Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Zijn besneden mannen slechtere minnaars?

  •  
10-11-2014
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
1941 keer bekeken
  •  
6286452730_ff86a07b61_m
De gevolgen van de zogenaamd 'kleine ingreep' reiken verder dan gedacht
Er is – terecht – veel aandacht voor de afschuwelijke praktijk van vrouwenbesnijdenis en er wordt veel aangedaan dat ritueel uit te bannen. Daar tegenover staat dat er maar weinig discussie is over de mannelijke variant van deze verminking. Dat wordt geaccepteerd en zelfs bevorderd. Onterecht, meent Sharah Mak en zet een aantal bezwaren op rij.
Natuurlijk is het verminken van het vrouwenlichaam en het ontnemen van seksueel genot iets vreselijks en zeker niet meer van deze tijd. Maar opvallend genoeg wordt er nauwelijks gedebatteerd over besnijdenis bij mannen. Terwijl dit even zo goed mishandeling is. Zeker wanneer de ingreep onverdoofd wordt uitgevoerd. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 70 procent van de jongensbaby’s onverdoofd besneden omdat het ‘maar binnen een paar minuten’ gebeurt. Het komt er op neer dat er in de VS dagelijks ongeveer 3000 jongetjes besneden worden. De losgesneden huid wordt verkocht aan de cosmetische en medische industrie. Besnijden is in de VS big business .
Ik herinner me een gesprek onder vrouwen waar, zoals wel vaker, expliciete details over ons seksleven gedeeld werden. Een vriend wilde zich laten besnijden omdat hij dacht dat het ‘beter’ was. De vrouwen vroegen zich verontwaardigd af waarom hij dat nou ging doen. Hij was al zo groot geschapen. Waarom er dan aan gaan lopen sleutelen? Een vrouw vertelde dat ze droog werd tijdens het seksen met besneden mannen. Een ander klaagde dat besneden mannen vaak eindeloos liggen te pompen. ‘Het is fijner pijpen maar onmogelijk om af te trekken zonder spuug of glijmiddel’. Er klonk instemming.
In Nederland zijn we natuurlijk niet echt gewend aan besneden mannen. Maar nu we steeds meer een multiculti-samenleving hebben is het toch handig om het een en ander te weten over de gevolgen van deze rituele ingreep.
Trauma Jongetjes worden vaak vrij kort na de geboorte besneden. Dat ging vroeger altijd zonder verdoving omdat men dacht dat baby’s geen pijn konden voelen. De beentjes en armen van de baby worden vastgebonden. De arts klampt een instrument om het piemeltje, trekt de voorhuid los en knip! Klaar is kees. Maar zo simpel als de ingreep is, zo ingewikkeld zijn de gevolgen.
Inmiddels is steeds duidelijker aan het worden dat besnijden een groot effect kan hebben op de man en eventueel zelfs op de latere partner. We weten nu dat baby’s wel degelijk pijn voelen. Een onverdoofde besnijdenis in de prille ontwikkeling van de baby kan volgens Elena Tonetti-Vladimirova, voorvechtster van natuurlijke geboortes en maker van de documentaire Birth As We Know It, een zogeheten imprint veroorzaken in het limbisch systeem van het kind en voor een levenslang trauma zorgen.
Als vervanging voor verdoving krijgen jongetjes ook wel eens een suikerspeentje in de mond. Dit kan ook een nadelig effect hebben omdat er bijzonder veel pijn wordt toegebracht terwijl het kind meent dat het aan de borst gelegd wordt. De hechting met de moeder wordt zo verstoord en dat kan in het volwassen leven tot problemen in relaties leiden.
De jongetjes die besneden worden krijsen de longen uit hun lijf en raken vaak in shock. Die shockreactie wordt door volwassenen verward met het idee dat het kind ‘lekker rustig’ is en dat besnijden ‘dus geen pijn doet’. In werkelijkheid zet het kind zet zijn hele lichaam op de allerzuinigste spaarvlam om te kunnen overleven.
Moeders van jongensbaby’s die om de een of andere reden een paar dagen of weken wachtten met besnijden zijn achteraf van mening dat het kind veranderd is. Er zijn nogal wat ouders die naderhand spijt hebben.
Er zijn onderzoeken die een link leggen tussen besnijdenis en posttraumatische stressstoornis. Mannen zouden er agressiever van kunnen worden. Gevallen van besneden mannen die schreeuwend middenin de nacht wakker worden, worden wel aan de ingreep toegeschreven.
Vietnam Tot aan de Vietnam-oorlog werden veel onbesneden mannen die zich voor het Amerikaanse leger meldden alsnog gelijk besneden. Wie weigerde werd onder enorme druk gezet er toch mee in te stemmen, beschrijft Rosemary Romberg in Circumcision, the painful dilemma. Het zou volgens de militaire artsen hygiënischer zijn en de soldaat harden voor de oorlog. Er zijn tragische verhalen over soldaten die niet besneden wilden worden. Zoals een militair die duidelijk had gesteld zijn huid te willen behouden, een bezoek aan de tandarts bracht, verdoofd werd en ontwaakte met een pijnlijke kaak en penis. De arts voerde zijn piranha’s met de stukjes huid.
Los van het financiële gewin voor artsen die besnijden is er ook de vraag waarom artsen bijna dwangmatig willen besnijden. Een soort variant op penisnijd zou je het kunnen noemen. ‘Jij moet hetzelfde meemaken wat ik heb doorgemaakt en iedereen moet er hetzelfde uitzien’. Voor veel vaders is dit overigens ook een argument, hun zoon moet op hen lijken. Dat klinkt misschien logisch maar ik vermoed dat een dergelijk argument bij bijvoorbeeld flaporen weer niet op gaat.
In de joodse en islamitische tradities worden jongetjes doorgaans op de achtste dag besneden. De joodse traditie is daar wat strikter in. Alleen wanneer er medische indicaties zijn word het besnijden uitgesteld. Volgens een strenge Talmoed-leer moet de rabbijn of degene die besnijdt het bloed uit het piemeltje zuigen. Dit zou een convenant creëren met God. In Amerika hebben langs deze weg een aantal baby’s syfilis en herpes opgelopen omdat de mond van de rabbijn niet schoon was.
Nu we het toch over spirituele leer hebben, even een weetje voor de yogamatjes onder ons: een trauma toebrengen op de achtste dag zou de ontwikkeling van de achtste chakra verstoren. Dit zou de connectie met je eigen ziel verstoren, en wie geen connectie met het zelf kan maken kan dat ook niet met een ander.
