Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zinloze, vernederende' klusjes doen voor bijstand in Amsterdam

  •  
24-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
ANP-Bijstand300.jpg
Hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk: We slaan door met repressieve verzorgingsstaat
De gemeente Amsterdam laat mensen in de bijstand 32 uur per week onbetaald de meest zinloze en vernederende klussen uitvoeren. Dat zeggen bijstandsgerechtigden zelf in de Volkskrant van dinsdag. De Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) zegt bijstandsgerechtigden ‘werknemersvaardigheden’ te willen aanleren.
De Volkskrant noem een aantal van de taken die Amsterdammers in de bijstand toegewezen krijgen: dossierpagina’s tellen, planten water geven of schoenen poetsen, maar ook strijken, afwassen, nietjes uit paperassen halen of takken rapen in het Amsterdamse Bos. Volgens DWI leren ze daardoor “op tijd komen, je aan afspraken houden, gezag aanvaarden, samenwerken, omgang met collega’s, etc.” Maar vooral, stelt DWI in een reactie, moeten de bijstandsgerechtigden beseffen dat “een toekomstige baan vaak niet voor 100 procent bestaat uit de meest uitdagende werkzaamheden, maar dat het wel een opstap naar zo’n (droom)baan kan zijn.”
Repressieve verzorgingsstaat De Groningse hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk noemt de Amsterdamse aanpak een typisch voorbeeld van wat hij de ‘repressieve verzorgingsstaat’ heeft gedoopt. “Er is meer en meer sprake van een straf op bijstandsafhankelijkheid.”
Vonk vindt het goed dat gemeenten proberen mensen met een uitkering aan betaald werk te helpen.
Maar we schieten te ver door. Het onderscheid tussen criminelen met een taakstraf en bijstandsgerechtigden dreigt te vervagen.”
Momenteel werken 3.100 van de 40 duizend Amsterdamse bijstandsgerechtigden voor behoud van hun uitkering. Over heel Nederland zijn geen cijfers bekend, schrijft de Volkskrant, behalve dat begin dit jaar 207 duizend Nederlanders deelnamen aan een reïntegratietraject. Per 1 juli 2014 wil het kabinet alle bijstandsgerechtigden verplichten tot een tegenprestatie.
Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma (PvdA) moet het werken met behoud van uitkering de bijstandsgerechtigde ‘via de kortste weg weer naar regulier werk te helpen’. Maar de Amsterdamse bijstandsgerechtigden voelen zich juist tegengewerkt in hun zoektocht naar een baan en gekleineerd door het DWI-personeel.
Uit gemeentelijke documenten blijkt bovendien dat het werken met behoud van uitkering vaak bedoeld is als straf of ‘disciplinering’. Wie volgens DWI onvoldoende meewerkt, krijgt een strafkorting.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (96)

Joop den Uil
Joop den Uil24 dec. 2013 - 9:32

de ergste tot nu toe: schoenen poetsen op gemeentehuis Zuid-amsterdam

jamabo
jamabo24 dec. 2013 - 9:32

ik lunch nooit met collega's en m'n schoenen poets ik zelf wel. Dit soort pratijken werd ooit omschreven als, 'ik hoor de muizen van het fascisme achter het behang lopen'

Bakoe
Bakoe24 dec. 2013 - 9:32

Het zal me benieuwen, nu heb ik natuurlijk mijn werk nog, en ben dus geen doelwit van de DWI kapo's, maar laten we eens van de hypothetische kwestie uitgaan dat ik na 40 jaar dientsverband mijn baan kwijtraak. Moet er dan een of andere flapdrol van het DWI mij gaan leren dat ik op tijd moet komen, gezag aanvaarden, samenwerken en omgang met collega's krijgen? En me daarom aan het schoenenpoetsen zetten? Laat ik er nu maar even het zwijgen toe doen.

pietdeg2
pietdeg224 dec. 2013 - 9:32

Het is kiezen of delen: moet het nou zinloos werk zijn of mag het zinvol werk verdringen?

NicoSchouten
NicoSchouten24 dec. 2013 - 9:32

De handelwijze leidt tot betaling onder het minimumloon. Het gaat dus om een ondermijning van het sociale stelsel, met een vals beroep op het beginsel van tegenprestaties. Dit draagt bij aan de afkalving van de arbeidsmoraal. En verscherping van de sociale ongelijkheden.

tjerphanzen
tjerphanzen24 dec. 2013 - 9:32

Volgens DWI leren ze daardoor "op tijd komen, je aan afspraken houden, gezag aanvaarden, samenwerken, omgang met collega's, etc." Maar vooral, stelt DWI in een reactie, moeten de bijstandsgerechtigden beseffen dat "een toekomstige baan vaak niet voor 100 procent bestaat uit de meest uitdagende werkzaamheden, maar dat het wel een opstap naar zo'n (droom)baan kan zijn." Daar zit wel wat in, bij veel banen ben je vooral bezig met maar te doen wat je moet doen; daar moet je niet alleen tegen kunnen, je moet het dan ook echt doen.

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 dec. 2013 - 9:32

Slavenhandel.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 dec. 2013 - 9:32

Criminelen met een taakstraf krijgen nog *nuttig* werk te doen...

José
José24 dec. 2013 - 9:32

Eerder publiceerde het actiecomité Dwangarbeid NEE al een rapport over dit thema: http://www.bijstandsbond.org/activiteiten/persberichten/opsommingoktober2013/Aandachtspuntenvoor%20het%20zwartboekD.pdf

MOID71
MOID7124 dec. 2013 - 9:32

Ambtenaren terreur. De verhalen die naar buitenkomen zijn misselijk makend. Je wordt gekort omdat je liever alleen je broodje wil opeten! Welke zieke geest bedenkt zoiets Niet getreurd, gemeenteraadsverkiezingen zijn ophanden, reken af met de PVDA

WendyB2
WendyB224 dec. 2013 - 9:32

Zoals ook hier weer blijkt zijn de meeste werklozen in de bijstand niet te laag gekwalificeerd, maar juist veel te hoog opgeleid. In de Nederlandse lageloneneconomie is alleen nog vraag naar ongeschoold, ongeletterd productiepersoneel en 'een handvol 'managers' op brugklasnivo. Een consequent economisch beleid zou dus zijn om het (beroeps-)onderwijs helemaal af te schaffen. Het meeste geld wat er aan onderwijs in Nederland wordt uitgegeven wordt door het putje gespoeld en nooit gebruikt. Gewoon weer gaan werken na de basisschool en dan dood gaan als je 35 bent. Zo ging dat in de 19e eeuw immers ook.

ElChe
ElChe24 dec. 2013 - 9:32

En de zogenaamde re-integratie bedrijven, een soort maffia dus, "verdienen"kapitalen met deze onzin.

Backtobasics
Backtobasics24 dec. 2013 - 9:32

Dankzij de jarenlange "hersenspoeling" dat iedereen ....let wel..(financieel) succesvol kan worden, zitten we nu met de gebakken peren. Er is daadwerkelijk een groep ontstaan, die is gaan geloven in het simplistische en bovendien kwaadaardige idee dat "falen" eigen schuld is. Sterker nog zij geloven dat de falers een risico voor de (inmiddels heilige) economie vormen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 dec. 2013 - 9:32

Wat nog niet ter sprake is gekomen is dat de bedrijven die dit soort "werk" bieden, daar subsidie voor krijgen, voor de "begeleiding". De bedragen zijn 3000 voor een half jaar per bijstandsgerechtigde (voor een arbeidscontract van minimaal 12 uur per week) of 6000 per jaar. Let wel: die subsidie maakt deel uit van de "kosten voor de sociale voorzieningen" die de pan uit zouden rijzen. De reïntegratie/participatie is langzamerhand big business geworden waar heel veel mensen erg rijk aan worden. Als dat geld direct aan de bijstandsgerechtigden gegeven zou worden zouden die allemaal rijk zijn...

