Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo leggen grote concerns de coronarekening bij werknemers… in tijd!

  •  
07-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
20028862035_35984d6f54_c

© cc-foto: Shirley de Jong

Schootbonden die hierover een deal hebben gesloten met werkgeversclubs, moeten hun keutel intrekken
Door: Daniëlle Wiek en Linda Vermeulen, FNV-bestuurders
Een rekening in de vorm van tijd? Hoe dan? Dat zit als volgt. Neem bijvoorbeeld de winkelmedewerkers van Wibra. In de maanden voor de lockdown draaiden zij mega-omzetten en maakten zij extra uren. Maar sinds de winkel moest sluiten, worden medewerkers vanaf januari consequent 35% minder ingezet. Voor een deel is dat te snappen, er is immers minder werk. Maar vergis je niet: ook voor de huidige werkzaamheden zoals click & collect en winkelen op afspraak zijn veel medewerkers nodig. Vanuit veel winkels horen we dat medewerkers nu consequent met te weinig krachten worden ingezet, de werkdruk is dus enorm.
Waarom zet de werkgever deze winkelmedewerkers 35% te weinig in? Het idee is dat de winkelmedewerkers deze niet-gewerkte uren komende zomer gratis inhalen. De werkgever maakt een buffer, dat scheelt de werkgever geld, want dan hoeven er geen vakantiekrachten worden ingehuurd. ‘Waarom moeten wij deze uren inhalen, die uren zijn toch al betaald door de overheid’, zeggen winkelmedewerkers van Wibra tegen ons. Dat klopt! We treden in Nederland zeer ruimhartig de winkelketens tegemoet die omzet zijn mislopen. Bij een omzetverlies van minimaal 20% krijgen zij tot 85% van de loonkosten via het NOW-noodfonds vergoed. De niet-gewerkte uren zijn dus al voor een groot deel betaald door de belastingbetaler. Wibra heeft het afgelopen jaar in totaal 7,575 miljoen euro loonsteun gekregen. De discounter legt deze rekening nu via de min-uren ook nog eens bij de werknemers neer, en die weten dondersgoed dat dit niet deugt.
De werkgever beroept zich op de Cao voor de Winkelstraat. Daar staat in dat er 35% van de contracturen mag worden afgeweken. De gemiddelde winkelmedewerkster heeft een weekcontract van 21 uur en bouwt dus maximaal 7,35 min-uren per week op. Na vier maanden lockdown heeft deze medewerkster een min-uren-saldo van meer dan 100 uur. De cao is natuurlijk helemaal niet bedoeld om medewerkers met zó’n groot probleem op te zadelen. Dit is een exces van wat in de polder heel chique ‘interne flex’ wordt genoemd. Dit is niet te doen voor mensen. Want combineer het inhalen van deze uren maar eens met de zorg voor je gezin, met een vakantie of met een andere baan. Winkelmedewerkers behoren tot de inkomensgroep met de laagste salarissen van Nederland, dus een tweede of zelfs een derde baan komt geregeld voor.
Winkelmedewerkers stellen dit onderwerp van het ‘coronacorvee’ aan de kaak. Vooral vanuit Wibra, Blokker, Hanos en Beter Bed krijgen we heel veel meldingen. De laatste weken duikt ook Douglas op in dit rijtje. De parfumerieketen deed het de afgelopen tijd vooral door de online verkoop best goed en vroeg geen NOW-loonsteun aan. Typisch een voorbeeld van ‘slecht voorbeeld doet slecht volgen’. Bedrijven kijken het trucje bij elkaar af. Coronacorvee is een verdienmodel geworden. Minister Koolmees is hier inmiddels op gewezen door de FNV en door Gijs van Dijk van de PvdA. De minister heeft laten weten dat hij niet ingrijpt – waarmee de overheid de winkelketens feitelijk faciliteert om dit verdienmodel door te zetten.
Winkelmedewerkers willen in hun bedrijf afspraken maken om de min-uren kwijt te schelden. Wij merken dat veel winkelconcerns liever met ‘vakbonden’ bellen die bereid zijn om afspraken te maken die enkel goed zijn voor de werkgevers. Dat gebeurde in januari in de winkelstraat. Ineens lag er een deal, waarin schootbonden AVV, de Unie, CNV en RMU ermee instemmen dat winkels bij het eindigen van een arbeidscontract een min-uren rekening kunnen neerleggen bij hun werknemers. De rechten van werknemers worden door zo’n extra deal alleen maar verder verslechterd! Wij roepen deze schootbonden op om deze keutel in te trekken en loop winkelmedewerkers die willen opkomen voor hun rechten niet in de weg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Pisang2
Pisang28 apr. 2021 - 18:00

