Joop

Zijn het nou van die gekke vragen van Beukering?

  •  
09-06-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
8131831187_4867fa6e7a_k

© cc-foto: Anna & Michal. Madurodam, het miniatuurpark dat opgericht is door de ouders van George Maduro, de joodse rechtenstudent uit Curaçao die in het verzet zat en na zijn arrestatie in 19

In dit verband is ook dit een essentiële les: verdedig je zelf. Het is mooi om bondgenoten te hebben maar vertrouw nooit op andermans bescherming.
Rond Toine Beukering, kandidaat van de FvD om voorzitter te worden van de Eerste kamer, is een heel rare rel aan de gang. In De Telegraaf van zaterdag staat een gesprek met deze brigadegeneraal b.d., dat bij de fanclub van Baudet nogal wat ophef veroorzaakt. Dat komt omdat de interviewers, de grote Wouter de Winther himself en Inge Lengton niet alles voor zoete koek slikten wat ze te horen kregen. Ze geven van hun bevreemding prijs als de krijgsman in ruste te zeer uit de bocht liegt. Dat wordt in kringen van extreem-rechts niet gepikt. Zulke dingen verwachten ze niet van hun Telegraaf.
Makke lammetjes Waar gáát het in hemelsnaam over? De brigade-generaal b.d. zegt op een gegeven ogenblik dit: “Ik ben een groot fan van Napoleon. Als u bij mij thuis komt, ziet u allemaal Napoleon-beeldjes. Maar een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog? Daar ben ik niet van. Dat is een van de redenen geweest dat ik in dienst ben gegaan. Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen en ben ik over de hele wereld gereisd.” Wat bedoelt u met makke lammetjes? “Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren.” Het Joodse volk is als makke lammetjes naar de gaskamer gegaan? „Afgevoerd, hè. Ze zijn niet vrijwillig gegaan.” Nou ja, ’makke lammetjes’ impliceert toch iets anders? „Er is weinig verzet geweest, heb ik gezegd.” Kunt u zich voorstellen dat mensen zich een hoedje schrikken als ze dit lezen in de krant? „Ik beledig daar niemand mee.” Nee? „Nee. En dat wil ik ook absoluut niet. Ik stond hier ook op de keppel-op-dag. Want ik ben daar van. Iemand mag van mij gewoon zijn hoofddoek dragen. Ze mogen ook een keppeltje op. Dat geloof uitdragen, is privé.” Is dit nou de goeie tactiek om senaatsvoorzitter te worden? Of realiseert u zich niet dat dat wel bijzondere uitspraken zijn? „Welke tactiek bedoelt u? Het is voor mij de reden geweest om in dienst te gaan.”
Thierry Baudet en professor Paul Cliteur zijn over deze vraagstelling zo uit hun slof geschoten dat zij meteen een reactie hebben geschreven waarin zij de losse pols van Beukering op één lijn durven stellen met het analytisch vermogen van de beroemde politicologe en filosofe Hannah Arendt, bekend om haar werk over totalitaire staten en de achtergronden van de Holocaust. Voor Wouter de Winther en zijn collega hebben ze geen goed woord over: “De twee journalisten van De Telegraaf, Inge Lengton en Wouter de Winther, zijn niet geïnteresseerd in een integer gesprek over een belangrijk ethisch vraagstuk, maar in reuring.”
‘Ontzettende zak’ Reuring is er inderdaad. Beukering wordt op grond van deze uitspraken in de geur van verholen antisemitisme geplaatst. Lodewijk Asscher is woedend. Eveneens in De Telegraaf zegt hij: “Ik vind het een ontzettende zak. Hij heeft in ieder geval zijn ruiten ingegooid als kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer.” Asscher vindt het gemeen om zo te oordelen over de joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Esther Voet, de hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad is ook boos. Zij beveelt Beukering dit artikel uit haar blad aan over het joodse verzet.
Het zou inderdaad goed zijn als Toine Beukering de boeken over de Shoah uit zijn jeugd nog eens opslaat, plus de grote hoeveelheden nieuwe literatuur die sindsdien zijn verschenen. Dan zal hij vaststellen dat er wel degelijk joods verzet is geweest en dat zij zich bepaald niet allemaal als makke lammetjes naar de gaskamers lieten sturen. Het meest spectaculaire voorbeeld daarvan is de opstand in het Ghetto van Warschau. Ook in Nederland zijn de nodige joodse verzetsstrijders actief geweest.
Legitieme vraag Niettemin stelde Beukering een legitieme vraag. Hoe kwam het dat nazi’s erin slaagden in twee of drie jaar zes miljoen joden af te slachten, voor een belangrijk gedeelte in daartoe speciaal ontworpen industriële complexen, waar zij massaal werden vergast? En dat dit geen grootschalig verzet uitlokte? Hoe kon het gebeuren dat zoveel joden zich inderdaad naar die slachtbank lieten leiden?
Nauwgezetheid Eén belangrijke oorzaak is in ieder geval het feit dat zij in de meeste gevallen geen kant op konden vanwege de niet-joodse omgeving. Zo hebben de Nederlandse instanties met nauwgezetheid meegewerkt aan de administratieve maatregelen waarmee de joden eerst ontrecht en onteigend werden en vervolgens uit hun huizen geplukt om via Westerbork de reis naar Polen te aanvaarden. De NS is keurig betaald voor het deel van het spoortraject dat onder haar verantwoordelijkheid viel. De maatregelen werden één voor één, stapje voor stapje, genomen zodat de omgeving kon wennen aan wat er met de joden gebeurde. Zo kon men leren dat normaal te vinden.
Een ander belangrijk antwoord op de vraag van Toine Beukering: de meeste joden geloofden dat tegenwerking de zaken voor hen alleen maar erger zou maken. Voorzichtig zijn, geen brutale mond opzetten, niet de aandacht op je vestigen, laten zien dat je niets kwaads in de zin had en wilde meewerken, dat was bijkans een tweede natuur geworden, dat waren massaal toegepaste overlevingsstrategieën.
Scherpe les
800px-Chaim_Rumkowski_Hans_Biebow

© Foto: Chaim Rumkowski in gesprek met zijn contactpersoon bij de Duitsers, Hans Biebow. Biebow is in Polen na een proces ter dood veroordeeld en opgehangen net als Rudolf Höss, de commandant v

