Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zij moeten Nederland uit de crisis helpen

  •  
11-10-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
gedoogpartners300.jpg
D66, ChristenUnie en SGP sluiten akkoord met kabinet ... Partijen hebben nipte meerderheid in Eerste Kamer 
Het kabinet en oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie hebben vrijdagavond een akkoord bereikt over de begroting voor 2014. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem geschreven in een brief aan de Tweede Kamer:
Aan de uitgavenkant van de begroting wordt fors en reeds op korte termijn geïnvesteerd in onderwijs en verdere ondersteuning van de positie van gezinnen met kinderen. De eerder voorgenomen besparingen op de Algemene Nabestaandenwet gaan niet door. Er komt extra geld voor defensiepersoneel en structureel extra geld voor regionaal werkgelegenheidsbeleid. Hiertegenover staan aanvullende ombuigingen bij de verschillende departementen, sociale zekerheid en zorg.
De lasten verlichtende maatregelen zijn onder andere het terugdraaien van de versobering van de zelfstandigenaftrek en de fiscale ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten. Verder gaat het tarief voor Box 1 & 2 tijdelijk omlaag in 2014. Daar tegenover staat dat de motorrijtuigenbelasting niet verlaagd zal worden en dat de belasting op kraanwater wordt verhoogd. Ook voor het storten van afval zal opnieuw moeten worden betaald. De maatwerkvoorziening wordt beperkt evenals het takenpakket van MEE-organisaties (voor mensen met een verstandelijke beperking). De rijksmiddelen voor bedrijven worden in 2015 herschikt en verlaagd. 
Veel winst moet komen uit betere onderhandelingen en efficiëntie in de zorg. Daardoor is er meer geld beschikbaar voor onderwijs en maatregelen die jeugdwerkloosheid dienen te bestrijden. Extra bezuinigingen op defensie worden deels teruggedraaid en de Publieke Omroep hoeft in plaats van 100 miljoen, nog maar 50 miljoen extra te bezuinigen.
Lees de volledige brief hier.
Update 10.00
De overige oppositionele partijen zijn, zoals te verwachten is, niet blij met het akkoord. Ook vanuit de werkgevers en de vakbonden klinkt kritiek.
Zo noemt het CDA de plannen ‘slecht voor de economie’. De belastingen worden volgens de partij te veel verhoogd. Volgens CDA-leider Buma is de kern van het beleid de verhoging van de belastingen met 2,2 miljard euro.
Dit is slecht voor banen en voor Nederlandse de economie. Extra belastingen die blijven staan zoals de accijnsverhogingen of nieuwe belastingen zoals de waterbelasting zijn geen verbetering maar een verslechtering.
50PLUS noemt het akkoord 5 keer niks. Norbert Klein, de nieuwe fractievoorzitter van de partij, noemt het een ‘ratatouille-akkoord’.
SP-leider Emile Roemer vindt dat het akkoord “een fundamentele verandering gebracht in de politieke koers van dit kabinet”. Het is volgens hem bijsturen op de verkeerde weg.
Een afwastaks om gratis schoolboeken te betalen en ook nog eens een half miljard euro weghalen op de zorg. Dat is schuiven met geld, maar niet de koerswijziging die nodig is om de crisis te keren.
Geert Wilders noemt het akkoord een ‘historische blunder’. Hij sluit zich aan bij Roemer en stelt dat het ‘gerommel in de marge’ is. “Dit akkoord lost de crisis niet op. Brussel eist 6 miljard en Brussel krijgt 6 miljard. Het is een historische blunder”, aldus Wilders.
“De rijkste 15 procent van de huishouden krijgen een cadeau van een half miljard euro.” Dat zegt GroenLinks -leider Bram van Ojik. Hij vindt het zonde van het geld en hekelt het feit dat het kabinet blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen, waardoor een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft. De partij is wel blij met de investeringen in het onderwijs en het terugdraaien van de bezuinigingen op zzp’ers.
In een gezamenlijke reactie laten de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland weten nog steeds te vinden dat de overheid te veel belasting bij ondernemers en burgers heft. Den Haag zou te weinig in het eigen vlees snijden. In de verklaring staat:
Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie.
Volgens vakcentrale FNV hebben een aantal afspraken uit het akkoord gevolgen voor het sociaal akkoord dat het kabinet eerder dit jaar sloot met de werkgevers- en werknemersbonden. Ook is de vakcentrale het nog steeds niet eens met het bedrag van 6 miljard euro.
Positieve geluiden klinken vanuit de hoek van zzp’ers. De Vereniging van zelfstandigen zonder personeel laat weten:
Eindelijk zijn zzp’ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd.”
Update 17.50 De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn uitgesteld. Dat heeft de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol na overleg met de fractievoorzitters besloten. Het is gebruikelijk dat eerst de Tweede Kamer debatteert en beslist over wijzigingen, voordat de Eerste Kamer met het kabinet in debat gaat. Het nieuwe debat vindt waarschijnlijk plaats op 29 oktober. Broekers-Knol:
Breed leeft de opvatting dat het binnen de staatsrechtelijke verhoudingen in ons land passend is dat nu eerst de Tweede Kamer in debat gaat over de afspraken tot wijziging van de begrotingen voordat de Eerste Kamer over het hele gewijzigde begrotingspakket met het kabinet debatteert.”
Eerder:
Het woord akkoord wordt opzichtig vermeden, maar dat het onderhandelingsresultaat nu wordt voorgelegd aan de fracties weten we zeker. Het kabinet en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP beëindigden hun besprekingen aan het begin van de avond. Mogelijk wordt later vanavond een akkoord gepresenteerd. Voor zover bekend willen de partijen zo’n 600 miljoen euro extra uittrekken voor onderwijs. De afspraken over de WW in het sociaal akkoord zouden in stand blijven en een groot deel van de bezuinigingen op de kindregelingen lijkt van tafel. De hamvraag is dus waar dan wel gesneden gaat worden.
D66-leider Pechtold heeft een goed gevoel over het aanstaande akkoord, in een reactie tegenover de NOS zegt hij al een mandaat gehad te hebben van zijn fractie en nu nog naar de details te willen gaan kijken. Volgens SGP-leider Van der Staaij zijn er goede vorderingen gemaakt. Hij gaat ook met zijn fractie overleggen.
Dan kunnen we daarna spijkers met koppen slaan”.
VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat nu het stadium is aangebroken dat overleg met de fractie nodig is.
Er is pas een akkoord als er een akkoord is”.
PvdA-leider Samsom zegt dat hij voortgang heeft geboekt, maar:
Er is nog niets afgerond.
Hij gaat nu met zijn fractie overleggen. In de fractievergadering mag voor aanvang bij de PvdA-fractie niet gedraaid worden door de cameraploeg. Wel staan er wijn en nootjes klaar, meldt radio-verslaggever Marcel Bril.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (134)

Bakoe
Bakoe11 okt. 2013 - 17:00

SamSam moet dit zien te verkopen aan zijn fractie, en.... uiteindelijk aan de achterban in het land. Die fractie die gaat wel akkoord, nog ruim 2 jaar kamer lidmaatschap en daarna een riante wachtgeld regeling of alvast beloofde baantjes. Maar dat spul in het land, die zijn minder gelukkig. Gemeenteraadsverkiezingen binnenkort. Ai ai ai. Dat wordt werk zoeken voor vele PvdAers. En wie wil die mensen nu hebben? Ook al zijn ze nog zo flexibel.

StormdeBeer
StormdeBeer11 okt. 2013 - 17:00

D66 SGP en CU zijn de doorslaggevende partijen? Het is een grote farce. Stop hier toch mee!!

freaky33
freaky3311 okt. 2013 - 17:00

Ik verwacht weer veel borstklopperij van de usual suspects kereltje Pechtold o.a. Het is toch zum kotzen allemaal. Dit akkoord gaat ons ook niet uit de crisis helpen. Blijft pappen en nathouden.

blues boy
blues boy11 okt. 2013 - 17:00

Bruggen bouwen wordt nu Gereformeerd artikel 66.

StormdeBeer
StormdeBeer11 okt. 2013 - 17:00

Gevalletje operatie geslaagd, patiënt overleden.

JoopSchouten
JoopSchouten11 okt. 2013 - 17:00

Hier en daar zijn scherpe randjes verwijderd. Het is nu een kartel-zaag.

bEngel2
bEngel211 okt. 2013 - 17:00

haha door dit akkoord komen er 50.000 banen bij. zeggen zuh... Als dit al het geval zou zijn, blijft het een druppel op de gloeiende plaat. Maar gelukkig blijft de kinderbijslag in stand. Dat heeft die onderkruipert van de SGP toch maar mooi uitonderhandeld.

