Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo helder informeert Ierland burgers over coronamaatregelen

  •  
28-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
In aanloop naar bekendmaking van nieuwe coronamaatrdegelen ontstaat er onrust en onzekerheid over de vraag welke maatregelen precies genomen gaan worden. En waar. Ook klinkt er steeds meer kritiek op het gebrek aan overzicht en duidelijkheid waardoor burgers niet meer weten waar ze aan toe zijn.
Dat het ook anders kan bewijst de Ierse overheid die een helder overzicht heeft gemaakt van de maatregelen. De ontwikkelingen zijn via een zogeheten escalatieladder ingedeeld naar fases van verspreiding en besmetting. Het ‘ Raamwerk voor leven met Covid-19 ‘ kent 5 verschillende niveau’s. Het grootste deel van het land bevindt zich nu op niveau 2. Alleen Dublin en Donegal verkeren sinds 18 september op niveau 3 met de bijbehorende strengere maatregelen.
87604_405b1065-055a-4ca8-9513-390ce5298b10
Het overzicht toont hoeveel mensen thuis ontvangen mogen worden (max 10 uit 3 huishoudens op niveau 1 en max 0 vanaf niveau 4), hoeveel publiek er bij sportwedstrijden mag zijn, gebedsdiensten, op kantoor, in openbaar vervoer en hoe er gereisd mag worden. Ieren weten daardoor precies waar ze aan toe zijn en wat hen te wachten staat als het virus zich uitbreidt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Petra Privacy
Petra Privacy29 sep. 2020 - 15:34

Thank you so very much, to share this with us. Because I am Irish, I look to the information of Ireland when I want to know something about the people there. And yes we have less people in Ireland, but also there are many people having Covid. So take care and stay calm. But this kind of information is important for us, living in the Netherlands, but I miss my country so much. When corona is over, everybody is very welcome to visit Ireland. It is sadd to stay here but when I can, than I love to be there. In 2019 I did a project to plant 25 trees on a farm in county Mayo, Glen Keen Farm. But here is the link of the official information about covid in Ireland: https://covid19ireland-geohive.hub.arcgis.com/

komputerhulp
komputerhulp28 sep. 2020 - 22:01

Hier hebben we te maken met een lappendeken van regels die per regio verschillen. Een bekende uitspraak van Jan Schaefer was: "Is dit beleid of is hierover nagedacht?" Vooralsnog schuiven ze de verantwoording van het naleven van de regels af op de ondernemers met die mondkapjes, zoals Marijnissen al opmerkte. Rutte en consorten kunnen een voorbeeld nemen aan die Ierse aanpak. Maar dat zullen ze echt niet doen. Ze lijden in Den Haag nogal aan het "not invented here syndroom" en willen altijd zelf het wiel opnieuw uitvinden.

PJH2
PJH228 sep. 2020 - 18:20

Dit is wel helder vanuit het punt van verwachtingsmanagement. Je weet wat er gaat gebeuren als je er niet aan houdt. Motiveert ook wat makkelijker om medeburgers op de maatregelen te wijzen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 sep. 2020 - 18:19

Niks over verplaatsingen terwijl de pleuris uitbrak toen iedereen terugkwam van vakantie

Mokker
Mokker28 sep. 2020 - 18:08

Communicatie maakt niet zo veel uit als mensen er niet naar luisteren. En aangezien Ierland veel minder druk bevolkt is dan Nederland, en ze toch op sommige plaatsen Nederlandse besmettingsgraden halen, doen ze dat blijkbaar toch niet fantastisch, ondanks de prachtige posters...

1 Reactie
Paulus3
Paulus328 sep. 2020 - 21:15

Mensen luisteren niet omdat de communicatie onduidelijk is omdat de organisatie versnippert is.

NoahAmber
NoahAmber28 sep. 2020 - 16:01

Ja, je kan ze wel superhelder informeren. Dat is niet zo belangrijk. Je houden aan, daar gaat het om.

Jaco38
Jaco3828 sep. 2020 - 15:50

Huidige beleid is op de belangrijkste punten, zoals de 1,5 m afstand, behoorlijk duidelijk. Het punt is dat lang niet iedereen zich eraan houdt. Of dat in Ierland beter gaat weet ik niet.