Erdogan? Is het niet meer zoiets als de punks uit 1976 met swastika’s? Pure provocatie? Vanuit de gedachte, hoe krijg je anno nu de Nederlanders het snelst op kast?

kapitanlaipose
kapitanlaipose14 sep. 2016 - 19:45

@HanvanderHorst Soldaten van Erdogan? Ik heb ze tot nu toe nog geen Gülen aanhangers zien bedreigen en mishandelen. Maar misschien heb ik dat stuk gemist. @Molly Sweet Het staat jou natuurlijk geheel vrij om in het frame mee te gaan dat we met "straatterroristen" te maken hebben. Hoef je verder niet na te denken dat het frame bepalend is voor de problemen die je ziet en de oplossingen die daar vervolgens uitvloeien.

the don
the don14 sep. 2016 - 21:21

>Als er politiek zit in de actie van de hoodvloggers, dan is die uiterst rechts. Meen je dit nu echt Han? Het is slecht dus het is rechts, geloof je het echt? Een beetje realisme is toch niet te veel gevraagd, geef gewoon toe dat die hoodvloggers hier zijn dankzij links beleid. En dat de politie niet durft in te grijpen omdat de linkse elite ze zal demoniseren.

Molly Sweet2
Molly Sweet215 sep. 2016 - 8:53

Kapitan, ik wil juist met geen enkele frame mee. Frames zijn perceptie, geen oplossing. Het verbaast me dat jij me met zoiets onnuttigs bezig houdt. Tijdverspilling. Maar ik denk dat je me toch niet zult begrijpen en opnieuw zult veroordelen. Vermoeiend, Kapitan.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 sep. 2016 - 11:40

@Molly Dit bedoel ik met wat ik al eens eerder aanhaalde. Onze wereldbeeld en ons mensbeeld verschilt zo enorm van elkaar. Elke discussie tussen ons zal er op uitdraaien dat we tegenovergestelde uitgangspunten hanteren. Jij vindt frames niet belangrijk terwijl ze bij mij centraal staan. Jij vindt frames tijdverspilling terwijl ze voor mij de werkelijkheid bepalen. Jij gaat uit van een bestaande objectieve werkelijkheid. Ik ga uit van percepties en juist die percepties maken de werkelijkheid. Ga je uit van straatterroristen dan kom je waarschijnlijk tot een andere oplossing dan als we het hebben over overlastgevende hangjongeren. Het is maar net welke frame je er aan hangt. Zijn het soldaten van Erdogan of zijn het provocerende tieners uit de buurt? Ik wil je niet veroordelen (ik ken je niet eens) maar uit onze woordenwisselingen blijkt constant dat we totaal anders over zaken denken. We kijken ook totaal anders naar de wereld om ons heen. Hoewel ik een post van mij over white privilege voorbij zag komen waar je het zowaar mee eens was (en zo sportief was om dat ook aan te geven). Blijkbaar zit er dus wel enige overlap in ons denken.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 14:19

Molly Sweet: Hoe durft u te schrijven: "Maar ik denk dat je me toch niet zult begrijpen en opnieuw zult veroordelen. Vermoeiend ......".

Paddy3
Paddy314 sep. 2016 - 17:40

"Als jongeren overlast veroorzaken doordat ze zich bij een supermarkt ophouden kunnen alternatieve plekken worden ingericht waar ze bij elkaar kunnen komen zonder dat dit voor overlast zorgt." Schrijver bedoelt agressie te belonen en denkt dat die jongeren dan stoppen met agressie en intimidatie. Waarom zouden ze? Ze eisen de wijk op en krijgen het. Er is altijd meer te wensen.

2 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet214 sep. 2016 - 18:49

En daarnaast hadden ze blijkbaar al twee keer eerder zo'n plek, en hebben ze het twee keer grondig verkloot. Het houdt ergens op, denk ik dan. Want geef ze nu een derde keer zo'n plek en ik denk dat ik dan wel aardig kan voorspellen wat er dan gebeurt.

Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 14:22

Molly.... "Ze" dit en "ze" dat....... Weet u zeker dat "ze" inderdaad verantwoordelijk waren voor het verkloten?

Van der Wal
Van der Wal14 sep. 2016 - 17:39

die gasten zijn net zo blank als Van der Starre. en verder hebben ze al plekken om bik elkaar te komen. thuis. of is hun moeder ze ook al spuugzat?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon14 sep. 2016 - 17:37

Ach, met een hufterproof buurthuis, regulier overleg met de gemeente en politie en wellicht enige hulp van een logopedist komt dit op termijn allemaal goed.

