Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Zijn mondkapjes de oplossing als je kwetsbaar bent?

  •  
03-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mondkapje

© cc-foto: Willfried Wende

Mondkapjes zijn niet voor iedereen geschikt.
Afgelopen woensdag werd bekend dat het dragen van mondkapjes niet landelijk verplicht gaat worden. Er wordt per gemeente bekeken of dit noodzakelijk is of niet. Ik ben opgelucht dat we niet verplicht worden om ze te dragen. Bij mij veroorzaken mondkapjes benauwdheid, hyperventilatie en zelfs paniek. (Ik heb de onbekende aandoening 22q11ds. Voor meer info lees mijn andere blogs hierover.)
Mondkapjes werken misschien voor mensen die het moeilijk vinden zich aan de regels te houden maar zijn niet voor iedereen geschikt om te dragen.
Ik probeer me altijd zo goed mogelijk aan de opgelegde regels te houden en de 1,5 meter afstand te waarborgen. Ik vermijd daarom ook drukke plaatsen en kom weinig buiten. De laatste maanden zie ik veel mensen die er totaal niet mee bezig zijn, zeker in de winkels. Ik probeer me hier niet teveel van aan te trekken maar ik merk dat ik het erg moeilijk vind, zeker als er dan geschreeuwd wordt om het verplicht dragen van mondkapjes.
Het beangstigt mij als ik zie hoe veel mensen met de maatregelen om gaan. Afgelopen weekend werd er gedemonstreerd door de actiegroep Viruswaanzin. Ik word boos van dit soort demonstraties. Voor mijn gevoel bevordert dit namelijk de kans op het verplicht dragen van mondkapjes. Ik vind het heel erg dat ik door andermans gedrag het gevoel heb nog meer in mijn vrijheid beperkt te worden.
Tijdens de lockdown hield iedereen rekening met elkaar en werd er voorzichtig met kwetsbare mensen omgegaan. Nu de maatregelen meer versoepeld zijn lijkt het wel alsof die voorzichtigheid overboord is gegooid. Ik vond de lockdown een fijnere periode dan hoe het nu is. Nu is het veel meer ieder voor zich, lijkt het wel.
Ik probeer me staande te houden in deze wirwar van emoties en veranderingen en het kost me veel energie. Gelukkig krijg ik vanaf september weer een korte periode thuisbegeleiding die me gaat helpen om hier mee om te gaan want in mijn eentje kom ik er gewoon niet uit. Soms moet je accepteren dat situaties te onoverzichtelijk zijn en dan is het belangrijk om de hulp te vragen die je op dat moment nodig hebt.
Tot dan probeer ik zoveel mogelijk de rust te houden, zorg ik goed voor mezelf, en wacht ik op betere tijden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 aug. 2020 - 14:58

Ik wacht met je mee! We zijn er nog steeds! Sterkte!

Max6
Max63 aug. 2020 - 21:19

Ik zie hier in Oostenrijk best vaak mensen met een soort plastic frame voor hun mond + neus vastgemaakt rond de kin/nek of zo... dat zou problemen met benauwdheid, hyperventilatie kunnen oplossen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 aug. 2020 - 14:56

Niet als je het echt benauwd hebt i.p.v het je benauwd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 aug. 2020 - 19:34

benauwt...

killer2
killer23 aug. 2020 - 20:36

Beste mevrouw,er is niets aan de hand,vind het zo vreselijk hoe Mainstream media u zo angst hebben gejaagd. U heeft ook 2 jaar geleden overleeft van een griepepidemie,waarvan 10.000 mensen eraan stierven,dus geen zorgen doe gewoon u ding wat u altijd hebt gedaan. En doe u tv uit,laat u niet bangmaken door de mainstream media die alleen maar staats virologen zoals Ab Oosterhout of Mirjam die nu al plannen voor een tweede zogeheten golf. Nog eventjes geduld,dan gaan we als volk ons regering aanklagen wegens opzettelijk crisis opzetten,het nieuwe wereld order in onze strot Willen rammen. En al die dode ouderen die door stres en eenzaamheid zijn gestorven. Hou moed mevrouw, het volk komt langzaam in gang en dan is het gedaan met deze coruppte media en regering.

3 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 aug. 2020 - 9:57

@killer, Verde alles goed onder uw aluminium hoedje?

Snakepit
Snakepit4 aug. 2020 - 10:46

Precies, het virus is zelfs zo ongevaarlijk dat sinds deze week het aantal sterfgevallen niet eens meer worden getoond op het corona dashboard van de overheid. Ook het aantal IC en ziekenhuis opnames stelt weinig meer voor. De besmettingscijfers zeggen helemaal niks.

Martin007
Martin0077 nov. 2020 - 13:41

Niet te snel, Jan Lubbelinkhof https://zelfzorgcovid19.nl/rob-elens-in-uitzending-danny-op-straat/

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 aug. 2020 - 20:06

Sterkte Anne.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 aug. 2020 - 14:57

Ik sluit me bij je aan!

Martin007
Martin0073 aug. 2020 - 15:41

https://zelfzorgcovid19.nl/covid-19-besmettingen-en-doden-in-landen-met-malaria-extreem-laag/ Waarom zou dit medicijn verboden zijn in Nederland, terwijl het duizenden doden had kunnen schelen? Misschien omdat VVD & co nu 100 miljard moeten uitgeven om de bedrijven "te redden" (wat ze met de vorige crisis ook niet deden, gezien meer dan 90.000 faillissementen) zodat ze na de corona crisis weer aan kunnen komen zetten met de aloude leugen "bezuinigingen"? En vervolgens het restant van onze voorheen sociale maatschappij in het riool kunnen mieteren? Ik hoop het. Want de 73 % van de bevolking die in 2017 op een liberale partij stemde, verdient daarvoor een gepaste straf.

3 Reacties
adriek
adriek4 aug. 2020 - 9:51

Dokter Mitchell heeft ongetwijfeld gedegen onderzoek gedaan onder mensen die wel of niet preventief medicijnen hebben gebruikt? Of 'denkt hij' alleen maar dat die relatie er is. zoals in het gerefereerde artikel geschreven staat? 'Dr. Mitchel denkt dat ... ' valt bij mij in dezelfde categorie als uitspraken die beginnen met 'Iedereen weet toch dat ...': vrijwel altijd volgt er een onbewezen stelling. Chloroquine is gewoon (legaal of illegaal, dat weet ik eerlijk gezegd niet) via Internet te koop, dus laat u zich vooral niet weerhouden en val de mensheid niet lastig met fake nieuws.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2020 - 10:11

Het middel is niet verboden. De werkzaamheid is bewezen voor malaria en lupus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2020 - 13:56

Geoffrey Mitchell MD is gespecialiseerd in asthma

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz3 aug. 2020 - 14:32

Sterkte, Anne, ik vind je een kanjer!