You don’t remember it, but you will never forget it.
Je hoort vaak drie argumenten die voor besnijdenis pleiten: Het is schoner waardoor je minder kans op infecties hebt, je komt minder snel klaar en het staat mooier.
Maar is dit niet gewoon een beetje achterhaald en lui? We leven al heel lang niet meer in woestijnen of moerassen en er beschikken volop over stromend water. Hoezo zou je je niet gewoon wassen? Snij je daarom maar een ultragevoelig stukje huid weg? Vrouwen kunnen ook infecties krijgen en als ze zichzelf een week niet wassen is dat ook weinig fris. Dan krijg je al snel de associatie met het einde van de middag op de vismarkt. Heel veel vrouwen krijgen direct na een antibioticakuur een schimmelinfectie. Toch zou het gek zijn om om daarom de vulva maar te halveren. En langer door kunnen gaan zonder vroegtijdig klaar te komen, kun je gewoon trainen. Wat creatiever zijn in het voorspel kan trouwens ook helpen.
Een besneden man komt minder gauw klaar omdat de klieren onder de eikel en de eikel zelf hun hele leven al onbeschermd in hun ondergoed bungelen. Daardoor is de huid harder geworden en dus ongevoeliger. Rond zijn dertigste levensjaar heeft een besneden man twintig procent aan gevoel verloren (er zijn zelfs claims dat het verlies tot zeventig procent bedraagt).
Slap De verharding zorgt er ook voor dat de weg van opwinding meer een kwestie van ‘aan of uit’ wordt in plaats van al dan niet langzaam opgebouwde lustgevoelens. Bij penetratie kan de verharding trouwens pijnlijk zijn voor de vrouw.
De voorhuid heeft daarnaast nog een andere bijzondere functie, het is een soort receptor voor de vrouwelijke stofjes in het uitgewisselde vocht. Die geven de hersenen een signaal om te ‘verbinden’. Dus de voorhuid zorgt ervoor dat je emotioneel dieper in elkaar op kan gaan tijdens seks. Dit verklaart wellicht waarom sommige vrouwen menen dat incomplete mannen ‘er niet helemaal bij’ zijn tijdens seks.
Ook zorgt de voorhuid voor lubricatie doordat de huid het vocht in de vagina houdt. Een besneden penis daarentegen sluist iedere keer met de uitgaande beweging een beetje vocht uit de vagina. Vandaar die klachten over ‘droog’ worden.
Of het mooier is is natuurlijk een kwestie van smaak. Tijdens de erectie word de voorhuid vanzelf naar achter getrokken en ziet de penis er min of meer hetzelfde uit als een incomplete penis (uitzonderingen daargelaten ).
Het verschil zit hem in de slappe stand. Een besneden penis heeft geen frummeltje hangen over de eikel. Nu blijkt uit onderzoek naar lust en lubricatie dat vrouwen van bijna alles opgewonden kunnen raken, behalve van een slappe penis. Dat is achterhaald met een zogeheten plethysmograaf, een meetapparaat dat ingebracht wordt en de toestroom van vocht meet. Over die lichamelijke reactie hebben vrouwen weinig tot geen controle. Vrouwen die bijvoorbeeld overtuigd hetero of stellig tegen seks met vreemde mannen waren, reageerden nogal gretig op bijpassende beelden. De fysieke reactie stond totaal haaks op de overtuiging van de vrouwen. Er werd in dergelijk onderzoek ook een foto getoond van een knappe man met een nog knapper lijf. Hij liep lekker langs het strand met een slappe penis. Dat maakte geen fysieke reactie los bij de onderzochte vrouwen.
3848721710_fc0591d3e9_m
Er zijn nu ook manieren om de voorhuid te repareren en het stukje huid weer terug te krijgen. Mannen die daartoe overgaan blijken veel betere seks te ervaren. Die ontboezeming roept nogal wat woede op. Boze besneden mannen doen veel moeite om dergelijke onderzoeken onderuit te halen.
De Deense arts Morton Frisch heeft onderzoek gedaan naar het effect van besnijdenis op seks. Zowel voor de man als voor de partners. En hieruit blijkt dat besnijdenis een negatiever effect heeft op het seksleven. De partners van besneden mannen klagen meer pijn bij penetratie te ervaren, door de verharde eikel, en hadden meer moeite een orgasme te bereiken. Maar het onderzoek gaf ook dat aan dat besneden mannen en hun partners best gewoon plezier ervaren tijdens het vrijen. Opvallend is dat er flinke moeite is gedaan om publicatie van dit onderzoek tegen te houden. De reviews op het onderzoek waren langer dan het onderzoek zelf!
Het is ook niet niks om te horen dat een groot deel van de mannen op aarde onrecht is aangedaan en dat ze ook nog eens kans lopen er minder goede minnaars door te zijn. Ik vrees dat ik nogal tegen het verkeerde – derde – been schop als ik stel dat er echt heel veel research te vinden is waaruit blijkt dat een complete man een betere minnaar is. Maar dat wil niet zeggen dat de besneden seks per definitie slechter is.
Dat het traditie is wil nog niet zeggen dat het ook ethisch is. En dat het legaal is, wil evenmin zeggen dat het goed is.
“Door te lezen, te googelen en op YouTube te kijken, kan ik bijna alle argumenten voor besnijdenis weerleggen. (En ik ben niet meer gelovig, dus fuck traditie.) Ik weet nu dat een onbesneden piemel net zo schoon is en dat mannen met een voorhuid waarschijnlijk betere seks hebben dan ik. Met al die kennis kijk ik ineens anders – verdrietiger – naar beneden.” Haroon Ali, Volkskrant.
Zou zo’n trauma van onverdoofd besnijden, het verlies van een zeer gevoelig stukje huid met als gevolg nooit echt te kunnen verbinden, effect hebben op hoe de mannen zijn? Worden ze er echt agressiever van? Wanneer je kijkt naar de grootste groepen besneden mannen zijn dat Amerikanen en in de rest van de wereld joden en moslims. Het zal wel toeval zijn dat die drie groepen nu juist het vaakst oorlog voeren, maar laten we het ter bevrediging van gezonde nieuwsgierigheid eens goed onderzoeken. Misschien dat ‘make love not war’ met behoud van het stukje huid wat makkelijker realiseerbaar wordt.
cc-foto’s: The U.S. Army / John Goodridge

