Op de dag van de Algemene Beschouwingen heeft GroenLinks een tegenbegroting gepresenteerd. Hierin wordt – naast eerlijk delen en het klimaat – vooral de nadruk gelegd op ‘onze vrijheid’. Daar waar het kabinet 450 miljoen euro extra uittrekt voor veiligheid en justitie, wil GroenLinks dat er net zoveel wordt geïnvesteerd in onze vrijheid. Want, zo betoogt Jesse Klaver, “we moeten onze vrijheid niet alleen verdedigen, maar ook verder ontwikkelen, versterken en vernieuwen”.
De partij wil dat onder meer doen door 330 miljoen extra te investeren in armoede onder kinderen, sport en cultuur. Hoewel het woord ‘radicalisering’ in de tegenbegroting niet voorkomt, is het idee van de partij dat jeugd- en buurtwerk radicalisering tegen kunnen gaan. Het idee is: om elkaar te kunnen ontmoeten, moeten we elkaar wel weten te vinden.
“We investeren in bibliotheken en sportveldjes in de wijk, waar we samen kunnen ontspannen. We investeren in wijktheater en buurtprojecten waar we met elkaar in gesprek kunnen. We zorgen ervoor dat iedereen vanaf dag één op gelijke snelheid mee kan draaien in de samenleving, door geld uit te trekken voor de begeleiding en scholing van vluchtelingen. En we trekken geld uit voor buurtwerkers, zodat we mensen die niet participeren aan kunnen spreken en mee kunnen laten doen. Spanningen bestrijden we niet alleen in Nederland, dus trekken we ook geld uit voor ontwikkelingssamenwerking.”
Naast een financiële tegenbegroting, presenteert GroenLinks ook een klimaatbegroting, waarin het de doelen op het gebied van klimaat uittekent. De doelstelling voor 2020 heeft de partij gebaseerd op het vonnis van de rechter in de Urgenda-klimaatzaak. De rechter bepaalde dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met ten minste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990. Zorgt de regering hier niet voor, dan brengt het regeringsbeleid ons land in gevaar. GroenLinks legt in de Klimaatbegroting uit hoe de regering ervoor kan zorgen dat dit niet gebeurt.