Conservatieven nemen Rutte onder vuur vanwege pragmatisme ... Partijconflict loopt uit de hand na BBB-onderhandelingen
Binnen de VVD is een harde machtsstrijd aan de gang over de conservatieve koers van de partij. Dat blijkt uit een analyse van Paul Jansen, de altijd goed ingevoerde politiek commentator van De Telegraaf: “De onenigheid liep dusdanig hoog op dat een vertrek van Zijlstra in de lucht hing.”
Jansen, die recent nog publiekelijk op de bres sprong voor Zijlstra toen de suggestie werd gewekt dat de VVD-fractievoorzitter vertrouwelijke informatie lekt naar De Telegraaf , beschrijft hoe er binnen de VVD een hanengevecht is gevoerd rond de BBB-regeling. In bijna weemoedige maar tegelijkertijd waarschuwende bewoordingen beschrijft de commentator hoe het BBB-akkoord een splijtzwam is in een al langer durend proces:
Rutte is geen idelogische scherpslijper, die het liberale gedachtegoed bewaakt, maar een pragmaticus. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Met die houding heeft hij ons land door moeilijke tijden geleid. Maar het holt ook de VVD uit. Want niets is heilig.
Jansen prijst Zijlstra want de fractievoorzitter die een harde koers wil varen is “verankerd met liberale, of beter gezegd, conservatieve waarden. De Fries kan gruwen van linkse idealen.” Volgens De Telegraaf-scribent heeft Zijlstra daar veel mee bereikt, bijvoorbeeld met zijn forse bezuinigingen in de cultuursector.
Jansen wijst er op dat de fractievoorzitter RTL-journalist Kees Berghuis heeft aangetrokken als nieuwe woordvoerder. Het was deze journalist die eerder als VVD-medewerker het imago van Gerrit Zalm als rechtse rakker oppoetste. Zijlstra wordt ook door andere ex-journalisten geholpen. Zo onthulde de Volkskrant dat het voormalig NOS-journalist Ton Elias – thans Kamerlid – was die Zijlstra de gewraakte vergelijking tussen Holleeder en vluchtelingen liet maken.
Zijlstra zou Rutte weg willen werken en diens leiderschap overnemen. Het zou de Fries bij de huidige stand van de peilingen meteen op het pluche van het Catshuis brengen.
De koers van de aspirantleider zorgt echter ook voor onrust in de partij. De fors geslonken liberale vleugel van de VVD ziet tandenknarsend toe hoe de partij zich ongekend hardvochtig opstelt tegenover vluchtelingen, een houding waarbij vooral D66 garen spint. De partijstrategen die werken aan een volgende regeringscoalitie met CDA en D66 zijn daar niet ongelukkig mee. Volgens Jansen was het Zijlstra die “het vuurtje opstookte” in de coalitie door tegen de afspraken in na de Statenverkiezingen met het Europese asielplan te komen dat de sociaaldemocraten in de gordijnen moest jagen. Die laatsten hielden zich echter opvallend rustig omdat Rutte de PvdA enkele dagen eerder persoonlijk op de hoogte had gesteld van het voornemen van Zijlstra.