Meta Foor
Meta Foor11 okt. 2013 - 17:00

dat nou niemand dat ziet dat we absoluut NIET moeten bezuinigen ! niet linksom en niet rechtsom

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 okt. 2013 - 17:00

Uiteindelijk zal ons landje wel weer uit de crisis komen daar ga ik dan maar van uit. Maar of dat dankzij of ondanks deze samengeraapte mannetjes is kan niemand me vertellen. Ik persoonlijk vind het allemaal erg magertjes en als er een dissident tussen zit knalt de boel alsnog. Als je deze huidige samenwerking ziet vraag ik me af waarom we stemmen. Weet wel dat het komt door de grote diversiteit in ons kiesstelsel maar deze samenstelling tart wel elk voorstellingsvermogen.

WendyB2
WendyB211 okt. 2013 - 17:00

Op bijgaande foto staat Pechtold erbij alsof hij voor een staatsieportret poseert, de christenbroeders kijken alsof ze net gezondigd hebben, Zijlstra lijkt tevreden en Samsom kijkt als de dorpsidioot.

Gogol
Gogol11 okt. 2013 - 17:00

Het kaartenhuis wordt wanhopig aan alle kanten gestut. Het blijft echter een kaartenhuis.

Bouwman2
Bouwman211 okt. 2013 - 17:00

Eindelijk is de formatie afgelopen en is er een regering die steunt op een meerheid van het midden. Zuur voor de flanken maar de kans dat elke twee jaar een stembusgang nodig is, is uitermate klein geworden. Nog steeds draag ik honderden euro's bij om bijvoorbeeld anderen van gratis schoolboeken te voorzien, maar een regering zit er nu eenmaal niet voor mijn persoonlijk gerief. Overigens lees ik hier ook weer dat Brussel een instantie is die uit het niets op duivelse wijze ieders leven zit te beheersen. Het lijkt sprekend religie. Bij gebrek aan de echte duivel, draaft er een surrogaat duivel op. En die moet vervolgens bestreden worden. Hoewel de Spanjolen al bijna 350 jaar vertrokken zijn blijft dit een gebied waar donquichotterie wijd verbreid is.

JoopSchouten
JoopSchouten11 okt. 2013 - 17:00

Uitkomst.: - Huishoudens krijgen het zwaarder. - Koopkracht wordt niet herstelt. - Neoliberale politiek staat niet ter discussie.

Bernie2
Bernie211 okt. 2013 - 17:00

Ai, de derde regeerpoging alweer van deze niet zo competente Rutte. Ditmaal zwaar religieus rechtsaf geslagen. Zo doorploegt de opportunist werkelijk het gansche scala aan opmerkelijke afslagen. Afijn, ruik ik hier reli-paars? http://bit.ly/1cGNa1H

blues boy
blues boy11 okt. 2013 - 17:00

Het eerst volgende congres van de PvdA is in Staphorst. Voorganger D(s) Samsom.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 okt. 2013 - 17:00

.....plus de uit de hand gelopen normen en waarden van Balkenende vorige week en dan is het feest helemaal compleet. Wij gaan weer lachen. Nou, dan loopt iedereen met een overdreven volle buik en beginnen wij weer over dieet praten, gaan wij twee keer op vakantie en maken foto's voor tijdens de verjaardagen om onze gasten lastig aan te vallen! Wij gaan weer de platen van André Rieu en Borsato terugdraaien, van biertje én bitter ballen genieten en dansen wij en zingen wij onze longen leeg. Onze kinderen mogen weer met fatsoenlijke schoenen en schooltas naar school gaan en papa mag weer een nieuwe fiets gaan kopen, de oliebol wordt nog boller en groter, oma mag weer lachen in de bejaardenhuis want die gaat weer schone luiers en warme douche op tijd krijgen, de zon schijnt en voor dat je het weet lig je vierkant op je rug ergens op aard te genieten. Crisis ?? Doe niet zo gek! dat zat alleen tussen de oren van het volk hoor. Ik schrok wakker, kwam achter dat ik aan het dromen was, ik wilde meteen terug naar mijn droom, dat kon niet. Het kon niet en ik moet meteen gaan bezuinigen, meedoen en meedenken en terug-kotsen wat ik in mijn droom had gegeten, vond de heer Rutte! Huuuuulp! ik wil slapen, misschien wordt het weer wat!

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 okt. 2013 - 17:00

Fijn dat de christenen de participatie gedachte omarmen. De Here heeft immers verordonneerd, heeft voorbestemd dat jouw noodlot een test is. Kom je niet uit de shit dan is dat je eigen schuld en geven de mannenbroeders een aalmoes voor een aflaat.

roher
roher11 okt. 2013 - 17:00

Er zijn natuurlijk ook lichtpunten, zoals voor mannen die via -hun vrouw met werk- zouden worden afgestraft omdat er maar één inkomen binnenkomt. Dit plan lijkt niet door te gaan, met dank aan de christelijke partijen, dacht ik zo Ook veel beter voor het straatbeeld omdat je anders van die 50 plussers krijgt die het huidige ideaalplaatje van iedereen succesvol zouden verpesten omdat ze nog krommer in het straatbeeld herkenbaar zouden zijn.

Ryder
Ryder11 okt. 2013 - 17:00

Een vijfpartijenakkoord wekt per definitie geen algemeen enthousiasme. Dit begrotingsakkoord zal ook niet Nederland uit de crisis halen (dat gebeurt toch wel, ondanks het kabinetsbeleid, maar dan in traag tempo). Dit gezegd hebbend, vind ik de negatieve reacties hier tamelijk extreem. Het zijn hoe dan ook verbeteringen en er is meer kans dat er geregeerd zal worden. Er is momenteel ook geen echt alternatief voor dit middenkabinet in het sterk gepolariseerde politieke landschap. Voor de toekomst zal Nederland een echte keus tussen links en rechts moeten hebben (zoals in veel landen wel mogelijk is). Sleutelwoord: stembusakkoord, in elk geval op links. Daarvoor zal er wel een constructievere SP moeten komen.

AldusdeKoning
AldusdeKoning11 okt. 2013 - 17:00

Voorlopig kan het land weer geregeerd worden door een kabinet steunend op een meerderheid in de Staten Generaal. De weeffout van de formatie is deels hersteld, maar er bestaat een risico dat voor de begroting 2015 opnieuw een dergelijk akkoord noodzakelijk is. Veel zal afhangen of het komende jaar vruchtbaar samengewerkt kan worden aan een herstel van de Nederlandse economie door de 5 partijen die nu hun nek hebben uitgestoken. Zo ja dan kan na de Statenverkiezingen van maart 2015 wellicht het Kabinet opnieuw worden samengesteld met deelname van alle vijf. Het CDA kan zijn wonden verder gaan likken. Deze traditionele (goede) bestuurderspartij heeft zichzelf buitenspel gezet door enorm tactisch geblunder. Na het fiasco van de deelname aan het gedoogkabinet met de PVV onder aanvoering van de van het toneel verdwenen Verhagen heeft van Haersma Buma zeer slecht geopereerd met als resultaat dat zowel SGP EN CU wel een akkoord steunen en het CDA buitenspel staat. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren want het was juist voor deze partij een uitgelezen kans om te bewijzen dat uit de vernietigende nederlaag bij de laatste verkiezingen lessen waren getrokken en een nieuwe koers was ingeslagen. Het is toch niet uit te leggen dat zowel de linksere CU als de rechtsere SGP wel het akkoord voor hun verantwoording durven te nemen. Van Haersma Buma steunde destijds ook Verhagen met zijn avontuurlijk debacle met de PVV en ik denk niet dat hij een derde kans behoort te krijgen. Het zou voor het kabinet overigens een veel stabielere steun geweest zijn als het CDA wel had meegedaan, maar het is niet anders. Aan de slag zou ik zeggen en werken aan een herstel van de economie, op termijn evenwicht in uitgaven en inkomsten en herstel van vertrouwen in het politiek bestuur zijn de belangrijkste opgaven.