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra24 dec. 2013 - 9:32

== Zo dreigde de gemeente deze maand een alleenstaande moeder 30 procent (282 euro) te korten omdat zij tijdens haar pauze als schoonmaker liever alleen luncht en niet aan een tafel met haar twintig collega's. 'U wil [sic] zich niet aan een van de huisregels houden, namelijk het gezamenlijk eten in uw lunchpauze', schreef DWI in een brief. == Nou ben ik al bijna vier decennia werkzaam in het bedrijfsleven, en in al die tijd heeft nooit heeft er iemand de euvele moed gehad om mij te vertellen hoe ik mijn lunchpauze (mijn eigen tijd) doorbreng. Uiteraard ga ik wel mee als ik ergens te gast ben en uitgenodigd word om met mensen te lunchen, en ook komt het wel voor dat ik besluit om toch maar een boterham aan mijn bureau te eten omdat ik vind dat ik nog wat moet doen in die tijd. Maar dat is altijd mijn beslissing, niet die van een werkgever. Maar voor leerzaam werk als nietjes trekken, bladzijden tellen, schoonmaken of planten water geven is dat natuurlijk anders...

JanB2
JanB224 dec. 2013 - 9:32

Het wordt tijd voor een Grote Zuivering binnen het politieke en ambtelijke apparaat en binnen de semioverheid. Er zijn lieden boven komen drijven die dermate gespeend zijn van enig besef van de menselijke maat dat de situatie echt onhoudbaar begint te worden.

Grootbekje
Grootbekje24 dec. 2013 - 9:32

Ik zou om te beginnen eens gaan zorgen dat mensen de kans krijgen om zich met behoud van hun uitkering om te scholen. Er dreigt in de nabije toekomst bijvoorbeeld een enorm tekort aan leerkrachten en onderwijzers te gaan ontstaan, om maar wat te noemen. Ik kan als nuchter denkend mens niet verzinnen wat er op tegen is om de regelgeving zodanig aan te passen dat daarop wordt ingespeeld. In de huidige situatie is iedere 50 plusser bij voorbaat kansloos om nog aan de bak te komen. Het is ronduit inhumaan om die mensen te dwingen zinloze sollicitatiebrieven naar prullenbakken te schrijven, of op te zadelen met zogenaamd ‘vrijwillig’ pestwerk. Het enige wat je daarmee creëert is een steeds groter wordende gefrustreerde onderklasse. Mensen die niets te verliezen hebben en op een kwade dag bij de heren politici thuis komen aankloppen, omdat gebakken lucht de honger niet stilt. Mensen die zich net zo lief laten opsluiten, omdat ze dan in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben, elke dag een bord warm eten krijgen en verlost zijn van deurwaarders en DWI ambtenaren..

Frankrijk2
Frankrijk224 dec. 2013 - 9:32

De PvdA (en Groen Links-wethouder van Es) lijkt bekeerd te zijn tot het conservatisme van Thatcher, Theodore Dalrymple en consorten. In hun zienswijze moet er sprake zijn van een ernstige karakterzwakte bij mensen als ze afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. Volgens deze visie mogen de bijstandstrekkers van geluk spreken dat ze de mogelijkheid geboden wordt intrekking of verlaging van hun uitkering te voorkomen door (weliswaar vernederende en zinloze) klusjes te doen. Dit is bedoeld om deze slappelingen en klaplopers op te heropvoeden tot verantwoordelijke burgers die niet meer op andermans zakken teren. Een cynisch spel speelt de overheid: aan de ene kant verhogen ze de werkloosheid met hun bezuinigingsfetisjisme en jagen ze mensen uit sociale werkplaatsen en de wajong de bijstand in en als die daar dan klem zitten straffen ze deze mensen nog eens met allerlei draconische regels en pesterijen. Het aantal daadwerkelijke sociaal-democraten in de top van de PvdA lijkt tegenwoordig op de vingers van een hand te tellen te zijn. Ik kan enkel 'excuus-socialist' Hans Spekman bedenken, voor het overige zijn het uitgesproken elitaire heren en dames. Eens kijken wat de kiezer hiervan vindt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 dec. 2013 - 9:32

Het is het logische gevolg van de mantra dat Nederland een lagelonenland moet worden omdat het "zich anders uit de markt zou prijzen". Een lagelonenland kun je alleen worden als je mensen zinloze arbeid laat doen, voor een schijntje. Hogelonenlanden doen aan innovatie, zodat zinloze arbeid niet voorkomt. Mensen in de bijstand moeten worden klaargestoomd voor het lagelonenland dat zoveel mensen zo graag van Nederland willen maken. Enkelen worden immers schatrijk in een lagelonenland, en al die mensen die roepen dat Nederland z'n lonen moet matigen hopen dat ze daar bij gaan horen (de sukkels).

HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 dec. 2013 - 9:32

Bedenk ook dit: waarschijnlijk zullen PvdA-wethouders dergelijke systemen ook bij jou in de gemeente willen invoeren als het nog niet het geval is. Ga dus bij de raadsverkiezingen zeker stemmen, maar stem nooit op de PvdA. Anders moet je hebben wat er bij staat en sinds 12 september 2012 heb je leergeld betaald.

ninjasorcerer
ninjasorcerer24 dec. 2013 - 9:32

LS! Geachte reageerders, beste Joop! Een aantal reacties heb ik gelezen. Het werk in de samenleving is nu eenmaal: kinderen opvoeden, zieken en bejaarden verzorgen, maken dat iedereen behuisd is en te eten heeft en niet veel meer. Dat we allemaal denken een boek te kunnen schrijven, waar niemand meer wil lezen (in het nieuws: 21% van de 55+ beroepsbevolking is laaggeletterd), het kan zo niet. Volgens Yunus kan de economie van onderaf opgebouwd door met de omgeving handeltjes te hebben. De Nederlander echter loopt alleen naar de grote ketens, waar honderd baantjes zijn als vakkenvuller en cassière en maar één goed betaalde manager. Zo belanden we dus allemaal in rotwerk, als kunstenaar of middenstander wat aan de gierigen verkopen is schier onmogelijk. In Indië wordt drie dollar per dag verdient door een computerwerker, die dan meer kan dan de meeste hier (Spam-Finn Brunton), we lijken kansloos met het getoonde denkniveau om met de internationale concurrentie mee te doen, onwetendheid lijkt me wel vaker troef om te beweren, dat de overheid andere keuzes kan maken. Groet, Sebastiaan

