Joop

Zitten er slaven aan jouw schoen?

  •  
09-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
shoes_300.jpg
Rank a Brand geeft meeste schoenenmerken een negatief koopadvies
Schoenenmerken communiceren nog lang niet helder over hun producten. Rank a Brand onderzocht 72 schoenenmerken. Slechts 4 sportmerken zijn op de goede weg. Ruim de helft van de merken is niet transparant over de arbeidsomstandigheden en de effecten voor het milieu en het klimaat tot ver in de keten.
Sportmerken als PUMA, Nike, Adidas en Timberland zijn volgens Rand a Brand op de goede weg. Zij kregen het B-label. Geen enkel schoenenmerk scoorde echter het hoogst haalbare A-label. De meeste merken kregen zelfs een negatief koopadvies met een E-label.
In de schoenenindustrie komt nog altijd slavernij voor. Het leer komt vaak uit Brazilië waar bossen in het amazone regenwoud moeten wijken voor veeteelt. Op de ranches is vaak sprake van werkomstandigheden die grenzen aan dwangarbeid. Twee overlevers vertellen in bovenstaand filmpje hoe ze zijn ontsnapt aan de schoenenslavernij.
Bovendien is de leerververij één van meest vervuilende sectoren in de wereld. De chemicaliën die daarvoor worden gebruikt vervuilen het grondwater in India, Nepal en Bangladesh. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid en de landbouw.
Veel schoenenmerken hebben wel beleid voor eerlijke en duurzame schoenen geformuleerd. In deze Code of Conduct zijn bepaalde basisvoorwaarden geregeld zoals geen kinder- of dwangarbeid, maar slechts bij 6 procent van deze merken geldt die regel ook voor de toeleveranciers en daar gaat het dan ook mis.
De Nederlandse schoenmerken scoren slecht ten opzichte van het gemiddelde.
De score kan veel beter, maar goede punten zijn al het gebruik van groene stroom en een redelijk beleid voor arbeidsomstandigheden. Achter de schermen werkt Macintosh Retail Group aan een veelbelovend programma om de hele schoenenproductie inzichtelijk en milieuvriendelijker te maken. Dat belooft dus wat,” aldus Rank a Brand oprichter Niels Oskam.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

WendyB2
WendyB29 nov. 2012 - 14:00

Onlangs las ik van Filipijnse arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden 12 uur per dag werkten voor $15,-/dag. Dan kun je dus wel ongeveer uitrekenen wat het gemaakte product dan wel kost. Een paar schoenen wordt dus geproduceert voor laten we zeggen hoogstens 50ct per paar en ligt hier in Nederland op de schappen voor €100,- per paar. Onderweg van lopende band naar het winkelschap is de prijs dus 200x over de kop gegaan. De enige oplossing is het elimineren van de eindeloze distributieketen: Importheffingen en -verboden afschaffen en lokale ondernemers zelf hun product direct aan het Westen laten verkopen. Maar ja, diegenen die nu 99,9% van de productprijs als winst incasseren laten dat natuurlijk niet vanzelf gebeuren. Het verhogen van prijzen in de vorm van een keurmerk oid. is zeker niet de bedoeling. Een ander alternatief is gewoon weer in Europa gaan produceren, want het is een sprookje dat produceren in lage lonen landen goedkoop is (voor de consument).

MichelleM2
MichelleM29 nov. 2012 - 14:00

Ze staan niet in de lijst van Rand A Brand, maar bij ons thuis lopen we allemaal op BlackSpots. Sociaal- en milieubewust gemaakte schoenen die ook nog eens jaren mee blijken te gaan. Wij schatten ze in op A+ op de schaal van Rand A Brand... http://www.adbusters.org/campaigns/blackspot

eeweew
eeweew9 nov. 2012 - 14:00

Dit is zo ernstig dat het onmogelijk is er rekening mee te houden en op schoenen te blijven lopen.

lancelot2
lancelot29 nov. 2012 - 14:00

Wel.......... Je moet er niet met je moderne en verwende ogen naar kijken Ze zijn blij dat ze werk en inkomen hebben aldaar. Niet zo moeilijk doen.

Dewik2011
Dewik20119 nov. 2012 - 14:00

Goed, idee...we dringen de EU normen op aan landen als India, minimum loon als in Nederland en dan eens kijken wat er met onze schoenen gebeurt: ik denk dat we dan zelf onze schoenen van autobanden gaan maken. Verder wil ik ook nog melden dat de kromming van bananen in India niet aan de EU norm voldoet....weg met die bananen.

jelius
jelius9 nov. 2012 - 14:00

Kennelijk is er weinig inzicht in de arbeidsomstandigheden in de meeste Europese landen, nog in de 19e eeuw. Die waren niet veel beter. Vergeten is ook dat nog maar enkele tientallen jaren geleden in ons land er in fabrieken waar asbestproducten werden gemaakt op een manier werd gewerkt die een zeer grote kans op ernstige longaandoeningen met zich bracht. Nu excuseert dat slechte werkomstandigheden in opkomende economieën niet, maar kennelijk is het zo dat er tijd over heen gaat voor de productiviteit zo hoog is dat goede arbeidsomstandigheden betaalbaar worden. Discussies als het bovenstaande voerde mijn grootvader al voor de tweede wereldoorlog met z'n buurman. Het draaide er standaard op uit dat de buurman zei 'als ze van ons (in toen Ned Indië) geen werk kregen hadden ze helemaal geen werk'. Dat was dan weer het einde, tot het volgende soortgelijke gesprek, aldus mijn vader.

[verwijderd]
[verwijderd]9 nov. 2012 - 14:00

Waar trek je de grens. Een Nederlandse schoonmaker die 1100 euro netto per maand verdient is ook een slaaf. 2x modaal vertikt het ook nog voor hem in te leveren. Dus hou op met praatjes over Bangladesh.

1 Reactie
eeweew
eeweew9 nov. 2012 - 14:00

????