Joop

Zijn Nederlandse mannen feministischer dan ze zelf denken?

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Yassmina van Baksteen , hét nieuwe platform van BNNVARA ACADEMY, trekt het land in op zoek naar feministische mannen. Vrijwel geen van de mannen die ze aanspreekt vindt zichzelf feminist. Maar dan gaat Yassmina doorvragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Ecclesia
Ecclesia1 feb. 2022 - 20:33

Mensen verwarren 'gelijk' met 'gelijkwaardig' schijnbaar. Vrouwen en mannen zijn zeker niet gelijk. Wel gelijkwaardig. Simpel toch? Zou je zeggen althans.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 feb. 2022 - 8:53

Ecclesia Laten we vaststellen: Alle mensen zijn gelijkwaardig. Maar niet gelijk en dus ook niet gelijkwaardig. Althans; hoe stel je zoiets vast? Het blijft een probleem en allesbehalve simpel.

Wieowie
Wieowie2 feb. 2022 - 15:41

Zanb, “ Maar niet gelijk en dus ook niet gelijkwaardig.“ Dat mensen niet gelijk zijn klopt. Dat ze dus niet gelijkwaardig zijn, klopt niet. Onzin.

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 20:10

Veel mannen (en vrouwen) zullen zich niet snel willen associëren met het feminisme omdat de militante, activistische tak (zeker in het verleden) nogal dominant is in de beeldvorming, dwz de feministen die doorslaan en de man als het even kan overbodig willen maken. Denk wel dat deze stroming wat aan het uitsterven is, maar in de beeldvorming nog wel dominant

Hallahan2
Hallahan21 feb. 2022 - 19:21

Ik ben al 21 jaar huisman, toen de tweeling net geboren was wou mijn vrouw graag verder gaan met het maken van een carrière waar ze op dat moment al meer bezig was. Ik had er geen problemen mee om de (op) voeding van de kinderen te doen dus ons besluit was snel genomen: ik bleef lekker en paar jaar thuis en mijn lieftallige wederhelft welke 40+ uren per week. Na 4 jaar ben ik halve dagen gaan werken, dit doe ik nu nog steeds. Ik doe het huishouden, ik kook (geloof me, daar zijn zij en mijn kinderen mij extreem dankbaar voor) en zij is inmiddels general manager van een groot productiebedrijf. Voel ik mijzelf feministisch? Nee, nog steeds ben ik ervan overtuigd dat gelijke rechten voor vrouwen nog steeds schijnt te betekenen dat alleen de positieve dingen voor de vrouw mogen gelden. Ook mijn vrouw ergert zich daar dood aan: om een vrouw in de top van het bedrijf te krijgen zal ze altijd concessies moeten doen. Ze willen maar 3 of 4 dagen werken per week, ze willen het liefst 6 maand zwangerschapsverlof. Zo gauw er echt gewerkt moet worden geven ze niet thuis. Als je haar vraagt of ze liever in een mannen- of vrouwenwereld wil werken dan kiest ze zonder na te denken voor het eerste. Ze heeft alles bereikt door keihard te werken en niet omdat ze vrouw was. Ik vroeg haar net nog of zij zichzelf als feminist wou omschrijven en ze begon te lachen; ze was veel te blij dat ze bepaalde klusjes kon omschrijven als mannenklusjes.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 feb. 2022 - 19:42

het gaat om gelijke rechten ---- niet om wokerij waar jij op doelt

Volrin
Volrin1 feb. 2022 - 18:15

Dit zijn vergelijkbare redenen waarom mensen zichzelf geen atheïst of links willen noemen. Negatieve stereotypes die de waarheid vertroebelen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 feb. 2022 - 16:29

Ik zag mezelf nooit als feminist omdat ik van die figuren kende uit de jaren '80 die min of meer vonden dat alle mannen gecastreerd moesten worden (iets waar sommige wokers nu ook last van hebben) . tot een dame me de vraag vroeg "vind jij dat mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben" en ik zei "ja natuurlijk" , 'dan ben je toch feminist?!' Ja inderdaad wat is het eigenlijk meer dan dat?

Winterdepressie
Winterdepressie1 feb. 2022 - 16:17

Nee, ik ben niet bepaald een feminist in de zin dat vrouwen en mannen gelijk zijn. Gelijke rechten moeten er wel zijn in de zin dat zowel mannen als vrouwen niet gediscrimineerd mogen worden op basis van geslacht, maar gelijk zijn we niet. Vanuit mijn officiële hoedanigheid als manspersoon heb ik namelijk al decennia lang het vermoeden dat vrouwen op de meeste punten waar het er toe doet simpelweg superieur zijn aan mannen. Wij kunnen dan misschien gemiddeld een iets zwaardere doos tillen, maar effectief houdt het daar ook wel mee op. De rest kunnen vrouwen even goed zo niet beter.