Volgens mij hebben de mensen de cao van INretail waar o.a. Douglas onder valt niet goed gelezen. Daarin staat het volgende:"Minder gewerkt dan de basisuren: Als aan het einde van een referteperiode minder is gewerkt dan het aantal voor de referteperiode berekende basisuren, dan komen deze minuren te vervallen en hoeft de medewerker deze niet in te halen door in de periode erna meer te werken." De referteperiode van Douglas loopt van 1 aprl t/m 31 maart. De 35% waar over gesproken wordt zijn de maximale uren die je in de min of plus mag staan! Dus niet dat de werkgever deze mag belasten maar maximaal kan kwijtschelden of vergoeden. Als dus aan het einde van de periode uren openstaan werden deze altijd kwijtgescholden zoals afgesproken in de cao. Managers hadden de opdracht deze minuren en overuren zo minimaal mogelijk of het liefst op 0 hebben staan per eind maart. Dit was nooit een probleem. Echter door de Corona zijn deze minuren niet weg te werken. Douglas heeft nu de minuren bij idereen van de vakantiedagen afgestrokken wat volgens mij niet kan. Dit is duidelijk een overtreding van de cao regels. Douglas beweerd echter de cao na te leven. Ondertussen worden werknemers geintimideerd een papier te tekenen waar ze toestaan de referteperiode met een jaar de verlengen. Maar ook personeel die niet tekenen worden toch de uren in mindering gebracht. Door de uren van de vakantiedagen af te trekken ontduikt Douglas daarmee de extra te betalen WW premie. Vakbonden en politiek hebben tot nu toe niet adekwaat gereageerd. Er wordt alleen maar gezegd "niets tekenen" maar verder staat het personeel tot nu toe alleen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 apr. 2021 - 12:23

De CNV is typisch zo'n bond die er niet is voor de werknemers, nooit. Dat is net zoiets als het CDA. Daar moet je sowieso geen lid van worden. De andere bonden ken ik niet, maar dat lijkt me zelfde laken een pak. Collectief naar de rechter stappen? Koolmees? Leer mij Koolmees kennen. Dit is typisch Koolmees.Van welke partij is die ook alweer?

1 Reactie
LaBou
LaBou 8 apr. 2021 - 17:35

Koolmees heeft inmiddels ook laten weten dat stoppen na een werkzaam leven van 45 jaar te duur wordt voor de staat. Kortom: gewoon werken tot je er (letterlijk) bij neervalt.

Break on through
Break on through7 apr. 2021 - 15:29

Hele goede actie! Zo zie je maar dat er altijd wel een mogelijkheid is om je personeel voor het ondernemer risico op te laten draaien. Reden te over natuurlijk om lid te worden van de FNV nu.

Greendutch
Greendutch7 apr. 2021 - 15:29

werkelijk schandalig van zowel (chr) winkelketens en ook van de desbetreffende bonden wibra, van oorsprong uit Epe!! (Pr.Chr.) waar het 'geloof' in welvaart voor werkgevers sterk aangehangen wordt. na strijd in de 2e helft vorige eeuw voor betere omstandigheden, lonen en rechten voor werknemers zie je dat bij een opkomst van 'ultra' + 'extreem' en gewoon rechtse partijen de werknemer weer in gaat leveren op alle fronten. want dit soort 'handige' ondernemers weet altijd wel weer streken te bedenken om zelf niets in te hoeven leveren en de last op de armen af te wentelen ze kunnen het zich hoogstwaarschijnlijk niet permitteren (en, het kabinet had voor een basissalaris moeten gaan i.p.v. steun aan werkgevers!) maar eigenlijk moeten al die werknemers in staking gaan , niet werken zodat ook het laatste beetje omzet verdwijnt. wij kunnen helpen door niets bij dat soort winkels te kopen, betaal een paar cent meer als je al iets nodig hebt. bovendien, als Koolmees niets doet kun je een mail naar de eigenaren van wibra e.a. sturen met een klacht en voorspraak richting personeel.