Dit is een scherpe les geweest voor de overlevenden en de huidige generaties. Discriminatie moet nooit en onder geen voorwaarde worden geaccepteerd. De collectieve herinnering aan de Holocaust is daarnaast een belangrijk onderdeel van Israëls geestesmerk. Wat je er ook over moge denken, de joodse staat accommodeert niet. Zij betaalt elk geweld dubbel terug. Ze weten daar wat er gebeurt als je voor de lieve vrede maar een beetje terugkrabbelt in de hoop dat je dan met rust gelaten wordt.
Chaim Rumkowski, de oudste der Joden (zoals de nazi’s hem noemden) in het getto van Lodz dacht dat hij zijn mensen kon redden door zich voor de Duitsers onmisbaar te maken. De gettobewoners produceerden voor de Wehrmacht alsof hun leven er van afhing omdat hun leven er inderdaad van af hing. Rumkowski werkte zelfs mee toen de Duitsers joden die volgens de nazi’s niet productief genoeg waren naar Auschwitz begonnen af te voeren.
Op een gegeven moment moesten zelfs alle kinderen worden gedeporteerd behalve die van de joodse gettopolitie. Die wegvoering heeft inderdaad plaatsgevonden. Uiteindelijk gingen in 1944, toen het Rode Leger al in de buurt was, alle overlevenden alsnog naar de gaskamer. Rumkowski werd door Hans Biebow, zijn contactpersoon bij de Duitse overheid, persoonlijk naar de trein begeleid, waar ze netjes afscheid van elkaar namen.
Dat dus. Dáár liep het op uit.
Deze scherpe les is niet alleen van belang voor de huidige generaties joden maar voor alle groeperingen die discriminatie ervaren op grond van afkomst, etniciteit, seksuele voorkeur of levensovertuiging. Denk maar aan de door Thierry Baudet verspreide video waarop bekende dames uit de Duitse extreemrechtse scene doen alsof ze door moslims verkracht zijn. Dit soort dingen voorbij laten gaan, daarmee begint het dus.
In dit verband is ook dit een essentiële les: verdedig je zelf. Het is mooi om bondgenoten te hebben maar vertrouw nooit op andermans bescherming.
Al dit soort gedachten roepen de opmerkingen van brigadegeneraal b.d. Beukering op. Moeilijk valt in te zien waarom zijn klemmende vraag hem kwalijk genomen moet worden. Het is juist goed als een politicus in spe zich dit soort vragen stelt. Dat zou meer moeten gebeuren.
Napoleon Toch vergaloppeert Beukering zich ernstig in het gesprek met De Telegraaf maar dat hebben de interviewers niet opgemerkt. Hij noemt zich een bewonderaar van Napoleon. Napoleon, de slachter, Napoleon de generaal die zijn dienstplichtigen golf na golf het artillerievuur injoeg omdat hij ze altijd door nieuwe rekruten kon vervangen. Tot hij uiteindelijk na bijna twintig jaar oorlog alleen nog maar zestienjarigen kon dwingen op te komen.
Napoleon wiens krankzinnige tocht naar Rusland alleen al 50.000 jonge Nederlanders het leven heeft gekost. En dat op een bevolking van een kleine drie miljoen. Als je dat omrekent naar het inwonertal van nu, dan kom je ver boven de 300.000.
Massaal kreperen voor de eer en glorie van een omhoog gevallen Corsicaanse bendeleider, die zichzelf en zijn familie koninkrijken, paleizen en fortuinen verschafte. Voor een onderdrukker die mede-uitvinder is van vervalste plebiscieten en gemanipuleerde verkiezingen. Voor de man die de perscensuur tot hoeksteen maakte van zijn beleid. Van deze Napoleon is Beukering een bewonderaar Zo´n man moet geen voorzitter van de Eerste Kamer worden. De vragen die hij stelde over de holocaust zijn het probleem niet.
Naschrift: die opmerkingen over de MH17 laat ik wel aan een ander over.
Foto: Chaim Rumkowski in gesprek met zijn contactpersoon bij de Duitsers, Hans Biebow. Biebow is in Polen na een proces ter dood veroordeeld en opgehangen net als Rudolf Höss, de commandant van Auschwitz.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 jun. 2019 - 17:24

We moeten ons niet laten afleiden door het voorbeeld dat de generaal geeft maar kojken waarom hij muist dat voorbeeld gebruikt. Hij trekt een rechte lijn tussen het 'zwakke' verzet van Joden en de manier waarop wij ons nu laten overmeesteren door kwade krachten. We zijn zwak als we niet optreden, net zo zwak als d Joden en daardoor gedoemd onder te gaan. Het is dezelfde retoriek die we op het Jongerencongres van fvd hoorden. Ons sterk maken betekent dat we ons ontdoen van onze vijanden. Het is meer dan alleen retoriek omdat fvd de vijand duidelijk benoemd heeft. Die vijand zijn de anderen, degenen die niet meegaan in dexwoorden en daden van fvd. Want wie niet voor ons is, is tegen ons. Verder bestaat de vijand uit iedereen die niet tot de joods christelijke cultuur behoort. Iedereen die niet op onzebodem is opgegroeid maar elders. De strijd die fvd wil aangaan is heel duidelijk uitgetekend. Net als de vijand. Daarmee is het meer dan retoriek, het gaat om veel meer dan woorden, het gaat om daden. Zo eng is de fvd dus. Het is het gezicht van iets dat we eerder zagen in de geschiedenis. Toen noemden we het fascisme.. Wat mij betreft houden we die naam, we moeten niet kijken naar de historische verschillen, maar naar de overeenkomst in betekenis en inhoud.

Marius Willem de Jong
Marius Willem de Jong12 jun. 2019 - 16:41

Kort voor deze publicatie ontving ik een video waarop 3 massa executies vertoond werden, waarschijnlijk door een terroristische organisatie in een Arabisch land waarschijnlijk Syrie, mogelijk Lybie of Yemen. De eerste video toonde een lange rij mannen geknield in een gegraven gat (massagraf) met hun gezicht naar de 'muur'. Een voor een werden de mannen vermoord met een schot door hun hoofd. De moordenaar deed dit rustig, met een pistool, de vermoorden leken lijdzaam hun beurt af te wachten. De tweede video toonde een lange rij mannen die op hun buik in het zand lagen. Een voor een werden zij met een automatisch wapen doodgeschoten. soms moest er 2x geschoten worden. Geen van de mannen sprong op. Ook zij leken hun beurt af te wachten. De 3-de video toonde 2 mannen/moordenaars op een vlonder boven een rivier. Op de vlonder een grote plas bloed. Een voor een knielde er een man, tussen de 2 moordenaars, die dan door zijn hoofd werd gschoten en direct daarna een zet kreeg om 5 m lager in de rivier te vallen. Vreselijke, onbegrijpelijke beelden. Het verhaal over Beukering deed me hieraan denken. Vooral de scenes die bestaan over het afvoeren van de joden in treinwagons. Hoe komt het dat mensen zich kort voor hun executie zo weinig verzetten ? Als kind las ik veel over de 2-de wereldoorlog. In mijn herinnering waren het niet de joden die in het verzet zaten. Zij waren slachtoffers die gered moesten worden door de helden van de NLse bevolking. In de jeugdliteratuur wordt die 2-deling misschien versterkt en is er misschien te weinig aandacht voor de rol van de joden zelf om aan de gaskamers te ontkomen.

CharlesdeValois
CharlesdeValois11 jun. 2019 - 9:34

Als je verzet en mak tegenover elkaar zet geef je al veel te veel antwoord op de vraag : hoe het toch allemaal kon gebeuren. Het belicht te weinig hoe een bepaalde groep in een gewone burgermaatschappij langzamerhand geïsoleerd werd en met de dood of deportatie als straf ( bijv. geen ster op (verzetsdaad) dan 1000 boete of kamp, de bezetter wist dat 1000 niet te innen was...) en wat dat doet met je gedrag. En dat is alles behalve mak, maar het besef dat je ahw. in een gekkenhuis beland bent. Als je bij een razzia niet snel genoeg is een deportatiewagen sprong was daar de kogel. Dan nog het beeld van- rijen mensen- die mensen deden wat er van ze gevraagd werd wat het beste was in die situatie: de mensen die er niet stonden waren inmiddels dood in de wagons gevonden of direct bij zwakte aan hun lot overgelaten (kregen op bepaalde plekken al de kogel) en bij enig verzet werd men direct van het leven beroofd. Maw. het begrip mak gaat voorbij aan wat je kon verwachten. Nml. dood honger en vernedering. En daarom zou je het woordje mak niet moeten gebruiken want als de feiten kent dan moet je heel goed nadenken wat dat met mensen doet.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas11 jun. 2019 - 9:26

Ik heb Beukering hier nu uitgemaakt zien worden voor Jodenhater én voor Zionist. Wat is het nou? Gewoon wat het beste uitkomt om een FvD'er zwart te maken? Het artikel zelf was nog wel aardig, al gaat het een beetje alle kanten op. Initieel neemt Van der Horst Beukering de maat wegens zijn "makke lammetjes" uitspraak, maar gaat vervolgens wél op de vraag in, omdat die wel degelijk relevant is! Er zijn hele boeken over die vraag geschreven, waaronder ook door Joden die precies dezelfde vraag stelden. Maar van deze ex-militair kunnen we het niet hebben. Ik vond in dit geval de interviewers een enorme miskleun maken door de man meteen in een anti-Joods profiel te duwen. Zoals er op gedoken werd is het duidelijk dat ze vanaf het begin zaten te zoeken naar een reden om te man af te kraken. Ik ben geen fan van FvD en hun boreale ballo's maar dit interview was een volstrekte aanfluiting en kaf op het koren van hitsers die de media als linkse leugenpers trachten neer te zetten. Maak het ze nu eens niet zo makkelijk!

