Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijlstra ergert zich aan Dijsselbloem en Rutte

  •  
10-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
dijsselbloem300_04.jpg
VVD-leider: Oproep aan burgers om meer geld uit te geven is zinloos ... 'Het is de overheid die te veel geld uitgeeft'
VVD-leider Halbe Zijlstra vindt dat het afgelopen moet zijn met al die oproepen aan burgers om hun geld te laten rollen. Eerst riep premier Mark Rutte met een scheve glimlach op tot consu-méren, dinsdag sloot PvdA-minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, zich bij hem aan. In een interview met Vrij Nederland deed hij eenzelfde oproep, tot ongenoegen van Zijlstra.
In de krant van Wakker Nederland zegt de VVD-leider nu:
Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken.”
Dijsselbloem zei in het dinsdag verschenen interview nog dat hij hoopt dat met name de oudere generaties de hand van de knip halen. Zij hebben de afgelopen 20, 30 jaar een groot vermogen kunnen opbouwen, het is tijd dat ze het geld nu laten rollen. Dijsselbloem:
Die vermogens zou je willen mobiliseren. Geeft het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen.”
Het ongenoegen van Zijlstra strekt niet alleen tot Dijsselbloem.
Dit gaat ook om de uitspraken van de premier en zijn collega Samsom. Als coalitie moeten we niet alleen maar roepen, maar laten zien dat het tekort wordt aangepakt en dat de afspraken uit diverse akkoorden worden omgezet in beeld.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 jul. 2013 - 5:43

De heer Zijlstra heeft nu eens helemaal gelijk. De overheid is een heel slechte beheerder van onze belastinggeld. Die extra bezuinigingen van 6 miljard zal zeker weer in lastenverzwaring gevonden worden. Gezien het gegeven dat deze pas vlak voor prinsjesdag openbaar worden is er qua bezuinigingen op het overheidsapparaat weinig meer te doen want ombuiging via wet en aansturing van ambtenaren duurt eeuwen. Het is vele malen simpeler om de BTW of een andere algemene belasting omhoog te gooien. Waardoor onze economie weer verder afkoelt. Waardoor we weer een groter begrotingstekort hebben waardoor etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc. lijkt me persoonlijk niet echt slim.

emmaa2
emmaa210 jul. 2013 - 5:43

enig doel rutte 2 vernietig jan met de pet

Gogol
Gogol10 jul. 2013 - 5:43

"Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken." Moet natuurlijk zijn... "Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die het geld op de verkeerde manier uitgeeft. In plaats van villa's te subsidiëren of geld aan hobbyvliegtuigjes uit te geven zou de overheid op moeten houden de lasten van het grootste deel van de consumenten te verzwaren en geld investeren in werkgelegenheid, stabiliteit waarborgen en investeren in de toekomst. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken."

Bouwman2
Bouwman210 jul. 2013 - 5:43

De staat geeft volgens deze Zijlstra te veel uit. Ze moet afslanken, Het moet dus een koud kunstje zijn om 6 miljard te vinden. Zijlstra moet maar doen wat Rutte niet kan. Jammer dat Zijlstra dat nou net verzuimt te zeggen. Het klinkt goed, bezuinigen zonder dat de burgers dat merken. Rutte kan dat niet, Zijlstra suggereert dat hij het wel kan.De VVD heeft een januskop. Op welke VVD stemt u eigenlijk?

nico1943
nico194310 jul. 2013 - 5:43

Halbe Halbertsma is goed bezig!! Hij is de nieuwe lijsttrekker van de VVD. Slimmer dan Rutte en zijn vriendjes die hem in het zadel houden. Met de wakkere krant komt hij er wel. Een echte carriëre planner. Daar gaan wij ons nog vaak aan ergeren.

