Joop

Zo veel mogelijk jongeren covid: 'Britse regering mikt op groepsimmuniteit'

  •  
24-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BRITAIN - VIRUS - POLITICS

© A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Boris Johnson attending Prime Minister's Questions (PMQs) at the House of Commons, in central London on July

De regering van de Britse premier Boris Johnson laat jongeren en kinderen doelbewust massaal besmet raken met het coronavirus, in een poging groepsimmuniteit te bereiken. Op die manier zou de druk op het zorgstelsel in de winter afnemen en de populariteit van de regering-Johnson toenemen. Die beschuldiging uit professor Robert West, gezondheidspsycholoog aan het University College London en lid van het Britse OMT. De Britse overheid ontkent die strategie, zo meldt the Guardian.
West deed zijn uitspraken nadat maandag de coronaregels verder werden versoepeld, grotendeels werden opgeheven zelfs. Nachtclubs mochten hun deuren weer openen en alle voorschriften qua afstand houden en het dragen van mondkapjes kwamen te vervallen, ondanks dat het land een sterke stijging ziet in het aantal nieuwe besmettingen. Wetenschappers hadden zich uitgesproken tegen het loslaten van de coronamaatregelen. Als antwoord daarop kondigde Boris Johnson aan dat op plekken waar de ventilatie slecht is, of geen afstand gehouden kan worden, een verplicht coronapaspoort kan worden ingesteld. Dat gebeurt dan op zijn vroegst in september, als het virus al twee maanden zijn gang heeft kunnen gaan. Momenteel worden er dagelijks gemiddeld bijna 44.000 Britten positief getest op het virus. Exact een maand eerder waren dat er gemiddeld 2.000.
Na die mededeling van Johnson liet professor West weten:
"Wat we zien is een besluit van de regering om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk besmet te krijgen, terwijl voortdurend preken over voorzichtigheid wordt gebruikt als een manier om het publiek vervolgens de schuld te geven van de gevolgen. Het lijkt erop dat de regering van mening is dat de schade aan de gezondheid en de gezondheidszorg de politieke winst waard zal zijn die deze aanpak oplevert."
Groepsimmuniteit houdt in dat genoeg mensen resistent zijn tegen het virus, door vaccinatie of door corona te hebben gehad, dat het virus zich nauwelijks nog kan verspreiden. Geschat wordt dat daarvoor 85 procent van de bevolking immuun moet zijn, maar dat is wel berekend op de vorige varianten, niet de agressievere Delta-mutatie die inmiddels dominant is. Eerder al berekenden Franse wetenschappers dat de vaccinatiegraad minstens 90 en mogelijk zelfs 95 procent moet zijn om Delta te stoppen.
Ook vanuit het parlement klinkt forse kritiek. Zo zei schaduwminister van Volksgezondheid Jon Ashworth:
"Het opheffen van alle voorzorgsmaatregelen en het laten toenemen van infecties brengt niet alleen verdere beperkingen in de toekomst met zich mee, het veroordeelt duizenden tot langdurige ziekte en legt een enorme druk op de gezondheidszorg. Stijgende covid-opnames helpen een zomerse NHS-crisis te verergeren, met uitgestelde operaties en toenemende wachttijden. Het betekent dat we op weg zijn naar een nieuwe moeilijke winter en dat er door een hoge virusconcentratie een nieuwe vaccinontwijkende variant kan ontstaan. Dit is een volkomen roekeloze strategie van Boris Johnson."
In Nederland wordt de demissionaire regering van Mark Rutte er ook al vaker van beschuldigd groepsimmuniteit na te streven, iets wat Rutte en De Jonge ontkennen. Nadat in Nederland een covid-explosie volgde op de heropening van nachtclubs, discotheken en festivals, werd die maatregel haastig teruggedraaid. In Engeland lijkt Johnson diezelfde stap vooralsnog niet te willen nemen. Besmettingen in Engeland vinden nu vooral plaats onder het jongere deel van de bevolking. Zo is het aantal besmettingen onder 11- tot 16-jarigen verviervoudigd en die onder 16- tot 24-jarige verzesvoudigd ten opzichte van de groep tussen de 50 en 69 jaar oud. De jongeren hebben een relatief kleine kans ernstig ziek te worden van het virus, wel kunnen ze op grote schaal het virus blijven verspreiden en daarnaast loopt een groot deel van de jongeren kans langdurige gezondheidsklachten te ontwikkelen als gevolg van de besmetting.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Kwant2
Kwant225 jul. 2021 - 10:33