1 Reactie
Willie Hillie
Willie Hillie11 jun. 2019 - 20:35

"waaronder ook door Joden die precies dezelfde vraag stelden. " Hebben, volgens jou, joden de waarheid in pacht, zo nee, wat is de relevantie van deze opmerking? Joden kunnen het immers ook mis hebben.

Norsemen
Norsemen11 jun. 2019 - 7:59

Voor de zoveelste keert laat iemand van FvD zien geen enkel benul te hebben van wat handig is om wel en niet te zeggen.

JohnVKR
JohnVKR10 jun. 2019 - 20:19

Goed artikel. En toch moet ik helaas wel weer reageren op de inmiddels zo welbekende blinde vlek van Han: "Deze scherpe les is niet alleen van belang voor de huidige generaties joden maar voor alle groeperingen die discriminatie ervaren op grond van afkomst, etniciteit, seksuele voorkeur of levensovertuiging." Juist daarom verzetten Palestijnen zich, zowel binnen Israël als in de door Israël bezette gebieden. En dat zullen ze blijven doen omdat discriminatie nooit en onder geen voorwaarde zal worden geaccepteerd.

1 Reactie
adriek
adriek11 jun. 2019 - 7:46

En de rest van de wereld kijkt weer de andere kant op.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jun. 2019 - 14:07

De moeite waard om Presser te lezen in de Ondergang over verzet van Joden.(https://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/pres003onde01_01_0040.php#40)

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot10 jun. 2019 - 14:54

Ondanks zijn omslachtige geouwehoer, hier en daar, uitstekend, die Presser: "Het is ook gemakkelijk daarbij te vergeten, dat de eerste echte Nederlandse knokploegen tegen de Duitsers tijdens deze oorlog uit Joden hebben bestaan, ook dat in de jaren vóór deze oorlog op meer dan één front de Joden alreeds tegen Hitler hadden gestreden, in de Spaanse burgeroorlog bijvoorbeeld. Niet zonder eerbied herdenkt deze schrijver in dit verband een figuur als de in 1958 overleden S. van Praag, die in stilte reeds zo energiek had medegewerkt aan allerlei vooroorlogse initiatieven tegen het opkomende nazisme en fascisme, de zwaarste lasten op zijn schouders nemend ondanks zijn wankele gezondheid - en dat zonder klacht "

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 jun. 2019 - 11:50

Wat mij het meest opvalt is de reactie van FVD. Die gaat van: er is niets aan de hand, de man heeft volledig gelijk want het is onze waarheid, de enige die telt. En alles wat afbreuk doet aan onze waarheid is verkeerd bezig. Het is dezelfde retoriek die we in de jaren dertig hoorden en die uiteindelijk leidde tot Jodenvervolging. Met andere woorden, er is in die kringen nog helemaal niets veranderd.

JaapBo
JaapBo10 jun. 2019 - 10:12

Het lijkt of Beukering een klap van de zionistische molen meegekregen heeft. Iets eerder dan 40 jaar geleden vonden zionisten in Israel ook dat Diaspora-Joden zich als makke lammetjes naar de slachtbank hadden laten leiden. Dit kun je nalezen in Tom Segev's "the Seventh Million". Dit idee borduurt voort op eerdere zionistische ideeën dat Diaspora Joden gedegenereerd waren omdat ze in de Diaspora woonden. Alleen in Eretz Israel zouden ze tot bloei kunnen komen.

Buitenstaander
Buitenstaander10 jun. 2019 - 10:05

En iedereen valt over de man heen, inclusief Asscher, die -gelet de rol van zijn voorvader- even toch voorzichtiger had kunnen zijn…..

Middenman
Middenman10 jun. 2019 - 7:50

Zowel Han van der Horst als Beukering vergeten te kijken naar de lange geschiedenis van discriminatie van Joden in Nederland, al ver voor de oorlog. Ik kan iedereen aanraden om eens naar de Sjoel in Elburg te gaan, een klein museum over de geschiedenis van de Joden in dat stadje. Dan zie je een foto van een bordje 'verboden voor Joden' van vóór WOII. Er was een lange lijst van dingen die Joden niet mochten doen, van beroepen die ze niet mochten beoefenen, ja ook in ons zogenaamd tolerante land. En waarom? Om het enkele feit dat ze Joden waren. De ene plek was minder slecht dan de andere, maar er was geen plek in Europa waar de Joden echt veilig waren en volledig geaccepteerd. Toen de vervolgingen van de Nazi's begonnen was dat voor hen de volgende bedreiging in een lange reeks van eeuwen discriminatie, progroms en vervolging. In verzet komen? Geholpen door wie? Een net zo belangrijke vraag is waarom we er niets van geleerd hebben en het antisemitisme gewoon weer overal de kop opsteekt, net als andere vormen van discriminatie. Niet alleen door rechts, maar ook door links.

4 Reacties
Chimay Blanche
Chimay Blanche10 jun. 2019 - 10:41

Maar beste Middenman. Beukering heeft dus met zijn deelgenootmaken met zijn indruk toentertijd als jongeling dat Europese Joden als naar de metafoor van makke schapen of lammetjes zijn afgevoerd, een indruk die velen tot relatief recent met hem hadden, zelfs heel veel niet-Europese Joden ook hadden, niet anders verklaard dat dit hem heeft geïnspireerd te willen bestuderen om het te kunnen voorkomen en in zijn geval er letterlijk tegen te strijden. Dat bij nader inzien die indruk dat de Europese Joden weinig verzet hadden geboden in zekere mate bijgesteld moest worden doet niets af aan de kwade dwingende krachten die het desondanks op die enorme schaal bewekstelligden tot wat de Shoah werd en dus door deze geschiedenis geïnspireerde mensen als Beukering voor devtoekomst vroegtijdig bestreden zouden worden.

Libertain
Libertain11 jun. 2019 - 8:51

("De ene plek was minder slecht dan de andere, maar er was geen plek in Europa waar de Joden echt veilig waren en volledig geaccepteerd. ") @Middelamn, net als Beukering, plaats jij - naar alle waarschijnlijkheid uit de bekende, traditioneel voor Lage Landen gebrek aan kennis - een bewering die helemaal niet klopt. In het Oosten van Europa hadden de joden geweldig goed verzet tegen de nazi's gepleegd, tevens kregen ze in bepaalde Oost-Europese landen dermate steun dat ze nooit gedeporteerd werden. Het volk stond op en zei "wij zijn allemaal een"!. Niet te geloven, he? Anders begrijp ik je, dit is moeilijk te bevatten op het moment dat je traditioneel wil beweren dat iedereen xenofoob-racist is. Xenofoben zonder eigen steungroep zijn altijd erg zwaakjes, ook tegen het oprijs van 7,50.

Middenman
Middenman11 jun. 2019 - 9:50

@Libertain en Cimay Blanche: Mijn duiding gaat over de periode vóór WOII. Toen was het in Oost-Europa allesbehalve prettig voor Joden (progroms, discriminatie, complot theorieën). Het verzet van de Joden tijdens WOII was er zeker wel, vooral in de getto's en in de kampen. Daarnaast waren er uiteraard de joodse partisanengroepen die inderdaad veel verzet hebben gepleegd. Die werden overigens actief ondersteund door vrijwilligers uit Palestina die zich lieten droppen boven het gebied. En laten we de joods brigade in het Engelse leger niet vergeten, met vrijwilligers uit Palestina. Mijn stelling is dus niet dat er geen Joods verzet was, maar ik probeer te duiden waarom er ook veel Joden waren die geen verzet pleegden.