Cinema2
Cinema211 okt. 2013 - 17:00

Of ik blij moet zijn met deze "nieuwe politiek", weet ik niet. ( De eerste kamer maakt voor een deel de dienst uit) De twijfel zit in het feit, ja ook ik ben geen fan van Rutte 2. Het uitruil programma tussen de PVDA en de VVD is naar mijn mening een slecht experiment gebleken. Wat er ontbreekt binnen deze coalitie is een derde partij (actief binnen de tweede kamer). Een partij die bruggen kan bouwen tussen deze 2 partijen... Een derde partij is inmiddels aanwezig in de vorm van de eerste kamer, voor nu pakt dit goed uit (naar mijn mening). Niemand maar dan ook helemaal niemand heeft baat bij nieuwe verkiezingen (min of meer afgedwongen door de 1e kamer) Dit kabinet verdient een compliment, de deuren stonden open voor iedere partij om via de achterdeur invloed te hebben op de begroting. Een aantal (oppositie) partijen zijn blijven steken in hun eigen gelijk, een aantal ook niet. Stapje voor stapje gaan wij doen wat nodig is HERVORMEN. Met voldoende draagvlak in de 1e/ 2e kamer.. Dit kabinet kon wel wat hulp gebruiken, de manier waarop (rol eerste kamer), ik heb zo mijn vraagtekens...

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 okt. 2013 - 17:00

Ik vind de foto alleszeggend, Samsom: Dit ga ik verdedigen tot het bittere eind, u bent gewaarschuwd, Zijlstra, onwrikbaar als altijd, al komt het er hakkelend uit, van der Staaij laat het geheel gelaten over zich heenkomen, Slob gaat er streng op toezien, Pechthold steelt de show, de blik van een groot staatsman, het echte doorpakken, mensen makkelijker ontslaan om ze sneller aan een baan te helpen, hoe verzin je het.

insignia
insignia11 okt. 2013 - 17:00

Als ik het gedoe van de afgelopen weken overdenk dan blijft er 1 zaak over, de machtshebbers hebben weer weten te voorkomen dat er verschuivingen in de machtsverhoudingen plaats zullen vinden op korte termijn, middels de bekende truc van "gedogen" en moeten we weer 3 jaar wachten tot de schijnvertoning van "democratische verkiezingen" plaats vindt. In de tussentijd kan Rutte zijn klus afmaken.

JAWEH
JAWEH11 okt. 2013 - 17:00

OK, dus als er een van die drie over vijf maanden gaat dwarsliggen, zijn we weer terug bij af. Gaat vast niet gebeuren, kuch kuch.

boswachter2
boswachter211 okt. 2013 - 17:00

Om van alle ellende af te zijn met zoveel kleine partijen moet men een bindend referendum houden om de kiesdrempel op 5% te leggen. Het moet een referendum worden omdat onze politici hiermee natuurlijk niet akkoord gaan daar zij dan hun zetel en wachtgeld verliezen. Zolang er geen 5% grens komt worden de problemen alleen maar groter in de toekomst.

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie." Klopt, maar dat bereik je niet door arbeid hier goedkoper te maken, arbeid elders moet - via (Europees) geo-economisch BELEID- voor ons duurder gemaakt worden, en dat.... zie ik ons bedrijfsleven (te veel onder invloed van "het kapitaal" - de financiele economie- absoluut niet doen. Rem op investeringen en productie voor onze markt in het te goedkope buitenland is het enige antwoord, gekoppeld aan afschaffing van de Europese dienstenrichtlijn, en investeren in een massale omschakeling van fossiele naar alomtegenwoordige energie moet de visie -en beleid- worden.

blues boy
blues boy11 okt. 2013 - 17:00

Het Kabinet Plakband 1 staat nu in de steigers. De stutpalen van de merken D66,CU en SGP werken zo tegenstrijdig zodat het hele zaakje spoedig implodeert.

Rootman
Rootman11 okt. 2013 - 17:00

In 2015, of al volgend jaar, gaat zich dit dit spel herhalen. Dan schuift het CDA aan om het 'landsbelang' te dienen. Het kabinet zal dan de rit wel uitzitten, en tegen die tijd zullen 'de flanken' wel zeer groot zijn geworden. Eenzelfde beweging in veel andere Europese landen. Dan komen we geleidelijk toe aan het scenario van John Gray, beschreven in Buitenhof bijna een jaar geleden (tot ca 25 min vanaf het begin): http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1310049

omaoeverloos
omaoeverloos11 okt. 2013 - 17:00

Met de SGP en de CU erbij kunnen we eindelijk weer eens naar boven kijken.

GingerTed
GingerTed11 okt. 2013 - 17:00

Rutte II lijkt zo uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Er zullen in een aantal zaken aanpassingen aan bestaand beleid komen, en er zal wat nieuw beleid toegevoegd zijn, maar deze coalitie, met vanaf nu een stevig fundament in beide Kamers, zal vanaf nu de nodige spijkers met koppen kunnen gaan slaan zoals een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking wenst in deze tijden van crisis. Proficiat Mark!

3 Reacties
toshiba
toshiba11 okt. 2013 - 17:00

Spijkers met koppen Ginger? Heb je al gezien wat de voornaamste maatregelen zijn. Beetje simpel geschuif met geld tussen dossiers. Structurele hervormingen niet te ontdekken. Dit akkoord is gelijk aan het akkoord tussen vd - pvda. Uitruilen alleen maar om de 6mld ingevuld te krijgen. D bijdrage van het herstel voor nederland zal je er niet meer voor elkaar krijgen. En dat is niet zuur Ted, maar de realiteit. Met dagdromerij krijg je de werkeloosheid niet naar beneden, laat staan het begrotingstekort.

freaky33
freaky3311 okt. 2013 - 17:00

Hou toch op zeg!

Nico de Mus
Nico de Mus11 okt. 2013 - 17:00

@zoals een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking wenst in deze tijden van crisis. Proficiat Mark! @ Zie de peilingen ,zelden de Nederlanders zo tevreden gezien.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Het is voor elkaar, weer een pikzwartekousencombi, en wéér met D66....gotallemachtig, dat die partij zich niet kapot schaamt.

1 Reactie
boeie
boeie11 okt. 2013 - 17:00

Ben ik weer blij dat ik er op gestemd is... als ze die flauwekul over versoepeling van de arbeidsmarkt niet zo lopen te pushen maar gewoon strijden voor onderwijs ben ik blij ;-)

peterh2
peterh211 okt. 2013 - 17:00

Eerste geruchten zijn dat het nog 'rechtser' geworden is dan het al de bedoeling was... Iemand die verrast is?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe11 okt. 2013 - 17:00

Nee hoor, van de PvdA hoef je niets anders te verwachten. Het totale morele verval zagen we natuurlijk al een paar jaar, maar afgelopen week gaf weer eens een mooi beeld met de heer Roest die op kosten van daklozen de gevierde kerel uit hing, en de heer Rehwinkel die al wachtgeld souperend in Spanje wat gaat hobbyen. Maar het is nog niet genoeg. De Nederlander is een stijfkop, en het Calvinisme zit er diep in gebakken. Ze zijn zeer dociel. Dus moet eerst het gevolg van dit beleid goed doorslaan. Dan nog heb ik er zo mijn twijfels over of het inzicht ooit komt, maar in ieder geval heb ik dan wel mijn leed vermaak. Die laatste paar jaar dat ik hier nog ben zal me koud aan mijn achterste roesten, (alleen wel jammer dat 50% van datgene wat ik verdiend heb gestolen is door o.a de PvdA) het zijn niet mijn kinderen aan wie de erfenis wordt doorgegeven. :-)

Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

De Pier van Scheveningen is een goed symbool voor wat er met Nederland gebeurt: de samenleving in de uitverkoop (SP-campagne vorige eeuw), omdat de maatschappij een markt is geworden waarin mensen zijn gedegenereerd tot winst- of verliesobjecten. En zo hebben we dus een samenleving die door slecht onderhoud weinig meer waard is, waarin waardevolle immateriële zaken, en mensen, als winstremmende of verliesgevende onderdelen worden gedevalueerd of afgedankt door lieden wier belangen synoniem zijn aan geld en macht, privileges en status; lieden met enorme ambities en pretenties, maar zonder morele integriteit, sociaal engagement of maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. De Pier van Scheveningen, dat is Nederland. Narcisme, cynisme en nihilisme aan de macht. Jacques Brel heeft iets dergelijks al bezongen in Le Diable (Ça Va).