In dit dashboard kunt u de explosie van het aantal nieuwe covid gevallen als gevolg van de herwonnen vrijheden zien: https://coronavirus.data.gov.uk/details/cases En in deze grafiek het resulterende aantal ziekenhuis-opnames: https://coronavirus.data.gov.uk/details/healthcare En in deze grafiek het effect op het aantal doden: https://coronavirus.data.gov.uk/details/deaths Helemaal als u de pieken rond januari met elkaar vergelijkt kunt u goed zien wat het effect van vaccinatie nu is. Wat we nog niet weten is hoe de natuurlijke immuniteit opgedaan door een covid infectie met de nieuwe variant zich verhoud tot vaccinatie. Dat zal natuurlijk doorslaggevend zijn voor hoe ernstig de impact op britten hun gezondheid zal zijn door alles open te gooien.

Bouwman2
Bouwman225 jul. 2021 - 8:57

Ik las op TELETEKST dat in het VK grote samenkomsten enkel nog mogen bijgewoond als je kunt aantonen volledig gevaccineerd te zijn. Ik begin steeds meer begrip te krijgen voor de BREXIT.

RainB
RainB25 jul. 2021 - 6:12

We gaan, als het zo doorgaat, naar een maatschappij waarbij we waarschijnlijk allemaal jaarlijks een vaccintatie nodig hebben tegen Covid 19. Zouden andere oplossingen dan niet veel realistischer zijn? Zoals, veranderen van levensstijl en idd ook groepsimuniteit? Is dat dan niet zoiets als in 1 keer in het water springen om door de koude heen te komen? Even heel vervelend, maar het werkt veel beter dan stukje bij beetje.

JanB2
JanB224 jul. 2021 - 17:40

Crimineel! Want bloedlink. De R0 waarde van de varianten rukt op naar een waarde waarbij groepsimmuniteit niet meer mogelijk is. Voor een vaccin dat 100% effectief is nadert de vaccinatiegraad die nodig is voor groepsimmuniteit als functie van R0 uiteindelijk asymptotisch naar 1. Bij voldoende hoge waarden voor R0 kom je dan vanzelf in een gebied waar de vaccinatiegraad onrealistisch hoog (nagenoeg 1, dwz 100%) moet zijn om nog groepsimmuniteit te bereiken. De vaccins hebben echter geen 100% effectiviteit. In dat geval is het niet alleen zo dat, om groepsimmuniteit te bereiken bij gegeven R0, een hogere vaccinatiegraad nodig is dan in het geval van een perfect vaccin met 100% effectiviteit, maar is het (mits de R0 voldoende hoog is) zelfs mogelijk dat groepsimmuniteit NIET meer haalbaar is, simpelweg omdat de daarvoor vereiste vaccinatiegraad boven de 1 uitkomt (wat dus niet kan). Het virus wordt dan endemisch, dwz “here to stay”. En dan kom je er niet meer vanaf. En dan kan het een kwestie van tijd zijn voordat zich een variant aandient die helemáál lak heeft aan de vaccins. In zo’n geval gaan we naar een situatie die nog vele malen ernstiger is dan die in maart 2020, want reken maar dat de betreffende variant waar het dan om gaat ook vele malen besmettelijker is dan de varianten uit het voorjaar van 2020.

6 Reacties
Jozias2
Jozias224 jul. 2021 - 21:52

Groepsimmuniteit is toch altijd mogelijk? Linksom met vaccinaties of rechtsom door de ziekte door te maken. En als het virus ‘here to stay’ is wat volgens deskundigen al zo is, maatregelen om dat te voorkomen zijn dus niet relevant, en het is vergelijkbaar met de griep waarbij een maatschappelijk aanvaard aantal ouderen en mensen in slechte gezondheid aan komen te overlijden en men periodiek een (aangepast) vaccin moet nemen. Is dat reden om de maatschappij plat te leggen?

lmgikke
lmgikke25 jul. 2021 - 11:44

Jozias. Here to stay? deskundigen? Nah. Pokken hebben we kunnen uitroeien, zal met corona ook moeten gebeuren. De ene helft van de wereld gaat dit ook proberen, de andere helft zal de paria van de wereld worden. Nederland als handelsland kan zich niet veroorloven een paria te zijn. De economie is (naast volksgezondheid) juist een reden voor een agressief beleid om corona de wereld uit te helpen. Helaas zal dat niet snel gebeuren met zachte heelmeester Rutte & De Jonge. Nederland is arrogant (nuchter noemen we dat zelf) en te dom om dat in te zien. Eigen schuld, dikke bult. Boontje komt om zijn loontje. Wie niet horen wil moet maar voelen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. De pot verwijt de ketel dat tie zwart ziet. Voor niets gaat de zon op. tja, wie kent die spreekwoorden nu nog?

