Joop

Zo saboteert Trump de vrije wereldhandel

  •    •  
12-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wtotrump
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2019 - 8:10

Hel de politiek saboteert, dat is het grote probleem! Kapitaal saboteert! Vroeg of laat krijg je de gevolgen op je bord!

Woessie
Woessie13 dec. 2019 - 22:18

Na zoveel jaar is het nog steeds huilen met tuiten dat Trump heeft gewonnen. Echt sore loser-gedrag natuurlijk. Hij doet veel goed en komt beloftes na. En inderdaad, hij komt zijn belachelijke beloftes niet na. Prima toch? Ik zie tot nu toe weinig slechts in zijn beleid. Vooraf was ik ook anti-trump. Nu zie ik in dat hij helemaal zo slecht niet is. Wb het impeachmentproces: ga voor de lol eens echt hearings nazien op YouTube. Het bewijs is te triest voor woorden en wordt compleet uit elkaar getrokken. Een farce. De democratische partij zou zich eens op zichzelf kunnen richten en niet met kansloze extreme kandidaten moeten komen. Die winnen nooit als ze na zoveel jaar nog steeds blijven huilen zonder oplossingen te bieden.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté14 dec. 2019 - 21:19

Nah. Je stelt van alles, maar bewijst niets.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser13 dec. 2019 - 7:54

Vrije wereldhandel is toch juist wat links Nederland NIET wil omdat dit ten koste zou gaan van de ontwikkelingslanden? Dan is wat Trump doet toch prima?

5 Reacties
badgast
badgast13 dec. 2019 - 11:44

Ik word soms wat moe van mensen die zeggen "Links wil...." , "rechts doet....". Bewegingen hebben een hoop variatie in zich. Maar: 1. de WTO is geen ongebreidelde vrijhandel. Het is een verdrag tussen bijna alle landen op deze aarde waarin is geregeld hoe, bij het ontbreken van specifieke bilaterale verdragen, het economisch verkeer tussen landen plaatsvindt. 2. De WTO regelingen zijn minimumregelingen. We doen liever zaken binnen de EU met EU landen tegen 0% tarief, want als je (bijvoorbeeld) frans lamsvlees volgens WTO-regels zou importeren moeten er inspecties plaatsvinden op hoe gezond dat lamsvlees wel niet is, en vervolgens een invoertarief van 40% worden betaald. Want anders zou er oneerlijke concurrentie ten opzichte van het Texelse lamsvlees ontstaan. 3. Je niet houden aan internationale verdragen is een opmaat naar internationale ruzie. En internationale ruzie kan leiden tot handelsboycots, en uiteindelijk gewapend conflict. Ik kan me niet indenken dat veel mensen ter linker of ter rechterzijde van het politieke midden daar echt voor zijn. 4. Maar Trump denkt nu eenmaal dat hij, als het grootste en zwaarste jongetje van het schoolplein, ongestraft de andere kinderen hun snoepgoed en lunchgeld kan afpakken. En op de korte termijn heeft hij misschien niet eens ongelijk daarin.

ton14024
ton1402413 dec. 2019 - 11:52

Trump maakt de wereldhandel juist helemaal vrij.

Jaap1002
Jaap100213 dec. 2019 - 13:40

Mat C.H. Visser 13 december 2019 at 08:54 Politiek is een hoefijzer. Zowel extreemlinks als extreemrechts hebben niks op globalisering. Verdelen in links en rechts is dan ook hopeloos ouderwets.

Frits Jansen
Frits Jansen13 dec. 2019 - 20:47

@ Ton14024 Zou Trump de wereldhandel vrijmaken? U vergist u deerlijk. Niet gehoord van al die heffingen die hij invoert? Het is puur anti-liberaal. De paradox is dat Trump het Amerikaanse bedrijfsleven wil beschermen, maar de producten dan wel duurder worden voor de afnemers, ook de Amerikaanse. In het ergste geval houdt Trump een bedrijfstak in leven die economisch gezien niet meer levensvatbaar is, en ook niet levensvatbaar te maken is. Ik geloof dat Trump het totaal verarmde Detroit weer tot de glorierijke autostad wil maken die het ooit was ("Motown"). Dat zal hem never nooit meer lukken. Maar de kippen met de gouden eieren in de Silicon Valley loopt Trump hinderlijk voor de voeten. Hij wil dat Apple de productie van hun telefoons terug haalt uit China. Dat die Trump ooit als succesvol zakenman werd beschouwd!

Frits Jansen
Frits Jansen13 dec. 2019 - 20:54

@badgast: De WTO (wereldhandelsorganisatie) is ook opgericht (in 1995) om de hele wereld inclusie arme ontwikkelingslanden te dwingen om Amerikaans "intellectueel eigendom" te beschermen, door ze bijv. te laten betalen voor de patenten op geneesmiddelen. De deal zou zijn dat ze daarvoor dus zouden betalen, in ruil voor makkelijker toegang tot de wereldmarkt. "Intellectuele eigendom" is een fantastisch "product": je hoeft er niets voor te doen om nog wat meer landen te bedienen, maar kunt wel incasseren.