Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zinloze, vernederende' klusjes doen voor bijstand in Amsterdam

  •  
24-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
445 keer bekeken
  •  
ANP-Bijstand300.jpg
Hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk: We slaan door met repressieve verzorgingsstaat
De gemeente Amsterdam laat mensen in de bijstand 32 uur per week onbetaald de meest zinloze en vernederende klussen uitvoeren. Dat zeggen bijstandsgerechtigden zelf in de Volkskrant van dinsdag. De Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) zegt bijstandsgerechtigden ‘werknemersvaardigheden’ te willen aanleren.
De Volkskrant noem een aantal van de taken die Amsterdammers in de bijstand toegewezen krijgen: dossierpagina’s tellen, planten water geven of schoenen poetsen, maar ook strijken, afwassen, nietjes uit paperassen halen of takken rapen in het Amsterdamse Bos. Volgens DWI leren ze daardoor “op tijd komen, je aan afspraken houden, gezag aanvaarden, samenwerken, omgang met collega’s, etc.” Maar vooral, stelt DWI in een reactie, moeten de bijstandsgerechtigden beseffen dat “een toekomstige baan vaak niet voor 100 procent bestaat uit de meest uitdagende werkzaamheden, maar dat het wel een opstap naar zo’n (droom)baan kan zijn.”
Repressieve verzorgingsstaat De Groningse hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk noemt de Amsterdamse aanpak een typisch voorbeeld van wat hij de ‘repressieve verzorgingsstaat’ heeft gedoopt. “Er is meer en meer sprake van een straf op bijstandsafhankelijkheid.”
Vonk vindt het goed dat gemeenten proberen mensen met een uitkering aan betaald werk te helpen.
Maar we schieten te ver door. Het onderscheid tussen criminelen met een taakstraf en bijstandsgerechtigden dreigt te vervagen.”
Momenteel werken 3.100 van de 40 duizend Amsterdamse bijstandsgerechtigden voor behoud van hun uitkering. Over heel Nederland zijn geen cijfers bekend, schrijft de Volkskrant, behalve dat begin dit jaar 207 duizend Nederlanders deelnamen aan een reïntegratietraject. Per 1 juli 2014 wil het kabinet alle bijstandsgerechtigden verplichten tot een tegenprestatie.
Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma (PvdA) moet het werken met behoud van uitkering de bijstandsgerechtigde ‘via de kortste weg weer naar regulier werk te helpen’. Maar de Amsterdamse bijstandsgerechtigden voelen zich juist tegengewerkt in hun zoektocht naar een baan en gekleineerd door het DWI-personeel.
Uit gemeentelijke documenten blijkt bovendien dat het werken met behoud van uitkering vaak bedoeld is als straf of ‘disciplinering’. Wie volgens DWI onvoldoende meewerkt, krijgt een strafkorting.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.