Joop

Zo bont maken nertsenfokkers het

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
animalstoday-De-Rips-22-8-2020-1-beeld-1037

© Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Deze verziekte industrie, want dat is het, moet per direct gestopt worden, niet nog eens wachten tot volgend jaar
Op 21 maart 2021 is het einde oefening voor alle nertsenfokkerijen in Nederland, zo hebben Haagse bronnen gemeld aan het AD. Niet minder dan 180 miljoen euro wordt uitgetrokken door het kabinet om de resterende 79 fokkerijen uit te kopen. Er zal echter niet voortijdig preventief ‘geruimd’ worden, waardoor het risico voor de dieren en de volksgezondheid tot die tijd blijft bestaan. Zoals gisteren weer bleek, toen de 41ste coronabesmetting van een nertsenhouderij werd gemeld. De grote vraag is hoe het mogelijk is dat de ene na de andere nertsenfokkerij besmet raakt met het coronavirus. De dieren zijn blijkbaar zeer ontvankelijk voor het virus maar dat kan niet de enige verklaring zijn.
Afgelopen weekend bleek echter dat die vraag wellicht beantwoord is. Voor zover bekend helpen nertsenfokkers elkaar met het ‘ruimen’ (lees: vergassen) van de nertsen op besmette bedrijven. Hiervoor worden vergassingskisten gebruikt, waarover iedere fokker de beschikking heeft, want dat is de gebruikelijke wijze waarop de dieren gedood worden voor hun vacht.
Bij de nertsendoding van zaterdag 22 augustus in De Rips (NB) zijn ook van buitenaf vergassingskisten aangevoerd die – getuige de foto’s gemaakt door 1037 Against Animal Cruelty – overduidelijk al lange tijd niet schoongemaakt zijn, laat staan zijn ontsmet. De kisten zitten onder het vuil, stof en haren van mogelijk met corona besmette dieren. Tevens staan ze zonder afscherming langs de openbare weg geparkeerd.
Het risico dat deze kisten besmet materiaal bevatten is niet uitgesloten, waarbij A: de (volks)gezondheid in gevaar wordt gebracht van iedereen die langs de geparkeerde kisten rijdt (bijvoorbeeld een ouder iemand op een scootmobiel) en B: wanneer dit besmette materiaal met de kisten terugkeert op een nertsenfarm waar nog geen corona is uitgebroken, is een nieuwe coronabesmetting niet uit te sluiten, zowel van nertsen als mensen.
De NVWA houdt toezicht bij de vergassingen of alle door de overheid opgelegde protocollen ten aanzien van veiligheid worden nageleefd, maar wij twijfelen zeer aan de waarde daarvan wanneer we de foto’s zien van afgelopen weekend. Dat de medewerkers van de NVWA het gevaar voor de volksgezondheid niet zo nauw nemen blijkt wel uit het feit dat het een komen en gaan is op de bedrijven waar ‘geruimd’ wordt, zo vertelde een ooggetuige ons. Daarbij bewijst onderstaande foto dat een korte broek, geel hesje en t-shirt voor deze NVWA-medewerker blijkbaar voldoende bescherming bieden, op een bedrijf in Altforst waar alle dieren vergast worden omdat er coronabesmetting is vastgesteld.
animalstoday-De-Rips-22-8-2020-7-blur-beeld-1037

© Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Tevens meldde de ooggetuige dat bij een andere vergassing braaf de zondagsrust werd gerespecteerd, terwijl de ‘ruiming’ van een besmet bedrijf conform de regels zo snel mogelijk dient te plaats te vinden. Om deze reden wordt er ook een uitzondering gemaakt op de wijze van vergassen, want dat dient onder ‘normale’ omstandigheden dier voor dier te gebeuren, maar bij een ‘ruiming’ mag een vergassingskist volgepropt worden met nertsen.
Deze verziekte industrie, want dat is het, moet per direct gestopt worden, niet nog eens wachten tot volgend jaar 21 maart. Maar liefst ruim 1,5 miljoen nertsen zijn inmiddels ‘geruimd’ zoals ze dat noemen. Zoals je puin ruimt zo ruim je ook deze dieren, die in deze zogenaamde moderne tijd alleen maar voor hun vacht worden gehouden, door fokkers die weten dat hun sector eindig is, maar alles op alles zetten om de laatste cent uit deze letterlijk zieke industrie te persen.
Bij een ruiming van het bedrijf krijgen de nertsenhouders een schadevergoeding voor hun zieke en gezonde dieren. Deze vergoeding is gebaseerd op de prijs van een nertsenvacht in 2019. De markt voor nertsenpelzen is echter geheel ingestort, dus op deze manier nog wat geld binnenhalen is helemaal niet zo’n vreemde gedachte. En dan komt er nog de stoppervergoeding. En natuurlijk hebben sommige nertsenhouders aanspraak gemaakt op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Zo is er 804.927 euro publiek geld voor Jos van Deursen, je weet wel, die man die in 2019 een geschat vermogen had van 89 miljoen.
En als het niet snel genoeg gaat met het binnenharken van zo veel mogelijk geld voor 2024, kan je natuurlijk altijd nog de boel oplichten. Vorig jaar nog deed de FIOD een inval bij elf frauderende nertsenfokkers, die via bankrekeningen in Luxemburg naar schatting 50 miljoen euro verborgen hielden voor de belasting. Er werden 8 woningen, 18 banktegoeden en voor 23.500 euro aan cash geld in beslag genomen, tijdens invallen in Appeltern, Gemert, Houten, Malden, Putten en Zeewolde.
De houders moeten ook een innige band met de minister onderhouden, want ondanks het feit dat er een motie is aangenomen dat de nertsenfokkerij in Nederland per direct gestopt moet worden, legde de minister dit besluit van de Tweede Kamer gewoon naast zich neer. Dat het welzijn van dieren ondergeschikt is weten we inmiddels wel, maar dat ook de volksgezondheid moet wijken?
Alles draait om geld. Follow the Money en je ziet waar het echt om draait. En ondertussen blijven de nertsenhouders de kans krijgen hun krokodillentranen te laten vloeien in de media. Want ze houden zo van hun dieren en zijn zo geraakt dat ze gedood moeten worden. En ondertussen wachten we rustig af op de volgende besmetting. 41 gehad, nog 79 te gaan.
Dit artikel verscheen eerder op AnimalsToday
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 10:33

Ik vind de kop van dit artikel wel leuk. "Zo 'bon't maken nertsenfokkers het!"

Jan Man
Jan Man29 aug. 2020 - 9:43

Nog een goed stuk van Leon Verdonschot: https://revu.nl/amp/307779/ik-kan-geen-sector-noemen-met-zoveel-morele-slechtheid-als-de-nertsenfokkerij

Fredje3
Fredje329 aug. 2020 - 6:29

Het meest kortzichtige wat we in een land als Nederland kunnen doen is het stoppen van een industrie zonder verminderen of stoppen van de vraag. 9 van de 10 keer maken we het er alleen maar erger op. De productie wordt dan vaak overgenomen door bedrijven in landen waar ze het niet zo nauw nemen met (in dit geval) dierenrechten, klimaat, milieu en volksgezondheid, dus uiteindelijk zullen er minimaal net zoveel dieren mishandeld worden, maar dan nog erger, het klimaat, milieu en volksgezondheid in die gebieden worden ook slechter en veel van die zaken kennen geen grenzen, dus wordt het voor meerdere gebieden aleen maar slechter. Het is jammer dat veel dieren en klimaat activisten dat nog steeds niet begrijpen en niet verder kijken dan dat hun neus lang is.

rupsje2
rupsje228 aug. 2020 - 16:05

21 maar is niet een uit de lucht gegrepen datum. Dat komt omdat de dieren die er nu nog zijn tegen die tijd vergast worden de vacht te gebruiken om daarna weer een nieuwe ronde te beginnen,die nu dus niet meer komt. Stel dat je dus nu zegt we ruimen alle dieren daar schiet dus niemand iets mee op, Immers de vacht is nu nog niet te gebruiken en straks brengt dat tenminste noch iets op. Op deze manier bespaard dus de belastingbetaler een paar miljoen euro. Die dieren zijn er nu eenmaal en heus als ze een paar maanden langer leven daar worden ze echt niet ongelukkiger van want met het dierenwelzijn is het nog niet zo slecht gesteld. Overigens gaat nu de productie wel naar landen waar men het niet zo nauw neemt met dierenwelzijn dus de grootste verliezers zijn dus de nertsen zelf. wil je echt wat bereiken zorg dan dat de vraag er niet meer is.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 17:12

Amerikaanse nertsen zijn uitstekende zwemmers. In het wild leven zij in de buurt van water en het liefst in een dichtbegroeid moeras. Niemand kan beweren dat het welzijn van een nerts is gediend met een langer verblijf in een draadkooitje.