Jozias2
Jozias225 jul. 2021 - 11:58

@imgikke En waarom moet dat met Corona ook gebeuren. Dat lukt met de griep en vele andere ziektes ook niet. Dat het met pokken gelukt is is feit in maar dat is geen doorslaggevend argument. Wat is er voor nodig om dat te bereiken, wat kost het en wat levert het op (en niet alleen in financiële zin. Wat is de risk Appetite en wat hebben we er voor over. Als we de effecten kunnen beperken dan zou het zo maar kunnen zijn dat we er als wereld mee moeten leren leven. Nos: 'Corona moet het land uit', zei staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laatst. Is dat realistisch? Nee, zeggen alle ondervraagde wetenschappers. "Dat is niet reëel gezien het aantal niet te detecteren infecties en omdat nieuwe introducties uit omringende landen blijven voorkomen", meent epidemioloog Quirine ten Bosch. "Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen", zegt ook microbioloog Marc Bonten. Viroloog Ann Vossen stelt dat er zeer waarschijnlijk geen "steriele immuniteit" wordt gevormd: een zodanige afweerreactie dat een ziekteverwekker het lichaam niet binnenkomt. "Zowel niet na doorgemaakte infectie als na vaccinatie, dus het virus zal blijven circuleren van mens op mens." "Volgens epidemioloog Christian Hoebe staan er elk jaar weer "nieuwe vatbaren" klaar: de 180.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren. Als dit virus endemisch wordt, hoe gaat dat er dan uitzien? Dit is volgens alle ondervraagde wetenschappers een zeer waarschijnlijk scenario. "Dat het virus endemisch wordt, betekent ook dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen. Daardoor nemen de effecten mogelijk af in ernst en zal het richting een normaal luchtwegvirus gaan", zegt microbioloog Paul Savelkoul. "De mate waarin we er last van hebben, zal anders zijn als een groot deel van de bevolking immuun is", zegt ook epidemioloog Alma Tostmann. "Afhankelijk van hoelang de immuniteit aanhoudt, zullen we elk jaar of om de paar jaar mogelijk een opvlamming krijgen."

JanB2
JanB225 jul. 2021 - 17:09

@ Jozias Groepsimmuniteit is niet altijd mogelijk. Zoals ik al aangaf bestaat bij voldoende hoge besmettelijkheid vaccins met een effectiviteit beneden de 100% de mogelijkheid dat je geen groepsimmuniteit meer kunt bereiken. De verspreiding wordt dan bij een voldoende hoge vaccinatiegraad wel (sterk) geremd maar niet meer zo dat de infectielijnen ahw doodlopen. De infectie blijft zich dan (langzaam) door de populatie verspreiden.

Jozias2
Jozias225 jul. 2021 - 21:50

@jan Maar ook dan komt er toch een punt dat 100% van de bevolking het (meermaals) heeft gehad of voldoende is beschermd door een vaccin?

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 18:00

Als mensen niet volledig beschermd zijn door een vaccin of door een eerder doorgemaakte besmetting dan krijg je bij een voldoende hoge R0 (niet hetzelfde als R) simpelweg een situatie dat groepsimmuniteit niet meer mogelijk is. Groepsimmuniteit tav covid-19 is momenteel, zelfs met de deltavariant en de huidige (niet perfecte) vaccins, nog steeds mogelijk, zij het met hoge vaccinatiegraden van 90% of meer. Maar de tijd dringt want het virus muteert verder.

