Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo klinkt de opwarming van de Aarde

  •  
11-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cello_300.jpg
Musicus zet data om in muziek: A Song of Our Warming Planet
Sinds 1880 is de gemiddelde temperatuur op Aarde met 0,8 graden celsius gestegen. Klimaatwetenschappers laten die verandering meestal zien aan de hand van grafieken of verzamelingen data. Daniel Crawford, student kunsten aan de University of Minnesota, bedacht een andere methode om het probleem duidelijk te maken.
Crawford gebruikte de data van NASA’s Goddard Institute of Space Studies en zetten de lage tempearturen om in lage tonen en de hoge in hoge tonen. Hij speelt ze op een cello. Het resultaat is een dramatisch stuk.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Michiel Online
Michiel Online11 jul. 2013 - 21:21

Ik vraag me af of we straks ook nog "kijk nou" zeggen. Er staat aan het eind dat wetenschappers hebben voorspeld dat de temperatuur met 1.8 graden stijgt terwijl ik heb vernomen dat het 4 graden is?

JoopSchouten
JoopSchouten11 jul. 2013 - 21:21

Meer data van NASA’s Goddard Institute of Space Studies ter ondersteuning.: http://www.ted.com/talks/james_hansen_why_i_must_speak_out_about_climate_change.html

JoopSchouten
JoopSchouten11 jul. 2013 - 21:21

Ter vertroosting: http://www.youtube.com/watch?v=pzz-MywbJlw

MichelReiziger
MichelReiziger11 jul. 2013 - 21:21

Het klnkt behoorlijk vals...

JoopSchouten
JoopSchouten11 jul. 2013 - 21:21

Info.: ‘Groene economie’: vergroening van de economie of vermarkting van het groene gedachtegoed?: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/07/12/groene-economie-vergroening-van-de-economie-vermarkting-van-het-groene-gedachteg

omaoeverloos
omaoeverloos11 jul. 2013 - 21:21

De berekening van de wereldgemiddelde temperatuur komt uit de ECMWF heranalyse (ERA), hierin wordt de tempratuur op 2m berekend uit alle beschikbare waarnemingen (aan de grond, weerballonnen, satellieten, vliegtuigen) en een modern weermodel, hetzelfde dat gebruikt wordt om de 10-daagse verwachting te berekenen. De zeewatertemperatuur wordt voorgeschreven. Deze reeks is sinds vanaf het begin van goede satellietmetingen, 1979, beschikbaar. (Bron KNMI) Dus hoe men aan de gegevens van 1880-1979 komt is mij onduidelijk. Wat een "muziek" trouwens, ik kreeg het er koud van!

JoopdeJong
JoopdeJong11 jul. 2013 - 21:21

Gelukkig is het bijna vakantie. Ik heb een vakantie geboekt in een windmolenpark, met uitzicht op windmolens. Man, je wilt niet weten hoe ik hier aan toe ben, na een jaar hard werken. Een aantal jaren geleden, (ja, ik keer hier regelmatig terug om de progressie van de windmolens te observeren) stonden hier nog bomen. Rare dingen die CO2 opnemen en eerlijk gezegd was ik er ook wel een beetje op uitgekeken. Die dingen hebben wij nodig om papier te maken om bepaalde afbeeldingen op te drukken dat geld heet en waarvan sommige mensen durven te beweren dat het materiaal waarop die afbeelding is afgedrukt duurder is dan de afbeelding zelf, geloven jullie dat? Ik geloof er geen zak van. Ik hou ook niet zo van de kleur groen, dus die bomen mogen van mij wel weg en tegenwoordig kan je geld ook vervangen door een plastic kaartje, ja laten we eerlijk zijn. En wat vinden jullie nu eigenlijk over dat verhaal van Edward Snowden, dat wij massaal in de gaten worden gehouden? Sorry hoor, maar die goser spoort volgens mij niet helemaal, of helemaal niet. Maar goed, het is bijna 23:00 uur, ik draai er een eind aan en ga nog een paar uurtjes pitten voordat de reis naar het windmolenpark aanvangt. Howdee, het is vakantie! P.S. Ik ben zo blij dat ik nog iets overlaat voor toekomstige generaties. Ik weet zeker dat mijn vakantie een 100% succes wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2013 - 21:21

Voor 1880 fluctueerde het klimaat ook. Ik weet dat de aarde opwarmt, ik zet enkel vraagtekens bij de impact die wij hebben. Al zal ik daarvoor hier weinig begrip krijgen ben ik bang. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor een 0 footprint en zo groen mogelijk leven. De percentages fijnstof en dat soort zaken die van de mens komen vind ik echter niet heel indrukwekkend. Ik ben dan ook geen kenner. Maar dat zijn de vele meningen aan de andere kant van het spectrum ook niet (voordat er weer een profeet zijn algehele waarheid komt verkondigen).

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger11 jul. 2013 - 21:21

Gezien de enorme verschillen in mening over wat de opwarming veroorzaakt onder onderzoekers en wetenschappers, kan er net aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden geconcludeerd, dat wat de opwarming veroorzaakt nog niet helemaal duidelijk is.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2013 - 21:21

Iedereen snapt dat als je zwart doek voor de zon houdt dat 90 procent van het licht tegenhoudt dat er dan 10% overblijft. Als men daarvoor nog eens zo een zwart doek houdt dan houdt dat op zich zelf maar 9% van het oorspronkelijk licht tegen en laat nog maar 1% door. Nu pakken we CO2 dat absorbeert voornamelijk warmtestraling (infrarood), bij de huidige hoeveelheid wordt al bijna alles geabsorbeerd wat het aardoppervlak uitzend. Zou men de CO2 verdubbelen dan zal dit amper nog invloed hebben (men kan niet meer dan 100% van het oorspronkelijke licht absorberen). Men kan beter de oorzaak zoeken in de natuur EN het feit dat wij veel warmte produceren EN dat we de albido van de aarde hebben verandert. CO2 is niet de oorzaak, en een CO2 stijging is zelfs een beetje het gevolg van opwarming. Dat we per dag zoveel fossiele brandstoffen verbranden, kernenergie loslaten, zwart oppervlak hebben dat geen zonlicht weerkaatst verklaart makkelijk die 0.8 graden temperatuur stijging. Er is een heel makkelijke oplossing, alle daken witverven en wit asfalt draaien! En misschien wel een natuurlijk fijnstof verstrooien op grote hoogte boven gebieden waar het heel droog is zoals de Sahara. Mocht de CO2 echt een probleem zijn dan is het het goedkoopste om die uit de lucht te halen ipv geen fossiele brandstoffen te verbranden. Men kan immers met de energie van 1 vat olie de CO2 van 10 vaten olie 'vangen'.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jul. 2013 - 21:21

Je basisaanname dat de huidige broeikasgassen nagenoeg al het licht absorbeert dat teruggekaatst wordt van het aardoppervlak klopt van geen kanten, er wordt iets meer geabsorbeerd dan in het recente verleden. Zou dat wel zo zijn dan hadden we nu een temperatuur op het aardoppervlak vergelijkbaar dan die op Venus.