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

Aanvulling/correctie: "Stop de uitverkoop van de beschaving", was de naam v.e. grote, landelijke SP-campagne die begon in 2001, en die (helaas) nog onverminderd relevant en actueel is.

juliusvold
juliusvold11 okt. 2013 - 17:00

Prima en democratisch een uitstekende oplossing. Deze partijen denken aan het landsbelang in tegenstelling tot de brulapen aan de zijlijn. Nieuwe verkiezen zouden belachelijk zijn geweest.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

Deze partijen zíjn de brulapen aan de zijlijn, en al hoort onze parlementaire democratie geen apenrots te zijn, ze hebben er met leugens, bedrog en intimidatie één van gemaakt en deze vervolgens bezet. En hun volgelingen, die zijn geen apenhaar beter. Landsbelang is toch echt iets héél anders dan eigenbelang. Apenhaar zit altijd raar, raadpleeg de peilingen maar.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Bakoe
Bakoe11 okt. 2013 - 17:00

Goed zo jongen, er is ook nog een vacature vrij bij de daklozen vereniging in Utrecht. Iets voor jou? Bel maar met Spekman.

ratio2
ratio211 okt. 2013 - 17:00

Ik denk dat je een beetje op de zaken vooruit loopt. Zelfs als dit akkoord het haalt zie ik al dingen waar bijv. de Europese Commissie vraagtekens bij gaat zetten. Meer bezuinigen op ministeries, CPB weigerde dat volgens mij al de vorige keer allemaal als structureel te zien. En hoe denken ze dat nu nog voor 2014 voor elkaar te krijgen? Ambtenaren zijn niet zomaar verdwenen, dat kost tijd (en geld). Plus, er ligt nog een gat van 3 mrd extra voor 2015, doordat Weekers het pensioenplan niet door de 1e kamer heeft gekregen. Plus, we gaan in 2014 niet de 3% halen. Dus de Europese Commissie gaat ons voor 2015 nog meer bezuinigingen opleggen die nog ingevuld moeten worden. En er stonden al bezuinigingen voor 2015 op het programma. Gaat de burger niet leuk vinden. En we hebben nog niet gezien wat er gebeurt met de afschaffing van de algemene heffingskorting en het effectieve marginale tarief van bijna 60% voor hogere inkomens. Eens kijken hoeveel shit de VVD daar nog voor gaat krijgen voordat de achterban dat accepteert. Dan krijg je vervolgens de slachting van PvdA en VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2013 (wat lokale partijbaronnetjes heel pissig gaat maken). Werkloosheid gaat voorlopig niet dalen, die blijft stijgen. En dan in begin 2015 verkiezingen voor de provinciale staten en dus 1e kamer. Kans is behoorlijk dat de coalitie die ze nu smeden, dan weer geen meerderheid meer heeft in de EK.

Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

Een roos is een roos, en een waan is een waan.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

'Dan kunnen we daarna spijkers met koppen slaan" D66 bericht helaas niet in wie z'n koppen de spijkers geslagen gaan worden. Tsja.

1 Reactie
Klungel2
Klungel211 okt. 2013 - 17:00

Is het niet eerder: "wie zijn kop gebruiken we om die spijker erin te slaan?"

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Nog een idee voor de MP en JD. Zo kunnen wij ook belasting innen. Gronau gaat als eerste gemeente in Kreis Borken een belasting voor 'sexuelle Vergnügungen' invoeren. Een wiptax.

1 Reactie
Klungel2
Klungel211 okt. 2013 - 17:00

Maar dan is alle moeite die ambtenaren in A'dam en Utrecht hebben gedaan voor niets geweest, want nu zouden ze er minder aan verdienen.

tomaat70
tomaat7011 okt. 2013 - 17:00

Een ongelooflijk gemiste kans om dit rampenkabinet naar huis te sturen. Met dank aan D66, ChristenUnie en SGP. Het ontslagrecht gaat sneller versoepeld worden (en uiteraard wordt dit verkocht als verbetering, wat het natuurlijk niet is) en als je in de WW zit, moet je ver onder je niveau gaan werken, al na een half jaar. Als de FNV bij monde van Heerts hier mee akkoord gaat, zijn ze geen knip voor de neus waard. Dit is absoluut een aantasting van het sociaal akkoord en niet zoals Jaap Smit van CNV zegt, de pijlers van het sociaal akkoord blijven in stand. Dat is absoluut niet de waarheid.

4 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger11 okt. 2013 - 17:00

Indeed, met dank aan de gristelijke ellebogen en de populistische pluche geilheid van een veilingmeester: Nederland...1...2...VERKOCHT!

MG1968-2
MG1968-211 okt. 2013 - 17:00

Eerst zeggen: zoeken jullie het maar uit. En dan klagen over het resultaat. Wat had je dan gedacht? Dat de andere partijen jullie werk gaan doen? Maar ach. De onvrede groeit. Goed voor de sp toch? Vooral niet willen bijsturen. De achterban moet morren.... Maximalisatie van onvrede is GEEN belangenbehartiging. Verre van.

MarjoleinS2
MarjoleinS211 okt. 2013 - 17:00

." .....en als je in de WW zit, moet je ver onder je niveau gaan werken, al na een half jaar. " Dit zal ongetwijfeld gevolgen krijgen voor laagopgeleiden die nu al op de markt worden verdrongen door hoogopgeleiden. Deze trend zal zich verder ontwikkelen met als resultaat grote verschuivingen binnen de arbeidsmarkt. Dat dit tot verbreding van de sociaal maatschappelijke polarisatie zal leiden is evident. Het doorbreekt de economische crisis niet, integendeel het zal 't juist verder versterken omdat het het bestedingspatroon voor laagopgeleiden verder zal aantasten. Maar op termijn ook de hoogopgeleiden. Immers het Neo Politieke beleid is er op gericht om doelstellingen voor targets en winsten vooral middels kostendrukkende maatregelen te moeten behalen, waaronder loonmatiging die op verschillende wijze kunnen worden doorgevoerd zoals we inmiddels ervaren. Als het niet uit de breedte kan dan maar uit de diepte. Dat miljoenen mensen in Europa in armoede leven maken velen niet zoveel uit. Dat mensen dermate in hun levensstandaard worden beknot zodat de eerste rechten van de mens; eten en wonen, direct in gevaar komen of al werkelijkheid is geworden, zet menig politicus niet aan het denken. We dalen gewoon verder af in de vicieuze cirkel van afbraak en demotivatie, tot het schip op de bodem ligt. Wie dan nog kan zwemmen moet zien dat die op tijd een reddingsboei kan vinden, en dat is slechts voor de enkeling weggelegd. Die enkeling is sterk en onafhankelijk, niet gespeend van enig medeleven anders dreigt hij alsnog onder te gaan. Toch verwacht ik niet dat het schip zal zinken, en waarom niet? Je moet niet vragen wanneer, hoe en wat het aan levens gaat kosten, maar we stevenen regelrecht af op muiterij. Ben benieuwd wanneer dit inzicht doordringt..... Muiterij heeft in deze context verschillende gezichten waaronder die van extreem Rechts. Alle ingrediënten zijn aanwezig om in een heftig conflict terecht te komen, kijk maar naar Griekenland. Ik hoop niet dat de generatie na ons in de geschiedenisboekjes lezen hoe het allemaal zo fout heeft kunnen lopen en hoe het voorkomen had kunnen worden, zoals de economische crisis uit de vorige eeuw leidde tot de WO II. Die crisis had wellicht niet voorkomen kunnen worden, maar wel de excessen die daar uit voort gekomen zijn. Hij die de geschiedenis niet kent is gedoemd deze te herhalen George Santayana

juliusvold
juliusvold11 okt. 2013 - 17:00

>> Een ongelooflijk gemiste kans om dit rampenkabinet naar huis te sturen. >> Tja. Protestpartijtjes als de SP en PVV hadden natuurlijk ook gewoon mee kunnen doen met de onderhandelingen om het accoord richting hun standpunten te sturen. Maar daar zijn ze helemaal niet in geinteresseerd. Het gaat uitsluitend om het sabotteren en hopen dat er nieuwe verkiezingen komen. En deze actie is gelukkig mislukt.

StormdeBeer
StormdeBeer11 okt. 2013 - 17:00

Dit bewijst eens te meer dat ons politieke bestel op de schop moet. D99 staat te borstkloppen over een schamele (ja schamele) 600 miljoen voor onderwijs? De christenen slijpen de messen weer voor een levenloze zondag.. Man man man. Al dit geheul betekent maar 1 ding: principes worden verkwanseld voor het heilige pluche. Die van iedereen.

1 Reactie
nico1943
nico194311 okt. 2013 - 17:00

helemaal eens. Dat is nu de vunzigheid die Pechtold ooit bedoelde. Het is schandalig. Belasting op een van de meest belangrijke natuurbron, water. Hoe bedenk je het.

msj_meijerink
msj_meijerink11 okt. 2013 - 17:00

Ik mis de zure reactie van pannekoek Buma, want die heeft nu het nakijken met z'n 'eisen hier en wensen daar, anders doen we niet mee'. Het cda is nu definitief uitgespeeld als seerieus te nemen groepering, het neemt plaats in het bankje van de lachertjes, naast de erkende tegenpartijen pvv en sp.