Thom Holterman
Thom Holterman10 jul. 2013 - 5:43

Satire Zijlstra ergert zich aan Dijsselbloem en Rutte. Daar kan ik me wat bij voorstellen. Inderdaad, zo’n (herhaalde) uitspraak dat juist de burgers het geld moeten laten rollen, terwijl die burgers het vasthouden vanwege de onzekerheid, die zij door die zelfde politici gepresenteerd krijgen (de precariteitsklasse is in jaren niet zo groot geweest). Waar nog bovenop komt dat die zelfde politici zelf alsmaar bezuinigingen afkondigen. Moest het geld niet rollen? Het wordt tijd dat, zoals in het Franse satirische blad ‘Sine Mensuel’ in beeld wordt gebracht, politici, nu zij toch met reces gaan, hun tong niet meer scheren, zodat ze met hun cactus kunnen praten. En na het reces vooral niet meer terugkeren, want er zal een directe democratie zijn ingesteld, waar alleen nog mensen met gezond verstand worden geaccepteerd. Oh ja? Te optimistische? Wat is optimisme? Dat is het boek dat Siné, met bijbehorende cartoon aan het lezen is. In welke omstandigheid? U kunt het zelf zien in de bespreking van het Franse blad; zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/07/10/woede-21/

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2013 - 5:43

Meneer heeft last van profilatie-drang. Zou hij een coup binnen zijn vvd voorbereiden, om lachebekje te kunnen lozen en zelf het roer over te nemen? De resultaten van de peilingen zijn natuurlijk een vruchtbare bodem voor machttwisten binnen partijen. Zijn gezeur over Samsom en Dijsselbloem zijn daarbij mooie afleidingen 'voor de bühne', want zo wil hij vast de pvda wegzetten naar de zijlijn.

FritzFriebl
FritzFriebl10 jul. 2013 - 5:43

'Het is de overheid die teveel geld uitgeeft'... JA,.. AAN HET REDDEN VAN DE BANKEN,..miljardje of 50 verspilt de afgelopen jaren

neutralist
neutralist10 jul. 2013 - 5:43

Precies, de overheid geeft teveel geld uit en verkwist het ook omdat ambtenaren zich niet bewust zijn dat voor dat belastinggeld dat zij uitgeven hard is gewerkt. Het mes moet er veel harder is, de kaasschaafmethode werkt niet.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2013 - 5:43

Petrus bij de Hemel naast de leugens klokken die de leugens moeten tellen, een meneer staat voor Petrus voor het resultaat, zijn klok stond op 2 minuten voor, hij heeft 2 keer gelogen, legt Petrus aan hem uit: 1 leugen is 1 minuut, 2 leugens 2 minuten voor. Meneer vraagt voorzichtig aan Petrus:'' Petrus! Waar zijn de klokken van Samsom en Rutte?'' Petrus: '' Ach! die hangen in mijn kantoor, ik gebruik ze voor de ventilatie van mijn kantoor.'' Meneer:'ha ha ha ha''

insignia
insignia10 jul. 2013 - 5:43

Ik zie dat de Lamme weer vol beklag zijn kop heeft op gestoken. Daarom even datgene wat mij deert (behalve natuurlijk dat hij altijd dezelfde uitkiest voor z'n slachtoffers). Wat mij deert is dat mijn land een steenrijk land is, maar de rijkdom wordt steeds ongelijker verdeeld. Wat mij deert is dat gemeenschapseogendommen vervreemd zijn en nu blijkbaar toehoren aan schimmige stichtingen, instellingen of particulieren. Wat mij deert aan de EU is dat het een kapitalistische unie is met als doel om veel geld te creeeren voor een beperkt aantal grote bedrijven en dat de burger in deze unie geen enkele zeggenschap heeft. Net zoals in ons land op dit moment. Ik wil een gemeenschap waarbij initiatieven van de bevolking altijd prioriteit boven die van commerciele bedrijven heeft; tevens wil ik dat gemeensschapsvoorzienngen als zorg, verkeer, onderwijs en ja, ook politie in gemeenschapshanden zijn en niet uitbesteed aan ongetwijfeld goed bedoelende winstmakers. Beste Lammme ik weet dat ik vloek in jouw kerk maar je vroeg er om. Mag ik je nu vragen om tenminste een week of wat van je negativiteit ten aanzien van SP verlost te worden? Ik ben SP niet maar als ik zie wat die mensen in de 2de kamer presteren dan verdienen ze jouw voortdurende pekelacties niet.