Jozias2
Jozias27 apr. 2021 - 13:40

Even kijken of ik het goed begrijp. -De bonden hebben met de branche een cao afgesloten waarin is opgenomen dat personeel 35% minder mag worden ingezet. - de bonden hebben daar in de cao geen verdere voorwaarden aan verbonden. - de winkels zijn gesloten waardoor er minder werk is (click en collect vraagt echt minder mensen). Dan is het toch heel logisch dat dit gebeurt? Minder loonbetalingen worden gekort bij de now regeling. Mensen worden gevraagd extra uren te werken bij drukte en worden minder ingezet bij sluiting. Allemaal binnen de cao.

6 Reacties
LaBou
LaBou 7 apr. 2021 - 16:46

Heel gewoon natuurlijk, want niet expliciet verboden, aldus onze regelneuker. Overigens als je het stuk goed leest zie je ook met welke bondjes zo'n overeenkomst wordt afgesloten.

Jozias2
Jozias28 apr. 2021 - 8:59

@labou Heeft niets met regeltjes te maken maar met gemaakte afspraken. Dit is ook voor de ondernemers een grote crisis dus dan is het op zich niet vreemd als er binnen de afspraken de uren worden aangepast. Als je dat per definitie niet wil dan hadden de bonden deze afspraak niet moeten maken en als het in dit geval niet kan wanneer dan wel?

LaBou
LaBou 8 apr. 2021 - 9:37

Als de reactie van jozias één ding duidelijk maakt is het dat hij de gemaakte afspraken oftewel de regels voorop stelt, ongeacht met welke bond die afspraak is gemaakt (suggestie voor jozias: lees je eens in hoe een CAO in Nederland bindend verklaard kan worden. Kom je er achter dat dat zelfs kan als er een overeenkomst is met een of andere marginaal bondje) voorop stelt. Kortom, mijn conclusie is terecht: jozias is een regelneuker. Iets in de geest van die reclamekreet: als je haar maar goed zit.

Jozias2
Jozias28 apr. 2021 - 12:33

@labou Dan is het echte probleem toch de manier waarop cao’s tot stand komen en niet hoe bedrijf x of y de cao naleeft. Wat als een werkgever besluit om van de cao af te wijken in negatieve zin en roept “het zijn maar regeltjes” . Dat zou toch ook niet acceptabel zijn. Je bent twee problemen met elkaar aan het vermengen.

LaBou
LaBou 8 apr. 2021 - 17:39

Nee jozias. Jij bent iets kroms recht aan het praten en je verschuilt je daarbij achter regeltjes want je laat overal zien dat die regeltjes heilig voor je zijn. En blijkbaar weet je niet eens hoe die regeltjes tot stand kunnen komen. Dat heeft niets met het vermengen van twee problemen te maken.

Jozias2
Jozias29 apr. 2021 - 13:44

@Labou Wat praat ik recht dan? Wat klopt er inhoudelijk niet aanlijn eerste post. Overigens is deze CAO ook gesloten door de CBV en de Unie. Absoluut geen kleine vakbonden. Ook de AVV was betrokken, opgericht door PvdA' er Mei li Vos en de RMU, een vakbond die als sinds 1983 bestaat. Dan is er toch geen sprake van een CAO met een paar obscure 'schootbonden' ? Dan is het toch meer rancune van de FNV dat ze buiten spel staan? Dus wat gaat er mis als werkgevers zich houden aan de CAO die de vakbonden zelf hebben afgesproken?