Libertain
Libertain11 jun. 2019 - 13:45

@Middenman, ga je weer voorbij aan het feit dat er landen in Oost-Europa zijn geweest waar de nazi-deportaties door de bevolking volledig tegen gewerkt zijn. Historisch feit. Ook zijn er niet overal pogrommen geweest, de bewijzen liggen bij Yad Vashem. Tuurlijk niet leuk om het bekend te maken gelet op onze zware Westerse (Boreale) geschiedenis.

Bouwman2
Bouwman210 jun. 2019 - 7:44

Ik vind het niet erg dat Hanvanderhorst reageert, integendeel, Joop is daarvoor bedoeld, meen ik. Maar waarom zo gepikkeld ? Er is een liedje van Annie MG dat gezonden werd door Conny Stuart in de musical "En nu naar bed." Het begint zo: Ik ben geprikkeld en gefrustreerd heel erg verbitterd en geïrriteerd en als ik dat ben, en dat is nu dan wil ik wraak en zeker op u.... Ik heb de musical nooit gezien en ook Friedland -wat een film blijkbaar is, niet. Maar aan dit liedje heb ik wel wat gehad. Revanche nemen - en reageren is een verschijningsvorm daarvan - is van alle tijden, maar doe het als je dan toch je wilt laten gelden altijd met wat humor. Annie MG zei - en dat heb ik nog net op tijd gezien- lachen mag van God. En polariseren mag ook, mits in combinatie met een grimlach. .

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jun. 2019 - 9:13

Friedland is een zeer bloedige veldslag

Mr x Mr y
Mr x Mr y10 jun. 2019 - 7:36

“Toch vergaloppeert Beukering zich ernstig in het gesprek met De Telegraaf maar dat hebben de interviewers niet opgemerkt. Hij noemt zich een bewonderaar van Napoleon. Napoleon, de slachter” Napoleon was ook beroemd vanwege zijn wetgevende kwaliteiten, bestuurlijke vernieuwingen en wiskundig inzicht (er bestaat zelfs de stelling van napoleon). Daar wordt hij door meerderen om bewonderd en vermoedelijk gaat het daarom. Enkel weergeven dat napoleon met zijn veldslagen veel slachtoffers heeft veroorzaakt, schetst een te eenzijdig beeld.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jun. 2019 - 8:00

Hitler heeft een einde gemaakt aan de werkloosheid in Duitsland en prachtige wegen aan laten leggen. Hij is ook de man achter de volkswagen en het betaalbare radiotoestel voor iedereen. Overigens: wat die wetgeving van Napoleon betreft: dat lag allemaal voor een groot deel al klaar toen hij de macht greep en een einde maakte aan de vrijheid in Frankrijk.

Willie Hillie
Willie Hillie10 jun. 2019 - 8:00

Napoleon wordt herinnerd als een megalomaan klein onbetekend mannetje die het ver schopte, en vele oorlogen voeren, en zich pronkend tot keizer liet kronen. Dat is wat 99% van de mensheid weet te vertellen. Dat hij daarbij wiskunde als hobby had weet bijna niemand.

LaBou
LaBou 10 jun. 2019 - 8:45

Ik dacht dat je dit soort mensen moest beoordelen naar hun tijd. Waren Wellington, Blücher en al die andere veldheren uit de tijd van Napoleon dan werkelijk anders dan "Napoleon, de slachter"? En wat dan te denken van de generaals in WOI (hoewel met name Petain zich goed heeft laten kennen twee decennia later).

Bouwman2
Bouwman210 jun. 2019 - 10:06

Ik vind de vergelijking tussen Napoleon Bonaparte en Hitler nou niet de meest fijnzinnige die je kunt maken. Wat ik merkwaardig vind is dat gesteld wordt (door HanvanderHorst) dat Bonaparte een einde maakte aan de vrijheid in Frankrijk. Welke vrijheid wordt hier bedoeld? De vrijheid van de bestorming van de Bastille zeker niet, en die van Louis XIV kan het ook niet zijn. De vriiheid van de koning lag meer op het toneel waar hij de vrijheid vierde als hij danste op muziek van Jean Baptist Lully. De vrijheid was meer te vinden bij een aantal filosofen dan bij de massa. De vrijheid is meer van de elite, de gesmade elite.Nederland kent nauwelijks elite. Ja Pim Fortuyn, dat was geselscap goet ende fin, maat veel verder kom ik nou ook weer niet. Nederland is het land van de gemaaide gazons van vijftig jaar later. Vandaar dr Baudet. A la recherche du temps perdu. Fransen zitten net als Nederland in de Unie, maar dat wil niet zeggen dat ze cultureel hetzelfde zijn. Frankrijk kent bergen, heuvels en dalen en Nederland is het land waar brede rivieren enfin.... Dat maakt verschil uit, en dat wordt teruggevonden in karakter. De geschiedenis van een gebied beïnvloedt karakters.Soms is dat te zien. Als ik in Frankrijk op een terras zit in Nice of zo word ik dus consequent in het Engels bediend. Net als in Knokke overigens. Nota bene met een boekje van (barones) Mia Dornaert gewoon open en bloot. Maar hoe dat zit, vertel ik een andere keer.

Keilstra
Keilstra10 jun. 2019 - 10:13

@Han Goed hè, die regime change door de Amerikanen. Ik neem aan dat je achteraf blij bent met de opening van het tweede front, de eis van onvoorwaardelijke capitulatie, en de zelfmoord van Hitler. De Irakezen denken ook zo over het einde van Saddam.

Mr x Mr y
Mr x Mr y10 jun. 2019 - 10:47

Je kan napoleon totaal niet vergelijken met hitler. Daarom is het ontkennen wat napoleon heeft gedaan, het uitbrengen van de napoleongroet etc ook niet strafbaar.

Willie Hillie
Willie Hillie11 jun. 2019 - 20:38

"Waren Wellington, Blücher en al die andere veldheren uit de tijd van Napoleon dan werkelijk anders dan “Napoleon, de slachter”? " Ja, Wellinton en Blucher waren militairen, geen poltici, ze lieten zich niet tot keizer kronen, hadden geen intentie om een land te besturen.

MountEverest
MountEverest10 jun. 2019 - 7:28

"De collectieve herinnering aan de Holocaust is daarnaast een belangrijk onderdeel van Israëls geestesmerk. Wat je er ook over moge denken, de joodse staat accommodeert niet. Zij betaalt elk geweld dubbel terug. Ze weten daar wat er gebeurt als je voor de lieve vrede maar een beetje terugkrabbelt in de hoop dat je dan met rust gelaten wordt." Sinds de staat Israël in 1948 werd opgericht, hebben de Joden hun vijanden steeds vernietigend verslagen. Oog om oog, tand om tand. Maar ook buiten Israël proberen ze hun mensen te beschermen, zoals tijdens de spectaculaire actie in Uganda (Entebbe).

2 Reacties
LaBou
LaBou 10 jun. 2019 - 8:46

De staat Israel is doorgeslagen in zijn "verdedigingsdrang". En het motto was "nooit meer Masada".

JaapBo
JaapBo10 jun. 2019 - 10:03

Stel je hier 'de Joden' verantwoordelijk voor Israëlisch geweld? Leidt dat niet tot antisemitisme? Ik maak altijd een duidelijk onderscheid tussen Joden en Israël, want Joden zijn niet verantwoordelijk voor Israëls misdaden tegen de Palestijnen!