RobGeurtsen
RobGeurtsen24 dec. 2013 - 9:32

kom op al die klagers... dit is wat nederland wil. Kijk naar de vunzige onzin die timmermans over vluchtelingen vanuit Afrika schrijft. Kijk naar de taal van de PVV... en kijk naar de verwording van PvdA-ster Klijnsma... Iedereen heeft het tegenwoordig over vrijheid van het individu, mogen zeggen en denken wat we willen, zwarte piet moet m,ogen omdat we het al een flink aantal decennia zo doen... Niet God bestaat maar het individu en wie niet doet zoals wij moet worden aangepakt. Terug naar werkverhoudingen van dertig jaar terug, participatie-eigenlijk-ariër-verklaringen - het geloof van de vrije markt die niet vrij is... Nee lieve mensen, zel;fs de meeste gematigde reacties zie ik response van 'welwillenden'. Huilen met de wolven, om vervolgens arme mensen en mensen die uit de race zijn gevallen hiervan zelf de schuld te geven en langs de kant van de weg te laten liggen... En de kernfysicus Diederik Samsom laten wegkomen met de opmerkinge dat Rutte en hij de meningsverschillend onder economien niet kunnen oplossen. Of straks weer laten schrijven en huilen over die ene perwsoonlijke pijnlijke kut-ervaring door wangedrag van die groepen die er eigenlijk al niet mee bijhoren maar hier wel zijn. De oplossing is niet NIET stemmen op de PvdA, want dat komen huufterige opvattingen van D'66 en VVD nog sterker te staan. De oplossing is alle PvdA-ers ontzettend lastig te vallen met die christelijke nonsense van EIGEN KRACHT. In het voorjaar onder een viaduct slapen.

RobGeurtsen
RobGeurtsen24 dec. 2013 - 9:32

Wie heeft bedacht dat een stelletje willekeurige mensen van bedrijven die worden ingehuurd voor re-integratie het benul hebben wat er nodig is op het gebeid van waarden en nnormen en fatsoen om een degelijk werknemer te zijn?

wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2013 - 9:32

Overigens is het vaak mogelijk om iemand van bij voorbeeld de Bijstandsbond mee te nemen naar gesprekken. Dat vinden functionarissen heel naar, maar ze worden er wel een stuk fatsoenlijker van...., beetje nerveus soms ook. Wel altijd even netjes aankondigen.

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2013 - 9:32

De een krijgt een baan en de ander verliest zijn uitkering. In beide gevallen is er winst voor de gemeente. ----------------------------------------- Dat gaat niet werken, Hassan. De uiteindelijke uitkomst is dan dat de 'parasieten' uiteindelijke stelende zwervers worden. En dan is de gemeente de grote verliezer.

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2013 - 9:32

Wanneer men niet aangenomen wordt, dient de DWI-medewerker uit te zoeken wat daar de reden voor was. ------------------------------- Misschien was de reden dat er 99 andere gegadigden waren. Een werkloze, nog vrij jonge, kennis van mij is aan de slag geholpen dankzij een jobfighter. Inmiddels heeft hij een vast contract. Kennelijk werkt dat beter. Ik geloof niet zo in die mega-banenmarkten. Op zich niet verkeerd, maar per manifestatie levert het in de regel niet meer dan enkele vervulde vacatures op. Wellicht is een strikt persoonlijke benadering toch beter.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

"Volgens DWI leren ze daardoor "op tijd komen, je aan afspraken houden, gezag aanvaarden, samenwerken, omgang met collega's, etc." Maar vooral, stelt DWI in een reactie, moeten de bijstandsgerechtigden beseffen dat "een toekomstige baan vaak niet voor 100 procent bestaat uit de meest uitdagende werkzaamheden, maar dat het wel een opstap naar zo'n (droom)baan kan zijn." Zo is het. om nu 32 uur papier te prikken vind ik overdreven, maar 3 x 6 uur en om acht uur s'morgens paraat, daar is niets mis mee lijkt mij

2 Reacties
Bakoe
Bakoe24 dec. 2013 - 9:32

En wat als het mensen zijn die vanuit WW de bijstand ingerold zijn, er is niet zoveel werk namelijk momenteel. Mensen met een jarenlang arbeidsverleden. Die wilt u gaan heropvoeden? Waar haalt u de arrogantie vandaan? Het is hier verdorie Korea niet.

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2013 - 9:32

Ik heb er ook weinig problemen mee als het gaat om bijvoorbeeld drie dagdelen en als er van verdringing geen sprake is. Ik zou wel een leeftijdsgrens willen trekken en oudere bijstandsgerechtigden in principe met rust willen laten.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

Onbetaald, krijgen ze dan geen uitkering meer? Wat is er nu vernederender dan helemaal niets doen? Ik zou me, als ik bijstand gehad had, zo veel als mogelijk nuttig proberen te maken. We moeten wel solidair blijven. In Nederland betalen we collectief voor het inkomen van mensen zonder werk, dan mag je er toch ook wel iets voor terug doen?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe24 dec. 2013 - 9:32

Juist, ik betaal al 40 jaar collectief, en al 40 jaar steelt ome overheid meer als de helft van datgene wat ik verdien. Dan verwacht ik wel een stukje wederkerige solidariteit van die overheid mocht het me even tegen zitten in het leven. En dan wil ik niet horen ga maar takken rapen of schoenen poetsen door een wantrouwige afgestompte snotaap, met een MBO opleiding, die ook nog eens volledig door mij betaald is.

frederico
frederico24 dec. 2013 - 9:32

Past helemaal in de afzeikcultuur waarmee de media avond aan avond de huiskamers volplempen. In het Duits heb je de term "sozialer Abwärtsvergleich". Bron van leedvermaak, lekker naar beneden trappen om jezelf beter te voelen, jezelf er ver boven staand voelend (wat blijkbaar nodig is...). Leuk hè, zo'n participatie'samen'leving...!

1 Reactie
Zjenny
Zjenny24 dec. 2013 - 9:32

Ja, zo zit dat. De machteloze die de nog machtelozere een trap geeft.

meijerlahn
meijerlahn24 dec. 2013 - 9:32

Een van de vernederende voorbeelden waaraan de de DWI-medewerkers zich schuldig maken. Of gaat het om "Befehl is Befehl? "Een 42-jarige vrouw met een gymnasiumdiploma bestierde jarenlang de administratie van het glazenwassersbedrijf van haar man. Zijn bedrijf overleefde de crisis niet, haar daaropvolgende werkgever doorstond de economische malaise evenmin en ze zit nu in de bijstand. Diezelfde vrouw: "Ze doen hier of je niet goed bij je hoofd bent. Ik was vanochtend tien minuten te laat omdat ik m'n autoruit moest krabben door de vorst. Ik moest een verzuimbriefje halen, alsof ik op de middelbare school zit. Ik ben 42, geen 5."

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 dec. 2013 - 9:32

[Ik moest een verzuimbriefje halen, alsof ik op de middelbare school zit.] De dame in kwestie laat anders wel middelbare school gedrag zien, dat je je ruiten moet krabben is prima te voorzien, daar kun je simpel op plannen, volstrekt geen reden om te laat te komen.

GingerTed
GingerTed24 dec. 2013 - 9:32

Ongelooflijk dit! Er zijn zoveel mensen die voor een minimumloon of net iets daarboven dagelijks dergelijk omschreven werk doen: "dossierpagina's tellen, planten water geven of schoenen poetsen, maar ook strijken, afwassen, nietjes uit paperassen halen of takken rapen in het Amsterdamse Bos." Daarbij hoort ook zeker: "op tijd komen, je aan afspraken houden, gezag aanvaarden, samenwerken, omgang met collega's, etc." en ook het besef dat "een baan vaak niet voor 100 procent bestaat uit de meest uitdagende werkzaamheden, maar dat het wel een opstap naar zo'n (droom)baan kan zijn." Al blijft het in heel veel gevallen van de gewoon betaalde werknemers toch niet veel meer dan wat het al is. Gezamenlijk brengen ze dan ook nog eens de centen op voor de bijstandstrekkers die arrogant hun neus ophalen voor dit soort werk maar wel gewoon hun hand blijven ophouden. Ik mag toch hopen dat het hier het de harde kern van profiteurs betreft en niet de doorsnee bijstandstrekker. Pak deze harde kern maar bij hun luie lurven.

