Joop

Zo corrupt mag je zijn van Trump

  •    •  
13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pruitt
De regering Trump heeft het imago van een corrupte boevenbende. Dat komt alleen al door het handelen van de president zelf, die weigert inzicht te geven in zijn financiën en bijvoorbeeld voortdurend zijn resort Mar a Lago in Florida aan zichzelf en zijn gevolg verhuurt, op kosten van de belastingbetalers.
De meest openlijk corrupte functionaris die door Trump is aangesteld is vermoedelijk Scott Pruitt, directeur van Environmental Protection Agency (EPA), de dienst voor milieubescherming. Pruitt heeft net als Trump een broertje dood aan de bescherming van natuur en milieu en is voornamelijk bezig om regels af te schaffen. Daarnaast houdt hij er een opmerkelijke manier van opereren en declareren op na.
Vanity Fair zet wat voorvallen op een rijtje die zijn onthult door een van de leidinggevenden van zijn dienst. De klokkenluider werd prompt ontslagen maar deed een boekje open tegen een aantal volksvertegenwoordigers. Enkele voorbeelden:
– Pruitt eiste dat er voor 100.000 dollar per maand een privé-jet werd gehuurd om hem rond te vliegen, een kostenpost die bijna drie keer het totale reisbudget voor de functie bedraagt.
– Pruitt koos reisbestemmingen uit op basis van persoonlijke wensen om landen of steden te bezoeken, ongeacht of die van belang waren voor zijn beleid. Hij gaf zijn medewerkers dan opdracht “geef me iets te doen in….” Zo bezocht hij Marokko om de gasexport te promoten terwijl die export niets te maken heeft met zijn beleidsterrein.
– Pruitt liet al zijn vluchten boeken via de luchtvaartmaatschappij Delta, ook al heeft de overheid daar geen contract mee, omdat hij zo extra airmiles kon sparen.
– Pruitt gaf zijn medewerkers opdracht een excuus voor hem te vinden om in Oklahoma te zijn, zijn thuisbasis, zodat hij daar op kosten van de belastingbetalers lange weekenden kon doorbrengen, naar verluidt om zijn verkiezingscampagne voor te bereiden.
– Pruitt verbleef in hotels die ver boven de richtlijnen van de overheid kostten, tot soms 300 procent meer. In Italië en Australië weigerde hij de veilige hotels die door de ambassades waren voorgedragen om op luxueuzere plekken te logeren, die minder veilig waren.
– Pruitt overschreed de herinrichtingskosten van zijn kantoor (maximaal 5000 dollar) met onder meer een geluiddichte telefooncel van 43.000 dollar en een bureau van meer dan 2000 dollar.
– Pruitt eiste dat hij met zwaailicht en sirenes werd vervoerd om zo snel door het verkeer te kunnen en gaf zijn chauffeurs opdracht de maximumsnelheid te overschrijden en rood licht te negeren in woonwijken.
– Pruitt gebruikte personeel om wekenlang nieuw particulier onroerend goed voor hem uit te zoeken.
En nog veel meer.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

DeRedeMist
DeRedeMist14 apr. 2018 - 15:25

[Pruitt eiste dat hij met zwaailicht en sirenes werd vervoerd om zo snel door het verkeer te kunnen en gaf zijn chauffeurs opdracht de maximumsnelheid te overschrijden en rood licht te negeren in woonwijken.] Toen ik net afgestudeerd was had ik een paar weken als uitzendkracht een klusje bij het directoraat OOV van binnenlandse zaken. Daar pochtten de ambtenaren dat zij precies dit regelmatig deden.

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 apr. 2018 - 9:32

Typisch Trump. Het is immers niet zo dat in Nederland politic ineens appartementen cadeau krijgen, van bevriende diplomaten en dat niet opgeven. Dat zou ook niet nodig zijn want het is heel normaal en dus niet enige aandacht ward als iemand een appartement krijgt.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen15 apr. 2018 - 1:16

Er zijn landen waar je er 11 jaar gevangenisstraf krijgt als je er langer dan 14 dagen in verblijft, ook al staat dat appartement niet eens op je naam.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 apr. 2018 - 17:12

Mnuchin heeft ook al een aantal van dit soort trucs uitgehaald. De vraag is: kan iemand met een gezond ethisch besef werken voor iemand als Trump? De man heeft structurele problemen als het gaat om vacatures invullen van gekwalificeerd personeel. Blijkbaar is de Breitbart fanbase niet in staat deze mensen op te hoesten.

adriek
adriek13 apr. 2018 - 16:45

Heel goed voor jezelf zorgen valt in Trumps visie niet onder corruptie. (Een bureau van 2000 dollar valt wel mee trouwens, een beetje ergonomische werkplek met goede bureaustoel en terminalstandaard gaat al snel die kant op.)

OlavM
OlavM13 apr. 2018 - 15:59

Eens te meer een bewijs ervan hoezeer de club van Trump een bende van boeven, dieven en uitvreters is, op kosten van de bevolking. (Ook Poetin heeft trouwens een entourage van personen die persoonlijk zeer profiteren van het machtscentrum).

H.Witte
H.Witte13 apr. 2018 - 15:51

Als het tuig het maar lang genoeg vol houdt wordt de burger hier uiteindelijk immuun voor en zal een algehele apathie nog meer zo niet alle ruimte geven voor verdergaande malversaties. Het wordt steeds duidelijker: misdaad loont.