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Paulpeters
Paulpeters10 nov. 2014 - 10:16

Als we het couperen van hondenoren kunnen verbieden, dan toch ook het couperen van geslachtsdelen van kinderen? Aan deze walgelijke achterhaalde praktijk moet een einde komen.

WilWortel
WilWortel10 nov. 2014 - 10:16

Ik snap dat (buiten een geloof of medische oorzaak om) besnijden nog steeds niet zo goed. Ik vind het helemaal niet fijn om naar zo'n gehavend exemplaar te kijken die ondanks de treurige houding toch nog "blij" lijkt. Nee dan heb ik liever dat je je jasje aanhoudt tot je binnen uitgenodigd wordt ;).

Martin108
Martin10810 nov. 2014 - 10:16

Vind de term goede of slechte minnaar 'n beetje raar gekozen. Goed of slecht is toch meer de manier waarop je er in staat? Als je 'n uitstekende timmerman slecht gereedschap geeft wordt het toch geen slechte timmerman?

Tes2
Tes210 nov. 2014 - 10:16

Dit stuk staat bol van stellingen die worden gepresenteerd als feit. Het zou een stuk geloofwaardiger zijn, als Sharah wetenschappelijke verwijzingen toevoegt. Een goede minnaar is trouwens niet te reduceren tot zijn gereedschap. het is veel meer van belang hoe hij er mee omgaat en of hij in staat is contact te maken met zijn bedpartner. Stel je hebt de keuze, 5 minuten hemels genot met man A of een half uur fantasieloos doorgepompt worden door man B. Wat zou je kiezen?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2014 - 10:16

Jammer dat de schrijfster er wat randverschijnselen bij haalt die (in Nederland) nauwelijks ter zake zijn. Dat doet afbreuk aan de kern van het verhaal: de vele nadelen van besnijdenis. Maar wel grappig dat een vrouw hier haarfijn komt uitleggen waar besneden mannen allemaal last van kunnen hebben. Zijn besneden mannen te macho om toe te geven dat het daar beneden niet allemaal meer koek en ei is? Een goede bijdrage aan de War on Circumcision.

gsr200
gsr20010 nov. 2014 - 10:16

Ook ik mis in dit artikel verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen en is het mij onduidelijk waar de auteur zich baseert op wetenschappelijk onderzoek en wanneer ze iets heeft gehoord van een andere vrouw. Daarnaast gaat het artikel er aan voorbij dat besnijdenis ook op medische gronden geboden kan zijn. In dat geval is eem besneden man een stuk betere minnaar dan de man die besnijdenis achterwege laat, terwijl dat medisch wel noodzakelikk is.

farmacie
farmacie10 nov. 2014 - 10:16

Mutilatie is geen kleine ingreep, is onherstelbaar. Wie dat als volwassene wil laten doen, heeft mijn zegen.

treintje2
treintje210 nov. 2014 - 10:16

Wat een onzin, Een stuk geschreven door een vrouw, met kritiek op iets wat van mannen is. Ik als vrouw heb nooit problemen gehad met datgene waar zij op tegen is. Wil er iemand een even lang stuk schrijven met feiten over het voordeel ? En bovendien: waarom meningen ventileren als je het niet hebt, en niet wilt, en ook niet kunt krijgen. Een onderwerp waar je buiten staat. Is dat geen bemoeizucht? Laat nu eens een groot deel van die mannen (en hun partners?) aan het woord. Die mannen, die wat zouden missen, etc. etc.

sjaakie2
sjaakie210 nov. 2014 - 10:16

====In de Verenigde Staten wordt ongeveer 70 procent van de jongensbaby's onverdoofd besneden omdat het 'maar binnen een paar minuten' gebeurt.==== WTF! Ik hoop dat onverdoofd besnijden in Nederland verboden is?