5 Reacties
arieroos
arieroos24 dec. 2013 - 9:32

[Ongelooflijk dit!] Inderdaad. [Er zijn zoveel mensen die voor een minimumloon of net iets daarboven dagelijks dergelijk omschreven werk doen.] Precies. Dus waarom maakt de Gemeente Amsterdam hier dan ook niet gewoon banen van ?

Backtobasics
Backtobasics24 dec. 2013 - 9:32

"Ik mag toch hopen dat het hier het de harde kern van profiteurs betreft en niet de doorsnee bijstandstrekker." U heeft het elke keer over "bijstandtrekkers" , maar u bedoelt waarschijnlijk "bijstand-gerechtigden" .

Uilenspiegel
Uilenspiegel24 dec. 2013 - 9:32

Zinloos! En een marginaal verschijnsel. Zinloos! En slechts bedoeld om de onderbuik te pleasen. Zinloos! Slechts een excuus om te korten.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 dec. 2013 - 9:32

Lees het stuk in De volkskrant dan zie je dat dit niet het geval is.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 dec. 2013 - 9:32

U heeft gelijk geachte Ginger Ted, zie niet in waarom er geen tegenprestatie geleverd mag worden. Zie dan ook niet waarom je een heel leven als ongeschoolde in de meest rottige baantjes werkt en dat andere mensen in een uitkeringspositie zitten en daar niet uit willen vanwege de armoede val. Er zijn mensen die het is gelukt is om een geheel (werkzaam) leven in een uitkeringssituatie zitten zonder aanwijsbare reden.

Uilenspiegel
Uilenspiegel24 dec. 2013 - 9:32

We slaan te ver door? We? Neen de neoliberalen slaan te ver door. Wat zouden ze aan mij een kwade hebben. Wat zou ik de boel in het geniep saboteren.

1 Reactie
HenkSever
HenkSever24 dec. 2013 - 9:32

Doe maar. Ik hoop dat ze de uitkering direct stopzetten. Wie het laatst lacht..

meijerlahn
meijerlahn24 dec. 2013 - 9:32

Wethouder Andrée van Es van GroenLinks beheert de portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie in Amsterdam, ooit Tweede Kamerlid voor de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) in de jaren 70 en 80. Bram van der Lek, fractievoorzitter van de PSP in de Tweede Kamer in de jaren 70 en 80 en onlangs overleden, draait zich om in zijn graf.

3 Reacties
wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2013 - 9:32

Ga bij voorbeeld eens naar een openbare raadsvergadering in Amsterdam, of een andere bijeenkomst waar men kan inspreken. De wijze waarop door voorheen socialen uit de politiek over werkzoekenden wordt gesproken is hemeltergend !

lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Isis - het is inmiddels Pieter Hilhorst...

Bakoe
Bakoe24 dec. 2013 - 9:32

Dat soort van ooit eens idealistische dames verliest met de jaren en met het aantal bestuurlijke functies alle idealen, en verworden van sympathieke empathische volksvertegenwoordigers tot kille berekenende bestuurders, die allang niet meer het predikaat links mogen dragen. Slechts macht telt nog. Je ziet ze veel, met als prachtig voorbeeld natuurlijk ene Klijnsma, bij wie Thatcher socialistisch leek.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

Zitten ze dan liever zinloos thuis op de bank.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Mag ik je adviseren een andere naam te kiezen? a. je bent niet rechtvaardig b. je bent geen rechter

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

Het lijkt me nogal voorbarig om nu al te concluderen dat het beleid doorslaat. Laten we het eerst eens een jaar of vijf volhouden op deze manier en dan evalueren of het effect heeft. Zo niet, dan heeft het kennelijk weinig zin. Maar zo wel, dan werkt het kennelijk toch goed.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Haa...ik wist het wel... jij bent vóór dwangarbeid. Ik ben niet eens verbaasd.

José
José24 dec. 2013 - 9:32

"Je haalt de nietjes eruit, je telt de pagina's, het getal zet je in een wordbestand, je print het uit en stopt het in een map. (...) En als je een dossier hebt geteld, (...) dan moeten anderen het nog drie keer controleren, om te zien of je het goed hebt gedaan." Dit werk wordt 32 uur per week gedaan door o.a. een 42- jarige vrouw met gymnasiumdiploma, die jarenlang de administratie van een glazenwassersbedrijf deed, en door een vrouw van 50+ met een hbo-diploma pedagogiek, die tot een paar jaar geleden manager bij een recreatieoord in Suriname was. "Waarom betaalt Amsterdam niet voor dit werk? Omdat het gaat om 'additioneel werk' (...) het mag niet leiden tot verdringing van betaalde banen. (...) Verdringing wil de DWI per se voorkomen, aldus van der Lugt. Daarom ook komt aan het eind van elke werkdag een professionele schoonmaakploeg dezelfde vloeren boenen die de bijstandsgerechtigden overdag al hebben schoongemaakt." "Patrick Vermeulen (32) werkte elf jaar als magazijnwerker op Schiphol voor hij begin 2012 zijn baan verloor. Het afgelopen jaar werkte hij drie maanden met behoud van uitkering aan de Laarderhoogtweg. 'Ik moest dossierpagina's tellen en nietjes uit documenten halen, vier dagen per week, acht uur per dag. Ik herinner me nog hoe een mevrouw een keer in slaap viel tijdens het werk, zo saai was het. Een werkmeester kwam naar haar toe en riep: 'Hé, wakker blijven, anders korten we je of kun je oprotten!' We dronken energiedrankjes om wakker te blijven. 'Soms lieten ze me met een grijper sigarettenpeuken opruimen rond het gebouw. Die peuken waren daar neergegooid door de ambtenaren en de werkmeesters, die om het kwartier gingen roken. Terwijl wij van de werkmeester niet eens naar buiten mochten in de pauze, laat staan een sigaret roken.' In november kortte de DWI hem 100 procent op zijn gezinsuitkering van 970 euro in de maand, waarvan hij samen met zijn vriendin en dochtertje leeft. Vermeulen had zich aangemeld voor een gemeentelijke opleiding tot beveiliger, waaraan hij begin deze maand is begonnen. 'In blaadjes tellen zag ik geen toekomst.' Omdat hij niet meer naar de Laarderhoogtweg wilde, kreeg hij over de maand november geen uitkering.'Ze duwen je gewoon de schulden in bij de DWI. Ze werken met een schrikbewind, proberen je voortdurend angst aan te jagen. Ik wilde graag een baan vinden, ik dacht: ze gaan me helpen om mijn weg terug te vinden naar de arbeidsmarkt. Maar dat was niet zo.' Tot zover wat citaten uit de papieren krant.

1 Reactie
Ratelaar
Ratelaar24 dec. 2013 - 9:32

Daar tegenover staan mensen die al jaren soms een volwassen leven lang op de zak van anderen leven. Zet die mensen aan het werk! Solidariteit is geen een richtingsverkeer.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

werk is nooit vernederend

3 Reacties
Backtobasics
Backtobasics24 dec. 2013 - 9:32

U moet eens wat meer geschiedenis boeken lezen.