JaapBo
JaapBo10 jun. 2019 - 5:53

@Han: “Wat je er ook over moge denken, de joodse staat accommodeert niet. Zij betaalt elk geweld dubbel terug.“ Het klopt dat Israël zeer gewelddadig is, maar dat is niet omdat ze tegen antisemitisme vecht, maar omdat haar koloniale politiek op geweld gebaseerd is! Stop toch eens met die anti-Palestijnse framing!

4 Reacties
Middenman
Middenman10 jun. 2019 - 8:09

@JaapBo, hoe weet je dat? Zijn jouw woorden geen framing? Een oude vrouw met het nummer van een concentratiekamp in haar arm gebrand, inwoonster van Lohame Hagettaot, een niet religieuze socialistische kibboets opgericht door overlevenden van het getto van Warschau verwoordde het voor een groep bezoekers duidelijk: Na de oprichting van de staat Israël hebben we collectief besloten: "nie wieder". Ook als dat betekent dat de hele wereld over ons heen valt omdat wij niet aan hun normen voldoen. Want waar waren ze de afgelopen eeuwen? Iedereen die in vrede met ons wil samenleven en wonen is van harte welkom. Maar wie ons wil aanvallen en doden zullen we geen kans geven, geen enkele, nooit meer. In het museum annex studiecentrum van datzelfde Lohame Hagettaot werkt op een belangrijke post een zeer inspirerende jonge Palestijnse vrouw. In vrede samenleven en samenwerken is gewoon mogelijk en het gebeurt daar meer dan wij denken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2019 - 8:39

JaapBo Blij dat ik niet de enige ben die het opmerkt.

JaapBo
JaapBo10 jun. 2019 - 18:44

Wat een hypocriete vrouw: "Iedereen die in vrede met ons wil samenleven en wonen is van harte welkom." Dat is een grove leugen! Israël heeft honderdduizenden vreedzame Palestijnen verjaagd om zo een Joodse meerderheid te creëren in het land dat ze steelden, en ze laat miljoenen vreedzame Palestijnen niet terugkeren. Te doen, zoals die vrouw doet, alsof deze Palestijnse vluchtelingen een soort nazi's zijn is weerzinwekkend!

Middenman
Middenman11 jun. 2019 - 9:59

@JaapBo: je hebt een nogal uitgesproken mening over de op zijn zachtst gezegd complexe situatie rond 1948. Dat mag uiteraard, maar om iedereen die een andere interpretatie geeft als hypocriet weg te zetten vind ik nogal star. Ik ken verschillende Palestijnen in Noord-Israël en die denken genuanceerder dan jij. Er zijn zoveel studies over de periode 1948 en er komen nog steeds nieuwe dingen naar boven dat de simpele verklaring die jij geeft echt niet te houden is.

De overspelige hoofdcommissaris
De overspelige hoofdcommissaris10 jun. 2019 - 5:11

Wat weer een goed stuk van Han. Napoleon was een prima voorganger van dictators als Mao, Stalin en Lenin maar ook deze mogen zich in linkse kringen nog bewonderd zien door een (hopelijk snel uitstervende) schare aanhangers. Tegen deze lieden tegen de bewonderaars van Napoleon zou ik willen zeggen: Zalig zijn de eenvoudigen van geest want zij erven het Koninkrijk Gods.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2019 - 10:22

@ De overspelige hoofdcommissaris Jij schrijft: .. Mao, Stalin en Lenin maar ook deze mogen zich in linkse kringen nog bewonderd zien … Als je dit soort dingen opschrijft ben je erg in de war. Zoek hulp.

Peterrr2
Peterrr210 jun. 2019 - 17:59

Grappig dat er nog steeds mensen zijn die in discussie teruggrijpen op Mao, Stalin en Lenin. Heb je nou echt niets beters te verzinnen om links af te zeiken?

OlavM
OlavM9 jun. 2019 - 23:35

[Eén belangrijke oorzaak is in ieder geval het feit dat zij in de meeste gevallen geen kant op konden vanwege de niet-joodse omgeving. Zo hebben de Nederlandse instanties met nauwgezetheid meegewerkt aan de administratieve maatregelen waarmee de joden eerst ontrecht en onteigend werden en vervolgens uit hun huizen geplukt om via Westerbork de reis naar Polen te aanvaarden. De NS is keurig betaald voor het deel van het spoortraject dat onder haar verantwoordelijkheid viel.] Zeker. En we zouden ons dus veel meer moeten afvragen: waarom hebben de joden zo weinig steun gekregen van de niet-joodse Nederlandse bevolking? Dat is m.i. een veel belangrijker aspect, dat veel verschil had kunnen maken! (Vgl. b.v. Denemarken). [Deze scherpe les is niet alleen van belang voor de huidige generaties joden maar voor alle groeperingen die discriminatie ervaren op grond van afkomst, etniciteit, seksuele voorkeur of levensovertuiging.’ Inderdaad. Hoe dan ook is duidelijk dat juist de geschiedenis van de shoah/holocaust duidelijk maakt dat passiviteit bij nieuwe oprispingen van fascisme, racisme, vreemdelingenhaat enz. totaal geen optie is. M.a.w.: alerte en scherpe reacties op partijen als de PVV en FvD (die van Beukering dus, mind you!) zijn volkomen gerechtvaardigd en noodzakelijk. [Moeilijk valt in te zien waarom zijn klemmende vraag hem kwalijk genomen moet worden.] Ik denk toch dat het “als makke schapen” terecht in het verkeerde keelgat schiet. De joden waren een minderheid, en niet vóór de Duitse inval als verzetsgroepen of zo georganiseerd. Velen waren al uit Duitsland gevlucht en hoopten in Nederland relatief veilig te zijn. Niemand wist zeker dat de Duitsers Nederland (dat geruime tijd “neutraal” probeerde te blijven, zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog) zouden binnenvallen. Een deel is trouwens verder gevlucht naar het Amerikaanse continent, en een ander deel is bij het verzet gegaan. En, zoals ik al schreef: we zouden ons veel meer moeten afvragen: waarom hebben de joden zo weinig steun gekregen van de niet-joodse Nederlandse bevolking?

2 Reacties
Willie Hillie
Willie Hillie10 jun. 2019 - 7:20

Goede vraag OlavM, het antwoord is natuurlijk dat de koopmansgeest het in Nederland wint van het ethisch besef. De Duitsers wisten dat ook, voor f 7,50 beloning per jood werden ze verraden. Wat ook typisch Nederlands-christelijk is, is je voegen. De meeste Joden zijn opgebracht door de Nederlandse positie. De joden stonden alleen, werden verraden, en hadden geen wapens of militaire organisaties. Ze hadden geen kans. Maar dat is niet wat Beukering suggereert, hij suggereert dat de joden zelf schuld hebben aan de genocide/holocaust. Hij zegt geen woord over de boreale verraders, geen woord over de volgzame politie, geen woord over het 1000 jaar antisemitisme in Nederland. En daar gaat Beukering domweg de mist in, helemaal. Ongeschikt zou de landmacht zeggen.

wegmetons
wegmetons10 jun. 2019 - 19:35

@Willie Hillie, het klopt dat er velen verraden zijn en dat wellicht de geldelijke beloning in tijden van grote tekorten mee speelde (het wordt makkelijker te verraden voor beloning als je niets te eten heb). Ook het antisemitisme wat in grote delen van Europa rondwaarde hielp mee. Daarnaast was er ook nog iets wat zelden benoemd wordt en dat is de geologie. In Frankrijk was het vele malen makkelijker om je te verstoppen, er waren veel meer en grotere locaties waar je jezelf makkelijk kan verstoppen in groepen. Frankrijk had destijds, en nog steeds, grote bossen en ook nog bergen met grotten. Nederland was ook toen al relatief onbebost en daarnaast had het een grote bevolkingsdichtheid. Ja, er zijn veel mensen fout geweest in de oorlog. Sommigen, of wellicht velen, vanuit ideologische overtuiging en sommigen simpelweg vanwege honger en gebrek. Maar als je het verhaal verteld, vertel dan het hele verhaal Willie.

henk-alexander
henk-alexander9 jun. 2019 - 22:55

Een objectieve bijdrage, zoals het een goede historicus betaamt. Er zijn verschillende verzetsdaden van Joden bekend, van de aansluiting bij de partisanen tot de opstanden in de getto's. Dat Beukering Napoleon Bonaparte adoreert is niet zo uitzonderlijk - meerdere ijzervreters hebben een krachtdadig en autoritair rolmodel. En niet alleen zij. Ook Europese politici bewonderen een despoot: Karel de Grote, naar wie een Europese prijs is vernoemd.