LaBou
LaBou 29 aug. 2020 - 6:22

"Overigens gaat nu de productie wel naar landen waar men het niet zo nauw neemt met dierenwelzijn dus de grootste verliezers zijn dus de nertsen zelf." Bij ons hebben die nertsen het natuurlijk véél beter. En niet te vergeten, dan steken wij het geld in de zak i.p.v. die anderen (en dat is waar het om gaat, niet om dierenwelzijn. Dat is alleen maar gelul dat geld binnen halen in de weg zit).

prgrssf
prgrssf28 aug. 2020 - 14:03

Helemaal eens, belachelijke business! Maar ik denk dat we blij moeten zijn met een definitieve sluiting al op 21 maart 2021. Want het moet natuurlijk ook volgens procedures kloppen en dat neemt natuurlijk nog wat tijd.

Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 13:40

De bontproductie wordt uiteraard overgenomen door nertsenhouders in andere landen. En de open markt van de EU garandeert de Nederlandse klanten dat de beschikbaarheid van bont niet in het geding komt. Is dit symboolpolitiek ? Mag ik dat zeggen ? Ja dat mag ik zeggen, zou Mart Smeets zeggen.

Jan Man
Jan Man28 aug. 2020 - 13:01

Een besmet bedrijf levert meer op dan een niet besmet bedrijf. Zijn we nou echt allemaal zo naïef dat we het gek vinden dat zoveel nertsenbedrijven besmet zijn. Zo’n nertsenfokker rijdt gewoon naar een andere besmette fokkerij en haalt in een kattenmandje een besmette nerts op om die tussen zijn eigen nertsen te zetten. Dat is snel geld verdienen en sjoemelen is tenslotte meer regel dan uitzondering in zulke sectoren.

1 Reactie
adriek
adriek4 sep. 2020 - 11:50

Als het allemaal volgens de regels gebeurt is het geen sjoemelen, maar 'de vrije markt'. Een 'geruimde' nerts levert blijkbaar meer op dan een gewone, en als (moedwillig) besmetten van een fokkerij niet strafbaar is, is het geheel gewoon business... weliswaar immoreel maar dat geldt voor meer handel.

Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 11:39

79 fokkerijen. 180 miljoen. Al deze smerige dierenbeulen worden dus hatseflats miljonair gemaakt voor zover ze dat niet waren. Wat een ongelooflijke schande.

3 Reacties
Max6
Max628 aug. 2020 - 16:19

De vraag is natuurlijk wel hoeveel schulden deze mensen nog in hun bedrijf hebben zitten, en hoeveel ze er dus echt aan over houden (?) Verder is het natuurlijk wel vervelend als je nertsenfokker ben en bijvoorbeeld 55... en je moet nog even iets anders gaan doen. Niets mis met een goede som geld van de gemeenschap als de gemeenschap wil dat je iets anders moet gaan doen (dan je zelf van plan was)

LaBou
LaBou 28 aug. 2020 - 16:48

" Niets mis met een goede som geld van de gemeenschap als de gemeenschap wil dat je iets anders moet gaan doen (dan je zelf van plan was)" Er zijn er zo veel die dat wel zouden willen maar die komen niet aanmerking. Die moet je vooral achter de vodden zitten want "gratis geld bestaat niet". Maar in dit geval meot het ineens wel kunnen vindt maximus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:50

Ik dacht 120 fokkerijen!

GHS
GHS28 aug. 2020 - 11:31

Het schandalige is, dat die nertsfokkers er nu "een slaatje" uit slaan. Zou dat echt niet anders kunnen? Ik krijg ..........als ik het artikel lees.