Bakoe
Bakoe24 dec. 2013 - 9:32

Je bent nog een haartje af van die uitspraak over werk en vrijheid.

ElChe
ElChe24 dec. 2013 - 9:32

Mensen vernederen wel.

neutralist
neutralist24 dec. 2013 - 9:32

Prima!

1 Reactie
edgarmat
edgarmat24 dec. 2013 - 9:32

@Pepijn, "Prima." Dus, ik heb 25 jaar gewerkt en kom in de bijstand terecht (geen recht op WW), dan moet ik blaadjes op gaan ruimen om "leren ze daardoor "op tijd komen, je aan afspraken houden, gezag aanvaarden, samenwerken, omgang met collega's, etc."" Volgens mij had ik al aangetoond dat ik dat kon. Anders had ik geen 25 jaar werk. En nu het even tegenzit, moet ik me maar laten vernederen door een ambtenaar?

peterh2
peterh224 dec. 2013 - 9:32

Wat ik nu echt niet begrijp: Waarom is er geen 'zinvol' werk beschikbaar? Conciërge op een school of extra handen aan het bed in een verpleeghuis?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2013 - 9:32

"Waarom is er geen 'zinvol' werk beschikbaar? Conciërge op een school of extra handen aan het bed in een verpleeghuis? " Eenvoudig toch ? Dat is belangrijk, onmisbaar en zinvol werk, waar minstens een minimumloon tegenover behoort te staan. Maar dát is de bedoeling niet, want mensen zouden daar wel eens zelfrespect/ zelfvertrouwen/ en een nuttig gevoel aan kunnen ontlenen. Dan zijn het geen slaven meer die je kunt kleineren, en dat kunnen "we" natuurlijk niet hebben.....

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

Er is vast ook wel zinvol -en dus niet vernederend- werk te bedenken: Dijken ophogen, surveilleren in ongure wijken, oogst binnenhalen, grenzen bewaken, wilde zwijnen afknallen, etc, etc. Kennelijk bezitten de huidige gemeenteambtenaren geen enkele verbeeldingskracht en kijken ze niet verder dan hun bureau lang is.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

... wilde zwijnen afknallen...... Zonder jacht akte? Zelfs als voorbeeld nogal raar, nietwaar? Maar meehelpen bij opruimen van afgebroken takken e.d. zou best kunnen en inderdaad, als ze echt willen, want anders werkt het niet: surveilleren samen met Buurt Toezicht. Zulke dingen. Dat zou ik nog kunnen begrijpen. En geloof me, DIT soort dingen willen veel mensen zeker en vast wel doen.

RonaldNijssen
RonaldNijssen24 dec. 2013 - 9:32

Als het werk je niet bevalt kun je natuurlijk ook opstappen en geen bijstand nemen. Volgens de meeste reageerders hier stelt de bijstand toch niet veel voor, dus wat mis je dan eigenlijk. Of is de bijstand, door anderen uit solidariteit betaald, je wel wat waard? Dan is het niet meer dan logisch dat je er iets voor terug doet. Iemand die bijstand krijgt en daar niets voor terug wil doen is volgens mij de ultieme free-loader.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe24 dec. 2013 - 9:32

Nee dat kan je niet, niet als je nog een dak boven je hoofd wilt of iets te eten wilt hebben. De uitkeringsgerechtigde zit in een totaal afhankelijke positie, en daar maken enigzins sadistisch ingestelde lieden die zelf buiten het koeieneren van hun medemens geen enkele bijdrage hebben geleverd met volle teugen misbruik van.

Backtobasics
Backtobasics24 dec. 2013 - 9:32

"Als het werk je niet bevalt kun je natuurlijk ook opstappen en geen bijstand nemen" Slikken of stikken......voor de armen. Een mooie gedachte zo...op deze kerstavond Misschien ....moeten we "A Christmas Carol " van Dickens weer eens in een modern jasje stoppen, want het verhaal wordt allemaal wel weer erg actueel.

lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Die is grappig zeg!! 'Bijstand nemen' zegt-ie.... Grote LOL. ROFL zelfs. Deze is ook leuk: Bijstand KRIJGEN.... echt, ik kom niet meer bij!! Je maakt mijn dag goed met je onkunde van waar het om gaat. Hoewel wat je zegt feitelijk kwetsend is, is het zo hilarisch dom, dat ik echt in de lach schoot. Informeer jezelf eens? Zat linkjes in de diverse reacties en anders zelf even zoeken.

NicoSchouten
NicoSchouten24 dec. 2013 - 9:32

Hoeveel rijke nietsnutters zouden er zijn, die vanwege hun rijkdom geen arbeidsplicht kennen? Het is een wezenlijke vorm van ongelijkheid om arbeidsplicht te koppelen aan bezit.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 dec. 2013 - 9:32

[Hoeveel rijke nietsnutters zouden er zijn, die vanwege hun rijkdom geen arbeidsplicht kennen? ] Rijke nietsnutten zonder arbeidsplicht krijgen WW noch bijstand, die moeten het echt zelf zien te rooien. Voor niets hoort niets.

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2013 - 9:32

Ik ben het vaak wel met jou eens, Nico, maar om eerlijk te zijn vind ik deze bijdrage van jou niet zo sterk.

opmerker
opmerker24 dec. 2013 - 9:32

Ik lees dit verhaal en denk dat dit niet een sereuze aanpak van gemeente ambtenaren is. Die ambtenaren hebben geen zin om deze mensen gedegen werk te geven omdat ze dan moeten zorgen voor materialen gereedschappen kleding en constant bij de werkers aanwezig zijn om het werk te laten vlotten. Laat je ze in het archief de hele dag en hoef er niet bij te zijn. Hout sprokkelen geeft ook geen inspannings toezicht. Dat schoenen poetsen is duidelijk om de mensen gillend te laten vertrekken.j

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 dec. 2013 - 9:32

[Ik lees dit verhaal en denk dat dit niet een sereuze aanpak van gemeente ambtenaren is. ] Het zijn geen ambtenaren die dit doen. Zoals vrijwel alles wordt ook dit uitbesteed. Bedrijven krijgen hier geld voor...

EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2013 - 9:32

Ik lees hier over dit soort onderwerpen toch wel dingen die me wat tegen de borst stuiten. Dwangarbeid, slavernij, Noord-Korea... best wel overdreven allemaal. Een oom van mij heeft in WOII dwangarbeid verricht in een Duits concentratiekamp. De hele dag moest hij werken in een steengroeve, met gewapende bewakers om zich heen. Uiteindelijk is hij overleden aan de gevolgen van uitputting en dysenterie. Dwangarbeid = werken of de dood. Slavernij gaat nog een stapje verder: een slaaf moet als lijfeigene van iemand dwangarbeid doen. Over Noord-Korea wil ik het niet eens hebben. Wat er nu in Amsterdam gebeurt: ik vind 32 uur te veel, want dat komt in de buurt van een full-time baan en dan is een echt salaris op zijn plaats. Bovendien zou ik oudere bijstandsgerechtigden willen vrijwaren van dit soort werk, al weet ik niet precies waar je de grens moet trekken. Sommige - niet alle - bijstandsgerechtigden hebben een houdingprobleem hetgeen de stap richting een reguliere baan vrijwel onmogelijk maakt. Bovendien komt, bij langdurige werkloosheid, bij veel mensen langzaam maar zeker het klad erin. Toen ik dertig jaar geleden zo'n drie maanden in de ww zat (tussen diensttijd en studie), kwam ik na enige tijd voor elven mijn bed niet uit en rond twee uur ging de eerste pot bier al open. Niet goed dus. De argumentatie van de DWI vind ik derhalve heel valide, vooral als je die betrekt op de situatie rond werklozen die nog redelijk jong zijn.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja24 dec. 2013 - 9:32

ga gerust je gang met die pot bier om 2 uur. zolang je probeert weer aan het werk te komen en daarna weer aan het werk gaat (indien mogelijk) is daar niks mis mee. Een sollicitatiebrief kan je ook om 2 uur 's nachts schrijven.