Bert de Vries
Bert de Vries7 apr. 2021 - 13:39

Koolmees is een weerzinwekkende pijpendanser. D66er in hart en nieren. Slissend leuteren over sociaal evenwicht en economisch zo rechts als het bedrijfsleven wenst. Waarschijnlijk is zijn stoutste droom dat hij bij Kaag op schoot ligt en de fles krijgt.

Petra Privacy
Petra Privacy7 apr. 2021 - 12:14

Jongeren zijn een gemakkelijk doelwit voor 'werkgevers'. Steeds meer bedrijven bestaan uit allerlei kleine afdelingen of werken met payrol bedrijven. Een soort 'onderaannemers' waar je salaris vandaan komt. Voor zolang het duurt, want werknemers laten zich vaak uitbuiten en zijn vooral snel vervangbaar. En voor wie 'meneer Kroket' heeft gestemd, die hoeft zelf niet meer te werken, dat doen de kiezers wel voor hem. Van het ene contract naar het andere en als het maar lang genoeg tegenzit, dan wordt het de voedselbank als het nog meezit. Er zijn ook steeds meer economisch dakloze mensen. Voor de mensen die werken via de Participatiewet is er beter nieuws. Die hebben, als ze lid zijn van de vakbond, inspraak over een CAO concept. Dat mag ook wel, het gaat om een CAO voor circa 15.000 mensen. Het resultaat van samenwerking, inzet en solidariteit.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 apr. 2021 - 12:22

"Voor de mensen die werken via de Participatiewet is er beter nieuws. " Hahaha. Hebben zij een arbeidscontract dan?

Jan Jansen2
Jan Jansen27 apr. 2021 - 11:42

Mijn werkgever probeert ook zoiets en ik werk zonder CAO. Al jaren werk er ik en heb ik maandelijks plusuren die dan worden uitbetaald. Nu al maanden telkens oplopende min uren. Al verschillende juridische instanties benaderd maar die adviseren alleen maar om in gesprek te gaan met mijn werkgever of vragen of ik een rechtsbijstandsverzekering heb. Die heb ik niet en mijn werkgever beantwoord mijn mails niet eens. Krijg vandaag een info pakket van de FNV in de bus, ben benieuwd. Rutte en de rest hebben het allemaal lekker verziekt de afgelopen jaren, aan de onderkant is het bijna onmogelijk om je rechten zelfs maar uitgelegd te krijgen. Maar zo leuk joh, onze PM komt op de fiets!

Astuiver
Astuiver7 apr. 2021 - 11:39

Schootbonden moeten niks. De FNV heeft nu het een voorzitter heeft van de moederpartij, zich beter gaan richten op de toekomst in plaats van anderen zaken te blijven verwijten waardoor de FNV niet aantrekkelijk wordt gevonden door bijvoorbeeld jongeren om lid van te worden, die andere zaken aan hun hoofd hebben dan een vakbond die gespleten is door de jarenlange machtsstrijd tussen de verschillende vleugels. De term schootbonden is erg makkelijk en populistisch. Beter is het, dat de FNV visie gaat ontwikkelen voor de nieuwe arbeidsmarkt die zich aan het ontwikkelen is.

adriek
adriek7 apr. 2021 - 10:33

Lid zijn van een vakbond is niet meer van deze tijd. Werknemers kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Een 'prachtig' frame dat de afgelopen decennia gesponnen is en waar werknemers massaal voor gevallen zijn. Langzamerhand worden ook hier de gevolgen van overheidsbeleid (want dat is het!) duidelijk.

4 Reacties
EenMening
EenMening7 apr. 2021 - 11:05

Je kunt ook zeggen dat de bonden niet met hun tijd zijn meegegaan. Jonge, hoogopgeleide mensen doppen liever hun eigen boontjes en proberen zelf hun pensioenvoorziening te regelen omdat ze geen vertrouwen hebben in collectieve arrangementen. Dat is voor lageropgeleiden veel moeilijker, dus daarvoor zijn de vakbonden wel zeer belangrijk als tegenmacht tegen de werkgevers. Dan moeten ze zich wel richten op belangenbehartiging van leden en zich niet met allerlei andere problemen bezighouden, die beter aan de politiek kunnen worden overgelaten.