1 Reactie
Johannes Partikulier
Johannes Partikulier14 sep. 2016 - 19:24

Het enige hufterproof buurthuis waar deze 'kwajongens' naar toe zouden mogen is de bajes. Deze gasten zijn volslagen ontspoord, zonder stevige ingreep gaan die een levenlang ellende veroorzaken. Ze noemen zich 'Soldaten van Erdogan'. Misschien maar eens een stage van een jaartje in de thuiskazerne aanbieden?

AnthonyB
AnthonyB14 sep. 2016 - 17:36

Doorsnee hangjongerengedrag? https://www.youtube.com/watch?v=1tfvSlebB6o

Patrick Faas
Patrick Faas14 sep. 2016 - 17:33

"Links zou niet moeten meegaan in dit dominante frame, zoals helaas te vaak gebeurt." Links zou niet moeten spreken van "niet-witte" jongeren. Dat is een racistische frame die nergens op slaat. De jongens in kwestie zijn gewoon blank, maar van in de zon zitten wordt men allicht wat bruiner. Geef die jongens in Zaandam gewoon een buurthuis waar ze wiet mogen roken. Dan hoeven ze niet op straat rond te hangen en kunnen ze de zon gaan mijden. In tegenstelling tot alcoholdrinkers, die de hele horeca tot beschikking hebben, kunnen rokers nergens naar binnen. Dat is het probleem.

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2016 - 19:12

[In tegenstelling tot alcoholdrinkers, die de hele horeca tot beschikking hebben, kunnen rokers nergens naar binnen. Dat is het probleem.] Nou nou, wat een onrecht. En die jongens hebben het al zo moeilijk. Roken is een maatschappelijk probleem dat de samenleving veel geld kost. Om die gastjes dan ook nog een buurthuis te GEVEN (nadat ze eerder al meerdere honken gesloopt en geplunderd hebben) opdat ze daar kunnen roken? Op kosten van de belastingbetaler? In strijd met het rookverbod dat wel wordt gehandhaafd voor mensen die zich wél gedragen? Die jongens zijn toch allemaal #bornhere? Nou, een beetje Zaankanter kan toch zelf een zuipkeet maken? Of een rookhok? Dat hoeft de gemeente toch niet voor ze te regelen? Als ze willen blowen, hangen, zuipen, zooien en god weet ik wat in hun eigens schuur, dan moeten ze dat helemaal zelf weten. Maar wel op hun eigen terrein en op eigen kosten. En vooral: zonder mensen lastig te vallen die gewoon boodschappen willen doen in die buurtsuper.

Patrick Faas
Patrick Faas14 sep. 2016 - 20:05

@Nick the Stripper Waar vinden jongeren ruimte voor een zuipkeet? Is het niet meestal op het land van hun ouders? In de stad is ruimte voor een zuipkeet of rokershol moeitlijk te vinden en ook daarbuiten hebben vast niet alle ouders boerenschuren op het land waar de jongeren hun gang kunnen gaan. Ik zeg niet dat de gemeente er per se voor hoeft te betalen. Als u een schuur voor hen heeft, is het ook goed. Maar gun rokende jongeren een onderkomen. @Luisx In ieder geval één worsteling met een eerder buurthuis ging precies over dat roken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 sep. 2016 - 21:28

[Patrick Faas 14 september 2016 at 22:05 Waar vinden jongeren ruimte voor een zuipkeet?] Die flats daar hebben binnentuinen en bergingen. Die rijtjeswoningen daar hebben schuurtjes. Die jongens - de meisjes zitten binnen - kunnen allerlei manieren verzinnen om buurtgenoten en polie te treiteren. Dan kunnen ze vast ook zelf wel een ruimte vinden. Ik wilde vroeger drummen in een rijtjeshuis. Denk je dat mijn buren daar op zaten te wachten? Of mijn ouders? Ik ben gaan zoeken en mocht (vanaf m'n 13e) 's avonds na sluitingstijd repeteren in een soort Wibra en zette mijn kitje in het magazijn. Je mag echt wel wat van die jongens vragen. Ze zijn 18, 19, 20. Laat ze zelf maar eens een initiatief nemen.

