Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo ontkracht je alle argumenten tegen Black Lives Matter

  •  
19-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
957 keer bekeken
  •  
“Waarom is Black Lives Matter niet All Lives Matter? Waarom maken de activisten zich niet druk om ‘black on black crime’?” Franchesca Chescaleigh Ramsey van MTV Debunked legt weer eens haarfijn uit waarom strijden voor gelijkwaardigheid voor de ene groep niet betekent dat de andere groep minder waard is.
Ook het Witte Huis bevestigt de noodzaak van een activistengroep als Black Lives Matter. Tegenstanders hebben een petitie gelanceerd die door 144.000 man ondertekend is. Daarin vragen zij de Obama-regering om de groep – die strijdt voor sociale rechtvaardigheid voor zwarte mensen – als ‘haatgroep’ toe te voegen aan een lijst. Net als de KKK, die zwarten en andere mensen van kleur inferieur vindt, lynchpartijen uitvoerde en geweld jegens minderheden aanmoedigt. Die vergelijking gaat niet echt op, vindt het Witte Huis.
Het verzoek is geweigerd omdat de regering überhaupt geen lijsten zou bijhouden. Wel vraagt de woordvoerder de initiatiefnemers om de dialoog aan te gaan binnen hun gemeenschap. Ook citeren zij Obama:
"Ik weet dat er mensen zijn die kritiek hebben geuit op “Black Lives Matter”, en denken dat andere levens er niet toe doen. En dus krijg je “All Lives Matter” of “Blue Lives Matter.” Ik begrijp het punt dat ze proberen te maken. Ik denk dat het belangrijk voor ons is om te begrijpen dat de term verwijst naar het idee dat er een specifieke kwetsbaarheid voor Afro-Amerikanen is die moet worden aangepakt. Het is niet bedoeld om te suggereren dat andere levens er niet toe doen. Het is bedoeld om duidelijk te maken dat andere mensen dit onrecht in het bijzonder niet ervaren. En dus moeten we niet te zeer verstrikt raken in het idee dat mensen die vragen om een eerlijke behandeling automatisch, anti-politie zijn. Of dat zij alleen maar de waarde van zwarte levens zien. Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn als we de discussie aangaan, simpelweg omdat het overduidelijk niet is wat er bedoeld wordt."
Het is niet bedoeld om te suggereren dat andere levens er niet toe doen. Het is bedoeld om duidelijk te maken dat andere mensen dit onrecht in het bijzonder niet ervaren. En dus moeten we niet te zeer verstrikt raken in het idee dat mensen die vragen om een eerlijke behandeling automatisch, anti-politie zijn. Of dat zij alleen maar de waarde van zwarte levens zien.
Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn als we de discussie aangaan, simpelweg omdat het overduidelijk niet is wat er bedoeld wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.