HenkSever
HenkSever24 dec. 2013 - 9:32

Haha, ik lig echt in een deuk om de reacties. Wat een werkschuw tuig. Altijd de grootste mond over dat de verzorgingsstaat moet blijven. En als je zelf wat moet doen om het in stand te houden geven jullie je niet thuis. Wat een instelling. Ongelooflijk. Klaag maar raak. Ik ben blij met deze maatregel. En gezien de reacties worden de juiste mensen getroffen. Stel je voor dat je moet werken. Poe poe.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra24 dec. 2013 - 9:32

== En als je zelf wat moet doen om het in stand te houden geven jullie je niet thuis. == Wat levert het dan precies op, dat mensen nietjes uit rapporten trekken en de bladzijden tellen om dat in een word-bestand in te voeren wat vervolgens weer wordt gewist, beste Henk? Wat levert mij dat als belastingbetaler op? Want er wordt godverdomme wel van mijn belastingcenten 6000 euro per bedrijf gedoneerd om bijstandsgerechtigden met deze onzin te pesten. Wat levert dat op? Vertel eens, beste Henk?

Hanns2
Hanns224 dec. 2013 - 9:32

Volgens de hier genoemde cijfers gaat het om ca. 7 % van de 40.000 bijstandsontvangers in Amsterdam, die nu in de proeftuin van de van staatswege georganiseerde dwangarbeid en correctieve instellingen zijn ondergebracht. Dat lijkt kwantitatief niet veel, wat niet wegneemt dat dit een zorgelijke en verontruste ontwikkeling is. Er was een slordige tachtig jaar geleden een zekere meneer van Oostenrijkse komaf - met een smal snorretje - die ook in het klein begon.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2013 - 9:32

Ik noemde net dwangarbeid, slavernij en Noord-Korea, maar jij maakt het nog wat bonter.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra24 dec. 2013 - 9:32

Als je mensen voor je laat werken, hoort daar een arbeidsovereenkomst bij en een salaris. Bijstand is er om te voorzien in je levensonderhoud als je geen werk en dus geen salaris hebt. Is dat nou zó moeilijk?

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg224 dec. 2013 - 9:32

"Als je mensen voor je laat werken, hoort daar een arbeidsovereenkomst bij en een salaris." Het punt is nu juist dat die mensen een soort arbeidstherapie krijgen en geen zinvol werk mogen doen. Zou het wel zinvol werk zijn dan wordt er namelijk weer geklaagd dat daarmee banen worden verdrongen die inderdaad met een salaris beloond zouden moeten worden en zijn de rapen ook gaar. Dus dan laat je ze maar water naar de zee dragen zodat ze in ieder geval leren dat je op moet staan als de wekker afgaat. Verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt heet dat dan. Het is allemaal een gevolg van de droom dat er iets als volledige werkgelegenheid zou bestaan en dat iedereen ook in staat is om op die arbeidsmarkt te functioneren. Is dat je uitgangspunt, dan kun je inderdaad de sociale werkplaatsen sluiten en heel hard roepen dat de markt dat maar op moet lossen. De realiteit is een andere. Als we de conjuncturele werkloosheid als gevolg van de crisis even buiten beschouwing laten, kunnen we simpel constateren dat er hele cohorten in de bijstand zitten die daar helemaal niet horen. De bijstand suggereert namelijk dat je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en dat is lang niet iedere bijstandtrekker. Er belanden ieder jaar weer tienduizenden mensen meer op die markt die niet over een startkwalificatie beschikken dan waar plaats voor is. Zoveel ongeschoold werk is er namelijk niet meer. Het aantal plaatsen achter de vuilniswagen en met een bezem in de hand is nu eenmaal vrij beperkt. Toch is de suggestie dat je al die mensen op de markt aan een baan kunt helpen. Je moet natuurlijk het maximale doen om ze zover te krijgen, waar er nog ruimte is om hun capaciteiten maximaler te benutten, maar onder de streep blijven er gewoon mensen over die dat echt niet voor elkaar krijgen. We leven niet meer in een agrarische samenleving waarin je iedereen een schoffel in de hand kunt stoppen. En we leven ook niet meer in een industriële samenleving waarin je mensen achter de lopende band dom repeterend werk kunt laten doen. Al dat werk is weggeautomatiseerd en dat geldt ook voor het werk wat je vroeger met 3 jaartjes mavo nog kon doen, want ponstypistes hebben we ook al lang niet meer nodig net zomin als telefonistes die een verbinding tot stand moeten brengen. De ondergrens schuift door de ontwikkelingen steeds verder omhoog en de eisen van de arbeidsmarkt nemen steeds verder toe. Ook de traditionele middeninkomens zijn inmiddels aan de beurt. De loketmedewerkers van de PTT zijn al verdwenen en hetzelfde geldt momenteel voor de baliemedewerkers van de banken: die zijn ook al grotendeels overbodig geworden. Voor een deel zal er voor die mensen wel ander werk gevonden worden, net zoals er ander werk is gevonden voor de vroegere landarbeiders en industriearbeiders. Maar dat neemt niet weg dat we zo langzamerhand toch op een andere manier naar de arbeidsmarkt moeten kijken, want niet iedereen kan de ontwikkeling richting steeds hoger gekwalificeerd werk bijbenen. Grote groepen die in de bijstand zitten zullen het eenvoudig nooit redden op de markt. Dan heb ik het niet over de vijftigplusser die te duur is geworden, want dat kun je nog wel oplossen door de cao's die daar verantwoordelijk voor zijn aan te passen en af te stappen van automatische loonsverhogingen, ouwelullendagen en dergelijke. In plaats van een one size fits all blik op de bijstand die leidt tot dat soort malligheid als bijstandtrekkers ongeacht hun achtergrond peuken op laten rapen van ambtenaren omdat ze geen werk mogen doen dat arbeidsplaatsen verdringt zou je op een heel andere manier naar de arbeidsmarkt en de rol die mensen daarop kunnen spelen moeten kijken. In de eerste plaats zijn er mensen die het prima op de markt redden, daar hoef je verder niets aan te doen. Vervolgens zijn er mensen die het met een steuntje in de rug redden: door een aangepaste arbeidsplek voor een gehandicapte te realiseren, door een deel van de loonkosten te subsidiëren van iemand die het tempo net niet bij kan benen en dergelijke. Vervolgens is er nog een enorme buffer voor mensen die het op de markt niet redden of die daar niet geschikt voor zijn: de (semi)ambtenarij waar mensen toch wat meer in de luwte zitten. Wat in mijn ogen een verkeerd uitgangspunt is, maar bij gebrek aan de tucht van de markt is dat nu eenmaal de realiteit. En dan is er nog een groeiende categorie waarvoor ook dat te hoog gegrepen is en die je dus nog wat meer uit de wind moet houden. Dat zijn in feite mensen die aangewezen zijn op sociale werkvoorzieningen die nu juist worden afgebroken. Terwijl je die nou juist zou moeten uitbreiden, omdat er steeds meer mensen zijn die niet kunnen voldoen aan de steeds hogere eisen op de arbeidsmarkt. Als je daar geen oog voor hebt krijg je uiteindelijk Duitse toestanden: dan schop je mensen de markt op, parkeert ze in (eventueel) rommelbaantjes waar niet van te leven valt en geeft ze een aanvullende uitkering. Wat je dan de facto doet is de excessen van de markt subsidiëren: McDonalds en Amazon krijgen lekker goedkope arbeidskrachten en de belastingbetaler past wel bij wat McDonalds, Amazon en hun klanten niet voor hun werk willen betalen. Met die benadering is iedereen de pineut, behalve dan de tokkie die voor een habbekrats een hamburger eet: zowel degene die de hamburger bakt als degene die gruwelt van die troep en als belastingbetaler zowel de loonkosten aan mag vullen als de gezondheidsschade die het oplevert via zijn premies op mag hoesten. Dan kun je echt beter de realiteit accepteren: die gesubsidieerde werknemers zijn niet opgewassen tegen de markt. En die moet je dus ook niet aan de markt overleveren want daar profiteert uiteindelijk alleen de gewetenloze onderkant van de markt van. Als je dan toch het grootste deel van het inkomen moet subsidiëren dan kun je echt beter kijken of je ze van dat geld niet iets maatschappelijk zinvollers kunt laten doen. En dat kan echt uiteenlopen van gemeentelijke groenvoorziening die wat verder gaat dan onderhoudsvriendelijke troep tot werk in de thuiszorg dat qua welvaart niets oplevert en qua welzijn juist heel veel. En dat laatste zijn nu juist de werkzaamheden waarop we marktwerking hebben toegelaten, wat een enorme misvatting is. In eerste instantie lijkt het misschien hard om mensen in te delen op geschiktheid van de markt (en natuurlijk moet er op de markt ook bescherming van werknemers zijn), maar uiteindelijk levert het alleen maar winst op. Niet qua welvaar maar qua welzijn. Als je als uitgangspunt neemt dat er mensen zijn die het geld dat het systeem moet laten draaien op de markt kunnen verdienen en dat je ook het maximale moet doen om dat aantal zo hoog mogelijk te krijgen, dan kun je vervolgens ook zeggen: als jij daar uiteindelijk niet toe in staat bent dan hebben we voor jou een plek (al dan niet definitief) waar je je maatschappelijk nuttig kunt maken en dat is net zo bevredigend en eerzaam. Dan zit je ook niet met dat domme dilemma dat iemand in de bijstand geen zinvol werk mag doen dat niet concurreert met andere banen maar kun je gewoon zeggen: jij redt het nu (al dan niet tijdelijk) niet op de markt dus laten we je nu in plaats van aan de welvaart bijdragen aan het welzijn. En daar mag inderdaad een passende beloning tegenover staan, die uiteraard wel afhankelijk is van wat gedragen kan worden door het geld dat op de markt wordt verdiend.

