Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijlstra, etnisch profileren en de bestrijding van criminaliteit

  •  
06-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Zijlstrablij300
Wat hij per abuis vergat te zeggen, is dat de VVD politici ook een risicogroep vormen
Het is niet vreemd dat de heer Halbe Zijlstra weinig moeite heeft met rassendiscriminatie en etnisch profileren. De heer Zijlstra laat juist zien hoe egocentrisme en het gebrek aan inlevingsvermogen in de ander het publieke debat verstoort.
De VVD-fractievoorzitter is van mening dat het doodnormaal is om bepaalde bevolkingsgroepen als risicogroep te beschouwen ze door oom agent onder het vergroot glas gelegd worden. Want het is nu eenmaal zo dat mensen met een andere huidskleur en culturele achtergrond oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers.
Wat hij per abuis vergat te zeggen, of waar hij misschien niet over heeft nagedacht, is dat de VVD politici ook een risicogroep vormen als het om gaat  criminaliteit onder bestuurders en politici. Volgens de jaarlijkse integriteitsmonitor van de VU en de Erasmus Universiteit Rotterdam is er, ondanks de grotere aandacht voor en de maatregelen tegen corruptie, in 2015 sprake van een toename van het aantal integriteitsschandalen onder bestuurders en politici, met een gemiddelde van vijf keer per maand. De partijgenoten van de heer Zijlstra voeren de lijst aan. ‘‘Maar daar hebben wij het niet over’’ zou de heer Zijlstra kunnen zeggen.
De VVD is de partij die criminaliteiten zegt te willen bestrijden, maar hoe kan een partij het land regeren en de criminaliteiten willen bestrijden als ze zelf op zo’n grote schaal met integriteitsproblemen worstelt.
Dit laat zien waar het probleem zit. Het probleem zit hem in het egocentrische gedrag dat steeds meer heerst in dit land, daarom worstelen we met integratievraagstukken, criminaliteitsbestrijding en discriminatie.
Wij willen dat nieuwkomers gaan integreren maar tegelijkertijd dat ze niet bij ons in de wijk komen wonen. Wij willen dat iedereen aan de werk gaat, maar we vinden ook dat we mensen mogen weigeren louter vanwege hun culturele achtergrond of etniciteit. Wij vinden dat wij iedereen mogen kwetsen omdat wij vrijheid van meningsuiting kennen, maar als iemand iets zegt dat ons niet bevalt dan behoort hij plots aan onze normen en waarden te voldoen.
Ik zou het wel raar hebben gevonden als de heer Zijlstra zijn eigen partijgenoten als hoger risicogroep had beschouwd. Het gaat namelijk niet om het partijlidmaatschap, al is dat de meest in het oog springende overeenkomst. De oplossing begint met het afstand nemen van dergelijk egocentrisch gedrag en te streven naar een gelijkwaardige behandeling van iedereen. En als de politie fouten maakt of er afspraken blijken gemaakt voor het toepassen van etnisch profileren dat hard aan te pakken. Want er staat nu eenmaal niemand boven de wet en de voorbeeldfunctie van politie en politici vereist extra alertheid.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.