Bouwman2
Bouwman224 jul. 2021 - 14:01

Als onberoepen dominee, werd er toch vaak een beroep op me gedaan om bijvoorbeeld les te geven aan de jeugd. Ze deden dat natuurlijk ook omdat ik niet katholiek ben, dus uit een zekere vorm van misplaatste zekerheid. Ik bewaar aan die tijd prettig herinneringen Een ervan is dat je nooit iets moet aanprijzen, want dan weet je zeker dan die suggestie niet wordt opgevolgd. Je kunt beter iets juist afraden. Ik zei dan: zet de boek niet op je lijst. Want dat boek staat op de index. (librorum prohibitorum) Ik vertel dan over Gerard Walschap, dat die verdacht werd van pornografie. Nou, de volgde les was het duidelijk: was Houtekiet door bijna iedereen gelezen. Kijk, dat doet Boris dus ook .

2 Reacties
The Apple
The Apple24 jul. 2021 - 19:52

"De Index librorum prohibitorum (lijst van verboden boeken) of kortweg de Index was van 1559 tot 1966 een door de paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen omdat ze door de Rooms-Katholieke Kerk verwerpelijk werden geacht" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Index_librorum_prohibitorum. De biecht is eveneens een RK-praktijk en wordt niet door dominees afgenomen, dus "dominee" Bouwman is waarschijnlijk gewoon een oplichter die semi-erudite sprookjes aan de man probeert te brengen.

LaBou
LaBou 25 jul. 2021 - 5:05

Het enige "dominee" aan bouwman is het zalvende, nietszeggende taalgebruik dat vooral bedoeld is om slachtoffers van het systeem in slaap te sussen.

Daniel Blank
Daniel Blank24 jul. 2021 - 12:08

Iedereen streeft naar groepsimmuniteit. Alleen door vaccineren. Mogelijk redden we dat niet, dus hoop je dat de vaccinweigeraars het krijgen en bij voorkeur de 'minst' kwetsbare binnen deze groep.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers224 jul. 2021 - 11:11

Long Covid pas als argument gebruiken, als er verder geen redenen meer aan te voeren zijn waarom nu toch echt iedereen gevaccineerd moet worden. Hierbij worden de percentages weer flink opgeklopt zoals te verwachten valt. Ondertussen hebben de meesten die onder Long Covid vallen alleen hun reuk en of smaak nog niet terug. Nu is het moment om natuurlijke groepsimmuniteit te krijgen, dus feesten maar.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke25 jul. 2021 - 11:37

dat jij nooit eerder aandacht aan long-covid hebt besteed wil niet zeggen dat dit niet al lang bekend is en er al lang aandacht voor gevraagd wordt. Lekker makkelijk he? de overheid aan de ene kant verwijten niet de juiste maatregelen te nemen en niet te luisteren. Om vervolgens als diezelfde overheid dan wel luistert en haar beleid bijstelt o.b.v. hernieuwde inzichten het af te kraken. Geef maar gewoon toe: je bent egocentrisch en asociaal (dus feesten maar!) en wilt zelf geen maatregelen nemen/zaken opgeven voor de gezondheid van een ander en de samenleving. Ik neem aan, dat mocht je het zelf onverhoopt krijgen, je geen beroep zult doen op de zorg, ziektewet of enige ondersteuning vanuit de samenleving.

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 jul. 2021 - 7:19

[Ondertussen hebben de meesten die onder Long Covid vallen alleen hun reuk en of smaak nog niet terug.] Namens alle mensen (waaronder een aantal van mijn dierbaren) die maanden nadien nog steeds worstelen met ademhalingsproblemen, extreme vermoeidheid of concentratiestoornissen, een welgemeend 'fuck you!'

