Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijn kieswijzers eindelijk volwassen?

  •  
16-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-56525949
Die mooie beloften van politici kunnen wij nu zelf toetsen, voor we onze stem uitbrengen.
Het kan niemand de afgelopen weken ontgaan zijn dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten naderen. Politici wapperden met mooie beloften en de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de agro-industrie betoogden met klem en in koor dat de Nederlandse economie in een diep dal zou geraken wanneer zij belasting op CO2-uitstoot gingen betalen. Erger dan de Brexit en de crisis uit de jaren dertig.
Gelukkig hebben wij kieswijzers tot onze beschikking en die worden steeds gedetailleerder en lijken soms zelfs ook betrouwbaarder.
Die mooie beloften van politici kunnen wij toetsen via de Stemchecker van de Volkskrant. Hoe was het stemgedrag de afgelopen jaren van partijen in de Eerste Kamer daadwerkelijk? Een revelatie. Nu begrijp je bijvoorbeeld waarom in de huidige kieswijzers het CDA wat minder anti-groen scoort dan de VVD. De christendemocraten gaan na de verkiezingen uiteraard weer over – de gewenste economische groei, ons vestigingsklimaat en de internationale concurrentiepositie – tot de orde van de dag.
Groen Groen is waarschijnlijk nooit eerder zo dominant geweest als in deze verkiezingen. Zondag 10 maart vond niet voor niets de grote Klimaatdemonstratie in Amsterdam plaats en de discussies over Schiphol, Lelystad, CO2- en fosfaatuitstoot, distributiecentra, windmolens en zonneparken blijven aanhouden.
Omdat ik in een Gelders buitengebied woon, ben ik vooral geïnteresseerd in wat de verschillende partijen van Schiphol, Lelystad en de agro-industrie denken. Er is een Lelystad-wachtlus boven mijn hoofd gepland waarin laagvliegende vliegtuigen rondjes kunnen draaien. Mijn omgeving wordt bedreigd door de steeds maar groeiende agro-industrie en de gevolgen daarvan: nieuwe en bredere wegen, meer verkeer, meer uitstoot en stank. Meer distributiecentra.
Oorzaak hiervan is de schaalvergroting, waardoor grote agrarische bedrijven in staat zijn zo goedkoop mogelijk te produceren, vooral voor de export en intern voor de supermarktketens. Hierdoor worden boeren die niet groot kunnen of willen doodgeconcurreerd. Schaalvergroting treft dus ook veel boerenbedrijven.
Thema’s Nu.nl biedt stemwijzers per provincie aan de hand van een flink aantal stellingen, net als het AD en de Persgroep. Op de laatste kun je bovendien drie thema’s aangeven die je belangrijk vindt. De Groene Kieswijzer Gelderland is door provinciale natuurorganisaties gemaakt en wat uitgebreider dan over het milieu alleen. De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen geven een overzicht van hoe de provinciale partijen denken over het al dan niet openen van Lelystad Airport voor de herindeling van het luchtruim is gemaakt.
Om met het laatste te beginnen, voor spoedige opening blijken alleen de provinciale VVD’s en een keer PVV. Ruttes drie coalitiegenoten zijn in de provincies dus tegen, maar landelijk voor. Flevoland vormt een geval apart. Daar zijn alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen de snelle opening. SP en PvdA zijn voor – hoogst merkwaardig – maar landelijk weer tegen.
Via de Groene Kieswijzer Gelderland gooien voor mij SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hoge ogen, net als via de Nu.nl-stemwijzer en die van het AD. Via de Persgroep blijkt de volgorde anders en de afstand tussen de genoemde partijen groter. Door de keuze van drie thema’s?
Waterschappen Nu.nl heeft ook een stemwijzer per waterschap, waarin zelfs vragen over windmolens en het democratiseren van het waterschapsbestuur door het afschaffen van vaste zetels voor belangenbehartigingsorganisaties. Prima, ik weet exact op welke waterschapspartij ik moet stemmen.
Ik weet natuurlijk niet hoe het 130 kilometervolkje, de klimaatontkenners en de leden van VNO/NCW en de LTO door de diverse kieswijzers worden bediend, maar mij hebben ze echt geholpen, voor het eerst. Door de toelichtingen over de diverse partijen op de sites van Nu.nl, AD en Groene Kieswijzer Gelderland kon ik mijn keuze ook nog eens finetunen. En voor de zekerheid controleerde ik nog even op de Stemchecker van de Volkskrant wat de partij van mijn keuze de afgelopen vier jaar in de Eerste Kamer heeft gedaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Sam V
Sam V17 mrt. 2019 - 8:31

Als je maar voor één issue gaat, vind je altijd wel een antwoord in de stemwijzers. Maar het is vaak niet meer dan een bevestiging van je eigen beelden. Je hebt geen stemwijzer nodig om te weten dat VVD, FvD en PVV het minst groen zijn. Wel kan je stemwijzers gebruiken als onnodig bewijs hiervan. Niet alleen voor het bepalen van je stem maar ook voor het promoten van je politieke voorkeuren in de media.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2019 - 4:02