1 Reactie
peterh2
peterh211 okt. 2013 - 17:00

Buma zal hier juist veel profijt van hebben: Hij is de enige 'middenpartij' die schone handen heeft en echt kan zeggen wat hij van dit gedrocht vindt. De kiezer zal D66 en de CU afrekenen bij de volgende verkiezingen net als GL al overkomen is. Alleen de SGP zal geen schade ondervinden want die achterban krijgt stemadvies van 'boven'...

JanVG2
JanVG211 okt. 2013 - 17:00

Twee jaar geleden was er veel ophef omdat er met de SGP afspraken werden gemaakt in ruil voor steun aan de regering in de eerste kamer ... en nu zit de SGP in hetzelfde achterkametje afspraken te maken om de regering te steunen in de eerste kamer ... Alleen zitten de meeste roeptoeters van toen nu ook in hetzelfde achterkamertje ... Het kan verkeren ....

1 Reactie
itsme3
itsme311 okt. 2013 - 17:00

Ja, maar nu wordt er openlijk onderhandeld met de sgp en komen ze openlijk tot een akkoord. Onder het vorige kabinet ontkende rutte glashard dat er afspraken waren, maar kreeg de sgp het ene na het andere cadeautje toegeworpen.

toshiba
toshiba11 okt. 2013 - 17:00

[Veel winst moet komen uit betere onderhandelingen en efficiëntie in de zorg] Dat is dus nog scherpere inkoop door de zorgverzekeraars richting zorgverzekeraars, terwijl steeds meer ziekenhuizen in de problemen komen omdat verdere inkrimping behoorlijk de kwaliteit aantast. En efficiëntie in de zorg wordt al jaren geroepen, maar de afgelopen jaren zijn dat vooral suboptimalisaties geweest, waar de totale ketenkosten toch stegen. De begrote ruimte in dit akkoord zou volgend jaar wel eens flink kleiner kunnen zijn en dan kunnen we weer terug aan tafel.

1 Reactie
adrie2
adrie211 okt. 2013 - 17:00

" ... Veel winst moet komen uit betere onderhandelingen en efficiëntie in de zorg ..." Hé, ... efficiëntie in de zorg? Als de 'dokter' zijn 'omzet' niet dreigt te halen, doordat zijn 'patiënten' de dokter mijden omdat ze (naast andere stijgende lasten) de eigen bijdragen niet meer kunnen opbrengen, dan verhoogd de 'dokter' toch gewoon zijn tarieven ... Kortom, 'marktwerking' maakt alles alleen maar duurder en ontoegankelijker voor steeds meer mensen.

JoopdeJong
JoopdeJong11 okt. 2013 - 17:00

Grappig! Rutte en Pechtold samen aanwezig op een Bilderberg-conferentie in Watford en het na wat moeilijke onderhandelingen het ook nog eens kunnen worden? Tja, het wachten is op wanneer D666 de grootste partij van Nederland wordt! Ik kan een 6 te veel hebben getyped maar dat heeft een functionele betekenis.

3 Reacties
adrie2
adrie211 okt. 2013 - 17:00

Ja Pechtold, die eens zei: "Haagse Politiek ... het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken." http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2006/1/Pechtold-Haagse-politiek-is-vuil-en-vunzig-ELSEVIER064615W/ Maar Pechtold zal dát vast tijdens zijn aanwezigheid bij de Bilderbergconferentie in juni 2012 (een maand na dat 'Catshuisbedrog'(!) en aan de vooravond van de laatste '2K verkiezingen') krachtig aan de orde hebben gesteld en voorstellen hebben gedaan om het wantrouwen dat leeft onder de bevolking te elimineren. http://nos.nl/artikel/379173-rutte-en-pechtold-bij-bilderberg.html 'Nú kunnen we gelukkig weer rustig gaan slapen ... (?)'

lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Precies. Want het IS één groot toneelspel voor die twee.

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

Allebei "vriendjes" van Cameron denk ik zo......

MichelReiziger
MichelReiziger11 okt. 2013 - 17:00

En de klucht continues...

1 Reactie
lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

YEP..zucht.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Nivelleren is een feest, ik kopieer van rtl nieuws: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/akkoord-over-begroting#node_459836 Alleenverdiener met kinderen, inkomen 67.000 euro gaan er in 2014 -1,25% Alleenstaande zonder kinderen, inkomen 19.000 euro gaan er in 2014 +2,5% Tijd om naar bed te gaan en van herverkiezingen dromen.

2 Reacties
lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Je hebt gelijk. Dat is vreselijk!! Alleenverdiener met kinderen, inkomen 67.000 euro gaan er in 2014 -1,25%....................................wordt: 66.163 euro Alleenstaande zonder kinderen, inkomen 19.000 euro gaan er in 2014 +2,5%..........................wordt 19.475 euro. Overigens zijn er helemaal niet zoveel alleenstaanden met een inkomen van 19.000 euro bruto per jaar. Bovendien worden alleenstaanden zwaarder belast met premies bv. www.cisasite.nl en: http://www.cisasite.nl/bewusteachterstelling.htm

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"Alleenverdiener met kinderen, inkomen 67.000 euro gaan er in 2014 -1,25% Alleenstaande zonder kinderen, inkomen 19.000 euro gaan er in 2014 +2,5" Dat is dus rechtse (conservatieve/behoudende ....voor de rijken....) economische politiek.

Michiel Online
Michiel Online11 okt. 2013 - 17:00

Worden de hoge inkomens voldoende gepakt?

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2013 - 17:00

Onwaarschijnlijk, daarvoor hadden SP en of PVV mee moeten onderhandelen, maar die wilden hun ideeën niet daadwerkelijk uitgevoerd zien, ook niet deels.

lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Nee. Die krijgen er juist BIJ.

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

Het gaat niet om "pakken", maar een positieve bijdrage aan het oplossen van de crisis, echt iets extra's doen.......

MarjoleinS2
MarjoleinS211 okt. 2013 - 17:00

We zijn er helemaal niet, er moet nog 'gesleuteld' worden aan de 3 miljard aan bezuinigingen die nu openstaan nadat het pensioenplan in de eerste kamer is afgeschoten. Misschien toch maar eens beginnen de HRA af te bouwen vanaf €350.000 ?

1 Reactie
Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

tsja, zo een 7 miljard voor het oprapen , alles investeren in gsubsidieerde bouw voor starters en de NL conomie wordt uit het slop getrokken, dan nog via -Europees- "staatskapitalistich" beleid de economische voorkant ombouwen en we zijn echt goed bezig. Het einde van laissez- faire aanbod...

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

De kwadratuur van de cirkel, lijkt me. Zes miljard lastenverhoging en minder zorg, maar niemand wordt er slechter van. Ook gaat de werkloosheid niet toenemen. Wat ik het erge vind van dit alles is dat de Brusselse Politbureau methodes nu ook in Den Haag zijn begonnen. In achterkamertjes wordt bedisseld, straks in de tweede kamer wordt nog een showtje opgevoerd. Het doet denken aan Brabantse gemeenten waar het de gewoonte was de besluiten in het café tegenover het gemeentehuis te nemen, om die daarna nog even formeel te bekrachtigen. De EU brengt vrede en democratie, ik zie de democratie alleen om zeep geholpen. Dit kabinet heeft misschien nog de steun van een kwart van de bevolking, toch weet het de Brusselse opdrachten uit te voeren, de onderhandelaars zullen wel te druk zijn geweest met het open houden van een kazerne in Assen met 1100 werknemers om kennis te hebben kunnen nemen van het Rode Kruis rapport over de groeiende armoede in Europa, vooral in de landen met euro. Er is nog hoop, met één dissident in de tweede kamer is het over, dan kunnen we stemmen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2013 - 17:00

[Zes miljard lastenverhoging en minder zorg, maar niemand wordt er slechter van.] Je hebt de crux van het akkoord gemist. Van de oorspronkelijke 6 miljard lastenverzwaringen blijft 3 miljard over, daarnaast wordt 3 miljard bij de departementen neergelegd om te bezuinigen. Hoe dat geen verbetering kan zijn ten opzichte van wat we hadden begrijp ik niet.