lmgikke
lmgikke24 jul. 2021 - 11:04

Rutte wordt er niet van beschuldigd. Rutte heeft vanaf het begin gezegd: We sturen op ziekenhuis bezetting & IC capaciteit. Dit virus gaat alleen weg als er groepsimmuniteit ontstaat, dan wel door besmetting dan wel door vaccinatie. Ook dat heeft Rutte gezegd. Als we vervolgens kijken naar de pieken (en de discussie van wel of niet scholen open (zonder iets aan ventilatie te regelen)) zien we die sturing op ziekenhuis bezetting & IC capaciteit terug. Verspreiding onder de jeugd was niet erg, die hadden er toch bijna geen last van werd er verteld. Dat alle ouders/leraren en andere personen die met die jeugd in aanraking kwam en ziek zou worden werd op de koop toe genomen. Dat paste binnen de zorg capaciteit. Ondertussen gooi je het op 'eigen verantwoordelijkheid'. Actief besmetten vanuit de jeugd, actief vaccineren vanuit de ouderen onderwijl de zwakkeren beschermen. Dat is altijd het beleid geweest. Pas nu helder wordt wat dat betekend gaat men het inzien: - je krijgt covid en bent niet gevaccineerd - je krijgt covid en je bet wel gevaccineerd En dat was ook de enige uitkomst die mogelijk was, dit weten we vanaf vorig jaar maart. Rutte heeft dit altijd verteld, en altijd naar gehandeld. Dat krijg je als je speelt om niet te verliezen, dan ga je verliezen en zijn bovenste twee opties de enige opties. Als je speelt om te winnen zoals sommige andere landen (zoals China, Nieuw Zeeland, Australië, etc) alleen dan kun je winnen. Dit virus stopt alleen als het de wereld uit is. We konden het met pokken wel, waarom nu niet? Enige reden is dat we arroganter geworden zijn , geen saamhorigheidsgevoel meer hebben, en we als een recalcitrante tiener niet doen wat China doet want dat is een totalitaire staat (zonder naar de maatregelen zelf en effectiviteit te kijken). Dus waarom iedereen verbaasd is snap ik niet.

itsme3
itsme324 jul. 2021 - 11:04

Groepsimmuniteit is de enige uitweg uit deze pandemie, of door vaccinatie of door besmetting. Wat dat aangaat voert de VK het juiste beleid. Ze hadden echter moeten wachten met het opheffen van de maatregelen tot ieder die dat wil volledig gevaccineerd is.

2 Reacties
The Apple
The Apple24 jul. 2021 - 19:58

Als je naar de cijfers kijkt is de bewering dat het VK het juiste beleid voert volstrekt absurd.

itsme3
itsme325 jul. 2021 - 8:11

@Apple Volgens mij staat er in mijn tekst dat ze te vroeg zijn met loslaten. Wij komen eind volgende maand met het zelfde dilemma. Blijven we jarenlang dooretteren met maatregelen en lockdowns of bijten we door de zure appel heen en zorgen we dat er voldoende weerstand komt om de circulatie van het virus te stoppen door vaccinaties en besmettingen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jul. 2021 - 10:32

Wat is dat toch met rechts en dom ?

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator24 jul. 2021 - 13:10

@ GIPGNL (12:32 u) - je zegt het. Of liever: je vraagt het. Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn: niks. Bij dom rechts (dat helaas omvangrijk is qua aantal vertegenwoordigers) is er altijd een symptoom dat ik als 'niksigheid' zou willen betitelen. Je ziet weliswaar impulsiviteit en de bereidheid om dingen te doen, liefst nog snel ook; maar helaas leidt dit zelden tot een keuze voor het goede, het sociale. De noodzakelijke capaciteit om te overdenken, te wegen, en te reflecteren, die ontbreekt; en enig vermogen tot zelfkritiek is afwezig. *) Ziehier datgene wat ik 'niksigheid' wil noemen. Hoe gewichtig een rechts-reactionair bestuurder ook spreken kan (noem het ook: declameren, vermoedelijk geleerd via een schriftelijke cursus bij het NTI), het blijft allemaal vaak onbenullig en onnozel. En dat kan niet verhuld worden door een bekakte wijze van voordragen. *) bij begrippen als 'doen', 'daadkracht', en 'rechts-reactionair' denk ik aan Frits Bolkestein. Ooit had de VVD het motto: 'Doen Wat Nodig Is', en een boek van Bolkestein uit 1995 heet: 'Het Heft In Handen'. Kijk, deze uitdrukkingen zijn zo vol van lading: voor de goede verstaander zit er veel dreiging in. Nou, we hebben geweten dat die dreiging er was en nog altijd is, van de rechterzijde. ______________________ (Voor de zuiverheid: dat van 'declameren, geleerd via een schriftelijke cursus', dat is een parafrase op een meesterlijke grap van de grote Gerard Reve.)