Chimay Blanche
Chimay Blanche9 jun. 2019 - 20:25

Her enige hier om zich over op te winden is dat sommige tegenstanders van FvD niets schuwen te gebruiken, ook als dat over de ruggen gaat van mensen die zeer te lijden hebben gehad en daarin zelfs een gruwelijk einde vonden, en niet voor het eerst dat zij daar nog minder moeite mee hebben als het Joden betreft die slachtoffer waren of zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries9 jun. 2019 - 18:51

Beukering heeft gelijk. Het verzet tegen deportatie was in joodse kringen niet of nauwelijks aanwezig. Daarvoor zijn drie hoofdoorzaken. In de eerste plaats de extreme overmacht van de vijand. In de tweede plaats de onbekendheid met het uiteindelijk lot. In de derde plaats de geringe, vrijwel ontbrekende, steun van de omringende bevolking. Passiviteit is maar al te vaak het gevolg van omgevingsinvloeden. Over de vrije wil bestaan de meest idiote ideeën. Getuige bijvoorbeeld de uitspraak: 'Wij zijn er voor de mensen die iets van hun leven willen maken.'

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2019 - 8:29

Ik kan me wel iets herinneren over de late beslissingen van de Joodse Raad in deze. Ik weet niet meer precies hoe dat in elkaar zat. Maar had iemand dit kunnen bevroeden die maar iets menselijks in zich had voordat dit in gang gezet werd? Ik vraag mezelf af of ik me als Joodse inwoner vooraf iets had kunnen voorstellen bij de op handen zijnde wreedheid van de Duitsers. Verder heb je niets te zeggen tegen zoveel overmacht en zoveel desinteresse van de omgeving en politiek die n.b. meewerkt eraan mensen te registreren en deporteren en niets doet. Mensen proberen te overleven zo goed en zo kwaad als het kan met de middelen die ze hebben, wanhopig als ze zijn, een terechte wanhoop zo is gebleken. Ze hebben in de kampen elkaar vaak geholpen met gevaar voor eigen leven. Mensen hebben afscheid genomen van hun dierbaren om hen te beschermen, zoals de moeder die haar kind uit de trein 'gooide'. Mensen die hun kinderen lieten onderduiken bij wildvreemden met een onvoorzienbare uitkomst, het niet weten. Dat is niet zomaar iets. Dat kind en vele anderen hebben het daardoor gered. Maar denk eens na over die vreselijk moeilijke beslissing van die ouders, aan die onzekerheid waarmee ze de dood zijn ingegaan. dat doe je niet zomaar, dat vereist moed. Natuurlijk hebben mensen geprobeerd zichzelf en hun gezin eerst in veiligheid te brengen, daar hadden ze de handen vol aan en was ook niet zonder gevaar. Daardoor zijn hele gezinnen al vroeg uit elkaar gerukt. Dat leverde de overlevenden trauma's op voor het leven. Als je je al zichtbaar verzette wist je zeker dat je meteen werd doodgeschoten, wetende dat je naasten er ook nog waren en je nodig hadden. Hoe kun je in zo'n oorlog nog 'neutraal' willen blijven is wat ik me steeds afvraag. Hoe kun je meewerken als overheid aan de uitlevering van een deel van je eigen bevolking, om je eigen hachje te redden? Dat begrijp ik niet. Over gebrek aan tegenwicht bieden en lafheid gesproken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2019 - 13:25

Denen zijn geen betere mensen dan andere maar de omstandigheden waren gunstig. De meeste Joden konden ontkomen naar Zweden. Het waren er om te beginnen heel weinig, ze woonden bijna uitsluitend in Kopenhagen en de overtocht naar Zweden was eenvoudig te organiseren en Zweden was bereid de vluchtelingen op te vangen. Degenen die bleven en gepakt werden gingen naar Theresienstadt, zonder te worden doorgestuurd.

Meinhart1
Meinhart19 jun. 2019 - 17:54

Compliment Han voor het artikel. Jammer dat er door Minoes&tuin weer de grijs gedraaide plaat wordt opgezet over de Palestijnen. Daar gaat het artikel niet over en komt nogal storend over

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2019 - 8:36

Die kan helaas niet anders dan grijsgedraaid zijn na 50 jaar en nog steeds dezelfde situatie! dat is erg genoeg. Han refereert er wel degelijk aan onder het kopje 'scherpe les'. Ik begrijp dat jij dit graag ander de pet houdt. Helaas kijkt nu de wereld rondom die mensen ook toe. Er is niets veranderd.

Joop den Uil
Joop den Uil9 jun. 2019 - 17:11

makke schapen op Joop, makke schapen jarenlang achter PvdA, makke schapen die overtollige belasting betalen, makke schapen die in groningen de grond voelen beven, makke schapen achter te dunne dijken, makke schapen ademen hele dag fijnstof in... dat soort dingen vraag ik me ook af; het wachten is op een diepteinterview als ik een diplomatieke functie ga vervullen waar ik -zoals ze in Rdam zeggen: '' mijn bek maar een trek kan geven ...''

1 Reactie
Willie Hillie
Willie Hillie10 jun. 2019 - 7:22

Ook in Rotterdam werden de joden voor f. 7,50 verraden, en dat terwijl de Duitsers hun stad hadden platgebombardeerd. Maar kennelijk haatten de Rotterdammers de joden meer dan de Duitsers.

Frits Jansen
Frits Jansen9 jun. 2019 - 16:26

Meneer Van der Horst, Voor politici gelden andere regels. Die nep-generaal had het hele onderwerp moeten mijden. Op z'n best hebben we hier een wereldvreemde hobbyïst.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout9 jun. 2019 - 16:26

Sinds FvD zou rechts alles mogen brallen, en wordt verwacht dat links & islam braaf knikt? Ha, dus niet! Maar ik snap wel dat binnen een klein gepantserd denkraam het grote onbekende en het Vreemde bedreigend is. Een totalitair regime verbiedt meestal, als eerste gezagsdaad, de vrijheid van kunst, cultuur, woord & gebaar. De reactionair ziet menselijke creativiteit als `ontaard’ en verwerpelijk, omdat geestelijke progressie nu eenmaal geen kuddedieren kweekt. En al helemaal geen sheeple.

