Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo voelt het om onterecht als terreurverdachte opgepakt te worden

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
depression
De autoriteiten stonden op scherp na de aanslagen in Brussel en hebben meer dan eens onschuldige mannen hardhandig aangepakt op verdenking van terreur.  Zo ook de 29-jarige Adnan Ahmad, die door de politie werd aangezien voor de ‘man met het hoedje’. Die pleegde de terroristische aanslag in Brussel en was handlanger bij de aanslagen in Parijs. EenVandaag zoekt Adnan op in het  Belgische Hasselt, waar hij vertelt wat voor impact het aangezien voor een terreurverdachte op hem gehad heeft.
eenvandaag
Adnan was net thuis met zijn twee dochtertjes, die zes en zeven jaar oud zijn, toen zijn huis door een antiterreureenheid bestormd werd. De vader heeft ook nog eens hartproblemen waar hij medicijnen voor neemt en kreeg de hele dag geen water, eten of pillen. Pas om één uur ’s nachts is hij uit de cel gehaald en werden vragen gesteld over de man met het hoedje.
Adnan zegt boos, verward en bang te zijn geweest en daar nog steeds last van te hebben. Zijn buren groeten hem niet meer, hij is kilo’s afgevallen. De vader hoopt dat zijn kinderen niet worden beoordeeld op afkomst of huidskleur en dat er voor hen wel een toekomst is in België.
"Ik ben hier niet geboren maar opgegroeid en niet praktiserend moslim. Al tientallen jaren niet naar de moskee geweest, niets met godsdienst te maken en die ochtend heeft mij kapot gemaakt. Ze zijn binnen gevallen en mijn dochters zijn geschrokken. Ik ben uit bed gesprongen en heb mij aangekleed en ik zei ‘ja doe de huiszoeking maar. Ik heb niets te verbergen’. Twee weken geleden was er al een anonieme klacht binnengekomen dat er verboden wapens zouden zijn bij mij en waarop de politie met een huiszoekingsbevel verscheen. Ze hebben het huis helemaal overhoop gehaald en niets gevonden en twee weken later waren ze er weer. Ik ben alleenstaande vader en heb mijn dochters alleen opgebracht. Ze kijken naar me op en ik ben de belangrijkste persoon in hun leven.Ik ben voor mij kinderen weggeleid in handboeien. Mijn oudste dochter kan lezen en heeft naar krantenartikels zitten kijken, en zij vraagt dan ‘papa waarom ben jij gearresteerd, waarom hebben ze jou gepakt’. "
Twee weken geleden was er al een anonieme klacht binnengekomen dat er verboden wapens zouden zijn bij mij en waarop de politie met een huiszoekingsbevel verscheen. Ze hebben het huis helemaal overhoop gehaald en niets gevonden en twee weken later waren ze er weer. Ik ben alleenstaande vader en heb mijn dochters alleen opgebracht.
Ze kijken naar me op en ik ben de belangrijkste persoon in hun leven.Ik ben voor mij kinderen weggeleid in handboeien. Mijn oudste dochter kan lezen en heeft naar krantenartikels zitten kijken, en zij vraagt dan ‘papa waarom ben jij gearresteerd, waarom hebben ze jou gepakt’.
De vader heeft als politieke vluchteling Pakistan verlaten met zijn ouders, is een IT’er die ambulances aan bedrijven levert. Niet alleen zijn leven is geruïneerd door de valse aantijgingen maar ook zijn zaak. De politie heeft al zijn spullen in beslag genomen en houdt die nog steeds.
Tot nu toe heeft Adnan nog geen excuses gehad van de politie, gemeente, burgemeester of overheid. De Belg zegt met zijn gezin en familie – als hij binnen een week geen verontschuldiging krijgt – de Pakistaanse nationaliteit terug te nemen en de Belgische op te geven. Hij zou liever ‘sterven in Pakistan’ dan als tweederangsburger behandeld worden in het ‘vrije Westen’.
Beluister het schrijnend verhaal van de Belgische vader in de uitzending van EenVandaag  hier 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.