Herman4
Herman410 nov. 2014 - 10:16

Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam. Volgens mij is het besnijden van minderjarige tegen de grondwet. We staan het hier toch ook niet toe dat een Dajak of een Papoea zijn kind laat tatoeëren?

a.doorgeest
a.doorgeest10 nov. 2014 - 10:16

Wat een moedig en goed onderbouwd artikel. 'k Denk dat de schrijfster voor 100% gelijk heeft en goed dat ze dit onderwerp op deze manier bespreekt.

rechtekeuken
rechtekeuken10 nov. 2014 - 10:16

leuk artikel..

martinvanderlinden
martinvanderlinden10 nov. 2014 - 10:16

'De fysieke reactie stond totaal haaks op de overtuiging van de vrouwen.' Dit is de opmerking in het artikel waar ik op reageer. Gemaakt door de schrijfster die het naar aanleiding van een onderzoek constateert. Het is dan nogal seksistisch om te beweren dat mijn bevestiging van die opmerking paternalistisch is. De reden waarom ik die opmerking er uit haal is omdat er meer onderzoeken zijn waarin dat aspect naar voren komt. Dat de perceptie van vrouwen met betrekking tot de eigen seksualiteit nogal omfloerst of versluierd is. Zij bedekt haar seksuele gevoelens. De oorzaak is dat vrouwen of meisjes is geleerd voorzichtig te zijn met seks. Het gevolg is dat zij het onderwerp omzichtig benaderen en bijna altijd via een omweg, een romantische met het toneelstukje van de flirt of een erotische met het voorspel voordat ze uiteindelijk los mogen barsten in wie ze werkelijk zijn en wat ze werkelijk voelen. De vrouwelijke seksualiteit kent een sterke etiquette en die is er om extra tijd te creëren, tijd die nodig is om alles uiteindelijk goed te laten komen. Om de regels te vergeten met de gedachte dat het spannend of ondeugend is om de regels te vergeten. Net zoals een rollenspel dat is voor veel vrouwen, zij zijn het niet zelf, het is die andere vrouw. Maar wanneer ze onverwacht geconfronteerd worden met die 'andere' ik (zoals in het genoemde voorbeeld) reageren ze heel verontwaardigd ('dat was ik niet') omdat veel te duidelijk te zien is dat ze zich niet aan de regels hielden. Op dezelfde manier ervaren zij mannen die te direct zijn (mijn verwijzing naar het gefluit en geroep) als bedreigend. Niet omdat het onbeschoft is om zo te doen maar omdat vrouwen niet weten hoe ze er gepast op moeten reageren. Het appelleert aan iets waarvan hen geleerd is het te negeren. Maar ondertussen. En die vertwijfeling maakt ze boos.

flamenquita
flamenquita10 nov. 2014 - 10:16

In de discussie hier gaat het om twee verschillende dingen: 1. Is het ethisch verantwoord om jongetjes zonder medische indicatie te besnijden? 2. Zijn besneden mannen beter of slechter in bed? Wat betreft punt 1: Ik ben van mening dat het beter is om de keus aan de jongen te laten als hij meerderjarig is. Wat betreft punt 2: dat is een vreemde vraagstelling, omdat het goed of slecht in bed zijn van veel meer, en belangrijkere, dingen afhangt dan van wel of niet besneden zijn. Daarbij komt dat niet alle vrouwen hetzelfde zijn. Wat de één fijn vindt, vindt de ander misschien weer minder. Ik vond de reacties van de besneden mannen erg interessant. Ook wat betreft het 'langer vol kunnen houden' (hoewel de ervaringsdeskundigen het hier niet over eens zijn). Dat kan in sommige gevallen gunstig zijn, in andere nadelig. Voor een man die binnen een minuut klaar is, is besnijdenis wellicht een uitkomst. Voor mannen die juist een lange tijd nodig hebben, zou ik het afraden. Ellenlang in-uit-in-uit vinden veel vrouwen (dat weet ik via vrouwen-theekransjes en empirische kennis) niet echt prettig.

MulderV110
MulderV11010 nov. 2014 - 10:16

Ik vind het een goed artikel. Of je het nu zelf, als man of vrouw, fijner vind om een al dan niet besneden partner te hebben vind ik van ondergeschikt belang. Een volwassen keuze is een volwassen keuze en zolang je die ook zelf betaald is het inderdaad net zoals iets het nemen van een tattoo. Het besnijden van kinderen is gewoon kindermishandeling! Het in de mond nemen van het net besneden lid van een baby is gewoon een baby pijpen. Pedofielen hebben altijd wel een goed reden blijkt maar weer. Dat er wel degelijk nadelen aan besnijdenis kleven lijkt me inmiddels wel overtuigend bewezen. Er is in ieder geval voldoende kennis om de euforie rond besnijdenis nog eens kritisch te bekijken. Natuurlijk kun je overleven zonder voorhuid. Je kunt ook overleven zonder oren, een hond zonder staart een kind met een tattoo. Toch is er maar 1 van deze kinderverminkingen toegestaan in Nederland.