JannesJ2
JannesJ29 jun. 2019 - 15:35

"Het is juist goed als een politicus in spe zich dit soort vragen stelt. Dat zou meer moeten gebeuren." O.a https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Berlijn heeft -m.i.- terecht afstand genomen van. Eerder zag ik hem fronzen, bij een of ander tv-show waar Thierry werd geinterviewd. Dit na een opmerking over GL, wat volgens TB "fascistisch" zou zijn. Met je klemmende vragen, Han. Iemand van Beukering zijn leeftijd, behoort kennis te hebben over het al door jou aangehaalde. En al helemaal als officier (nu b.d.) binnen de Nederlandse Strijdkrachten. Na zoveel jaar en zoveel (tevens door jou aangehaalde) kennis voorhanden, nog altijd dit soort ranzige opmerkingen maken? De verwijzing naar Hannah Arendt, is niets meer dan een keuze vanuit een breed (internationaal/ alt-right) palet aan *feitelijke kennis*, door "links" aan "extreemrechts" gegeven. Wat schreef Sartre nog maar (over antisemieten)? Los van dat: een ieder die Ester Voet aanhaalt valt niet serieus te nemen. Haar leven bestaat uit het verzinnen van shit. Twee hele dikke duimen, vraag haar maar eens over de niet bestaande aanslag op een niet bestaande synagoge in Uppsala. Haar gehele Curriculum bestaat uit het verspreiden van leugens en laster. Letterlijk. Niet voor de flauwekul dat die leugen- en lasteraar bij het CIDI aan de kant is gezet en Voet thans, met enkele oud-reaguurders van Geenstijl, een of ander blogje bijhoudt. Fringe.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2019 - 11:36

Voor synagoges die vanwege het zeer kleine aantal Joden in Zweden toch al zeldzaam zijn moet je inderdaad niet in Uppsala zijn. Arfhan Bhatti pleegde een mislukte aanslag op de synogoge in Oslo in 2006, wellicht bedoelde ze dat? Of Kopenhagen?

Bouwman2
Bouwman29 jun. 2019 - 15:27

Het is geen rare vraag maar wel een retorische. Vragen naar de bekende weg. Alsof Nederland niet veranderd is en even volgzaam en gedwee idolaat als vroeger. Nou is dat de taak van historici, te laten zien hoe de ontwikkeling van een gemeenschap zo almaar gaat. Dat is interessant. Over Napoleon Bonaparte is inmiddels een hele leeszaal vol geschreven. Dan weten we nu wel zo langzamerhand. En wie de nieuwe voorzitter van de Senaat wordt daarover ga ik niet speculeren, ik zie het wel want ik ga daar niet over. Maar als je me het mes op de keel zet, dan kan de Senaat beter afgeschaft. Nu er sprake is van een duplicaat van de overkant loopt de Senaat enkel een efficiënt bestuur alleen maar en steeds meer in de weg. Kamer van reflectie? Nou meer een boksring, zou ik willen opmerken.

Dutchball
Dutchball9 jun. 2019 - 15:22

Leuk betoog. Het is jammer dat we tegenwoordig zo geobsedeerd zijn met de vorm en stijl en niet met de inhoud. De vragen vind ik helemaal niet raar en antisemitisch. Hoe hij het brengt is niet heel tactvol maar meer zie ik er niet in. Misschien dat Han voorbarig is in zijn oordeel over de Napoleon obsessie. Napoleon was een fantastisch militair en tacticus. Mogelijk dat de bewondering van die hoek komt.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 jun. 2019 - 22:46

Wat jou zou moeten overkomen, Dutchball, is het volgende. Je wordt op een ochtend zijknat en stijf van de kou wakker. Je draagt een uniform, je hebt een loodzwaar geweer met een bajonet. Je vraagt: ¨Waar zijn we?¨ Ze roepen: ¨Friedland¨. Helaas gebeurt zoiets alleen in films.

Satya
Satya9 jun. 2019 - 23:25

Inderdaad dutchball. Het zou mooi zijn als men eens ging nadenken over wat er nu echt allemaal beweert wordt. Ik hoop dat de fvd aanhang dat eens gaan doen. Ik ben alleen bang dat het niet gaat gebeuren, erg bang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2019 - 7:52

Dat waren de troepen van de nazi's ook, fantastische militairen en tactici . Als je een volk uit wil roeien dan moet je het zo doen blijkbaar. Is hier sprake van het middel is belangrijker dan het doel, het middel heiligt de doelen? De nazi's waren immers zeer 'efficiënt', Mijn maag draait er van om. Dat is nu precies waarom ik niet begrijp dat mensen in militaire dienst gaan en daar zo euforisch over doen. Dat laatste baart me juist zorgen. Ik moet steeds denken aan die psychologische test met studenten in een gevangenis. De helft aan het roer als bewaker, de andere mens als gevangene en wat dat met de mens, de menselijke geest kan doen.

Dutchball
Dutchball10 jun. 2019 - 12:56

@Han, De gruwelen van oorlog zal ik nooit ontkennen en of verheerlijken. Ik constateer slechts dat Napoleon een briljant tacticus was en dat hij nog altijd wordt onderwezen op militaire academiën. Gezien Beukering een lange militaire carrière heeft kan ik de bewondering op dat vlak begrijpen. Behalve een briljant strateeg was Napoleon ook een bijzonder naar persoon en megalomaan staatshoofd die miljoenen de dood heeft ingejaagd.Bewondering van Napoleon als leider zal ik daarom niet kunnen begrijpen. Als interviewer zou ik geneigd zijn geweest om een uitleg te vragen over de Napoleon bewondering. @Satya, Volgens mij denk ik juist na water er gezegd en beweert wordt door het stellen van vragen. @Minoes&Tuin, Als een militair bewondering heeft voor de prestaties van de Wehrmacht bijv. bij de verovering van Frankrijk. Dan kan ik dat best begrijpen. Het hebben van bewondering van die aspecten staat volledig los van verheerlijking van het nazisme. Misschien dat ik te lang in Azië heb gewoond. Voor mij is context enorm belangrijk. Over die test heb ik gelezen. Het ergste is volgens mij nog dat het bekenden van elkaar waren. Waren het niet klasgenoten van elkaar? Als je dat al kunt doen met mensen die je dag in dag uit ziet dan toont het wel aan waar mensen tot in staat zijn bij mensen die ze niet kennen, niet kunnen verstaan, niet op lijken en niet begrijpen.

Satya
Satya10 jun. 2019 - 19:30

Dutchball Ik zeg dan ook inderdaad. Ik vind het hoogste tijd.

Chimay Blanche
Chimay Blanche9 jun. 2019 - 14:55

De metafoor van "makke schapen" of "makke lammetjes" m.b.t. de tijdens de Shoah afgevoerde Europese Joden in het door nazi's bezette Eurooa is een zeer algemeen voorkomende indruk die zelfs heden ten dage maar vooral nog recent onder velen. Zelfs, en misschien wel vooral, onder Joden die al voor de Shoah in gebieden leefden wat later Israël werd, en niet minder onder Joden die in de rest van de islamitische wereld leefden, maar ook tot in recent verleden Israël zelf door deze Joden die geen Europese oorsprong hadden leefde dit beeld van "makke schapen" die behalve op onwetenheid door gebrek aan de eigen ervaring stoelde op de wens van de trotse strijdvaardige Jood die juist een antwoord was op het al zolang bestaande wereldwijde antisemitisme. Beukering zegt niet anders dan dat hij als jongeling ook dit beeld van "makke lammetjes" ervoer wat hem inspireerde het te willen bevatten, doorgronden, analyseren, om zelfs beroepsmatig tegen iets dergelijks te kunnen strijden om te voorkomen dat het zich zou herhalen. Dat, pas na historisch onderzoek wat zelfs nu nog lang niet ieder tot zich heeft genomen of geaccepteerd, in werkelijkheid er toch echt wel pogingen tot verzet waren door de Europese Joden, maar dat die vaak ook weinig opleverden of niet voortgezet werden door de meedogenloze houding van de nazi's, is niet de enige oorzaak van het beeld van de Europese Joden als "makke schapen". Omdat veel van de Europese Joden vanwege de onbevattelijkheid van de Shoah i.c.m. die meedogenloze reactie als men niet meewerkte aan registratie en het deporteren naar vooralsnog plaatsen als Westerbork hielden veel van hen zich voor dat er meer kans op overleven was als men een wellicht zeer zware tijd van verblijf en dwangarbeid in kampen moest ondergaan.

