Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zij koos voor Roze Piet'

  •  
14-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WhatsApp-Image-2018-10-14-at-14.08.31
'Ze is nu negen en 'gelooft' niet meer. Wat haar betreft mag geen kind verdriet krijgen'
Elk jaar komt opnieuw de discussie over zwarte piet voorbij. Iedereen die me kent weet dat ik me jaren geleden heel expliciet utsprak. Dat doe ik nu niet meer. Ik kijk met leden ogen toe wat er allemaal langskomt.
Mijn mening is niet veranderd. Ik ben voor een feest voor iedereen. En dat is het nu niet. Krista van Velzen zei het heel goed. Er is een emancipatieslag gaande van mensen met kleur. Die kan ik alleen maar toejuichen. Gelijkwaardigheid is voor mij een zeer belangrijk goed,
Voor sommige mensen zijn er misschien belangrijkere dingen om je mee bezig te houden. Ikzelf zie een hele hoop belangrijke zaken, voor mij sluit het ene het andere niet uit.
Het wordt voor mij wel een probleem als het debat gekaapt wordt door mensen die te pas en onpas schreeuwen dat mensen van kleur geen Nederlanders zijn en aan de andere kant iedereen voor racist uitmaken zorgt ook alleen voor segregatie en pijn.
Nu Zwarte Piet. Wij hebben onze dochter uit laten kiezen welke Piet ze langs wilde laten komen. Wij hebben een filmpje laten zien waar ook kleurenpieten in voor kwamen maar ook de Zwarte Piet die zij van tv kende . Zij koos voor Roze Piet. Achteraf was ik eigenlijk niet verbaasd want ze koos in de die tijd ook al haar speelgoed uit op de kleur roze.
Mijn dochter is donkerblond. Zij is zelf nooit uitgescholden voor Zwarte Piet. Maar ze heeft wel meegemaakt dat dit bij haar broer gebeurde. Dat maakte Zwarte Piet meteen minder leuk voor haar. Ze is nu negen en ‘gelooft’ niet meer. Wat haar betreft mag geen kind verdriet krijgen. Ze snapt ook niet dat haar school nog steeds Zwarte Pieten heeft.
Voor mensen die zeggen dat de multiculturele samenleving niet werkt. Mijn gezin is multiculti. Kinderen van twee vaders. Zij hebben er nooit moeite mee, omdat alles wat ze doen vanuit liefde, begrip en zorgzaamheid is. Ze luisteren naar elkaar en hun insteek is altijd begrip.
De conclusie zou moeten zijn dat haat, superioriteit, verdeel en heers, discriminatie, patriarchaat, zelfbehoud en segregatie niet werkt. Uit welke hoek dan ook. Het werkt niet!
Love is the key tot gelijkwaardigheid en een samenleving waarin we allemaal het gevoel hebben evenveel mee te tellen en mee te mogen doen.
Om af te sluiten, ik houd me nu vooral afzijdig omdat vaak een echt gesprek (op sociale media) niet lijkt te kunnen. Wees een beetje lief voor elkaar in de comments!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.