JoopdeJong
JoopdeJong10 jul. 2013 - 5:43

En de oplossing is zo simpel! http://www.washingtonsblog.com/2013/07/the-core-problem-corruption-skyrockets-globally.html

tomaatnet
tomaatnet10 jul. 2013 - 5:43

@Erwin Lamme: Verdiept u zich hier eens in en weest u alstublieft niet zo naïef. Niets is wat het lijkt zeg ik maar. L.s. > Hebben jullie al de alles onthullende reportage op onderstaand adres > bekeken? > http://www.dumpert.nl/mediabase/6548966/338451b8/tom_staal_trekt_rioolput > _eu_open_straatsburg.html > > > En deze: "Bezuinigen tot in de kist": > > > > In deze tweede aflevering van 'Hoe Durven Ze', de Vlaamse webserie over > de economische crisis, is te zien hoe het crisisbeleid in landen als > Spanje > en Griekenland het leven van de middenklasse verwoest. Volgens de > deskundigen die aan het woord komen is dat geen toeval. De crisis wordt > doelbewust aangewend om de sociale zekerheid die na de Tweede > Wereldoorlog > werd opgebouwd af te breken. > > We zien Spanjaarden die hun huis kwijtraken maar wel de hypotheek moeten > blijven aflossen, gewone Grieken die om te overleven hun toevlucht zoeken > tot de methodes van de daklozen. Aan het woord komt onder meer Ingeborg > Beugel. Zij stelt dat de media de mythe verspreiden dat Grieken lui > zouden zijn om zo een zondebok te creeëren. Snoeiharde maatregelen worden > daardoor voor lief genomen. > > De webserie is gebaseerd op het boek 'Hoe Durven Ze' van Peter Mertens, > de leider van de Vlaamse PVDA, een zusterpartij van de SP. > > Joop plaatst deze week iedere dag een aflevering van de 5-delige serie. > Bekijk hier deel 1: Elke week bankencrisis. > > > >

rbakels
rbakels10 jul. 2013 - 5:43

De oproepen zijn inderdaad zinloos. Het venijn zit in de staart van de oprisping van Zijlstra: de overheid geeft TE WEINIG geld uit. Natuurlijk moet verspilling worden voorkomen, maar er moet we veel meer gestimuleerd worden.

peterh2
peterh210 jul. 2013 - 5:43

Is het hier toegestaan om te erkennen dat Halbe gewoon iets zinnigs zegt? ;-)

1 Reactie
Gogol
Gogol10 jul. 2013 - 5:43

Als je de nuance aanbrengt dat hij maar voor de helft gelijk heeft.

kingfishererik
kingfishererik10 jul. 2013 - 5:43

Grappig, in een wakkere krant lijkt het net alsof Halbe Zijlstra zich alleen aan Dijsselbloem ergert.

1 Reactie
boswachter2
boswachter210 jul. 2013 - 5:43

En hier op Joop lijkt het alsof de VVD alleen schuld is aan het slechte kabinetsbeleid.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 5:43

Ik heb donders goed door dat de ellende veroorzaakt wordt door Brussel en de euro, waardoor Nederland minder kan exporteren, en wij gedwongen worden tot domme bezuinigingen. Zijlstra lijkt niets geleerd te hebben van de bezuinigingen in de dertiger jaren, dat leidde ook niet tot opheffen van werkloosheid. Maar het is verheugend dat Zijlstra begrijpt dat Dijsselbloem er niets van begrijpt, en alleen weerzin oproept bij de slachtoffers, de ouderen. Hoe dom het Haagse stelletje is bleek net weer, de verlaging van de pensioenopbouw blijkt geld te kosten