LaBou
LaBou 7 apr. 2021 - 16:49

"Jonge, hoogopgeleide mensen doppen liever hun eigen boontjes en proberen zelf hun pensioenvoorziening te regelen omdat ze geen vertrouwen hebben in collectieve arrangementen." Zekers. En goed dat ze daar in zijn. Totdat ze weer wat ouder zijn en tot de ontdekking komen dat die werkgever ineens niet meer zo meelevend is.

EenMening
EenMening7 apr. 2021 - 18:08

@LaBou Jij leeft in een ver verleden toen je als werknemen na 2 maanden nog een vast contract kreeg. Maar dat was rond 1980. Tijden veranderen en jonge hoogopgeleiden mensen begrijpen dat. Zij proberen zo goed mogelijk te anticiperen op een veel hardere wereld waar China de lakens uitdeelt. De SP is een dinosaurusje en fosieltje geworden, een langzaam verdwijnend relictje uit het verleden.

LaBou
LaBou 8 apr. 2021 - 5:46

Al die jongeren, mening incluis, zijn degene die het hardst janken op het moment dat de roze bel waarin ze leven knapt. Over de hele wereld wordt aangetoond dat het onzin is wat mening verkondigt maar van enig leervermogen is bij dit soort mensen geen enkele sprake. Die moeten het gewoon zelf keihard ondervinden in de praktijk. Een praktijk overigens die keer op keer laat zien dat dat "dinosaurusje, dat relictje van het verleden" het bij het rechte eind had.

EenMening
EenMening7 apr. 2021 - 10:33

Corona heeft de ontwikkeling van "stenen" naar online-winkels, die al lang gaande was, in een stroomversnelling gebracht. De omzet van de on-line shops is het afgelopen jaar zo ongeveer verdubbeld. De komende jaren zullen er nog heel wat fysieke winkels en winkelketens verdwijnen of on-line gaan, wat veel banen gaat kosten. Hetzelfde geldt voor de horeca, die de afgelopen 10, 15 wel enorm was uitgedijd. Deze ontwikkelingen zijn niet te stuiten. De getroffen mensen zullen naar ander werk moeten gaan uitkijken. Veel van de vrijkomende winkelruimte kan een woonbestemming krijgen of er kunnen kleine bedrijfjes in gevestigd worden. Hetzelfde geldt voor overbodige kantoorruimte.

3 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen27 apr. 2021 - 11:53

Ik werk niet in een winkel en mijn werkgever probeert dit ook dus wat nu Sherlock?

EenMening
EenMening7 apr. 2021 - 18:17

@Jan Jansen Niet passief afwachten maar jezelf omscholen, een opleiding volgen, voor jezelf beginnen, een beroepentest doen of loopbaanadvies inwinnen. Teveel om op te noemen. Er zijn vele wegen die leiden naar het nieuwe Rome en, als er een deur dicht gaat, gaat er ergens anders weer een open". Vakbonden zijn zeker nuttig maar ze kweken ook afhankelijke, initatietiefloze mensen (labbekakken). Zie ook Potgieters "Jan, Jannetje en hun jongste kind".

The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 18:50

EenMening: "Niet passief afwachten maar jezelf omscholen, een opleiding volgen, voor jezelf beginnen, een beroepentest doen of loopbaanadvies inwinnen." Zo is EenMening ook aan de top gekomen en nu leeft hij in grote welstand. Het is tenslotte heen kwestie van kunnen, maar van willen. Iedereen die dom-rechts is weet dat dat de weg is naar succes; van krantenjongen tot miljonair in een jaar. Read all about it.

Paul250371
Paul2503717 apr. 2021 - 10:16

Wat is het toch een door en door verrot neo liberaal systeem. Wat een smeerlappen.

Ryan2
Ryan27 apr. 2021 - 10:16

De ene schootbond verwijt de andere schootbonden dat ze watjes zijn. Tja, FNV... Ik ben het pensioenverraad van jullie nog niet vergeten.