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2021 - 10:30

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
lmgikke
lmgikke24 jul. 2021 - 11:06

ik niet, ik zou gekozen hebben om het virus de wereld uit te helpen. Net zoals met pokken gebeurt is. Kon toen, kan nu dus ook. Destijds is dat gedaan via massale vaccinatie van de hele wereldbevolking, incluis derde wereld. Daardoor bestaan de pokken niet meer (alleen in labs in de VS en Nederland!) en worden we er nu ook niet meer tegen gevaccineerd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jul. 2021 - 11:29

en mutaties niet te vergeten

itsme3
itsme324 jul. 2021 - 14:58

@Imgikke "ik niet, ik zou gekozen hebben om het virus de wereld uit te helpen" U geloofd in sprookjes. Australië, een afgelegen eiland met hermetisch afsluitbare grenzen heeft het geprobeerd. Compleet mislukt. Ze hinken van lockdown naar lockdown en waar het Europese leven weer op gang komt is de verwachting dat de Australische lockdowns nog vele maanden gaan duren.

Mini2
Mini224 jul. 2021 - 19:19

@Imgikke 'net zoals met pokken gebeurt is. Kon toen, kan nu dus ook.' Dat is wel een gigantische open deur zeg..

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 jul. 2021 - 10:10

Als de een er voor kiest, doet de ander dat vanzelf. Afgezien van het feit of vaccinatie icm immuniteit überhaupt haalbaar is

JohnVKR
JohnVKR24 jul. 2021 - 9:10

Het grootste probleem is, dat we het gewoon niet weten. Ik ben inmiddels volledig gevaccineerd, een collega kiest er vooralsnog voor zich niet te laten vaccineren. Hij zegt dat ik me als proefkonijn laat gebruiken, ik zeg dat hij het virus verder helpt verspreiden en muteren. Misschien hebben we allebei gelijk, misschien hebben we allebei ongelijk. Ik vrees dat het nog minimaal vijf jaar kan duren voordat we conclusies kunnen trekken.

5 Reacties
lmgikke
lmgikke24 jul. 2021 - 11:09

Hij heeft ongelijk. Hoe kun je nu zeggen dat je liever een virus oploopt dan de vaccinatie te nemen onder het mom van 'proefkonijn' Hij is het proefkonijn omdat hij voor het virus kiest..... Je hoeft geen 5 jaar te wachten voor de conclusie. Of je vertrouwt op de wetenschap en de kennis van de mensheid, of je doet dat niet en je laat het virus zijn gang gaan. De eerste groep evolueert en wil voorwaarts, de tweede groep is dom en gaat achteruit.

lmgikke
lmgikke24 jul. 2021 - 11:12

Toevoeging: waarom zou de zorg de weigeraars (want we zijn proefkonijnen) nog moeten helpen? De weigeraars geloven niet in de kennis en kunde van dat deel van de zorg dat het vaccin ontwikkeld, maar willen wel gebruik maken van de kennis en kunde van een ander deel van de zorg om hen in leven te houden. Dat hoeft toch echt niet, of je kiest voor het een of voor het ander. Dat selectief winkelen met onzin als argumentatie moet maar eens ophouden. Geen vaccin vanwege onzin reden (allergie is een goede reden overigens, net als nog een paar)? dan ook geen zorg of ondersteuning meer als het mis gaat. De hulpmiddelen om ernstig ziekteverloop worden geboden, als je die afslaat, is dat jouw eigen verantwoordelijkheid. En bij verantwoordelijkheid horen consequenties. Tijd dat men die eens gaat voelen i.p.v. telkens van twee walletjes willen eten.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers224 jul. 2021 - 11:29

@JohnVKR Vijf jaar wachten is niet nodig hoor, gevaccineerden die toch alsnog besmettelijk zijn en kunnen besmetten, zijn al een feit. “Je doet het voor een ander” is al niet zo’n sterk argument meer. En mocht je als gevaccineerde ook nog vaker asympomatisch zijn, ben je mogelijk zelfs een groter gevaar voor je omgeving dan een ongevaccineerde die wel klachten heeft en thuis blijft. Gaat best lekker zo.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij24 jul. 2021 - 11:55

Zeg je collega maar dat er inmiddels 3,8 miljard "proefkonijnen" zonder problemen rondlopen en de ziekenhuizen vooral met ongevaccineerden vol liggen. En laat hem één vaccin noemen met lange termijn bijwerkingen... één...

itsme3
itsme324 jul. 2021 - 14:24

@Bart Kuipers " “Je doet het voor een ander” is al niet zo’n sterk argument meer." U bent zeker ook tegen de autogoldel. Ook met het dragen van een autogordel zijn er nog steeds mensen die sterven, maar het zijn er wel heel veel minder. Net zo als met corona vaccinaties.