2 Reacties
Jensbos
Jensbos10 jul. 2013 - 5:43

"Ik heb donders goed door dat de ellende veroorzaakt wordt door Brussel en de euro" Dat nou net niet, de enige oorzaak ligt in de VS, die hebben via een heel domme vastgoed en derivaten markt (net als in 1929) ons allemaal, mede dankzij de doorgeslagen globalisering, voor het blok gezet. Een eerste vereiste om uit de crisis te komen ligt daarin, importeren uit lage lonen landen moet zwaar ontmoedigd worden, die zijn inmiddels al sterk genoeg! Het kapitaal probeert verder via allerlei slnkse wegen (bear and bull/futures) de verliezen die tijdens de crisis werden geleden te compenseren (druk op Zuid Europese landen en daardoor op heel Europa), daarom is het zo belangrijk dat de financiele sector in sociale zin gesaneerd wordt! daarbij moet ook meegenomen worden dat investeringen in LLL door bij voorbeeld Europese bedrijven hier belast (in plaats van gesubsidieerd) gaan worden. Europa doet het bedrijfs- economisch helemaal niet slecht. (Dankzij Duitsland hebben wij nog een omvangrijke hoogwaardige consumenten en high tech industrie in ons midden , dat moeten we koesteren) Zonder de EU waren we nergens, we verdienen alleen al miljarden per jaar aan de invoerrechten die we voor de rest van Europa innen en onze export, die is vooral invoer/doorvoer uit en uitvoer/doorvoer naar de rest van Europa. Ik moet er niet aan denken als we allemaal weer kleine landjes zouden worden. Omdat we de zaken eigenlijk best goed doen is de Euro ook nog steeds een sterke munt, zou best wat goedkoper mogen, dus gewoon geld drukken en macro investeren in infra structureel werk!

Jensbos
Jensbos10 jul. 2013 - 5:43

""Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken." Nee,........ de overheid geeft niet te veel uit, maar doet te weinig aan de ECHTE inkomens kant. ....Bij voorbeeld lobbyen in Brussel en Washington voor een evaluatie van het vrije markt denken ...en repositionering van de oude (sociale-) economieen... in de huidige technische en sociale wereldorde!

a.doorgeest
a.doorgeest10 jul. 2013 - 5:43

Zijlstra lijkt nogal behept met de charme van een eenvoudig wereldbeeld. Juist de overheid is een economische speler van jewelste. Daar iets zuiniger aandoen, is prima - de overheid kan en mag afgeslankt worden waar nodig en mogelijk, maar juist één van de grote motoren van de economie - de woningbouw - is door kameraad Blok - ook VVD natuurlijk - volkomen naar zijn grootje geholpen. Verplicht aflossen tot 100% van de hypotheeksom en corporaties dusdanig maltraiteren dat zij geen steen meer op de andere zetten. In algemene zin geldt: de economie kan wel wat minder VVD gebruiken. Alleen haar weinig snuggere achterban wenst altijd met buitengewoon simpele mantra's bediend te worden. Plat denken dat eigenlijk aan onnadenkendheid grenst.

1 Reactie
erikbos
erikbos10 jul. 2013 - 5:43

" Verplicht aflossen tot 100% van de hypotheeksom " De woningbouw lag al jaren op zijn gat voordat Blok uberhaupt minister werd. Je bent overigens niet verplicht tot aflossen alleen mag je de rente dan niet aftrekken. Maar ik vind het heel gezond om een schuld af te lossen. Daarbij is beperking van de HRA iets wat wordt doorgevoerd op aandrang van de linkse partijen. De verhuurdersheffing maakt het de cooperaties inderdaad nodeloos moeilijk. Maar de cooperaties haalden vooral geld binnen met de verkoop van woningen en die inkomstenbron is opgedroogd.

Michiel Online
Michiel Online10 jul. 2013 - 5:43

Als we nou eens een overzicht hadden van de crisis, dan zijn deze opinies niet keer op keer nodig maar dan kunnen de mensen het zelf leren en voor zichzelf uitmaken. Het zou ook geweldig zijn als er een geavanceerd systeem is waarbij je je eigen opinie kan vormen. Is dat niet immers waar het om gaat? Dat iedereen zijn eigen mening heeft in Nederland?