Grootbekje
Grootbekje10 nov. 2014 - 10:16

Weet ik niet, maar slecht besneden mannen wel, kan ik mij zo voorstellen.

malou3
malou310 nov. 2014 - 10:16

Mannen (jongetjes en baby's) besnijden is een gecultiveerde trent..en vooral een culturele (meestal godsdienstige) aanname. For god sake... jonge meisjes dicht naaien...en de clitoris weg snijden is ook zoiets afschuwelijks als een culturele aanname, omwille van het ritueel. Het zijn altijd weer de volwassenen die dit soort onzin structureel verzinnen. Door religie en opvoeding. Als je in de sauna komt zie je ineens overal geschoren schaamhaar.. Een culturele aanname tegenwoordig. hahaha, wat een onzin! Als je niet meedoet ben je niet van deze tijd of ineens "vies"!? Leve de natuur, zoals die is.. en blijf met je "volwassen poten" af van alle weerloze kinderen!

martinvanderlinden
martinvanderlinden10 nov. 2014 - 10:16

De uitkomst van de pros en cons van het besnijden is voorspelbaar. Je hoeft van een besneden man ook geen reactie van spijt te verwachten. Of van een onbesneden man dat hij het zonder voorhuid prettiger vond. Iedereen praat vanuit zijn eigen straatje. Daar komt bij dat de beleving van seksualiteit zo persoonlijk en individueel is dat je alleen met algemene conclusies uit de voeten kunt. En die zeggen niet zo bar veel. De schrijfster heeft duidelijk te veel hooi op haar vork genomen. Het koppelen van een religieus ritueel aan de seksuele genoegens van mannen (en vrouwen) is een stap te ver. Je beoordeelt een omstreden ritueel niet op grond van afgeleide voor- of nadelen maar op de (on)wenselijkheid van het ritueel op zich. Daarmee voorkom dat Jan en Piet zich gaan bewijzen met verhalen waar niemand op zit te wachten. Want natuurlijk rijdt mijn Trabant even hard als jouw Ferrari.

2BallKane
2BallKane10 nov. 2014 - 10:16

Wat goed dat deze onmenselijke praktijken aan de kaak worden gesteld! Wat je doet met je lichaam als je ouder bent moet je helemaal zelf weten, maar het verminken van baby's zou strafbaar moeten zijn! Je gaat toch ook geen geslachtsveranderende operatie laten uitvoeren op je baby omdat je liever een jongen dan een meisje zou hebben? Voor mij is dit precies hetzelfde. Het wordt tijd dat we als mensheid eens zelf gaan nadenken en religie voor eens en altijd achterlaten. Gelukkig waren we in de jaren 60-70 in met de meerderheid van Nederland al zover, nu de rest van de wereld nog.

Spelchecker2
Spelchecker210 nov. 2014 - 10:16

'Daar tegenover staat dat er maar weinig discussie is over de mannelijke variant van deze verminking. Dat wordt geaccepteerd en zelfs bevorderd. ' Niet door mij! Dat volwassen mannen daar 'bij hun volle verstand' en in vrijheid voor kiezen moeten ze zelf weten, maar van kinderen blijf je af! Een kind verminken en traumatiseren terwijl er geen levensreddende noodzaak voor is, is misdadig en zou in ons strafrecht zwaar bestraft moeten worden.

1 Reactie
deltanine
deltanine10 nov. 2014 - 10:16

Je weet dat het spell checker is, en niet spel checker?

JohanV2
JohanV210 nov. 2014 - 10:16

In Zweden en Noorwegen wordt meer dan 85 % van de zedendelicten gepleegd door mannen die besneden zijn, dus op het libido zal het wel geen effect hebben.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2014 - 10:16

[ In Zweden en Noorwegen wordt meer dan 85 % van de zedendelicten gepleegd door mannen die besneden zijn, dus op het libido zal het wel geen effect hebben. ] Waar haal je die info vandaan? Aangezien de percentages besneden in Scandinavië heel laag zijn, zouden dus besneden mannen zowat allemaal verkrachters en aanranders zijn?

martinvanderlinden
martinvanderlinden10 nov. 2014 - 10:16

'De fysieke reactie stond totaal haaks op de overtuiging van de vrouwen.' Vrouwen hebben een mening over seksualiteit die niet is ingegeven door wat ze werkelijk vinden maar door wat ze denken dat ze moeten vinden. Mannen zijn minder gecompliceerd, vandaar hun opmerkingen op straat etc. Met bovenstaand citaat in gedachten kun je je afvragen wat de werkelijke reden van vrouwen is om die opmerkingen te filmen en op internet te zetten. Er is een beroemd onderzoek waar de iris werd gevolg bij het kijken naar andere mensen. Het meest opvallende was dat vrijwel alle vrouwen om de 10 seconden een blik op het kruis van een man werpen. Toen de vrouwen daarmee werden geconfronteerd, ontkenden ze dit ten stelligste en kwamen met de beschuldiging dat de onderzoekgegevens waren gemanipuleerd. Zo slecht zijn vrouwen blijkbaar op de hoogte van hun eigen seksuele wensen. Over besnijdenis van baby's, ondanks dat het door religies is voorgeschreven blijft het gewoon mishandeling.

2 Reacties
Tes2
Tes210 nov. 2014 - 10:16

Hebt u een link naar dat iris-onderzoek? Ben wel benieuwd. Het is trouwens niet zo dat vrouwen andere dingen vinden dan ze denken te vinden. Sommige vrouwen hebben een mening/idee over hun seksualiteit, die niet strookt met hun fysieke reactie. Dat ligt deels aan het feit dat een vrouw die lichamelijk opgewonden wordt van het zien van parende aapjes (ja, dat kwam uit het onderzoek), dit zelf niet als zodanig hoeft te ervaren. En deels aan het feit dat sommige vrouwen nog altijd gevangen zitten in een soort madonna/hoer-complex, wat hun beperkt in het beleven van hun eigen seksualiteit.

Tes2
Tes210 nov. 2014 - 10:16

"Mannen zijn minder gecompliceerd, vandaar hun opmerkingen op straat etc. Met bovenstaand citaat in gedachten kun je je afvragen wat de werkelijke reden van vrouwen is om die opmerkingen te filmen en op internet te zetten." 1. Kennis van je eigen seksualiteit is geen legitimering om met gore praatjes rond te strooien. 2. De werkelijke reden is dat die vrouwen hopen dat dergelijke mannen zelf ook inzien hoe onbeschoft zulk gedrag kan zijn.