Grietje Genot
Grietje Genot9 jun. 2019 - 14:30

Mosterd na de maaltijd, dit stukje, ietwat. Desalniettemin. Van alle mogelijke vragen die onze duvelstoejager zichzelf had kunnen stellen - (Waarom, och waarom, liepen miljoenen Duitsers als makke schapen, cq kippen zonder kop hoteldebotel achter die zotte Führer aan? Waarom lieten duizenden kwieke Nederlandse mannen zich als natte dweilen ronselen voor de arbeidsinzet? Waarom lieten Roma, homo’s, communisten, en al die andere brave burgers zich zonder noemenswaardige slag of stoot wegvoeren? Waarom viel natie na natie na luttele dagen strijd in handen van de nazi's? Vragen, vragen. Betere vragen.) - stelt-ie precies die ene die de schuld in de schoenen van de slachtoffers schuift. Typisch.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper9 jun. 2019 - 20:56

Dit. Precies dit. Dank.

OlavM
OlavM9 jun. 2019 - 23:30

Inderdaad. Dat blijft opvallend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2019 - 9:49

Typisch ja. De lijst is ook aanzienlijk langer..

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2019 - 15:27

Ik doe dit eigenlijk iet, als vierde een bericht onderschrijven, maar nu wel. Dit maakt al die padbereiders (dutchball, Chimay Blanche (leuk, dat 'blank' op een laffe (of moet ik zeggen 'leffe' manier) Mount E. e.v.a.) zoveel enger dan ze zelf denken te zijn. Als je over het randje wil kijken, kies een andere rand.

FransBrinkman
FransBrinkman9 jun. 2019 - 14:00

Toine Beukering,wordt al genoemd, lijkt verzet te ontkenen. Maar ook ontkent hij dat je voor verzet middelen moet hebben. Door eeuwen marginalisatie ontbraken die. Net als bij bijvoorbeeld de Rroma: geen organisatie, geen land, geen leger. En dat in een omgeving waar de Nazi's niet je enige vijanden waren.

ton14024
ton140249 jun. 2019 - 13:40

´´Discriminatie moet nooit en onder geen voorwaarde worden geaccepteerd.´´ En dan laat je die waterige soep aan je neus voorbij gaan.

1 Reactie
ton14024
ton140249 jun. 2019 - 13:41

Vraagteken

vakman2
vakman29 jun. 2019 - 12:31

Goed verhaal Han. Lekker bezig - wederom dank!

13 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2019 - 15:04

Goed verhaal? Gedeeltelijk, maar niet helemaal. De verdrijving van Palestijnen, die halve eeuw bezetting en gevangenschap, het verdrijven van een heel volk van huis en haart, zij het een ander volk, het roven van hun huizen, dat mag dan wel begrijp ik. Die moeten dat maar om in het jargon te blijven 'als makke schapen' over zich heen laten komen en geen paar jaar maar een halve eeuw? Die mogen niet zichzelf beschermen? Nee dat denken begrijp ik niet en zal ik nooit begrijpen. De Palestijnen mogen zich niet verdedigen begrijp ik hier maar moeten net zoals de joden alles maar over zich heen laten komen omdat de wereld net zoals van de Joden de ogen afwendt Die tegenstrijdigheid zal ik nooit begrijpen. Ik heb daar zelfs geen woorden meer voor. Misschien geldt dat; dat nooit meer' niet voor de Palestijnen. Over discriminatie gesproken,.

wegmetons
wegmetons9 jun. 2019 - 15:23

@Minoes, wat heeft dit nu weer te maken met het verhaal van Han? Niemand zegt in dit verhaal dat de Palestijnen zich niet mogen verdedigen, de hele kwestie wordt niet genoemd en is niet van belang. Het gaat om de holocaust en, in zeer kleine mate, om Napoleon (waarover ik de mening van Han trouwens niet deel).

Willie Hillie
Willie Hillie9 jun. 2019 - 16:24

Wat hebben de Palestijnen met de jodenvervolging in WO2 te maken? Moeten zij overal erbij gesleept worden als het woordje jood wordt gebruikt? Of moeten we het hebben over de Palestijnse groot moefti van Jeruzalem die ern eiden SS divisie had, en meerdere malen Hitler de hand heeft gedrukt. Lijkt mij nogal irrelevant, foute mensen heb je in ieder volk.

Chimay Blanche
Chimay Blanche9 jun. 2019 - 16:47

@Minoes Niemand, inclusief Beukering, Han, ik of anderen heeft het er hier over dat het goed is om volken te verdrijven, al is dat niet te vergelijken met de Shoah die de Europese Joden ondergingen waarbij zij juist ter vernietiging werden samengedreven en gedeporteerd wat nogal iets anders is. Maar in ieder geval is het zo dat hier door niemand het goedgepraat wordt dat Palestijnen zijn verdreven net zoals in veel meer andere gevallen bijvoorbeeld al die volken overkwam in de Israël omringende islamitische wereld die ook vaak verdreven of levensbedreigend vervolgd zijn en worden, waaronder zeker ook de daar eerder levende Joden, en sommige andere volken zelfs ook te maken kregen met volkerenmoord.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2019 - 17:43

Ik weet overigens dat er wel een opstand van joden is geweest en iedereen in de kampen zijn/haar best deed te overleven. ik zou van mezelf uit nooit de woorden hebben gebruikt van makke schapen, maar dat terzijde.

Bert de Vries
Bert de Vries9 jun. 2019 - 20:37

Minoes&Tuin, ik ben het helemaal met je eens. Het is voor mij om woedend van te worden, dat mensen die zo afschuwelijk veel leed hebben ondergaan zo gemakkelijk afschuwelijk veel leed aanrichten bij anderen. Daar is geen enkel excuus voor. En mijn woede over wat Israël aanricht, neemt niets weg van de woede over de onbevattelijk misdaad die, naar mijn mening, vrijwel het hele Westen heeft begaan met de Holocaust.

vakman2
vakman29 jun. 2019 - 21:25

@minoes Neem me niet kwalijk, maar ik zag in Han's verhaal geen connectie met de Palastina kwestie. Ik beoordeelde het geheel op wat Han daadwerkelijk benoemde in zijn verhaal en kon me daar eigenlijk wel in vinden. That's all....

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 jun. 2019 - 22:46

Wegmetons, laat je niet verblinden door de Napoleon legende.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2019 - 7:09

Ik lees dat onder het kopje 'scherpe les', ik kan dat niet anders duiden dan als een rechtvaardiging van dat wat de Palestijnen ondergaan dankzij Israel, en dat is m.i. ook niet anders te duiden.

wegmetons
wegmetons10 jun. 2019 - 7:16

@Han, ik denk dat wij onder het genot van een bakkie koffie uren kunnen babbelen over de wereldgeschiedenis. Je schrijft fijne stukjes, ook al ben ik het er niet altijd mee eens. Wat betreft Napoleon, hij had op zijn minst megalomane trekjes (hij heeft ooit een plan bedacht om onder het kanaal door te graven...) maar niet meer of minder megalomane trekjes als veel andere keizers en generaals voor en na hem. En een mensenleven was hem niet meer of minder waard, hoe verschrikkelijk de gedachte aan de oorlog ook is. Overigens heeft hij destijds ook best goede dingen achter gelaten zoals een burgerlijk wetboek, een bevolkingsregister en meer van dat soort zaken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2019 - 8:48

Excuus Reactie 10 juni 9.09 is bedoeld voor Vakman.

wegmetons
wegmetons10 jun. 2019 - 10:57

Zoekt en gij zult vinden, zelfs als het niet bestaat. Hoe verschrikkelijk de Palestijnse kwestie ook is, dit staat er totaal maar dan ook totaal los van Minoes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2019 - 1:35

Ik reageer op wat Han schrijft, niet meer en niet minder. Dit is het laatste wat ik erover zeg.