1 Reactie
Jensbos
Jensbos10 jul. 2013 - 5:43

"Het zou ook geweldig zijn als er een geavanceerd systeem is waarbij je je eigen opinie kan vormen. " We zijn allemaal voorzien van een zeer geavanceerd systeem, dat heet hersens, ;-) het hangt er alleen maar vanaf hoe we dat systeem (laten) voeden. Het is altijd zaak om informatie van zoveel mogelijk kanten te bezien en daaruit de eigen conclusies te trekken. Daarbij is goed (vooral ook geschiedenis) onderwijs een vereiste.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 5:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jul. 2013 - 5:43

Ik snap de oproep wel. Het is volgens Zijlstra veel te gratuit. Natuurlijk helpt het als burgers meer uitgeven, dat weet Zijlstra ook. Maar Zijlstra begrijpt blijkbaar als enig politicus rond het kabinet dat het kabinet invloed heeft op wat de staat doet, en slechts heel beperkt op wat de burger doet. Zijn punt is dat de overheid minder moet gaan uitgeven, dat kan het kabinet wél regelen. Als dat gebeurd is kan de overheid de inkomsten navenant verlagen, en dat is er voor de burger ineens de ruimte om meer uit te geven. Dan zul je zien dat ze dat ineens zomaar gaan doen, zonder oproepen van politici.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 5:43

Eindelijk ziet Zijsltra het licht: de overheid geeft teveel uit aan zaken die niet nodig zijn. Aan luxe subsidies zoals daar zijn: - belastingvrijstellingen en subsidies voor ondernemers en schijnondernemers (ZZP) Waarom minder belasting betalen dan een arbeider in loondienst. - elk jaar weer 15 miljard villasubsidie, en elk jaar weer 2 miljard subsidie mindering overdrachtsbelasting etc. Terecht stelt Zijlstra dat daar een eind aan moet komen. Met het verlagen van de luxesubsidies voor de rijke helft van Nederland wordt de koopkracht slechts minimaal aangetast, hoogstens minder gespaard. Villabewoners gaan echt nog wel op vakantie als ze wat minder subsidie krijgen. Het zou mooi zijn als ze de subsidie dan niet meer in het buitenland brengen. Anders ligt het bij het bezuinigen op uitkeringen van hulpbehoevende mensen. Arbeidsgehandicapten in de bijstand dumpen etc. Dan onstaat er gelijk vraaguitval, het paard achter de wagen spannen dus.

1 Reactie
erikbos
erikbos10 jul. 2013 - 5:43

Hahaha, u denkt dat een lastenverzwaring van 15 miljard euro minimaal effect op de koopkracht heeft en hooguit resulteert in wat minder buitenlandse vakantietrips. Ik zou zeggen gebruik even andere bronnen dan uw natte vinger voordat u dergelijke uitspraken doet.

Jensbos
Jensbos10 jul. 2013 - 5:43

Ik erger mij aan de - economisch politieke - mastodont Zijlstra. Overigens heb ik het ook niet op met het -non- beleid van ons afbraak kabinet, maar dat moge duidelijk zijn, dat is helaas vechten tegen de neo-liberale modegrillen van de politieke economische elite.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 jul. 2013 - 5:43

Wat bedoel je met mastodont? Die term wordt doorgaans gegeven aan politici die al lang de politiek uit zijn. Zijlstra is de fractievoorzitter van de VVD en de opvolger van Rutte.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 5:43

Waarom schieten Nederlanders (en nu dus ook Zijlstra) zo snel in de kramp wanneer er iets wordt gezegd door bewindslieden? Ik geef toe, bij een kabinet in crisistijd dat niet veel verder komt dan louter lastenverzwaring, is de timing niet helemaal lekker. Was ook mijn eerste reactie bij Rutte en Dijsselbloem. Toch, als je nou eens goed luistert naar datgene wat ze zeggen hebben ze wel degelijk een punt. Dijsselbloem heeft gelijk wanneer hij aangeeft dat teveel 65+-ers op hun centen blijven zitten. Het is een feit dat deze groep verreweg het meest vermogend is in Nederland. Een vrijblijvende oproep om wat geld de economie in te laten vloeien is dan toch niet zo vreemd? En nee, de gepensioneerde met alleen AOW hoeft zich niet aangesproken te voelen.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos10 jul. 2013 - 5:43