BioMike
BioMike11 okt. 2013 - 17:00

Ze mogen diegene die bijlage 3 van de brief berekend heeft wel naar huis sturen, klopt geen hol van die berekeningen (basisschool niveau). Plus wordt aan de hand van die berekeningen geconcludeerd dat iedereen er in koopkracht vooruit gaat, wat m.i. onjuist is. Bijna iedereen gaat er wat minder op achteruit zou beter zijn geweest. Tjsa, en er zit nog steeds geen visie in... dit is gewoon om het door de 1e kamer heen te krijgen. In feite zij het gewoon een hele doos pleisters.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2013 - 17:00

Laat de verbeterde berekeningen ajb zien.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel11 okt. 2013 - 17:00

Beste Erwin, in een vorige reactie elders kwam je met het algemeen belang aan zetten, nu met het lands belang. Je doet net alsof iedereen daar voor staat en dat is een oude versleten debat truc. Natuurlijk zijn er gedeelde belangen. Maar als je dat concreet probeer te maken dan worden de verschillen ook meteen duidelijk. Zo vind ik het van het allergrootste algemeen belang en landsbelang dat de vergroening en verduurzaming van onze economie meteen en fors moet worden aangepakt. Dit kabinet doet dat halve bak. Zo vind ik dat in het kader van het algemeen belang en het landsbelang strengere wetgeving moet komen als het gaat om rascisme en discriminatie zodat pvv-ers kunnen worden aangepakt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom wat jij landsbelang noemt of het algemeen belang is een te vaag argument om ergens voor te pleiten. Wat jij goede waar noemt voor belastinggeld noem ik rommel. Dit kabinet bezuinigt onze samenleving kapot, haalt de onderlinge solidariteit onderuit en maakt enkel de 1% gelukkig.

Gogol
Gogol11 okt. 2013 - 17:00

"Nederland heeft op zich een traditie van degelijk bestuur..." Waar haal je dat in vredesnaam vandaan? Na paars I heeft geen enkel kabinet de rit meer uitgezeten.

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"Verder gaat de samenleving zelf over de toekomst van een land." Maar het zal altijd een schip onder kapitein en stuurlieden blijven, en als het goed is zorgen die "professionals" (dat is politiek tegenwoordig helaas niet) ervoor dat de Titanic niet op de ijsberg loopt. Helaas worden tegenwoordig -neo- liberaal correct uitsluitend de ligstoelen op het zonnedek verplaatst.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

@ Jan Peter Scheffer ===Noch VVD, noch PvdA, noch D66, noch CDA, CU of SGP, overstijgen namelijk hun ideologische fetishismen om het belang van de samenleving optimaal te kunnen vertegenwoordigen en dienen, en de meerderheid in Nederland weet dat inmiddels en wil ze dus niet.=== Er is maar 1 partij in NL die niet in staat is om hun eigen ideologische fetishismen te overstijgen en dat is de SP. Dit is geen framing maar gewoon de realiteit. En dat weten mensen dus daarom weet de SP ook niet te profiteren van de 50 zetels die de coalitie heeft verloren. Dat is een goede ontwikkeling, helaas is de evenknie van de SP; de PVV, nog erg populair. De SP is niet meer dan een door de belastingbetaler onderhouden clubje dat nog geloofd in socialisme en communisme, maar om dat geloof vast te houden zullen ze nooit meedoen aan een coalitie, daardoor beroven ze laagopgeleiden en zwakkeren die hen het vertrouwen hebben geven tijdens de verkiezingen, een stem in het machtscentrum. Nu moet de PVV nog verder door de mand vallen.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

De kernwaarden, idealen en kernpunten van de SP, zijn geen ideologisch fetishisme, maar de vertaling van klassiek sociaal en politiek engagement, realisme en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, in sociaaldemocratie. Gewoon klassieke, eigentijdse sociaaldemocratie. Dat jij en anderen de SP trachten te framen als iets anders dan wat zij vertegenwoordigt en waar zij voor staat, onthult juist jullie eigen beheptheid met ideologisch fetishisme en fanatisme, en toont het absurde resultaat van te veel narcisme en arrogantie. De SP komt – o.a., want het is geen one-issuepartij – op voor de in het falende kapitalistische systeem meest kwetsbaren, wat zeker niet synoniem is aan "zwaksten", en daar is uiteraard niets mis mee. Wie wél vindt dat daar iets mis mee is, moet terug naar de levensschool, want die is mentaal onvolwassen, die is door de mand gevallen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Zolang financieel-economische norm ligt in Europa bij landen als Griekenland en nieuwe EUropese lidstaten zal Nederland nooit uit de eigen economische crisis komen. Nederland maakte vroeger het verschil met o.a. eigen monetair sociaal-cultureel beleid en die instrumenten bestaat niet of nauwelijks meer. Derhalve waar nivelleringsfeest voor socialisten, maar desastreus voor ontwikkeling Nederland. Om die principiële reden PVV, bij gebrek aan alternatief.. schande.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch11 okt. 2013 - 17:00

Beetje vreemd om vanwege een principiële reden de pvv te nemen bij gebrek aan beter. Lijkt mij in ieder geval niet echt principiëel

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Grappig, dat boerengezwam van Pechtold en consorten: "Werken moet weer lonend worden". Wat zeggen ze dus tussen de regels door? Dat de hele crisis gewoon veroorzaakt is door mensen die vinden dat werken niet meer lonend is? Dus mensen die daardoor te beroerd zijn om nog te werken? Wat een affront tegen de hele werkende bevolking van dit land! In werkelijkheid zeggen ze "we willen dat de kloof tussen hen die geen werk vinden of gepensioneerd zijn en hen die werken steeds groter en groter wordt, we zijn voor een zo a-sociaal mogelijk Nederland! En ja, daar zijn we al jaren naar op weg!

1 Reactie
Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"Dat de hele crisis gewoon veroorzaakt is door mensen die vinden dat werken niet meer lonend is? Dus mensen die daardoor te beroerd zijn om nog te werken?" Hear, hear, degenen "die niet werken" (achter de knoppen zitten) hebben de zaak juist verpest, die moeten kortgehouden gaan worden ten bate van degenen die "moeten werken".

peterh2
peterh211 okt. 2013 - 17:00

Door dit 'crematorium-akkoord' is de kans op snelle verkiezingen helaas verkeken. In 2014 zullen deze 5 partijen er alles aan doen om onze welvaartsstaat onherstelbaar te verminken zodat er geen weg meer terug is... Ik heb nu mijn hoop gevestigd op begin 2015: dan zijn er provinciale verkiezingen en wordt getrapt een nieuwe eerste kamer gekozen. Als de peilingen van nu enige voorspellende waarde hebben (het is nog ver, ik weet het) dan zal deze 'salafistisch-paarse' variant nooit meer in de buurt van de 38 zetels komen. Een grote SP, en ja helaas ook een grote PVV, is noodzakelijk om het destructieve midden een halt toe te roepen.

2 Reacties
rbakels
rbakels11 okt. 2013 - 17:00

Onzin, we hebben gewoon economisch de wind tegen, en daar kun je het kabinet niet de schuld van geven. Hoogstens kun je het kabinet onvoldoende doortastendheid verwijten, maar daar kan met deze "coalitie+" een eind aan komen. Na verkiezingen zal een niet (SP-PVV?) kabinet de boze buitenwereld ook niet kunnen verbeteren, en opnieuw tot teleurstelling leiden, met al snel wéér een roep om verkiezingen. Een herhaling van zetten, want in de afgelopen jaren hadden we ook veel te vaak verkiezingen. En als Wilders minister-president wordt? Dan ga ik snel emigreren, want dan gaat hij het land organiseren net als zijn "partij": niet te veel democratie, want dat geeft maar gedonder. En aanvankelijk zullen de mensen niet eens ontevreden zijn: dictators zijn in het begin vaak populair. Maar ze ontsporen op den duur steevast, en na verloop van tijd zal ons and er aan toe zijn als de DDR kort voor de "Wende": een volkomen failliete en uigewoonde heilstaat, waari nde ene helf van de bevolking de andere help bespioneerde. In Antwerpen en Hamburg zal de vlag uitgaan: als de grenzen dicht gaan, Nederland uit de EU stapt en de €-zone verlaat zal de haven van Rotterdam snel volkomen uit de gratie raken, en zullen de gavens in voornoemde steden graag alle verkeer overnemen!

Rode druppel
Rode druppel11 okt. 2013 - 17:00

Peter. Als SP lid heb ik mij altijd verzet tegen samenwerking met Wilders. Maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat er eens iets totaal anders moet komen. En helaas, om de grote schoonmaak te houden zullen VVD, CDA, PvdA, D66 ,CU en SGP buiten de deur gehouden moeten worden. Pas dan , kan het verstand terug komen in Den Haag. Den Haag is terminaal ziek.