opmerker
opmerker24 dec. 2013 - 9:32

In reactie op Silvia Stuurman, Als de gemeente Amsterdam dit uitbesteed dan worden de kosten voor de bijstand nog hoger. Wat is dan de werkelijke reden om bijstandsgerechtigden bezig te houden. Zou het zijn om werk te verschaffen aan hen aan wie het werk wordt uitbesteed?.

3 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten201424 dec. 2013 - 9:32

Goeie vraag Wim !

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 dec. 2013 - 9:32

[Als de gemeente Amsterdam dit uitbesteed dan worden de kosten voor de bijstand nog hoger. Wat is dan de werkelijke reden om bijstandsgerechtigden bezig te houden. Zou het zijn om werk te verschaffen aan hen aan wie het werk wordt uitbesteed?. ] Niet alleen Amsterdam besteedt het uit; *alle* gemeenten besteden het uit. Dat hoort bij "een slanke overheid": ambtenaren mogen geen uitvoerend werk meer doen, dat mag alleen door bedrijven gedaan worden. De reden? Er is een enorme industrie ontstaan in reïntegratie. Daar wordt heel veel erg gemakkelijk geld verdiend (publiek geld namelijk, uit de pot van de sociale voorzieningen). Participatie is gewoon een manier waarop bedrijven *nog meer* geld uit de pot voor sociale voorzieningen kunnen krijgen. Dat is alles waar dit om draait. Het bedrag dat Nederland kwijt is aan sociale voorzieningen bestaat voor minder dan de helft uit de uitkeringen. De rest gaat voor het grootste deel naar bedrijven.

lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Ik denk dat het vooral gaat om die uitkeringsgerechtigden een minderwaardigheidsgevoel op te dringen, om er zelf een meerderwaardigheidsgevoel aan over te houden. http://www.pinkbullets.nl/2013/09/column/waarom-voelt-het-zo-lekker-om-neer-te-kijken-op-andere-mensen-7503

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

"dossierpagina's tellen, planten water geven of schoenen poetsen, maar ook strijken, afwassen, nietjes uit paperassen halen of takken rapen in het Amsterdamse Bos." Ik denk dat ik nagenoeg al dat soort taken in mijn leven wel heb verricht. Soms moet je het aantal pagina's van iets weten om te zien of het aan een vereiste voldoet of hoeveel papier je voor verveelvoudiging nodig hebt,platen die geen water krijgen gaan dood en er zal toch iemand moeten zijn die het doet, schoenen poetsen is niet mijn ding maar een enkele keer kan het nuttig zijn, bijvoobeeld voor de waardigheid van oude en gehandicapte mensen die dat niet meer voor zichzelf kunnen doen, strijken idem en als je niets afwast dan kom je om in je eigen vuil zo niet aan voedselvergiftiging. En wat dat takken rapen betreft, het verhaal vertelt niet wat het doel ervan was maar ook daarbij is wel een nut in te vullen als je de context weet. Werk is pas vernederend indien het zinnloos is. Van de meeste dingen moet je toch toegeven dat we het allemaal van tijd tot tijd en als het over afwassen en planten water geven zelfs dagelijks moeten doen. dat maakt het noch zinloos noch vernederend. Tenzij je vindt dat iemand dus ook geen huishoudelijk werk zou moeten hoeven doen als hij een academische graad heeft en zijn vrouw slechts een l.h.b.o. opleiding. Ik denk niet dat je anno 2013 nog veel mensen zult tegenkomen die dat vinden.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 dec. 2013 - 9:32

Dat kan wel zijn maar werk wordt in een beschaafd land betaald en dat is hier niet het geval. Zie mijn opiniestuk.