"65+ verreweg het meest vermogend" Of zijn de anderen teveel het slachtoffer geworden van de laissez-faire aanbod economie, (de bijna absolute "vrije" markt) die sinds midden jaren '80 steeds meer aan terrein wint,....wat doen we DAARAAN?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 jul. 2013 - 5:43

Een erg slimme VVD-frame dat burgers 'goed in de gaten hebben' dat de overheid te veel uitgeeft, daar is het de VVD-achterban uiteraard om te doen. Dat de overheid onnodig veel uitgeeft door megalomane en slecht uitgevoerde projecten als de HSL, door corrupte en graaiende VVD-bestuurders, door een ideologische obsessie met privatisering zonder te zorgen voor een degelijke controle waardoor er vele miljarden de burgers door de neus zijn geboord, door de tunnelvisie ten aanzien van de JSF...eigenlijk te veel om op te noemen, daar zwijgt Zijlstra over. Maar wel fijne vennootschapsbelastingdeals blijven maken met het grootkapitaal dat de winsten klotsend weg laat vloeien uit Nederland terwijl die burger ontelbare lastenverhogingen om zijn oren krijgt. Natuurlijk ga je dan zweten als Rutte nog eens oproept tot het kopen van auto's. De schaamteloosheid gaat anders wel heel erg opvallen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 jul. 2013 - 5:43

Dit geldt ook voor PvdA'ers.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 5:43

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 jul. 2013 - 5:43

'Zij werden geconfronteerd met allerlei zaken waar ze geen schuld aan hebben zoals de bankencrisis, de eurocrisis en in Nederland de woningmarktcrisis.' Hun partijen hebben decennia naar de ontwikkelingen gekeken en er aan meegedaan. Zij zijn daarom medeschuldig aan deze puinhoop. Zij hebben waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers genegeerd uit partij-politieke overwegingen en ego. Ze dienen per direct op te stappen.

Sternenstaub
Sternenstaub10 jul. 2013 - 5:43

Zijlstra is een sociaal-historisch, sociaal-cultureel onbenul, een zelfoverschattende poseur zonder authenticiteit, originaliteit of waarachtigheid, een zelfbegoochelende neoliberale fundamentalist, een listige politieke opportunist, een beroepsmatige volksverlakker, dus waarom naar hem luisteren, behalve om zijn perverse mens- en wereldbeeld beter te kunnen analyseren, deconstrueren en bestrijden? Een politicus die intelligent noch integer is, maar wel listig en machtig, dient immers als geen ander in de gaten te worden gehouden, gezien de onvoorzienbare schade die hij kan aanrichten in de samenleving. Heeft Zijlstra af en toe zogenaamd "toch wel een goed punt", doet men er dus goed aan te bedenken naar welke ideologische motieven zijn uitspraken terug te leiden zijn, want die bepalen de aard van de gevolgen van het handelen op basis van zo'n zogenaamd toch wel goed punt. Bedenk dan vooral, dat Zijlstra's perverse ideologie zich op geen enkele wijze verdraagt met een volwaardige soevereine democratische rechtsstaat in de 21ste eeuw. Zijlstra & Co. breken deze daarom steen voor steen af, zagen de poten weg onder duur gekocht maatschappelijk meubilair, trekken moeizaam verworven sociaal tapijt onder de voeten van de samenleving vandaan en laten zo de bevolking zeer hard vallen. M.a.w.: aan de vruchten herkent men de boom, en Zijlstra en Co.'s vruchten zijn voor de maatschappij, de samenleving en de toekomst van ons land buitengewoon giftig en gevaarlijk. Waarom de "kritische journalitiek" hem zo gemakkelijk laat wegkomen met zijn perverse ideologische demagogie, en waarom de media in het algemeen hem door hun kritiekloze houding helpen om deze Salonfähig te maken, kan ik alleen verklaren uit verregaande morele gecorrumpeerdheid.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jul. 2013 - 5:43