Rode druppel
Rode druppel11 okt. 2013 - 17:00

20% van de Nederlanders steunt nog dit kabinet. Ben benieuwd wat de FNV gaat doen onder PvdA er Heerts. Er is natuurlijk niets structureel opgelost. Dat doe je door de oorzaken aan te pakken. Dat betekent in 2015 verder bezuinigen, 2016 verder bezuinigen enz enz. Totdat iedereen niet meer kan rondkomen. De hele middenpartijen zijn een pot nat en staan onder invloed van lobby groepen. Voeg daarbij de christelijke partijen en zie hoe Nederland politiek de weg kwijt is. Volgende verkiezingsleus van de CU : met Slob gaat Nederland in het slop.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Laatste peiling, Theo: https://www.noties.nl/peil.nl/

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Ik ben principieel tegenstander van EU-koers Nederland. Ik ben van principe 'baas in eigen land' volgens eigen natuurlijke behoefte. Wat mij zorgen baart is dat steeds vaker basale democratische principes opzij worden geschoven om een eigen tunnelvisie (ten koste van collectieve identiteit en belang) door te drammen. Je ziet het niet alleen in landsbestuur, maar ook in organisaties, die voor gemeenschappelijk belang staan. Deze ontwikkeling is extra schrijnend. Nederland let op uw saeck.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch11 okt. 2013 - 17:00

Het enige waar je 'de baas' bent is in je eigen 'private little Idaho' Voor de rest kan je het wel schudden.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

@ Erwin Lamme, ===Nederland heeft op zich een traditie van degelijk bestuur, maar ik erger me steeds meer aan overambitieuze politici die het land naar hun hand willen zetten.=== Een erg vreemde opmerking van iemand die PvdA stemt; de sociaal democraten zijn bij uitstek de mensen die graag de maatschappij naar hun zetten. Meestal met desastreuze gevolgen.

1 Reactie
Blisss
Blisss11 okt. 2013 - 17:00

edo als iemand wel de maatschappij naar hun hand wil zetten dan zijn het wel de banken en hun beschermheilige: de vvd !

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Van dit akkoord vind ik vooral zgn groene belasting op water een gotspe. Deze komt uit de koker van D66 denk ik gesteund door de groene tak van de PvdA. Resultaat van deze belasting is dat mensen meer moeten betalen voor een basis behoefte, niet dat er minder water gebruikt gaat worden. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn -ook de betrokkenen niet die deze maatregel hebben verzonnen- die werkelijk geloven dat dit het miliue te goede zal komen. We weten heel goed met zijn allen dat het beprijzen van basis behoeften geen gedragsveranderingen te weeg kan brengen. Kortom; dit is dom en/ of misdadig. D66 heeft het hiermee voor altijd afgedaan en plaats zichzelf in de hoek waar ook PVV en de SP zit.

1 Reactie
Ryder
Ryder11 okt. 2013 - 17:00

Ging het niet om het extra belasten van de grootverbruikers van water? Daar kun je toch niet zoveel tegenin brengen.

IJsbrant
IJsbrant11 okt. 2013 - 17:00

[..We zijn er helemaal niet, er moet nog 'gesleuteld' worden aan de 3 miljard aan bezuinigingen die nu openstaan nadat het pensioenplan in de eerste kamer is afgeschoten..] Er is nog niets afgeschoten. Er is geschorst en het hele pensioenvoorstel kan nu zo worden aangepast, dat de vijf partijen zich daarin kunnen vinden. HR moet inderdaad versneld worden aangepakt. Echter niet tot 350,000 euro, maar op termijn compleet afschaffen. Een grens stellen leidt er alleen maar toe dat huizen tot dat bedrag relatief duurder worden. Dus minder huis voor hetzelfde geld. Vanuit electoraal oogpunt in eerste instantie een leuk plan, maar wie even doordenkt zal al snel de sigaar uit eigen doos herkennen

2 Reacties
IJsbrant
IJsbrant11 okt. 2013 - 17:00

Marjolein Stuijfbergen, za 12 oktober 2013 08:46

MarjoleinS2
MarjoleinS211 okt. 2013 - 17:00

" HR moet inderdaad versneld worden aangepakt. Echter niet tot 350,000 euro, maar op termijn compleet afschaffen."' Ik schreef 'vanaf' € 350.000 en inderdaad op termijn, maar dan een hele lange, helemaal afschaffen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

@ Jan Peter Scheffer ===De kernwaarden, idealen en kernpunten van de SP, zijn geen ideologisch fetishisme, maar de vertaling van klassiek sociaal en politiek engagement, realisme en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, in sociaaldemocratie. De SP blinkt juist uit in het ontbreken van maatschappelijk verantwoordelijksbesef. ze nemen die niet zelf door weg te lopen op de momenten dat ze zouden moeten op komen voor hun electoraat. U verward politiek engagement met ideologische engagement. ===Gewoon klassieke, eigentijdse sociaaldemocratie. Dat jij en anderen de SP trachten te framen als iets anders dan wat zij vertegenwoordigt en waar zij voor staat, onthult juist jullie eigen beheptheid met ideologisch fetishisme en fanatisme, en toont het absurde resultaat van te veel narcisme en arrogantie.=== Ja, u kunt heel eloquent schelden dat weten we. Wat zegt u hier eigenlijk; iedereen die tegen de SP is is een arrogante narcist. Dat heet framen. U zet een frame tov het argument dat de SP haar electoraat in de steek laat door zichzelf altijd buiten te sluiten op momenten dat ze iets zou kunnen doen. === De SP komt – o.a., want het is geen one-issuepartij – op voor de in het falende kapitalistische systeem meest kwetsbaren, wat zeker niet synoniem is aan "zwaksten", en daar is uiteraard niets mis mee.=== Het is heel goed om de oa de zwaksten te beschermen en te verzorgen. Juist daarom is de SP zo misdadig; ze doet dit niet ondanks dat ze dat wel beloven aan hun electoraat. ===Wie wél vindt dat daar iets mis mee is, moet terug naar de levensschool, want die is mentaal onvolwassen, die is door de mand gevallen.=== Misschien een goede tip voor u zelf: nagaan of het u en uw partij het werkelijk gaat om het helpen van de zwaksten, of dat het toch gaat zoals de praktijk laat zien, om de instandhouding van de partij en haar ideologische gelijk (al is het maar theoretisch) en het electoraat. Door het zelotische gebrek aan argumentatie ben ik bang dat het gaat om rancune.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

Door het farizeïsche gebrek aan eerlijkheid en oprechtheid, ben ik niet bang dat je weer projecteert.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Op brede schaal wordt in Nederland 'karaktermoord' uitgevoerd. Karaktermoord op individuen, organisaties en ook op Nederland zelf, waarbij vrijheid van meningsuiting op grove wijze wordt geschonden in een oneerlijke belangenstrijd. Daar zijn deze politiek correcte heren voor de bühne verantwoordelijk voor. Zij scheppen een klimaat waarin alleen smakeloze (onnatuurlijke) 'eenheidsworst 'als maatschappelijke norm wordt geaccepteerd. Een sluipmoordenaar in Nederland, een stiekeme vorm van schending van mensenrechten en zeer gevaarlijke trend.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Zoals je weet, Wim, ben ik het niet vaak eens met, maar deze keer wel. Je hebt volgens mij namelijk groot gelijk. En het is inderdaad een beangstigend vooruitzicht. De meeste mensen ZIEN het niet eens en de manier waarop het gebeurt is bijna sluipend te noemen.

Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

Heil Euro! Heil Olli! Abmarschieren zum Abgrund! Finanzdisziplin über alles!

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel11 okt. 2013 - 17:00

Rehn voert alleen opdrachten uit. Rutte heeft hiervoor gevochten. Om die geweldige munt in stand te kunnen houden.

GingerTed
GingerTed11 okt. 2013 - 17:00

Geweldig nieuws dat er een coalitie uit het vuur is gesleept, d.w.z. nu ook uit de Eerste Kamer, en dat het dus mogelijk blijft om de linkse en/of rechtse populisten, waar we na nieuwe verkiezingen met zekerheid aan uitgeleverd zouden zijn, buiten een dan nieuw te vormen regering hebben weten te houden. Nogmaals proficiat Mark!

2 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel11 okt. 2013 - 17:00

Mark is een rechtse populist, wellicht had u dat nog niet door.

Wobbel2
Wobbel211 okt. 2013 - 17:00

Dank U voor uw complimenten.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 okt. 2013 - 17:00

Geweldig een meerderheid dankzij de SGP, onze eigen poldertaliban, voor het gezin, dat zal de echte liberaal deugd doen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger11 okt. 2013 - 17:00

Zegt meer over dit kabinet dan de SGP. Maar ja, ik heb weer een leuk stukje te schrijven, dankjewel gristenen!

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten11 okt. 2013 - 17:00

Je bent openhartig. Dat siert je. ... De geschiedenis laat steeds dezelfde fouten met dezelfde ingrediënten zien.