Patrick Faas
Patrick Faas10 nov. 2014 - 10:16

“Zijn besneden mannen slechtere minnaars?” is een poging besneden mannen zich minderwaardig te doen voelen en doet denken aan hoe vrouwen elkaar het leven zuur maken met modes aangaande vetlagen en schaamhaar. Hopelijk hebben de meeste mannen genoeg zelfrespect om er niet naar te luisteren. “Ik herinner me een gesprek onder vrouwen waar, zoals wel vaker, expliciete details over ons seksleven gedeeld werden.” -Vrouwenroddels. Daar trekken we ons niets van aan. Zijn Russen beter in bed dan Amerikanen? Onzin. Omdat ze minder agressief zouden zijn ook nog. Dat is aan hun porno niet te zien. “Worden ze er echt agressiever van? Wanneer je kijkt naar de grootste groepen besneden mannen zijn dat Amerikanen en in de rest van de wereld joden en moslims. Het zal wel toeval zijn dat die drie groepen nu juist het vaakst oorlog voeren…” -Dat is inderdaad toeval, want nogal een momentopname. Onze Duitse buren en Russische vrienden zijn onbesneden, maar van militaire agressie niet schoon gebleven bijvoorbeeld. Ik vind het nogal laag om emoties over misstanden in het Midden-Oosten erbij te halen. En zo is de situatie in de USA ook niet vergelijkbaar met Nederland. Automatische besnijdenis in Amerikaanse ziekenhuizen, ook van zonen van christenen en ongelovigen, is een heel ander onderwerp dan besnijdenis hier. “laten we het ter bevrediging van gezonde nieuwsgierigheid eens goed onderzoeken,” -Gaat uw gang, maar vergeet niet dat negatieve vooroordelen uw bevrediging in de weg kunnen staan, dus wees daarop alert. “Misschien dat 'make love not war' met behoud van het stukje huid wat makkelijker realiseerbaar wordt.” -Als madam Mak haar strijd opgeeft tegen besneden piemels, hebben we al een oorlog minder.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast10 nov. 2014 - 10:16

mwa.iets met zelfbeschikking?

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2014 - 10:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
martinvanderlinden
martinvanderlinden10 nov. 2014 - 10:16

Ja, de waarheid is hard, zo hard zelfs dat u in al uw onmacht de boodschapper bij de kloten probeert te pakken. Helaas, uw greep was ver off target. Maar dat kon ook niet anders.

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2014 - 10:16

Een dingen zijn me wel opgevallen: mannelijke pornosterren zijn allemaal besneden. En ze hebben de grootste moeite klaar te komen. Daar moeten ze heel hard lang voor werken. Ook is er vaak een grote agressiviteit jegens de vrouwen. Ze vernederen ze vaak vreselijk -vaak ook gepaard gaand met geweld- en noemen ze "vieze hoer." ("Dirty slut.) En de vrouwen die het met hun doen komen nooit klaar. Of slechts zeer zelden. En dan ook nog vaak duidelijk gefingeerd. Tel uit je winst. Het kan mij niet opwinden.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2014 - 10:16

Wat je beschrijft is datgene wat verkoopt, niet datgene wat gebruikelijk is in de (Amerikaanse) slaapkamer.

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2014 - 10:16

Deze besneden man heeft geen klachten. Mijn (ex) vriendin (nen) hebben ook geen klachten trouwens.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast10 nov. 2014 - 10:16

heeft u een vrije keus gehad? chapeu maar bent u als kind besneden dan heeft iemand anders beslist voor u. zou u dit nu wat ouder bent nog toestaan?

malou3
malou310 nov. 2014 - 10:16

Laten we het eenvoudig houden: De mens is een bizar roofdier, die tevens z'n eigen kroost verminkt.

1 Reactie
Firgova
Firgova10 nov. 2014 - 10:16

Boze besneden mannen doen veel moeite om dergelijke onderzoeken onderuit te halen. Dat jij besneden bent maakt nog niet dat je kan spreken voor andere besneden mannen. Blij toe dat jij hier geen last van ervaart.