Geheel mee eens, wat Zijlstra’s vvd voor ogen staat is een nachtwaakstaatje die geen stuiver mag kosten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 5:43

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
peterh2
peterh210 jul. 2013 - 5:43

Door te praten over 'weeffouten' wek je de suggestie dat je met wat beperkte aanpassingen de EU zou kunnen omvormen tot een sociale en rechtvaardige verzorgingsstaat. Even los van het feit dat 'weeffouten' nooit meer hersteld zullen worden gezien het vetorecht, het klopt gewoon niet: de EU is bij uitstek een neo-liberaal kapitalistisch bouwwerk waar de burger ondergeschikt is gemaakt aan de grote belangen van de multinationals en bestuurders. Winst als religie, de Euro als leidraad. Het uitgangspunt is verkeerd, dat los je niet op met wat aan de knoppen draaien. Dat weet je zelf ook Erwin...

JoopSchouten
JoopSchouten10 jul. 2013 - 5:43

Vergelijken met de rest van de wereld is een dooddoener Erwin. Wij leven hier. Geluksonderzoeken zijn hoogst suggestief en als er zoveel geld in dit land is vraag ik me af waarom we 1,4 miljoen armen hebben en we in deze economische puinbak zitten.

Jensbos
Jensbos10 jul. 2013 - 5:43

Gelukkig kan ik het deels met je eens zijn, het probleem is inderdaadgelukkig niet de EU (Brussel) maar de bankencrisis en die vindt zijn oorsprong weer in neo-liberaal denken...het geld eerst , dan volgt de rest vanzelf dacht men in de jaren '80 (Reagan/Thatcher..rechts....), maar trickle down werkt niet. En inderdaad we trachten de hick-ups die in het financieel economische systeem zitten , binnen de gegeven mogelijkheden, zo goed mogelijk aan te pakken. Maar, waarom denk je dat al dat geld dat de Amerikanen in hun economie gepompt hebben via QE zo weinig oplevert...zelfs geen inflatie. Ik denk dat dat komt omdat het kapitaal ,de (neo-liberale) top, haar prioriteiten anders/elders legt. Wat we nodig hebben zijn investeringen in de consumerende landen (en resulterende omzet/werkgelegenheid/winst daaruit). Wat zien we; we houden ons geld allemaal vast, als we geld op de bank hebben, ontvangen we inmiddels een lagere rente dan de inflatie, daarom misschien de push van “Samrut” om uit te geven anders worden we vanzelf immers armer  Aan de andere kant, die rente wordt laag gehouden om tot investeren te noden, dus bedrijven worden geholpen om goedkoop over geld te beschikken. maar, of ze krijgen het geld niet over de toonbank van de bank, of, als ze het al krijgen, is het voor de bedrijven en voor de banken veel interessanter om in "groei economieen" te investeren, dat geeft immers het meeste rendement. Wat levert dat aan de -sociale- (ik heb het niet over winst op kapitaal) kant op? We zitten nog steeds met 1,6 miljoen uitkeringsgerechtigden, en groeiend. -Die nu overigens steeds meer op het bord van de gemeenten komen te liggen, die ook weer mogen bezuinigen op het ambtenarenkorps en verder geknepen worden in de beschikbare middelen. Dus hoop ik maar dat de nationale politiek op dit non-beleid wordt afgerekend en niet de ambtenaren.- Het gaat immers nog steeds vooral om werk, iedereen wil iedereen graag aan het werk hebben , toch? ...zou ook aan alle kanten beter zijn..... Een antwoord: we moeten de anderen (LLL, want daar komt zo goed als alle massa non-food vandaan) economisch optillen, maar niet door onszelf te laten inzakken. Een kwestie van sturing, een gewijzigde visie op de "vrije" markt, ...voor het geld..., voor arbeid is die er in feite niet.... ze zitten in China niet op onze swerkers te wachtren..., lijkt me hoogst noodzakelijk. Voor de goede orde, nogmaals de visie van een insider: “De chef-econoom van de Britse bank HSBC, Stephen King, schreef voor zijn klanten (2006): ,,Globalisering is het verhaal van een massale herverdeling van inkomens uit arbeid in zijn totaliteit naar kapitaal (...)Dit is een verhaal van winnaars en ver¬liezers." (Aangehaald in de Financial Times, 21 oktober) De winnaars zijn de arbeiders in de Derde Wereld (mijn mening….zeer beperkt) die op den duur een beter leven zullen krijgen, en het is een kleine groep hoogopgeleiden aan de top van de bedrijfs- en adviespiramide, die puissant rijk wordt. Niet gewoon rijk, maar fabelachtig rijk, zoals dat gaat wanneer arbeid in overvloed op het toneel ver¬schijnt. De verliezer is de middenklasse in het Westen en dus niet alleen de fabrieksar¬beider, maar ook de middenklasse, inclusief de zogeheten dienstverleners. De vak¬bonden kunnen hen niet meer helpen, want behalve dat het geen mode meer is, hebben die bij zoveel arbeidsaanbod ook geen macht meer.” en: “De politiek reageert op twee manieren. Men roept win-win en er wordt gepleit voor meer onderwijs, training en levens¬lang leren. Dat is ook allemaal nodig. Maar is het genoeg?, ervan uitgaande dat ze ook in China en India niet stom zijn en afstuderen? Richard Freeman (one of the leading labor economists in North America.) beveelt aan dat de Westerse landen - dus niet alleen Ameri¬ka - een beleid voeren dat ,,eerder ten gunste van arbeid is dan van kapitaal." Want kapitaal kan voor zichzelf zorgen in een wereldeconomie met zoveel goedko¬pe arbeid. De voorzitter van de Amerikaanse cen¬trale banken zelf, Ben Bernanke, zei het zoals het zijn functie betaamt wat voor¬zichtiger in de jaarlijkse Jackson Hole lezing. Maar het was ook een oproep tot meer sociaal beleid. Deze globalisering is anders dan wat we eerder hebben beleefd, qua schaal, qua ontvlechting van de productieve sector etc.etc.” Ik hou mijn hart vast het geld volgt vooral zijn financiele L.L en daar moet tegengas aan gegeven worden.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra10 jul. 2013 - 5:43