Patrick Faas
Patrick Faas14 sep. 2016 - 23:05

@Nick the Stripper Wietrokers zijn nergens welkom, ook niet 's avonds in gesloten winkels. Maar voor alcoholdrinkers heeft ieder dorp een café.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 sep. 2016 - 7:29

Patrick Faas 15 september 2016 at 01:05 Klopt Patrick, wietrokers zijn vast niet welkom in gesloten winkels. Die gesloten winkel was dan ook de oplossing voor míjn probleem, dat ik als tiener zelf definieerde als mijn probleem. En dus ook zelf oploste. Het wordt tijd dat deze bijnatwintigers ook hun eigen problemen als hun eigen problemen gaan zien, en dus ook zelf oplossen. Zonder het bij de overheid of andere burgers neer te leggen. Waarom hebben die jongens als ze 19, 20 zijn eigenlijk geen baan? Is er nou echt geen van die knapen met een eigen woning? En als ze geen baan hebben, waarom studeren ze dan niet, zoals hun zussen kennelijk wel doen? Hoe dan ook: als ze echt zo nodig wiet willen roken zullen ze daar echt zelf een oplossing voor vinden die niemand overlast bezorgt. En als ze dat niet kunnen, nou ja, dan roken ze maar niet. Wietroken is geen mensenrecht.

Erik20
Erik2014 sep. 2016 - 17:32

Inmiddels is er een filmpje waar één van deze "arme hangjongeren" met een pistool loopt te dreigen. Maar niets aan de hand hoor, zijn gewoon kwajongens die een beetje overlast veroorzaken...

joop12342
joop1234214 sep. 2016 - 17:29

De alternatieve plekken hebben ze keer op keer kort en klein geslagen. ze zorgen dus dubbel voor overlast. Maar ja, met deze eencelligen { geleend van de linkse kwalificaties voor PPVers] is het moeilijk kersen eten. Het zijn Erdogan Turken, zoals sommigen zich uitlieten , dus dan weet je genoeg.

rechtdoorzee
rechtdoorzee14 sep. 2016 - 17:19

Als het aan mijn lag werd in deze wijk de noodtoestand uitgeroepen, en werd direct al het tuig dat begint te treiteren opgepakt en een half jaar in de bak gegooid zonder advocaat of proces. De huidige aanpak is veel te soft.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus14 sep. 2016 - 18:43

"Als het aan mijn lag werd in deze wijk de noodtoestand uitgeroepen" Voor jou zal de zee niet splijten, dus dat wordt verzuipen als je recht door ze wilt.

Edwin038
Edwin03814 sep. 2016 - 17:17

Ach, ik kan mij tijden herinneren dat tuig. (krakers, langharig werkschuw, en andere onaangepaste verschoppelingen) vroeger met harde hand werden aangepakt. Volgens mij zijn de meesten uitgegroeid tot zeer nette mensen. Je ziet ze nog wel eens bij klassiek linkse partijen. Waar vroeger nog wel eens de ME met harde hand optrad en de mariniers nog wel eens een pleintje schoon veegden zijn we inmiddels al bang voor uit de hand lopende stigmatisering. Het is natuurlijk de omgekeerde wereld. Jongeren. (ongeacht afkomst) die overlast veroorzaken spreekt men eerst gewoon aan op de eigen verantwoordelijkheid. Indien ze deze niet nemen dan komt de overheid. De schrijver vergeet namelijk dat ze andere plekken hadden om te hangen maar daar voor overlast zorgden. En andere plekken (plaatselijke moskee biedt een ruimte) afwijzen omdat daar wel toezicht is. Ook blijkt de 19-jarige vlogger waar het om gaat zelf gestopt te zijn met school, en zelfs na interventie ook zijn 2de poging om een opleiding af te maken niet heeft aangegrepen. Oftewel, de klassiek linkse oplossingen, praten en nog eens ondersteunen en blijven pamperen helpen niet altijd. Dan past alleen de klassiek rechtse aanpak nog, en dat is even een keer de grens stellen wat wel en niet getolereerd wordt in dit land. En jongeren die een vreemde van een fiets meppen hoeven we niet te tolereren. Stel je die grens eerder dan hoeft er ook geen media rel te volgen. Zo`n gemeenteraadslid als Juliette Rot bijvoorbeeld die wel positief gestemd is en mensen ook vooruit wil helpen maar wel hard wordt als ze geïntimideerd wordt en kwaad wordt als andere partijen haar negeren en wegzetten als populist. Daar hebben we er meer van nodig.