OmeGerrit56
OmeGerrit5624 dec. 2013 - 9:32

En zo sijpelt de meedogenloze en verachtelijke mentaliteit van PvdA-staatsecretaris Klijnsma door tot in de burelen van de Sociale Dienst. Door het wanbeleid van opeenvolgende regeringen en de kleptomanie onder bankiers wereldwijd, telt Nederland nu ruim 800.000 werklozen. Elke dag komen er daar 700 bij (zie werkloosheidsmeter.nl), zodat we met rasse schreden het miljoen werklozen naderen. Het aantal bijstandsgerechtigden zal navenant toenemen. Door de staat wordt nu bevorderd dat deze mensen op een minderwaardige manier worden behandeld en dat zij zinloze dwangarbeid moeten verrichten, op straffe van een korting op hun uitkering, waarvan toch al nauwelijks te leven valt. En zo glijdt Nederland onder auspiciën van de PvdA af naar een samenleving zonder de cohesie van onderlinge solidariteit. Oogluikend wordt toegestaan dat de economisch machtigen een fortuin bijeen graaien, terwijl steeds openlijker wordt neergekeken op het groeiende leger van "losers". Het potentieel van al deze mensen wordt op schrijnend kortzichtige wijze veronachtzaamd. Ze worden niet de minste investering waardig geacht. Een hele generatie jongeren wordt aan de dijk gezet. In een cruciale levensfase wordt hun geloof in een menswaardige toekomst geknakt. Voor de sociale moerasbrand die dit welhaast misdadig asociale beleid zal veroorzaken, sluiten de politiek en de media de ogen, net als de gelukkigen die op de laatste dag voor kerst het aantal pinbetalingen tot 11 miljoen opdreven. Misschien is het een goede tip voor de bijstandsgerechtigde straatvegers om na Kerstmis goed in de vuilnisbakken te kijken of er nog wat overtollige gourmetschotels en restanten van wildgebraad te verschalken zijn. De druk op de voedselbanken neemt immers steeds meer toe. Intussen neemt ook de druk op PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem toe om af te zien van de beperking op de bankiersbonussen. Zoals het een goed PvdA'er betaamt, zal hij vast wel door de knieën gaan, in navolging van zijn partijgenoot Duivesteijn, die onlangs groen licht gaf voor de verdere sloop van de sociale woningsector. Intussen blaat partijleider Samsom onverstoorbaar zijn mantra 'sociaal en sterk', onder het motto ' als je iets maar vaak genoeg roept, gelooft men je wel'. Prettige kerstdagen, in de mensen een welbehagen.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Heel mooi verwoord, Frans. Dank!

HanvanderHorst1
HanvanderHorst124 dec. 2013 - 9:32

Veeg het straatvuil van de ene kant van de straat naar de andere. Vertel je veel bij het tellen van de velletjes en ga in discussie over het juiste aantal. Leg de velletjes door elkaar. Heb moeite met het verschil tussen onkruid en aanplant. Als ze je achter het stuur van een karretje zetten, word dan bang. Stel over alles vragen aan de werkmeesters. Dien meteen een officiële klacht in als zij je onheus bejegenen want dat mogen zij niet. Collecteer tijdens de gezamenlijke lunchpauze voor collega's die dankzij zo'n werkmeester zijn gekort. Wees trots en probeer niet te verbergen wat ze je aandoen. Dat is niets om voor je te schamen. Andrée van Es en haar secondanten moeten zich schamen. Jij niet. Wat het FNV betreft: dat heeft hier een grote rol. Haal de ARBO erbij en de arbeidsinspectie om naar de arbeidsomstandigheden te kijken. Leg op elke slak zout. Als je als verrichter van herendiensten hier verstand van hebt, doe dat dan ook.

4 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel24 dec. 2013 - 9:32

Mijn idee, zo moet het Han. De onbeschaafdheid van de PVVDA regering saboteren. Het is welhaast het enige dat nog zal werken en bovendien de tewerkstelling op termijn onbetaalbaar zal maken.

wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2013 - 9:32

Over een soortgelijke aanpak heb ik ook al gedacht. Misschien zelfs een mobieltje gebruiken om alles op te nemen. Functioneringsgesprekken aanvragen. Bestudeer de relevante punten in de arbo-wet. Zeg bij voortduring kalm en beleefd, dat je de toon en wijze van aanspreken niet plezierig vindt. Maak (naar waarheid !) melding van eventuele gezondheidsproblematiek (allergieën, zwakke knie, migraine, etc), schriftelijk en mondeling. Vraag met regelmaat om inzage in je persoonlijke dossier. Bespreek in hoeverre het geleerde / de opgedane ervaring daadwerkelijk baankansen oplevert en welke. Maak zelf verslagen van alle gesprekken en zet elke dag op papier iets over je werkdag. Alle kosten bijhouden (transport, bovenmatige slijtage kleding e.d.).

lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

TOP Han!! Ik ga het zeker doorgeven! Dank je wel.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 dec. 2013 - 9:32

Dat is zo ongeveer het gedrag van de gemiddelde ambtenaar zodra de teller naar (pre)pensioen onder de 3000 werkdagen is gekomen. Dat past veel te goed om wegens mismatch onder het werk uit te komen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2013 - 9:32

Belachelijk, een bijstandsuitkering is een recht waar maar één verplichting tegenover hoeft te staan en dat is werk zoeken. De bijstandsgerechtigde dient zich enkel als werkzoekende te gedragen en dagelijks minimaal 4 uur bezig te houden met het zoeken en solliciteren naar banen. De DWI kan zich beter concentreren op het vinden van werk of het helpen daarbij i.p.v. deze mensen te laten werken voor een bedrag dat nog lager is dan het minimumloon. Bedrijven zullen deze kans aangrijpen om nog minder loon uit te keren dan het minimumloon dat ze nu al uitkeren. Veel beter zou het zijn om een Mega Banenmarkt te organiseren en de bijstandsgerechtigde mensen te verplichten te komen op straffe van permanent verlies van een deel van de uitkering. En bij een volgende uitnodiging weer hetzelfde totdat er niets meer over is van hun bijstandsuitkering en dan zullen ze als de donder een baan hebben. Daar kunnen bedrijven dan hun vacatures aanbieden en kan er met behulp van een DWI-medewerker een bijstandsgerechtigde aan een baan geholpen worden. De DWI kan de bijstandsgerechtigde over de gepaste kleding aanschrijven en als deze ongemotiveerd gedrag tot zeer ongemotiveerd gedrag vertoont tijdens de sollicitaties, dan kan en zal dat gevolgen hebben voor zijn uitkering. Daarnaast is het van belang dat dit niet beperkt wordt tot de Mega Banenmarkt, met het hele jaar door plaatsvindt. Wanneer men niet aangenomen wordt, dient de DWI-medewerker uit te zoeken wat daar de reden voor was. Als blijkt dat de bijstandsgerechtigde gedrag aan de dag heeft gelegd, of weigerde bepaalde onderdelen van de baan te accepteren (zoals werken in het weekend en met feestdagen) dan dient dat gevolgen te hebben voor zijn uitkering. Zo kunnen de luie parasieten die zich liever door de samenleving laten onderhouden hun leven lang onderscheiden worden van de gemotiveerde mensen die het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. De een krijgt een baan en de ander verliest zijn uitkering. In beide gevallen is er winst voor de gemeente.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 dec. 2013 - 9:32

Ga jij me vertellen wat ik aan moet trekken, en wie weet wat ik mag eten? Dacht van niet. Dit soort opmerkingen vind ik bijzonder onfatsoenlijk. Je gaat er bij voorbaat al van uit dat mensen met een uitkering lapzwansen zijn die nooit iets willen, maar wel geld willen hebben om op de bank te hangen. Informeer je eerste eens over het onderwerp voor je zulke baarlijke nonsens gaat uitkramen die ook nog eens behoorlijk beledigend is.