== Ik heb redelijk wat ervaring als reageerder, == Weer een Bommeldinges! Dat wordt nog druk bij de tegeltjesbakkerij, Erwin!

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2013 - 5:43

Erwin, het is heel simpel: zowel de sp als de pvv gluren vooral naar het welzijn van de buren. Is die beter of gelijk aan het eigen welzijn, dan móet er iets fout zijn, want dat kan natuurlijk niet. Dan is er iets fout! Samengevat in een woord: afgunst

mjbrode
mjbrode10 jul. 2013 - 5:43

Bij politici die iets roepen moet je jezelf altijd afvragen wat de achterliggende “politieke” boodschap is. Mijns inziens hebben Halbe Zijlstra en zijn geestverwanten baat bij het in stand houden van het negativisme rond de “crisis”. Het geeft hen de argumenten om de politieke agenda die men voor ogen heeft door te voeren, zoals snijden in de verzorgingsstaat. Daarom storten ze bakken vol met negatief nieuws over ons uit waardoor het (consumenten)vertrouwen laag blijft. Berichten zoals onderstaand mogen vooral niet te veel aandacht krijgen. De burger zou toch gaan denken dat het allemaal wel meevalt. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21689420/__Inkomsten_overheid_hoger_dan_uitgaven__.html

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn10 jul. 2013 - 5:43

Voor de VVD zijn gouden tijden aangebroken. De verzorgingsstaat, die hun al decennialang een doorn in het oog is, wordt met de botte bijl naar de gallemiezen geholpen, want "men moet het ijzer smeden als het heet is". De PvdA staat erbij en kijkt ernaar en is zijn idealen in rap tempo aan het verkwanselen.