Buitenstaander
Buitenstaander28 aug. 2020 - 10:54

Als het dan toch over netjes handelen hebben, dan behoren we burgers en dus ook ondernemers netjes te behandelen. Want (tot nu toe) was nertsen houden, ondanks wat je er moreel van vindt, niet verboden. Willekeur is een slechte raadgever. En van binnen 4 jaar naar 1 jaar, is ondanks het 'riante' tegemoet komen, redelijk drastisch. Dus tel je knopen een keer.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt28 aug. 2020 - 15:15

29 besmette bedrijven in een paar maanden tijd, is ook 'redelijk drastisch'. Met deze snelheid van besmettingen halen ze zelf die 4 jaar niet eens. Beetje risicovol (nationale gezondheid) om dat maar te laten gebeuren, nietwaar?

Buitenstaander
Buitenstaander28 aug. 2020 - 15:33

@vdbemt Zeker, dus goed dat er nu verder ingegrepen wordt, en met zorgvuldigheid. Wou dat dit ook gebeurde met al die 'sociale' mensen die in zwaar risico gebieden op vakantie waren en nu weigeren in quarantaine te gaan. Dat laten we ook maar gebeuren, nietwaar?

Bouwman2
Bouwman228 aug. 2020 - 10:46

Doe toch niet zo quasi opgefokt. Zo innig is die band niet, alle fokkers worden zelf opgehokt door het besluit van de minister te stoppen drie jaar vóór de afspraak. Als je begaan bent, Karin, met dieren moet je dus mensen sparen.Die dieren worden van hun vel beroofd, de mensen van hun bestaan. Twee kwaden waaruit je kunt kiezen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt28 aug. 2020 - 15:18

Wij hoeven niet te kiezen. Die gasten weten allang dat ze moeten stoppen. Kunnen zich daar allang op voorbereiden. Het toont hun aard dat ze dat niet doen en gaan voor het 'uitkopen', want zij zijn zo zielig.

Bouwman2
Bouwman228 aug. 2020 - 15:51

Nee, u niet, vdbemt, maar ik wel. Hoe weet u nu hoe die gezinnen van fokkers voelen en denken? Zat je soms mee te dubben over de vraag: ik doe iets dat niet is verboden, maar toch niet gewenst wordt? Ik zal je een verhaaltje vertellen. Ik ging eens naar theater met mijn vriendin en een andere die een bontjas droeg die ze uir Rusland had meegenomen. De kwaadaardige blikken waren voelbaar. Die jas is spoorloos verdwenen. Opgefokt door het idee dat bont, fokkers en bontwerkers weg moeten., ze zijn het kwade. Maar het kwade komt altijd weer terug. Dat weet u zelf ook wel. Ik zie nu net dat mijn kater Burka net door een wesp is gestoken in zijn lip. Goed zo denk ik, het kwaad straft zichzelf.

LaBou
LaBou 28 aug. 2020 - 16:50

Bouwman kan dan wel mooi lullen maar helaas voor hem: ik heb geen enkele medelijden met hem. We hebben hem maar al te goed leren kennen via zijn reacties.

adriek
adriek28 aug. 2020 - 10:35

Het is ook nooit goed. Nog een jaartje geduld dan wordt deze bedrijfstak op een nette manier uitgefaseerd. Maak je ook vooral geen zorgen over de groei die de nertsenfokkerij buiten Nederland zal blijven doormaken, meestal onder veel slechtere omstandigheden dan de Nederlandse. http://www.nfe.nl/files/7414/9622/4722/20170530153427.pdf De volksgezondheid is niet (ernstig) in gevaar: de nertsen worden besmet door mensen, waarschijnlijk niet andersom.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt28 aug. 2020 - 15:21

"De volksgezondheid is niet (ernstig) in gevaar: de nertsen worden besmet door mensen, waarschijnlijk niet andersom." Daar heb jij onderzoeksgegevens over gezien. Oh, die zijn er helemaal niet. Dit is jouw wijsheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 17:15

De nertsenhouders hier hebben vaak ook al bedrijven in andere landen waar ze nog een tijdje door kunnen gaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:52

vdBemt Wel andersom, dat is al veel eerder bewezen. Mens en nerts kunnen het op elkaar overdragen. Nertsen zijn juist heel gevoelig voor het virus. Dat laatste was al veel langer bekend.