En ook dat stemmen voor en/of tegen zegt niet altijd iets. Ik kan dus tegen windmolens in een bepaalde omgeving stemmen, te dicht bij de bebouwing bijvoorbeeld, maar wel voor windmolens zijn en dus op andere plaatsen voor stemmen. Dat moet een onderzoeker toch weten. Of de verschillende kranten daar rekening mee houden? Ik kan tegen uitbreiding vliegverkeer in heel Nederland zijn, ik kan ook tegen uitbreiding in een bepaald gebied zijn. Het is ook heel gemakkelijk om bij PS verkiezingen alleen te denken aan je eigen gebied, rust,last etc.. ga je daarom minder vliegen of moet de last verschoven worden naar andere delen van het land. Stemmingen zijn altijd gekleurd/getekend door omstandigheden en verschillende belangen. Mijn vraag is dan, stem je voor mensen of tegen mensen of stem je voor 'bepaalde' mensen en tegen 'bepaalde' mensen. Als Provincie kun je nl. ook iets over de schutting gooien alsof al jouw beweegredenen niet voor een ander geldig zijn. Alles heeft nl. consequenties. Daarom kun je landelijke stemming ook niet een-op een vergelijken met plaatselijke stemmingen enkel de tendens in denken over, waarnemen. Er zijn partijen die sowieso helemaal geen uitbreiding willen van vliegverkeer en er zijn partijen die wel uitbreiding accepteren/willen maar zeggen niet hier, doe het maar ergens anders. Maar ook daar wonen mensen in een provincie die er de eigen gedachten over hebben. Dus ook als je naar PS stemmingen kijkt moet je heel genuanceerd kijken, of juist dan. En laten al die stemwijzers daar nu niet bepaald van ontworpen zijn en te vergelijken. Ik heb enkel vastgesteld dat in mijn provincie PVDD en SP vaak op een lijn liggen, mijn lijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2019 - 4:04

voor ontworpen te zijn en te vergelijken.. Sorry het is nog vroeg!

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 mrt. 2019 - 16:31

Naar mijn mening is een kieswjzer slechts voor een zeer klein publiek. Onzekere, goedgelovige, een beetje domme mensen. Daarbij wil ik ook aantekenen dat zo'n kieswijzer een uitstekend tool is om de argeloze gebruiker te manipuleren.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2019 - 4:06

Klopt!

Tom8
Tom817 mrt. 2019 - 8:45

@Frank Denk dat je daar gedeeltelijk gelijk in hebt. Ook de peilingen en allerlei beeldvorming doen zo hun dienst, om hormonen te stimuleren en het evenwicht tussen gevoel en verstand te verstoren. Verontrustend is ook te noemen, dat er signalen van boekverbrandingen lijken te komen vanuit het Nederlandse Kabinet. In Belgie, wordt het verbod op spijbelen omgedraaid in een spijbelplicht, om te (moeten) demonstreren voor het Klimaat Belgie schijnt daarnaast ook innovatief gezien voorop te lopen in de recyclings industrie, dit voor wat het waard is. En uit eigen ervaring kan ik spreken dat ze een grote speler zijn in het maken en onderhouden van Windmolen parken op zee, zo,n park gaat nu zo,n maximaal 20 jaar mee, en vereist daarnaast een grote onderhouds industrie.

Sonic2
Sonic217 mrt. 2019 - 15:56

@ Frans Kwakman Wat een enorme minachting voor mensen die willen stemmen, maar niet de politiek elke dag volgen. Een kieswijzer kan voor veel mensen echt een uitkomst zijn. Waarom zou je er op moeten neer kijken? Volgens mij is er maar 1 groep die gemakkelijk gemanipuleerd kan worden en dat is de (extreem/radicaal) rechtse kiezer. Het stoort me altijd dat mensen die zwevend zijn of op het laatste moment hun keuze maken altijd als dom of slecht geïnformeerd worden gezien. Ik denk dat het heel verstandig is om politici zo lang mogelijk onzeker te laten zijn van mandaat. Ik denk dat het heel natuurlijk is om je opties open te houden. En je kunt vijf kranten lezen en tientallen sites ( zoals ik) en principieel zweven. Dat is een stuk minder stom als achter de Nederlandse tak van de AK partij aan te lopen. Of achter die geblondeerde politieke brokkenmaker. Of achter die lavendel prins. Die lekker met een racist babbelt. Een absolute minachting heb ik voor dat soort kiezers. Die hun stem ook nooit goed kunnen beargumenteren. Geert zeg wat hij denkt bijvoorbeeld. Geert is geen columinst maar een politicus. Je typt onzin dus.

itsme3
itsme316 mrt. 2019 - 16:02

Mooi voor u. Ik kreeg bij de stemwijzer van AD met een kleine wijziging van antwoorden twee compleet tegengestelde adviezen, respectievelijk Groenlinks en Pvv. Behalve de sgp, zijn dat de laatste partijen waar ik ooit op zou stemmen.

1 Reactie
Keilstra
Keilstra17 mrt. 2019 - 11:41

Hahaha ! Jij bent echt het vleesgeworden compromis. Het perfecte premiersmateriaal.