8 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.21 feb. 2022 - 18:06

Waren alle mannen maar zo hoffelijk en galant!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 feb. 2022 - 19:00

Maar het gaat om gelijke rechten en niet om biologisch gelijk zijn want dat is gewoon niet zo (behalve volgens wokers die beweren dat dat verschil gewoon verzonnen is door het patriarchaat)

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 20:05

Zou niet te badinerend doen over dat mannen slechts een wat zwaardere doos kunnen tillen. Hoewel minder dan vroeger zijn er nog steeds genoeg zware beroepen die grotendeels draaien op mannen zoals vuilophalers etc. Belangrijk werk met weinig aanzien. Ook arrestatiesteams bij de politie en elite-eenheden bij defensie worden (vrijwel) uitsluitend door mannen draaiende gehouden vanwege de fysieke vereisten. Welke “eigenschappen” er toe doen wisselt voortdurend. Een belangrijk inzicht is juist dat op de meeste plekken mannen en vrouwen elkaar keihard nodig hebben om samen tot het beste resultaat te komen. Iedereen die in een omgeving werkt waar brainstorm, creativiteit, teamwork cruciaal is zal dit beamen.

Winterdepressie
Winterdepressie1 feb. 2022 - 20:47

@Griezel, Dat is inderdaad waar het om gaat, maar rechten kunnen, ook wanneer ze gelijk zijn, discrimineren. Uiteindelijk is discriminatie een situatie waar iemand gelijk wordt behandeld waar er geen gelijkheid is OF een situatie waar iemand ongelijk wordt behandeld waar er wel gelijkheid is. Wanneer en man bijvoorbeeld recht zou hebben op vergoeding voor medische middelen of methoden die alleen voor vrouwen zijn, dan is dit discriminatie, namelijk een eis voor gelijke behandeling in een ongelijke situatie. Het zelfde zou waar zijn voor een vrouw die een prostaatonderzoek eist vanwege gelijkheid. Grosso modo zullen deze situaties wel een beetje uitbalanceren, maar bijvoorbeeld op het punt van zwangerschap is er niet een argument te maken dat mannen daaruit evenveel rechten uit zou kunnen ontlenen. Dat is een situatie die voor geslachten ongelijk is, dus gelijke behandeling is dan discriminatie. Dat is grotendeels waarom ik denk dat het belangrijk is om antidiscriminatie principes altijd leidend te maken boven alle andere rechten en plichten.

Winterdepressie
Winterdepressie1 feb. 2022 - 21:14

@Jaco38, Matige voorbeelden Jaco! Vooral die elite eenheden van de politie. Vertel eens wat zo gemiddeld het geslacht is van de personen die door deze elite eenheden worden aangepakt? Er even van uitgaande dat de elite eenheid in kwestie niet te druk ik met racistische en seksistische content delen online. Is dat 50/50 man/vrouw? Nee, dacht het niet! Je noemt dus een voorbeeld waar de oplossing en het probleem hetzelfde is! Opgefokte testosteron junkies met een simplistische en vaak dubieuze kijk op bepaalde zaken. In mijn optiek nullificeren die twee gegevens elkaar en laat het alleen maar zien in welke mate mannen gemiddeld inferieur zijn.

Jaco38
Jaco382 feb. 2022 - 7:45

Winter, die discussie lijkt mij hier niets op z’n plaats, het punt dat ik maak is dat er nog steeds veel beroepen / sectoren zijn waar hoofdzakelijk mannen werken vanwege de fysieke zwaarte van het werk. Ik had ook de metaalindustrie kunnen noemen, onderwaterlassers, hoogovens, stratenmakers etc. Vaak zwaar / belastend werk en nog steeds een factor waarom mannen gemiddeld minder oud worden. Ik zie dat nog niet zo snel anders worden, is ook niet erg wat mij betreft.

Winterdepressie
Winterdepressie2 feb. 2022 - 17:05

@Jaco38, Die discussie is hier prima op z'n plaats! Dat jij deze niet wil/kan voeren is niet mijn probleem.

Jaco38
Jaco383 feb. 2022 - 10:09

De discussie is niet op z’n plaats omdat het helemaal niets te maken heeft met het punt dat ik maak, nml dat in veel beroepen de (gemiddeld) fysieke eigenschappen van de man heb meer geschikt maakt dan vrouwen. En dit reactie op u stelling dat de fysieke eigenschappen van de man (het zwaardere doosje kunnen tillen) hedentenfldage niet meer relevant is. Dat in een omgeving waarin een bepaald type mannen domineren ook van alles kan ontsporen is ook waar.