OlavM
OlavM10 nov. 2014 - 10:16

Het spijt me te moeten zeggen, maar ik heb zelden zo veel onzin over mannenbesnijdenis bij elkaar gezien. Sharah Mak is een fantaste, en als R&D manager bepaald geen specialiste op dit gebied. De schrijfster pretendeert een soort wetenschappelijke kennis te bezitten, maar in feite beweert ze een heleboel zonder enige deugdelijke onderbouwing. (Oorspronkelijk wilde ik in stijl beginnen: ze lult maar raak!). Zelf ben ik “ervaringsdeskundige”: ik ben op eigen wens op mijn 23e jaar besneden, en heb seks gehad in onbesneden en besneden toestand, dus ik kan het echt vergelijken. Ik vond besneden zijn prettiger, hygiënischer, esthetisch bezien mooier (maar dat is uiteraard persoonlijk), en guess what: het heeft mijn seksleven alleen maar plezieriger gemaakt! Hiermee kan ik meteen een heleboel loze beweringen van de schrijfster weerspreken, naast op grond van wat ik van andere besneden mannen heb gehoord. Dat vrouwen seks met een besneden man onprettiger vinden is sowieso al ongeloofwaardig. Als een vrouw zelf seks wil, en man en vrouw samen aan voorspel doen, is ze toegankelijk, en bovendien zijn er niet voor niets glijmiddelen als daaraan toch nog behoefte zou bestaan. Tegenwoordig wordt ook vaak met condoom gevreeën, en dan maakt het natuurlijk helemaal geen verschil! Bevredigende seks heeft natuurlijk ook veel meer met psychische en emotionele factoren te maken, dan met het al dan niet aanwezig zijn van een voorhuid. Van minder snel klaar komen is ook geen sprake. Dat staat immers geheel los van de voorhuid. De eikel is na besnijdenis wel ingedroogd, maar de zenuwuiteinden daarin zijn gewoon hetzelfde gebleven. Ik heb geen verschil ervaren in seksuele opwinding, en zelfs mijn fijnste orgasmes beleefd zonder voorhuid! Maar de schrijfster beweert plompverloren: “Rond zijn dertigste levensjaar heeft een besneden man twintig procent aan gevoel verloren (er zijn zelfs claims dat het verlies tot zeventig procent bedraagt).” Ze weet totaal niet waarover ze het heeft. Van mij mag ze het vertellen in haar vrouwenpraatgroepje, maar ik verwacht dat de anderen haar terecht niet au sérieux zullen nemen. Dan die quatsch dat vrouw en man met een voorhuid “emotioneel dieper in elkaar op kan gaan tijdens seks”! Hoe verzint deze vrouw dit toch? Bij de moeder van mijn kinderen heb ik daarvan totaal niets gemerkt, hoor, integendeel! Dat “levenslange trauma”, dat mannen van besnijdenis zouden overhouden, valt voor mij in de categorie Bolderkaraffaire. De schrijfster is trouwens ook tegenstrijdig: enerzijds beweert ze “dat een groot deel van de mannen op aarde onrecht is aangedaan en dat ze ook nog eens kans lopen er minder goede minnaars door te zijn" (sic!) en “dat er echt heel veel research te vinden is waaruit blijkt dat een complete man een betere minnaar is." (Ach, laat ik beginnen met mevrouw uit de droom te helpen: ook een besneden man is een complete man). Maar dan geeft ze anderzijds ineens toe: “Maar het onderzoek gaf ook dat aan dat besneden mannen en hun partners best gewoon plezier ervaren tijdens het vrijen.” ! Hoe nu? Asjemenou! En ook: “Maar dat wil niet zeggen dat de besneden seks per definitie slechter is.” Kijk eens aan! Maar waarom dan al die toestanden gemaakt? Als klap op de vuurpijl suggereert de schrijfster dat besneden mannen agressiever zouden zijn. Tja, mevrouw is een fantaste. Maar dat kan ze beter uitkleven in fantasieverhaaltjes.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg210 nov. 2014 - 10:16

"Als klap op de vuurpijl suggereert de schrijfster dat besneden mannen agressiever zouden zijn." Op zijn minst dat wordt hier en nu bevestigd.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2014 - 10:16

Je kunt je terecht afvragen hoe stevig onderbouwd de uitspraken van de schrijfster zijn. Maar voordat zij zich uitsprak hadden we vrijwel niks, ook niet van mannen. Jouw ervaring stoelt op een onderzoek met N=1, dus ook dat is niet representatief en daarmee kun je niet alles wat de schrijfster zegt zomaar van tafel vegen enkel en alleen omdat jouw ervaring anders is.

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2014 - 10:16

Wie is deze dame om een eeuwenoud cultureel, religieus én medisch fenomeen even terzijde te schuiven? Frappant dat hier over een vaak medische noodzaak van besnijdenis met geen woord wordt gerept. Al met al dubieuze eenzijdige bijdrage, omkleed met 'moderne onzin', waarbij men zich kan afvragen wat de ware beweegreden is dat de dame zich hierover druk maakt. Ik vrees eenzelfde dubieuze insteek als met 'Zwarte Piet', die ook geen maatschappelijk belang dient.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen10 nov. 2014 - 10:16

'Frappant dat hier over een vaak medische noodzaak van besnijdenis met geen woord wordt gerept. ' Daar is niets vreemds aan omdat die medische noodzaak er vrijwel nooit is. De tijd dat medische indicatie een reden was ligt al een tijdje achter ons. Zie: http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/136427/Zelden-medische-indicatie-besnijdenis-jongens.htm 'die ook geen maatschappelijk belang dient. ' Misschien dat jij even dat 'maatschappelijk belang' van het besnijden van jongetjes kan uitleggen, ik zie het namelijk niet.

opgeheven
opgeheven10 nov. 2014 - 10:16

Enkele mannelijke reageerders voelen zich duidelijk in het kruis getrapt door dit artikel. Die reacties zijn eigenlijk nog het interessantst. Ik ben het in grote lijnen eens met het artikel, je gaat niet in de piemel van kinderen snijden omdat de ouders denken dat dat moet van god. Dat besneden mannen beweren dat er allemaal niks van klopt is ook niet verwonderlijk. Voor een man is niets zo vervelend als erkennen dat zijn gereedschap niet meer in optimale conditie verkeert en dus ook niet optimaal presteert. Daar zou ik niet teveel waarde aan hechten, het is een gevoelig punt voor hen.

1 Reactie
OlavM
OlavM10 nov. 2014 - 10:16

@ Boy Wonder: Uit dit verzonnen verhaaltje blijkt al duidelijk dat je niet weet waarover je het hebt. :)

Tealc2
Tealc210 nov. 2014 - 10:16

En nu..men kan blijven schreeuwen..maar wat kan nederland tegen doen wat in buitenland gebeurd?