Arend Wortel
Arend Wortel14 sep. 2016 - 17:05

"Dat het hier gaat om een zichtbaar gemengde groep jongeren die elkaar niet ‘abi’ (Turks voor ‘broer’), maar met ‘niffo’ (correct straat-Nederlands voor ‘neef’) aanspreken doet blijkbaar niet ter zake. Het illustreert hoe ‘Turk’, ‘moslim’ en ‘allochtoon’ in het racistische klimaat in Nederland inwisselbare termen zijn geworden" Waar slaat dit op, als ik vragen mag? Het feit dat nog niet iedere Nederlander die Turkse woorden kent, illustreert dat die racistische Nederlanders alle allochtonen op één hoop gooien? Het hele artikel is een klassiek voorbeeld van het omdraaien van slachtoffer en dader. Ik dacht dat we dat nu wel gehad hadden. Overigens, er is wel wat meer aan de hand dan 'takjes gooien naar een politieauto'.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen214 sep. 2016 - 17:02

Dit zijn zinnige overwegingen - ik zeg er meteen bij, voor de zekerheid, dat ik niet vanaf hier een totaaloverzicht heb van wat die jongeren nu precies ge- of misdaan hebben. Ook dan kan ik nog zeggen dat ik dit een typisch voorbeeld vind van wat de Britten zo mooi 'moral panic' noemen. Het zwetsprogramma van Pauw bekijk ik nooit, de informatie achteraf op Joop is genoeg voor me: ik kijk terecht niet (geldt ook voor DWDD). Allemaal sensatie, kortebaanswerk, niet luisteren, 'stirring up shit', herhaling, en platvloersheid. Veel belanghebbenden schijnen door de opgestookte emoties in een kramp geschoten te zijn. Er wordt dus nu 'actie op dit immense probleem ondernomen'. Men neemt zijn verantwoordelijkheid, zo iets. ------- Allemaal flauwe kul. Tip: kijk massaal van 'Pauw' weg, en zet wat barokmuziek op. Die geeft de moderne mens, toch al zo aandachtskundig uitgedaagd, iets mee: rust, en bezonkenheid. En dan komt alles goed.

4 Reacties
Brave Hendrik2
Brave Hendrik214 sep. 2016 - 18:54

Goed zo! Ter info: vanavond lees ik 'Mijn Biecht' van Tolstoj - en luister naar Prokofjev - ipv te luisteren naar dat pogrom-gewauwel van Pauwel. "Ik heb mensen in de oorlog gedood, ik heb mensen tot duels uitgedaagd met het oogmerk hen te doden, [] ik heb de opbrengsten van mijn boeren erdoor gejaagd en ik heb hen getuchtigd, ik heb gehoereerd, ik heb bedrogen. Leugen, diefstal, wellust van allerlei aard, dronkenschap, verkrachting, moord...[] en om dit alles werd ik geprezen [] en houden mijn leeftijdgenoten mij voor een betrekkelijk zedelijk mens" Kijk, daar kan die lange, blonde moslimhatende sladood niet tegenop.

Molly Sweet2
Molly Sweet214 sep. 2016 - 19:14

Frank, ben het zelden met je eens, maar als groot liefhebber van barok en oude muziek ben ik altijd blij als iemand dat ook is. Gratis tip van mij naar jou, want hoewel ik het dus niet vaak met je eens ben, kom je altijd vriendelijk op me over: http://www.linnrecords.com/recording-held-by-the-ears-hdcd.aspx Ik heb 'm grijsgedraaid.

Jennemen
Jennemen14 sep. 2016 - 19:20

Is een omgekeerde burka iets voor u? Je weet wel, alleen een streepje stof voor de ogen. Worden alle problemen mee opgelost. Echt waar! /sarcasme

C1953
C195314 sep. 2016 - 19:28

@Lenssen: zet wat barokmuziek op Goeie tip voor dat 'tuig van de richel' Lenssen

weejee2
weejee214 sep. 2016 - 16:59

En wat stel je voor als oplossing? Buurthuis is kansloos gezien roof en vandalisme. Elke rechtgeaarde nl burger wordt woedend van dit soort beelden en dat is ook precies de reden waarom we het zoveel zien.De frustratie komt voor een belangrijk deel door de laffe houding van de agenten.Het gebrek aan stevige aanpak. Treden ze direct wel krachtdadig op op deze simpele vergrijpen dan is het net zo snel weer opgelost. En zul je het nooit in het nieuws zien. Dus niet omdraaien en zeggen : agressieve benadering van hangjongeren maakt straat terroristen... maar het gebrek aan krachtdadige aanpak veroorzaakt dit.Als zo'n ventje binnen twee seconden van het autodak wordt gepakt door een alerte agent krijg je dat soort beelden ook niet te zien. Lijkt me vrij simpel. Die jochies moeten zoiets niet proberen in Marokko of Turkije, dat weet ook iedereen.