Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

‘Zijn er VVD’ers die per ongeluk nog een plantage bezitten?’

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1236 keer bekeken
  •  
pieterderks

Het nieuws van afgelopen week was vooral heel erg oud nieuws, constateert Druktemaker Pieter Derks bij De Nieuws BV. Het stikstofprobleem is al decennia bekend. Hetzelfde geldt voor de problemen die samenhangen met de gaswinning in Groningen: een dossier dat al tientallen jaren loopt. En wat te denken van de klimaatcrisis? De eerste berichten over klimaatverandering door CO2-uitstoot verschenen al 120 jaar geleden.

“Als je denkt ‘dit zal dan wel het oudste nieuws van de week zijn’, zit je er toch weer naast. Want ik las dat het kabinet niet van plan is om vrijdag excuses te maken voor de slavernij. Die werd op 1 juli 1863 officieel afgeschaft. Wellicht komen de excuses volgend jaar. CDA en VVD willen nog iets meer tijd. Geen idee waarvoor. Zijn er VVD’ers die per ongeluk nog een plantage bezitten en stiekem intussen proberen te verkopen? Of moet het CDA nog even checken of er nog een mastodont rondloopt die in 1862 toch al in de regering blijkt te hebben gezeten? We schuiven het nog even door. Dat is de strekking. Van eigenlijk elk probleem dat we de afgelopen decennia zijn tegengekomen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

miennaamishaaz
miennaamishaaz2 jul. 2022 - 15:02

Het verbaast me niets als Rutte de grootste plantage eigenaar blijk te zijn. Hij gedraagt zich hier namelijk al als een verkafte dictator,

Ewout Pool
Ewout Pool29 jun. 2022 - 15:12

Ik heb er problemen mee om excuses aan te bieden voor dingen uit het verleden waar je geen invloed op had omdat je simpelweg nog niet leefde. De eerste noem ik reductio ad historium en is het volgende: Als wij excuses moeten aanbieden voor wat onze voorouders (overigens niet de mijne ik stam af van Poolse landarbeiders die hier in de 19e eeuw naartoe trokken en er zijn vast nog wel meer Nederlanders te vinden met een historische migratie-achtergrond…) hebben misdaan waar stopt het dan? Krijgen wij excuses van de Fransen omdat ze ons land in 1803 binnenvielen? Moeten wij ook excuses maken voor de tocht naar Chatham? Moeten de Venetiës excuses maken voor het introduceren van de pest in Europa, de Romeinen voor het gewelddadig verslaan van de Bataven? Moeten de vrouwen excuses maken voor de Appel? Natuurlijk kan je met onze huidige blik naar de geschiedenis kijken en dingen betreuren, en natuurlijk moet je groepen die op achterstand staan emanciperen, desnoods met overheidssteun om daarmee de ongelijkheid kleiner te maken. Maar iedere groep is wel eens de sjaak geweest onder het juk van een andere groep, En daarmee kom ik tot een tweede punt: het doel van excuses is (vaak) financiële reparatie. Maar hoe bepaal je de schade voor huidige individuen waarvan de voorouders generaties terug onrecht is aangedaan? Gezien mijn vorige punt moet vrijwel iedereen dan iedereen compenseren. Zullen we anders “gewoon” proberen het leven voor eenieder in Nederland beter en gelijker te maken?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 jun. 2022 - 12:32

Aardige bijdrage van Pieter Derks - dat van die plantage die per abuis nog in bezit kan zijn van een VVD'er is sterk. Dat het kabinet overmorgen het niet gaat hebben over de slavernij - het maakt mij de pis niet lauw. Als lieden als deze excuses aanbieden over een misstand in het heden of over misdrijven uit een lang verleden: ik geloof ze op voorhand al niet. Ze kennen geen spijt, geen berouw, geen mededogen, geen schaamte, en ze weten niet wat zelfkritiek is. Hun uitspraken en handelingen dienen nooit de belangen van de gewone Nederlander. Dat wat ze zeggen, dat is niet eens betekenisvolle taal. Het zijn klankreeksen die geen verband houden met de menselijke werkelijkheid. Noem deze maar occulte incantaties, die een verborgen afgod moeten behagen. Wie is die afgod dan? Dat is de geest die rondzweeft op de bovenste etages van Tata Steel, Shell, en Fintech. De gesel van de mensheid sinds haar dageraad. Mammon, Ba'al, Moloch; onverzadigbare mensenvreters, meerdere gezichten van hetzelfde karakter. Aanbeden door alle leugenaars, uitbuiters, dieven, slavendrijvers, en oorlogsmisdadigers.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2022 - 12:55

Ik denk dat ik maar een kanariepietje aanschaf.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 jun. 2022 - 14:14

@ Minoes - mooi antwoord! Of je nu hebt over de kanarie in de kolenmijn of niet, ik word er vrolijk van. Ineens dacht ik: twee grasparkieten, zou dat iets voor mij zijn? Net als in mijn ouderlijk huis, lang geleden.