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen10 nov. 2014 - 10:16

'maar wat kan nederland tegen doen wat in buitenland gebeurd?' -- Het kan nooit kwaad om te protesteren tegen moedwillige verminking van kinderen.

wvdstraat
wvdstraat10 nov. 2014 - 10:16

Het waren bij voorbeeld drie buitenlanders (Luther, Zwingli en Calvijn) die ons (indirect) hebben afgeholpen van de Spaanse inquisitie......

monstar
monstar10 nov. 2014 - 10:16

Er worden nogal wat dingen bij elkaar geveegd in dit onderwerp. Zou het onderwerp zich beperken tot het onvrijwillig laten besnijden van baby's en kleine jongetjes, dan kan ik me er nog wel iets bij voorstellen. Maar de auteur gaat vervolgens volledig los in allerlei veronderstellingen die er helemaal niet toe doen en de aandacht volledig afleiden van het initiële onderwerp. Gemiste kans dunkt me.

1 Reactie
OlavM
OlavM10 nov. 2014 - 10:16

@ Ron Stam: Exact! Helemaal mee eens! :)

wvdstraat
wvdstraat10 nov. 2014 - 10:16

Alle oplettende lezertjes én schrijfster: eerst even opzoeken [fimosis] komt heel veel vaker voor dan men denkt. Dat had ik en ben inmiddels ruim 80 zeer tevreden bed-partners verder. Bijna alles wat ik er hier over gelezen heb (artikel en reacties) is puur gel*l !

4 Reacties
hannogroen
hannogroen10 nov. 2014 - 10:16

'Alle oplettende lezertjes én schrijfster: eerst even opzoeken [fimosis] komt heel veel vaker voor dan men denkt.' Zo'n probleem lossen ze sinds een aantal jaren op met een wat minder drastische behandeling dan besnijden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 nov. 2014 - 10:16

Ach, er is wel meer gel*l, dat van die ruim 80 geloof ik nog wel, maar tussen die 80 hebben er zo te zien zeker een aantal gezeten die op de vraag hoe het was ook een hoop gel*l hebben laten horen. Een 100% tevredenheidsscore haal je niet met dat soort aantallen, daarvoor verschillen vrouwen teveel.

pietdeg2
pietdeg210 nov. 2014 - 10:16

"ben inmiddels ruim 80 zeer tevreden bed-partners verder" En dat is de volgende die dat zeker zegt te weten. Hoe doen die besneden mannen dat toch? Houden ze exit-gesprekken? Vertel nu eens eerlijk wat je van mijn performance vond: op een schaal van 8 tot 10.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2014 - 10:16

[ ben inmiddels ruim 80 zeer tevreden bed-partners verder. ] Zou een vrouw dat ook zeggen of gelden daar andere normen voor?

TijnLibbert
TijnLibbert10 nov. 2014 - 10:16

Ook ik ben op mijn 18e besneden vanwege fimosis, en hoewel ik er geen spijt van heb, omdat ik ervoor mijn eikel immers überhaupt nog nooit in zijn geheel had kunnen aanschouwen, zou ik een besnijdenis echt niet aanraden als er geen medische noodzaak voor is. Fantastisch dat alle hier reagerende besneden mannen tevreden zijn over hun seksleven, maar ik merk wel degelijk dat het orgasme vaak te lang op zich laat wachten en te veel moeite kost om te bereiken. Er valt best mee te leven, maar ik begrijp niet hoe 'het langer vol kunnen houden' steeds maar weer als voordeel van besnijdenis wordt aangewend. In mijn geval zou ik juist blij zijn als klaarkomen niet iets was dat inspanning kost, en als het bij sommigen te snel gaat, lijkt het me verstandiger om te proberen daar door oefening en een andere indeling van het 'paringsritueel' verbetering in te brengen dan door een drastische medische ingreep. Als die achteraf niet bevalt kun je je voorhuid er immers niet zomaar weer aanplakken. En dan zonder medische noodzaak bij kinderen? Ik vind het een schandalige vorm van onomkeerbare (althans, niet volledig omkeerbare) verminking, met een onaanvaardbaar risico op onnodige vermindering van toekomstig seksueel genot. Voor kinderbesnijdenis heb ik alleen nog maar rechtvaardigingen gehoord die onder W.J. v/d Straats 'puur gel*l'-categorie vallen. De populariteit van kinderbesnijdenis onder Amerikaanse christenen is naar verluidt overigens ontstaan omdat het de neiging van jonge jongens tot masturbatie zou verminderen, wat al even absurd is als directer religieuze redenen.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij10 nov. 2014 - 10:16

Dank voor het delen van je ervaringen. Die zijn hard nodig voor diegenen die de schrijfster als fantast wegzetten omdat zij het niet zo ervaren. Wel nu is er minimaal een iemand die een aantal vervelende verschijnselen bevestigd. Her verschijnsel besnijdenis was in de US zo grootschalig dat ziekenhuizen routinematig besneden zonder de ouders iets te vragen, dat deed je gewoon. Gelukkig is dat nu niet meer zo, maar fouten worden nog steeds gemaakt begrijp ik.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 nov. 2014 - 10:16

[Een besneden man komt minder gauw klaar omdat de klieren onder de eikel en de eikel zelf hun hele leven al onbeschermd in hun ondergoed bungelen. Daardoor is de huid harder geworden en dus ongevoeliger. Rond zijn dertigste levensjaar heeft een besneden man twintig procent aan gevoel verloren (er zijn zelfs claims dat het verlies tot zeventig procent bedraagt). ] Ik heb hier volstrekt geen last van. Ik zou die claims wel eens willen zien.

1 Reactie
Rootman
Rootman10 nov. 2014 - 10:16

Heb je dan de ene helft besneden en de andere helft niet? Hoe kun je dit anders beweren?