Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijn slecht gehumeurde mensen gevaarlijk?

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe je stemming je denkproces beïnvloedt
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het interessantst aan het onderzoek dat me vanmorgen opviel was het voorbeeld dat gegeven werd om een moreel vraagstuk te introduceren. Stel je staat op een viaduct en ziet beneden een wagen die onbestuurd afgaat op vijf mensen die niets vermoeden. Wat doe je?
Naast je staat een dikke man (de Amerikanen schrijven dat natuurlijk politiek correct op: ‘a large person’) en als je die van het viaduct af duwt zal hij voor de wagen komen en worden die vijf mensen gered. Moet je duwen of niet?
Het onderzoek gaat verder overigens over de invloed van stemming op je morele beslissingen.
We denken dat als we morele beslissingen nemen dat we gestuurd worden door onze hoogstaande geest, maar het onderzoek lijkt aan te tonen dat onze stemming ons hele denkproces beïnvloedt. Een goede stemming helpt ons om ons beter te voelen en we zullen daardoor geneigd zijn om een juiste morele beslissing te nemen.
Via een MRI-scan werd gekeken naar het gebied in de hersenen waar we morele beslissingen nemen. Tja, we blijken voor het nemen van een morele beslissingen meestal niet eens de tijd te hebben om af te wegen of we wel of niet in zullen grijpen. Weg met het idee dat we dus hoogstaande wezens zijn als we ingrijpen en laten we maar gewoon zijn wie we zijn: niet al te veel nadenkende wezens die op emoties en stemmingen reageren en dus wel of niet iemand de brug afduwen. Interessante ontdekking zou ik zeggen.
Ik blijf echter wel met een de grote vraag zitten: Duwen of niet duwen? Zal ik als ik in een goede stemming verkeer, de dikke man van de brug duwen? Of juist als ik chagrijnig ben? Of is de enige juiste beslissing zelf te springen om te voorkomen dat de papa en mama met hun drie bloedjes van kinderen die daar niets vermoedend op de bus staan te wachten verpletterd worden door het aanstormende voertuig?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Onderzoekje doen? Vraag een stel studenten
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 10:49

Wees dapper en gooi jezelf voor de vrachtwagen ...

lembeck
lembeck13 mrt. 2013 - 10:49

Ik denk ook dat dát de enige optie is, Ivan. Jezelf ervoor gooien. En hopen dat je raak valt en niet mist...

lembeck
lembeck13 mrt. 2013 - 10:49

Geen idee, Klaas. De Dood op zich is niet iets om bang voor te zijn, maar behalve dat je er een paar het leven redt, kan je het leven van die ander compleet verwoesten. Het zal je maar gebeuren, een mens die zelfmoord pleegt voor jouw wagen, of OP je wagen. Hoe verhoud dat zich dan weer? Even afgezien van het feit dat zo'n besluit eigenlijk heel snel genomen moet worden en uitgevoerd, omdat anders je brein ingrijpt en je tegenhoudt. Secondenkwestie. Bovendien, weet je heel zeker dat het te voorkomen valt? Wat als je te laat valt?