JAWEH
JAWEH11 okt. 2013 - 17:00

Dus wat je eigenlijk zegt Erwin, is dat je net zoals de meesten van ons geen bal snapt van de cijfermatige kant van het beleid. Gelukkig wordt er op Joop nog wel eens iets goed uitgelegd. Misschien zouden ze dat nog veel vaker moeten doen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2013 - 17:00

Premies voor de zorg dalen sinds invoering van marktwerking. Als je besluit tegen marktwerking te willen stemmen om ideologische redenen, klaag dan niet over terug-stijgende premies. Banken splitsen, eerst maar even afvragen wat je wilt splitsen, bijvoorbeeld bank vs verzekeraar, of spaarbank vs vermogensbeheer, of bv nationaal vs internationaal. Dan vervolgens maar even kijken naar de door de splitising beoogde risicovermindering. Bijvoorbeeld, als de beurs het slecht doet vind je het dan acceptabel dat de vermogenstak je spaartegoed meetrekt of niet? SPVV stemmen? Nou, volg het nieuws, en kijk wat je krijgt. Bijvoorbeeld geblaat over een afwastaks door een fractievoorzitter die een belasting op leidingwater voor bedrijven bespreekt. Of bijvoorbeeld een toen nog verkiesbare kandidaat die in de campagne roept dat alle schulden ontstaan uit onderwater staande huizen maar kwijtgescholden moeten worden, en vervolgens op de vraag "en wie gaat die kwijtschelding betalen, de banken of de belastingbetaler?" het antwoord "eh" geeft.

Rode druppel
Rode druppel11 okt. 2013 - 17:00

Vraagje. Als u een splinter in uw hand heeft, wat doet u dan. De oorzaak ( splinter ) aanpakken, of er wat zalf opsmeren. Dit is hetzelfde. De oorzaken worden niet aangepakt. En we gaan maar bezuinigen. Heeft totaal geen zin, zolang de oorzaak niet opgelost is. 2014 bezuinigen. 2015 bezuinigen. 2016 bezuinigen enz enz.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger11 okt. 2013 - 17:00

Er komt 1 partij goed vanaf, dat is D66...dit kabinet met dom populistisch geschreeuw dat dit akkoord 50.000 banen zal opleveren zit aan de medicijnen, medicijnen wat D66 heet, wat niet meer is dan een placebo effect. Belastingdruk verplaatsen, helpt niet. Tot over 3 jaar...veilingmeester

opmerker
opmerker11 okt. 2013 - 17:00

Als de jongeren zich zorgen maken over hun pensioen, dan zullen ze nu in actie moeten komen om de geplande verslechtering te voorkomen. Nu houdt de 1st kamer het nog tegen en moet het plan terug naar de 2e kamer. Steun de vakbond die tegen het plan steun de partij die tegen het plan is. Ga demonstreren hiertegen. Laat van je horen. Zonder strijd geen profijt.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2013 - 17:00

[Steun de vakbond die tegen het plan steun de partij die tegen het plan is.] Als er iets is wat de vakbonden de afgelopen 40 jaar hebben aangetoond dan is het dat ze opkomen voor mensen die voor 1960 geboren zijn, ten koste van de mensen die daarna geboren zijn.

Sternenstaub
Sternenstaub11 okt. 2013 - 17:00

HERVORMEN, is een woord waar vele invullingen aan gegeven kunnen worden, maar met het beperkte mentale blikveld van de ideologische simplist en de pathologische narcist (beiden vooral te vinden bij VVD, PvdA, D66, CDA, etc.; reactionair-rechts dus), betekent het slechts: maatregelen met het doel om een grote, handelbare, gehoorzame (dociele) onderklasse te creëren, en wel opdat juist die transacties, die primair het superieur gewaande eigenbelang van de kapitalist dienen, volledig ongemoeid kunnen blijven. Het tegenovergestelde van sociaaldemocratie dus, en zeer schadelijk voor de samenleving. De gevolgen zijn reeds overal hoorbaar, zichtbaar en meetbaar, behalve voor wie een bord voor de kop heeft ter grootte van Het Binnenhof. De vraag is daarom: wát hervormen, waarom, en hoe.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold11 okt. 2013 - 17:00

In uw ogen is de PvdA dus reactionair rechts. I rest my case.

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"Betekent het slechts: maatregelen met het doel om een grote, handelbare, gehoorzame (dociele) onderklasse te creëren, en wel opdat juist die transacties, die primair het superieur gewaande eigenbelang van de kapitalist dienen, volledig ongemoeid kunnen blijven. Het tegenovergestelde van sociaaldemocratie dus, en zeer schadelijk voor de samenleving. " Wederom, volstrekt to the point...nieuwe partij?

MarjoleinS2
MarjoleinS211 okt. 2013 - 17:00

Het is het politieke establishment dat nog altijd geen moeite doet de emotionele onderstromen in een samenleving onder druk van globalisering, onder te brengen in een houdbaar verhaal. Zo’n verhaal is echt niet zo moeilijk – Angela Merkel komt een heel eind. Maar het enige dat de Nederlandse kiezer van zijn premier te horen krijgt dat zo’n verhaal iets heel slechts is, dat hij, de burger, een stuk gelukkiger zal worden wanneer hij beseft dat hij het zonder een idee van een samenleving af kan. Dat is een fatale vergissing, die al het handige kunst-en-vliegwerk met geschoven budgetten tenietdoet. De prijs wordt de komende verkiezingen betaald. Eigen schuld. Zie voor meer onderstaande link van Bas Heijne (NRC) !!! http://www.nrc.nl/heijne/2013/10/13/eigen-schuld/

1 Reactie
lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Eindelijk een wakkere PvdA-er die zijn verstand laat en hart laat spreken. Alsof er een fris briesje opeens waait. Ondertussen blokt hier de lokale PvdA de Twitter accounts van bepaalde mensen die 'te kritisch' zijn. Me dunkt dat de PvdA inmiddels geen homogene partij meer is en daar kan ik alleen maar verheugd om zijn. Wat zich in Den Haag afspeelt is dan ook net zo fataal voor die partij, als het voor ons land en m.n. de mensen die niet het geluk hebben om nog een vaste baan te hebben. Maar ook de ouderen en chronisch zieken en gehandicapten horen bij die laatste groep. De PvdA heeft zijn beide fikkies in een horzelnest gestoken en blijft nu stokstijf staan om niet erg gestoken te worden. Dom.

Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"De rijkste 15 procent van de huishouden krijgen een cadeau van een half miljard euro." Dat zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik. Hij vindt het zonde van het geld en hekelt het feit dat het kabinet blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen, waardoor een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft. De partij is wel blij met de investeringen in het onderwijs en het terugdraaien van de bezuinigingen op zzp'ers." Ja, de VVD heeft gewoon gewonnen, en die duurzame economie, zie mijn antwoord hieronder; Die visie kan Europa ca.400 miljard Euro PER JAAR opleveren!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2013 - 17:00

[Ja, de VVD heeft gewoon gewonnen,...] Inderdaad, dat komt doordat de PvdA met het terugtrekken van SP geen reeel alternatief meer had. Rutte zal Roemer persoonlijk hebben bedankt.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2013 - 17:00

Flexibele arbeidsmarkt, dat is vooral voordelig voor werkgevers. Werknemers kunnen er serieus psychisch verward van raken, vooral als je om de haverklap ander soortig werk in weer een nieuwe branche moet doen. En je moet dus een baan onder je niveau accepteren. Dat is een vorm van slavernij. Die stelling zou ik wel kunnen verdedigen.

2 Reacties
Jensbos
Jensbos11 okt. 2013 - 17:00

"Dat is een vorm van slavernij." Klopt, back to basics, gevolg van de -neo- liberale monetaristische, laissez-faire, aanbod economie!

lembeck
lembeck11 okt. 2013 - 17:00

Als het daar bij bleef, maar dat doet het niet. Flexwerk houdt in onregelmatige inkomsten. Dat gaat niet echt samen met een koopwoning, of met een woning kopen. Ondertussen wordt de huurmarkt verder kapot gemaakt door Blok, zodat er ook geen huurwoningen meer zullen zijn voor deze mensen. Dus er gaat een ramp gebeuren, wanneer dit niet aangepast, c.q. veranderd wordt, want anders stijgen de huren te veel en redden de mensen het niet meer met de huurtoeslag en gaan dus huurachterstand krijgen = uitgezet worden en bij de kopers zie mensen die achterstand krijgen in de hypotheekaflossing en de rente en ook die worden uit hun woning gezet, nadat ze het voor een veel te laag bedrag hebben moeten verkopen. Ik heb nog steeds het gevoel dat de Nederlander zich willoos naar die slachtbank laat leiden. https://www.youtube.com/watch?v=RtvlBS4PMF0