Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijlstra weer beschuldigd van vriendjespolitiek

  •  
22-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-HalbeZijlstra300_04.jpg
Voorzitter Raad van Toezicht Universiteit Utrecht stapt op na vergaande bemoeienis van staatssecretaris van Onderwijs met benoeming nieuw raadslid
Rien Meijerink, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht stapt op, zo meldt het online universiteitsblad DUB. Meijerink doet dit omdat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap) tot drie keer toe een voorgedragen kandidaat voor de Raad heeft afgewezen om vervolgens zijn eigen favoriet, Jan van Zanen, een partijgenoot, aan te stellen. Het is niet de eerste keer dat de staatssecretaris zich verregaand met een Raad van Toezicht van een universiteit bemoeit. Door studenten van de Universiteit van Amsterdam werd hij al beschuldigd van belangenverstrengeling.
Meijerink zegt dat hij na lang wikken en wegen niet meer de verantwoording wil nemen voor de Raad van Toezicht. “Er bestaat een procedure en die hebben wij gevolgd. De staatssecretaris is daar van afgeweken en dan voel ik me als Raad van Toezicht niet meer serieus genomen. De verantwoordelijkheid voor het functioneren van de Raad wordt aangetast.”
De normale procedure is dat de Raad van Toezicht een profiel maakt van de gewenste kandidaat, zo schrijft DUB. Zowel mensen van binnen de universiteit, als bij het ministerie mogen hierop reageren. In het profiel stond nu bijvoorbeeld dat de kandidaat binding moet hebben met de Universiteit Utrecht of het Universitair Medisch Centrum. Op grond van dat profiel, zijn drie mogelijk kandidaten geselecteerd. Het werd echter al snel duidelijk dat Zijlstra zijn oog had laten vallen op zijn partijgenoot Jan van Zanen (VVD). Van Zanen (1961) heeft lang in de Utrechtse gemeenteraad gezeten en was jaren wethouder van Financiën. Momenteel is hij burgemeester in Amstelveen. “Ik heb niets tegen Van Zanen”, zegt Meijerink, “maar hij paste niet in het profiel.” Meijerink hoopt dat deze faux pas van Zijlstra eenmalig is en dat bij de benoeming van zijn opvolger wel de procedure op juiste wijze gevolgd zal worden, aldus DUB. Het is de vraag of dit zo is. Begin september kwam al naar buiten dat Zijlstra ook bij de benoeming van een voorzitter van de Raad van Toezicht aan de Universiteit van Amsterdam probeert te beïnvloeden. Studentenorganisaties beschuldigden de staatssecretaris van belangenverstrengeling.
Het Leids universiteitsblad Mare schreef naar aanleiding van de affaire Meijerink een achtergrondartikel over Raden van Toezicht. De Leidse voorzitter Nout Wellink is “vrij ongelukkig” met de manier waarop Zijlstra Van Zanen heeft benoemd. Hij adviseert Van Zanen nog eens goed na te denken alvorens het lidmaatschap te aanvaarden. Voorkom de zweem van belangenverstrengeling, zegt Wellink. “Houd deze lichamen op afstand van de politiek.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

msj_meijerink
msj_meijerink22 sep. 2011 - 10:27

Ach, ach, ach, vrindjes van me. Dit is toch normaal! Een simpel amice-briefje van Halve Zoolstra naar de RvT zou toch voldoende moeten zijn om zijn aanstelling te bevestigen, toch? De volgende benoeming ergens door HZ betreft ene mevr. De Bondt in een lekker gesalarieerde omgeving. Da's namelijk zijn eigen UVSV-gleufje! Wedden? PS. Rein is bij mijn weten geen directe familie van mij!!

JanB2
JanB222 sep. 2011 - 10:27

Deze vorm van partijnepotisme is volstrekt onacceptabel. Zijlstra toont zich hiermee niet geschikt voor zijn functie. Politieke benoemingen in de academie zij sowieso uit den boze.

JohandeWitt2
JohandeWitt222 sep. 2011 - 10:27

Dit lijkt me geen incident meer te zijn. Het kabinet en haar leden lijken er een gewoonte van te maken vooral niet meer te luisteren naar de deskundigen. Raad van State bij Miljoenennota. Raad voor Cultuur. DNB. IMF. Zorgwekkend. Zie ook: http://verbazingovernederland.blogspot.com/2011/09/verbazing-te-over-bij-de-algemene.html

eeweew
eeweew22 sep. 2011 - 10:27

Gaat het hier om de burgemeester van Amstelveen? Dat maakt Halbe wederom volstrekt ongeloofwaardig? War wil die man? Zoveel VVDers in Universiteiten pompen dat ze zichzelf naar de beurs brengen of opheffen omdat ze zichzelf irrelevant vinden? Bij de UvA was er sprake van en fusiekwestie, dat lijkt me hier niet het geval.

jozefjacobrachel
jozefjacobrachel22 sep. 2011 - 10:27

Met zulke (politieke) vrienden heeft meneer Rutte geen (politieke) vijanden meer nodig naar mijn mening!

ErnsTT2
ErnsTT222 sep. 2011 - 10:27

Uitgerekend van Zanen, straks mag Broos Schnetz zeker de Catering van de UU overnemen... Wat een stelletje "Roemenen" zitten er nu toch in het Kabinet, wat zeg ik, dat is zelfs Roemenen niet toevertrouwd, die hebben nog wel scrupules...

jan2b
jan2b22 sep. 2011 - 10:27

Mijn goede moeder zei altijd over heren als Halbe Zijlstra, die in hun pink zouden moeten hebben wat charlatans als Zijlstra in hun hele lijf ontberen: ` Het zijn heren onder de boeren, maar boeren onder de heren`!

[verwijderd]
[verwijderd]22 sep. 2011 - 10:27

Een mogelijke schijn van belangenverstrengeling: fout, maar niet ernstig. Dan snapt iedereen het hier wel he?

1 Reactie
Joeri2
Joeri222 sep. 2011 - 10:27

Nee hoor, die GL-ster had gewoon op moeten stappen. Maar ik begin de GLers wel beter te begrijpen... Rechtse lullen lappen de regels gewoon aan hun laars. En maar "hard straffen" roepen, maar dan wel gewoon portieken vol pisssen en 'doe normaal' roepen. Walgelijk.